Z badania wyłania się obraz pracującego Polaka, który zapominając o regularnych i urozmaiconych posiłkach, nadal uważa, że odżywia się zdrowo (ponad 40% respondentów). Trudno jednak się z tym zgodzić, gdy aż 32% ankietowanych w ciągu ośmiu godzin dostarcza organizmowi zaledwie jedną dawkę energii.

Drugie śniadanie pracujących Polaków

Preferowany przez 73% badanych posiłek to drugie śniadanie. Połowa ankietowanych codziennie sięga po kanapki, które okazały się ulubionym i najczęściej wybieranym „daniem” pracującego Kowalskiego. Kilka razy w tygodniu jemy owoce, jogurty oraz słodycze i słodkie wypieki. Znacznie rzadziej, bo zaledwie raz w miesiącu, w pracowniczym menu pojawiają się bakalie, orzechy i suszone owoce. Równie rzadko dania gotowe zalewane wrzątkiem czy fast foody (kebaby, hamburgery i hot dogi).

Zrób to sam lub zamawiaj

Co trzecia osoba jada w pracy obiad/lunch, który podobnie jak drugie śniadanie przygotowuje sobie wcześniej w domu – taka postawa jest charakterystyczna dla mieszkańców małych miast
i osób powyżej 50 roku życia. Pracownicy, którzy jadają posiłki w restauracjach, stołówkach czy firmowych kantynach odwiedzają je średnio 1,6 razy w tygodniu. Zdecydowanie najczęściej wybierają domowy obiad – klasyczne drugie danie, na które wskazało 60% badanych. Ulubione restauracyjne menu Polaków to także zupa, pierogi i wszelkiego rodzaju sałatki (odpowiednio 29, 27 i 26% respondentów).

Grunt to wiedzieć, czego się nie chce!

Jak pokazują wyniki badania konsumenci są zgodni w kwestii rozumienia zdrowego odżywiania – niemal 80% respondentów definiuje je jako unikanie sztucznych składników, konserwantów
i tłustych produktów. Połowa ankietowanych ze swojej diety w pracy najchętniej wyeliminowałaby słodycze, a 35% całkowicie zrezygnowałoby z dań typu fast food i słonych przekąsek np. chipsów, paluszków czy krakersów.
Ponadto 70% chciałoby mieć w pobliżu miejsca pracy restaurację ze zdrowym i smacznym jedzeniem.

Lepiej jem, lepiej pracuję
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowe odżywianie w pracy to jeden z ważniejszych czynników warunkujących efektywność pracowników – właściwe odżywianie może zwiększyć wydajność o 20%. Eksperci są zgodni, że rezygnacja z posiłków obniża wydolność organizmu i wpływa na pogorszenie efektów realizowanych działań. Dlatego warto zastanowić się, co dziś zjemy w pracy.

O badaniu
Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzono na przełomie maja i czerwca 2013 roku, metodą CAWI z wykorzystaniem panelu internetowego, na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie aktywnych zawodowo Polaków (liczebność próby N=643). Badanie wykonała pracownia badawcza IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.