Niekonwencjonalne podejście do zarządzania karierą w Michelin Group
\

System, w którym pracownicy mają ograniczoną kontrolę nad kierowaniem swoją przyszłością w firmie zdał egzamin w MG.

Szkic takiego podejścia został stworzony przez Alana Duke`a i Daniela Boulangera - którzy spędzili 35 lat w Grupie Michelin, obydwoje na wysokich stanowiskach menedżerskich, z doświadczeniem zdobytym na całym świecie w wielu jednostkach MG.

Stworzony przez nich model polega na skupieniu się na pracowniku i jego rozwoju zawodowym, a nie na fakcie, że menedżer potrzebuje go w swojej drużynie.

W MG menedżer pracuje z danym zespołem przez dwa maksymalnie trzy lata - to daje pracownikom możliwość ciągłego rozwoju i zdobywania kolejnych szczebli kariery.

Firma Michelin powstała w 1898 r. we Francji z czasem z małej zatrudniającej 50 pracowników firmy, stała się światowym gigantem zatrudniającym 115.000 pracowników. Jednak do dnia dzisiejszego Micheline Group rekrutuje pracowników na podstawie dopasowania osobowości do "kariery", a nie na podstawie posiadanych kompetencji do danej pracy - i wbrew regułom przynosi to efekt.

Więcej:

www.peoplemanagement.co.uk/pm/articles/2012/04/hrd-2012-michelin-succeeds-by-managing-employees-careers.htm

Data publikacji: 30 kwietnia 2012 r.