Właściwie zbilansowana dieta, jest w stanie zapewnić nie tylko szczupłą sylwetkę i prawidłową wagę, ale też ma duży wpływ na samopoczucie, koncentrację, a nawet wydajność w pracy. Należy więc zwracać większą uwagę na komponowanie odpowiedniego dla naszego organizmu i trybu życia jadłospisu.

Korzyścią wprowadzenia zdrowego stylu życia i odżywiania jest profilaktyka i zmniejszenie ryzyka pojawienia się otyłości, cukrzycy typy II czy nadciśnienia, które są nazwane chorobami XXI wieku. Odpowiednia dieta pomaga w redukcji stresu, który towarzyszy większości osób pracujących. W zależności od jego natężenia oraz częstotliwości może być on motywujący, ale coraz częściej negatywnie wpływa na stan naszego zdrowia. Według danych przedstawionych przez organizację WHO stres w szkodliwy sposób oddziałuje już na ponad milion pracowników. Tylko w 2008 roku w Polsce zwolnienia lekarskie kosztowały pracodawców ponad 4,3 mld zł, a w 2009 już 4,5 mld zł. Dla statystycznego pracownika oznaczało to opuszczenie 5,5% dni roboczych. Dieta już dawno przestała być tylko sposobem na schudnięcie, a stała się bardzo skutecznym narzędziem wspierającym nas w prowadzeniu aktywnego i satysfakcjonującego trybu życia.

Więcej: www.hrstandard.pl/2014/12/01/jak-nie-powinna-wygladac-dieta-pracujacej-osoby

Źródło: www.hrstandard.pl, stan z dnia 1 grudnia 2014 r.