Pytanie:
Na terenie szkolnego boiska mamy zamiar zorganizować grilla dla uczniów. W szkole nie ma stołówki. Artykuły spożywcze, w tym produkty na grilla, chcemy kupić w sklepie.
Czy powinniśmy powiadomić o tym jakieś służby, np. Sanepid?

Odpowiedź:
Zorganizowanie imprezy plenerowej (na boisku szkolnym) dla uczniów nie wymaga żadnych zezwoleń ani powiadomień właściwych służb, w tym Sanepidu, policji czy kuratorium.

Uzasadnienie:
Zezwolenia wymaga impreza masowa zdefiniowana w art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 20 marca 2009 r. o bezpieczeństwie imprez masowych - dalej u.b.i.m. Impreza organizowana przez szkołę, niezależnie od liczby uczestników, nie stanowi imprezy masowej i nie będzie podlegać przepisom u.b.i.m (art. 3 pkt 1 lit. b u.b.i.m.).

Organizowanie takiej imprezy jest działalnością okazjonalną, gdzie może być przygotowywana i podawana żywność. Taka działalność nie jest uznawana za działalność przedsiębiorstwa podlegającą wymaganiom prawodawstwa higienicznego Unii Europejskiej.

Oznacza to, że powyższe działania nie są objęte wymaganiami załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, jednakże bez względu na rodzaj wprowadzanej do obrotu żywności podczas imprez organizator jest odpowiedzialny za zapewnienie, aby była ona bezpieczna oraz do zapewnienia warunków do jej higienicznego przygotowania i podawania.

Także, przepisy rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach obligują dyrektora szkoły do zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków uczestnictwa w zajęciach organizowanych przez szkołę.

Gdyby potrawy z grilla miały być sprzedawane uczniom, sprawa przedstawiałaby się nieco inaczej, chociaż przedmiotowa sprzedaż byłaby sprzedażą okazjonalną. Sprzedaż jest okazjonalna, gdy dochód ze sprzedaży stanowi jednorazowy dochód, który równoważy koszty poniesione na zakup produktów niezbędnych do przygotowania potraw oraz koszty dojazdu na imprezę. Wtedy osoba przygotowująca potrawy z grilla musi posiadać aktualne badania lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych. Również osoby przygotowujące sprzedawane potrawy powinny takie badania posiadać. Gdyby jednak potrawy z grilla były przygotowywane przez uczniów albo rodziców uczniów, to ww. wskazane wymogi nie obowiązują.

Należy również mieć na względzie, że muszą być przestrzegane wymogi bezpieczeństwa żywności określone w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Każdy organizator imprez plenerowych dopuszczający sprzedaż żywności lub posiłków wytwarzanych na miejscu musi opracować regulamin, w którym m.in. są określone wymagania sanitarne dla sprzedawanych produktów. Organizator imprezy szkolnej (dyrektor, rada rodziców) musi posiadać wszelkie informacje dotyczące dostawców produktów, gdyż żywność nie może pochodzić z nieznanego źródła (w analizowanym przypadku i producent i dostawca jest znany, gdyż żywność jest nabywana w sklepie).

Zawsze może się zdarzyć, że w czasie imprezy plenerowej pojawi się kontrola z Sanepidu. Wtedy kontrolerzy będą wymagać przedstawienia im dokumentów potwierdzających bezpieczeństwo żywności, w tym przypadku faktur potwierdzających nabycie żywności w sklepie.

Więcej informacji i narzędzi znajdziesz w programie
LEX Prawo Oświatowe
Bądź na bieżąco ze zmianami prawnymi i korzystaj z aktualnych materiałów