Zaliczenie do rzemiosła usług gastronomicznych, w szczególności zawodu kucharza, przewiduje nowelizacja, która wejdzie w życie 5 grudnia 2015 r. Zmiana umożliwi egzaminowanie kucharzy przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych, uzyskiwanie przez nich dyplomów czeladniczych i mistrzowskich, zdawanie egzaminu czeladniczego uczniom z pozaszkolnych form kształcenia oraz dofinansowanie mistrzom kosztów edukacji.

Celem ustawy z dnia 25 września 2015 r. o zmianie ustawy o rzemiośle jest usprawnienie funkcjonowania rzemiosła w obecnych warunkach ekonomiczno-społecznych i otoczeniu prawnym. Nowelizacja dostosowuje obowiązujące przepisy do bieżących potrzeb i rozwoju gospodarki poprzez umożliwienie prowadzenia działalności rzemieślniczej w różnych formach prawnych oraz stworzenie mechanizmów zachęcających do zrzeszania się w samorządzie gospodarczym rzemiosła.

Nowelizacja rozszerza definicję rzemiosła poprzez włączenie w jego zakres również średnich przedsiębiorców, którzy zgodnie z ustawą z o swobodzie działalności gospodarczej zatrudniają od 50 do 249 pracowników. Przewiduje także ujednolicenie zasad i obniżenie odpłatności za egzaminy: mistrzowskie i sprawdzające – o 10%, za egzamin czeladniczy - o 5%.

Do zadań samorządu gospodarczego rzemiosła ustawa dodaje uczestniczenia w realizacji zadań z zakresu oświaty i wychowania w celu zapewnienia wykwalifikowanych kadr dla gospodarki, w tym prowadzenie szkół. Rozszerza także krąg podmiotów niebędących rzemieślnikami, a mogących wchodzić do samorządu rzemieślniczego.

Opracowanie: Agnieszka Zatyka-Szlachcic

Źródło: www.prezydent.pl, stan z dnia 2 grudnia 2015 r.