Podmioty uzyskujące alkohol etylowy z gęstwy drożdżowej są podatnikami akcyzy i powinny być monitorowane w ramach systemu podatku akcyzowego - takie stanowisko zajął Minister Finansów w interpretacji z dnia 19 października nr. AE2/033/4/KWG/11/7754.

Gęstwa drożdżowa jest odpadem poprodukcyjnym nie nadającym się do spożycia przez ludzi, powstającym w fazie fermentacji piwa. Na podstawie art. 30 ust. 3 ustawy o podatku akcyzowym podlega zwolnieniu od akcyzy, jeżeli mieści się w normie ubytków ustalonej przez właściwego naczelnika urzędu celnego.

Gęstwa drożdżowa klasyfikowana do pozycji CN 2102 nie jest wyrobem akcyzowym. Wyrobem akcyzowym jest jednak alkohol etylowy zawarty w gęstwie drożdżowej. A zatem w związku z oddestylowaniem alkoholu etylowego z gęstwy powstaje obowiązek podatkowy w stosunku do alkoholu.

Minister Finansów przedstawił stanowisko Komisji Europejskiej w tej sprawie. Zdaniem Komisji Europejskiej w związku z brakiem w dyrektywach Rady regulacji, które odnosiłyby się bezpośrednio do wyrobów takich jak gęstwa drożdżowa, dyrektywy te należy interpretować celowościowo. Z art. 25 dyrektywy Rady 92/83/EWG oraz art. 7 ust. 4 dyrektywy 2008/118/WE można wywnioskować, że celem tych dyrektyw było umożliwienie państwom członkowskim nieopodatkowywania wyrobów ze względu na fakt, że nie są one używane jako wyroby akcyzowe.

Podsumowując, podmioty uzyskujące alkohol etylowy z gęstwy drożdżowej są podatnikami akcyzy i powinny być monitorowane w ramach systemu podatku akcyzowego. Podmioty te, jako producenci alkoholu etylowego, powinny posiadać status składów podatkowych, ewentualnie produkować alkohol etylowy z zastosowaniem instytucji przedpłaty akcyzy.

Katarzyna Bogucka

źródło: www.mf.gov.pl