Zarejestrowany podatnik VAT prowadził działalność polegając na produkcji maszyn, obecnie planuje zająć się uprawą winogron i warzyw.
Jakiej wysokości stawkę podatku należy zastosować?
Jeżeli podatnik dokonuje sprzedaży winogron i warzyw powinien opodatkować takie czynność przy zastosowaniu stawki VAT 7%. Gdyby podatnik dokonywał dostawy winogron i warzyw w stanie przetworzonym, wówczas musiałby zastosować stawkę właściwą dla przedmiotu dostawy.
Udzielając odpowiedzi na pytanie czytelnika w pierwszej kolejności należy przypomnieć, że stosownie do treści przepisu art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.) - dalej u.p.t.u., jeżeli ustawodawca lub działający z jego umocowania minister nie postanowił inaczej, sprzedaż krajowa powinna być opodatkowana VAT przy zastosowaniu stawki podstawowej, tj. 22%.
Podkreślić przy tym trzeba, że stawka obniżona lub zwolnienia nie jest przywilejem, z którego podatnik może ale nie musi skorzystać; w każdym przypadku, w którym spełnione są warunki do zastosowania zwolnienia albo obniżenia stawki VAT, podatnik powinien zastosować właściwą stawkę lub zwolnienie.
Aby rozstrzygnąć jaka stawka jest właściwa przy dokonywaniu dostawy należy poddać analizie regulacje u.p.t.u., a gdyby to nie dało rezultatów również przepisy wykonawcze.
Jednak w analizowanym przypadku badanie ograniczyła się do treści załącznika nr 3 do u.p.t.u. Według treści poz. 2 i 3 takiego, w przypadku dostawy warzyw, specjalnych roślin ogrodniczych, produktów szkółkarskich (PKWiU 01.12) i winogron (PKWiU 01.13.1) zastosowana powinna być stawka VAT 7%. Gdyby podatnik dokonywał dostawy winogron i warzyw w stanie przetworzonym, wówczas musiałby zastosować stawkę właściwą dla przedmiotu dostawy; zatem zadecyduje rodzaj dostarczanego towaru - jeżeli podatnik nie odnalazłby obniżenia stawki ani zwolnienia, wówczas właściwa byłaby stawka podstawowa, 22%.
Gdyby przedmiotem dostawy było np. wino wówczas miałaby zastosowanie stawka podstawowa.

Uwagi
W okresie przejściowym, do końca 2010 r. w przypadku warzyw i winogrona stosuje się stawkę VAT 3%.