Obecnie rolnicy mogą sprzedawać, bez konieczności płacenia podatku, jedynie nieprzetworzone produkty roślinne i zwierzęce. Sprzedaż przetworzonej żywności (np. pieczywa, wędlin, dżemów, serów) odbywa się w tzw. szarej strefie. Zaproponowane w senackim projekcie zmiany w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej (druk nr 3173) mają prawnie usankcjonować ten obszar działalności rolników. Projekt zakłada wyłączenie z zakresu pojęcia działalności gospodarczej produkcji i sprzedaży przetworzonej przez rolników żywności. Oferta sprzedaży przetworzonych produktów musi być jednak skierowana do konsumentów, a samo przetwarzanie musi odbywać się osobiście przez rolnika lub przez jego domowników. Wyłączony tym samym jest udział podwykonawców i pracowników. Zwolnienie z opisanej działalności ma być limitowane kwotą 5 tys złotych. Nadwyżka ponad tę kwotę ma być opodatkowana jako przychód z tzw. innych źródeł. Wprowadzenie limitu wymaga prowadzenia ewidencji sprzedaży. Dodatkowym warunkiem zwolnienia jest sprzedaż przetworzonych produktów w miejscu przetworzenia bądź na targowiskach. Zwolnienie nie dotyczy produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym oraz produktów przetworzonych w ramach działów specjalnych produkcji rolnej.

Artykuł pochodzi z programu System Informacji Prawnej LEX on-line