68% Polaków nie ma czasu na spożywanie głównego posiłku w pracy, niemal co druga osoba (39,7%) żywi się jedynie kanapkami, a co dziesiąta w pracy nie je nic – wynika z badania zrealizowanego przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini.
Mimo iż 90% ankietowanych ma świadomość, że regularne jedzenie jest bardzo ważne i znacznie poprawia koncentrację w pracy, a 29,7% badanych deklaruje, że chce się zdrowo odżywiać, sondaż pokazuje, że przeważająca większość Polaków (68%) nie ma czasu wychodzić z pracy, by zjeść. Prawie połowa ankietowanych (42,1%) deklaruje, że spożywa dwa posiłki w czasie pracy, jedna trzecia Polaków (33,3%) je tylko jeden posiłek w ciągu całego dnia pracy, zwykle są to kanapki – 39,7%, owoce – 14,9%, sałatki – 9,5% lub obiady przynoszone do pracy z domu – 7,9%. Za główne przyczyny swej „głodówki" w pracy Polacy uważają: spożywanie posiłków, ale już po pracy – 36,8%, brak czasu – 28,6%, nieodczuwanie głodu – 18,3%. 12,3% pytanych osób nie je w miejscu pracy, ponieważ nikt z ich otoczenia tego nie robi. W przypadku braku czasu na jakikolwiek posiłek, respondenci radzą sobie z głodem pijąc kawę – 26%, pijąc wodę – 21,8%, lub paląc papierosy – 13%. Najczęstszą żywieniową praktyką wśród badanych jest przynoszenie jedzenia z domu (63,5%) lub zaopatrywanie się w pobliskich sklepach (20,2%). Blisko co trzeci badany (29,7%) chciałby w pracy odżywiać się zdrowo, 16,6% respondentów ceni sobie smak potraw, zaś 14,7% ankietowanych deklaruje, że chciałoby spożywać posiłki regularnie.
Źródło: wnp.pl, 27 października 2010 r.