Czy w zakładach przetwórstwa rybnego są zieleńce?
Rozporządzenie Ministrw Pracy i Opieki Społecznej oraz Zdrowia z dnia 14 listopada 1952 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przetwrstwa rybnego (Dz. U. Nr 47, poz. 317) dalej r.b.h.p.r. nakazuje m.in., by na zakładowych podwrkach na wolnej przestrzeni założyć zieleńce. Ciekawe, jak dziś wyglądają owe zieleńce i czy np. inspektorzy pracy podczas kontroli sprawdzają przestrzeganie tego przepisu? Będziemy wdzięczni za informacje na ten temat! Dodajmy, że r.b.h.p.r. zostało wydane na podstawie delegacji historycznego i zasłużonego dla bezpieczeństwa pracy rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 16 marca 1928 r. o bezpieczeństwie i higienie pracy (Dz. U. Nr 35, poz. 325 z pźn. zm.).