14 marca br. przedstawiciele zarządu i związków zawodowych firmy Dan Cake produkującej ciastka wystosowali do posłów i senatorów RP list otwarty z postulatem przywrócenia preferencyjnej stawki VAT na "wyroby ciastkarskie i ciastka świeże" bez względu na termin przydatności do spożycia.

Sygnatariusze listu wskazują, że obecny stan prawny drastycznie podniósł koszty na każdym etapie produkcji, uderzając w efekcie w konsumentów. Wnoszą o przywrócenie zapisów, które obowiązywały przed 1 stycznia 2011 roku. W efekcie zmian w ustawie o VAT i wprowadzenia zapisu o wymaganym 14-dniowym terminie przydatności do spożycia, producentów ciastek dotknęła niespodziewana podwyżka podatku VAT o 16% zamiast zapowiadanej przez rząd podwyżki o 1%. Sygnatariusze listu - zarząd i związki zawodowe firmy Dan Cake, wskazują, że kontrowersyjny zapis nie został poddany wymaganych prawem Ocenom Skutków Regulacji.

W następstwie protestów przedstawicieli branży Ministerstwo Finansów w jednym z projektów ustaw zaproponowało wydłużenie wymaganego okresu przydatności do spożycia produktów objętych preferencyjną stawką VAT z14 dni do 45 dni. Rozwiązanie to, wprowadzając niższy VAT na świeże pieczywo, nadal nie rozwiązuje problemów producentów ciastek.

Producenci ciast i ciastek zwracają uwagę parlamentarzystów na dwa projekty ustaw znajdujące się w toku prac legislacyjnych. Jeden wprowadza niższy VAT na "wyroby ciastkarskie i ciastka świeże", drugi wprowadza kontrowersyjny dla producentów wymóg 45-dniowego terminu przydatności do spożycia. Sygnatariusze listu apelują o objęcie preferencyjną stawką VAT "wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych" bez względu na termin przydatności do spożycia. Wskazują, że jest to rozwiązanie akceptowalne dla całej branży cukierniczej.