Projekt (druk nr 1640) umożliwia rolnikom prowadzenie nieopodatkowanej produkcji i sprzedaży przetworzonych produktów rolnych (np. wędlin, dżemów, kompotów czy serów) w niewielkim zakresie. Wnioskodawcy podkreślają, że w obecnym stanie prawnym rolnicy mogą wytwarzać i sprzedawać bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej i płacenia podatku dochodowego jedynie nieprzetworzone produkty roślinne i zwierzęce.

W myśl nowelizacji rolnik będzie zwolniony z podatku dochodowego od osób fizycznych, jeżeli osobiście lub z pomocą domowników przetworzy i sprzeda produkty rolne pochodzące z jego własnej uprawy, hodowli lub chowu. Zwolnienie obejmować będzie przychody w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 7 tys. zł. Warunkiem skorzystania ze zwolnienia będzie prowadzenie ewidencji sprzedaży (raz dziennie w łącznej kwocie) oraz prowadzenie sprzedaży wyłącznie w miejscu wytworzenia lub na targowiskach. Projekt zakłada także zmianę ustawy o swobodzie działalności gospodarczej i wyłączenie z jej reżimu sprzedaży produktów roślinnych lub zwierzęcych wytworzonych przez rolnika lub jego domowników w sposób inny niż przemysłowy.

Projekt wpłynął do Sejmu 24 czerwca 2013 r. Marszałek Sejmu, po zasięgnięciu opinii Prezydium Sejmu, zaproponowała skierowanie projektu do Komisji Finansów Publicznych, z zaleceniem zasięgnięcia opinii Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W dyskusji został jednak zgłoszony wniosek o przesłanie projektu do obu komisji. Izba rozstrzygnie w sprawie dodatkowego skierowania projektu do Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi na następnym posiedzeniu.