Z dniem 1 września 2015 r. wejdzie w życie rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 2015 r. w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2015/2016 (Dz. U. poz. 753). Celem rozporządzenia jest określenie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych, dostarczanych do przedszkoli i szkół (z wyłączeniem szkół wyższych), w ramach dopłaty udzielanej przez Prezesa Agencji Rynku Rolnego. Dopłata stanowi jedno za źródeł finansowania programu „Szklanka mleka”, stanowiącego mechanizm Wspólnej Polityki Rolnej, który realizowany jest od wejścia Polski do Unii Europejskiej.

Maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2015/2016 określone zostały w formie dwóch tabel, stanowiących załącznik do rozporządzenia. Pierwsza tabela poświęcona została cenom mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu, druga natomiast cenom serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów. W porównaniu z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2014/2015 (Dz. U. poz. 721) dokonano obniżenia cen maksymalnych dla następujących produktów: mleko białe i smakowe (o około 10%), twaróg (o około 4%), sery (o około 9%). Z kolei ceny jogurtów pozostawione zostały na poziomie z roku szkolnego 2014/2015.

Dopłaty do mleka i przetworów mlecznych w roku szkolnym 2015/2016 finansowane będą, jak dotychczas, ze środków znajdujących się w dyspozycji Agencji Rynku Rolnego. Zdaniem autorów projektu rozporządzenia, wysokość środków przeznaczonych na dopłaty (118 mln zł) pozwoli na skorzystanie z dostaw mleka przez ok. 2,4-2,45 mln dzieci i młodzieży, w tym ok. 2,3 mln uczniów szkół podstawowych.