(Tekst mający znaczenie dla EOG)(Dz.U.UE L z dnia 30 października 2000 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (1), zmienioną dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 94/34/EWG (2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),
po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności;
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Niezbędne jest ustalenie kryteriów czystości dla wszystkich dodatków innych niż barwniki i substancje słodzące, wymienione w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (3), ostatnio zmienioną dyrektywą 98/72/WE (4).
(2) Dyrektywa Komisji 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności, innych niż barwniki i substancje słodzące (5), zmieniona dyrektywą 98/86/WE (6) ustanawia kryteria czystości dla pewnej liczby dodatków do żywności. Dyrektywa ta powinna zostać uzupełniona o kryteria czystości dla pozostałych dodatków do żywności wymienionych w dyrektywie 95/2/WE.
(3) Biorąc pod uwagę postęp techniczny, niezbędne jest wprowadzenie zmian do kryteriów czystości ustalonych w dyrektywie 96/77/WE dla butylohydroksyanizolu (BHA). Wskutek tego niezbędne jest przyjęcie tej dyrektywy.
(4) Należy wziąć pod uwagę charakterystyki i stosowane techniki analityczne dotyczące dodatków, wymienione w Codex Alimentarius opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).
(5) Dodatki do żywności wytwarzane metodami produkcyjnymi lub substraty znacząco różniące się od tych, zawartych w ocenie Naukowego Komitetu ds. żywności, lub różniące się od wymienionych w dyrektywie, zostaną przedstawione Komitetowi Naukowemu ds. żywności w celu oceny bezpieczeństwa ze szczególnym uwzględnieniem kryteriów czystości.
(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ: