Stawka podatku od towarów i usług w przypadku sprzedaży lodów z przeznaczeniem do spożycia "na miejscu" wynosi 8 %, a "na wynos" - 5 %.

W przypadku sprzedaży lodów w lodziarni z przeznaczeniem do spożycia „na miejscu” dochodzi do świadczenia usługi gastronomicznej w rozumieniu art. 8 ust. 1 ustawy o VAT, a nie do dostawy towarów, gdyż sprzedaż ta dokonywana jest w ramach prowadzonej działalności gastronomicznej i jest jedynym z elementów szeregu usług składających się na główną usługę - gastronomiczną. Zastosowanie znajdzie w takim przypadku preferencyjna 8% stawka podatku od towarów i usług, na mocy § 7 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 kwietnia 2011 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług, w związku z poz. 7 załącznika nr 1 do tego rozporządzenia, o ile czynności te mieszczą się w PKWiU w dziale 56 jako „usługi związane z wyżywieniem”.

W przypadku sprzedaży „na wynos” lodów z automatu, lodów gałkowych oraz deserów lodowych, znajdujących się w grupowaniu ex 10.5 – dochodzi do dostawy towarów, która jest opodatkowana 5% stawką podatku od towarów i usług, zgodnie z przepisem art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług w związku z poz. 21 załącznika nr 10 do tej ustawy.

Interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Poznaniu z dnia 21 lipca 2011 r., sygn. ILPP2/443-710/11-2/MR.

Jolanta Mazur