Po pierwsze, żaden bal nie odbędzie się bez obsługi gastronomicznej. Według danych Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń, przeprowadzonego przez Sedlak & Sedlak w 2013 roku przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto kucharza wynosiło 2688 PLN, kelnera 2198 PLN, a barmana 2131 PLN. Z kolei zatrudnienie zespołu muzycznego z wodzirejem standardowo kosztuje od 1700 do 12.000 PLN, jednak w ostatni dzień roku należy doliczyć nawet do 2000–3000 PLN do normalnej stawki. Przed Sylwestrem szczególnie wiele pracy mają sprzedawcy fajerwerków, którzy zarobią ok. 10 PLN za godzinę. Coraz większą popularność zdobywa opieka nad zwierzętami domowymi, podczas gdy właściciele bawią się na sylwestrowych balach. Doba opieki nad pupilem pozwala zarobić od 50 do 100 PLN brutto.
Źródło: inf. pras. www.wynagrodzenia.pl, stan z dnia 30 grudnia 2014 r.