Desery mleczne sklasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.89.19.0 podlegają opodatkowaniu według 8% stawki podatku VAT - na podstawie art. 146a ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług. Natomiast desery mleczne sklasyfikowane w grupowaniu 10.5 "Wyroby mleczarskie" podlegają opodatkowaniu 5% stawką podatku VAT.

Rozróżnienie deserów mlecznych klasyfikowanych jako wyroby mleczne od deserów zaliczanych do pozostałych artykułów spożywczych jest określone zakresem rzeczowym pozycji Nomenklatury Scalonej (CN). Wyroby określane jako "desery mleczne" powstałe na bazie mleka stanowią zróżnicowaną grupę produktów o różnorodnym składzie procentowym.

Resort finansów wyjaśnił, że zastosowanie stawki 5% dla deserów sklasyfikowanych w PKWiU w grupowaniu 10.89.19.0 byłoby sprzeczne z prawem, bowiem produkty te nie spełniają warunków do zaliczenia ich do tej kategorii wyrobów.

Minister Finansów zaznaczył również, że nie przewiduje zmian legislacyjnych w powyższym zakresie.