Rozporządzenie 1510/2000 zmieniające załącznik B do rozporządzenia Rady (EWG) nr 1766/92 w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1510/2000
z dnia 12 lipca 2000 r.
zmieniające załącznik B do rozporządzenia Rady (EWG) nr 1766/92 w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1766/92 z dnia 30 czerwca 1992 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1253/1999(2), w szczególności jego art. 13 ust. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 8 rozporządzenia Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiającego zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2491/98(4), stanowi, że w wywozie towarów produkty rolne, które zostały użyte, mogą kwalifikować się do refundacji, określonych zgodnie z rozporządzeniami w sprawie wspólnej organizacji rynku w sektorach, których to dotyczy.

(2) Artykuł 13 rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 stanowi o refundacjach dla niektórych produktów objętych rozporządzeniem, jeśli są one wywożone w postaci towarów wymienionych w załączniku B do niniejszego rozporządzenia.

(3) W świetle zobowiązań Wspólnoty w ramach Porozumienia w sprawie Rolnictwa(5) Światowej Organizacji Handlu (WTO) i dostępnych środków budżetowych oraz w świetle przewidywanego rozwoju cen w rolnictwie we Wspólnocie oraz na rynku światowym i w wywozie produktów rolnych w postaci towarów nie wymienionych w załączniku I do Traktatu, możliwości przyznania refundacji wywozowych na produkty rolne w postaci towarów, do których mogą zostać włączone, powinny być ograniczone.

(4) W wyniku tego, wykaz towarów wymienionych w załączniku B do rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 powinien zostać zmieniony.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Zbóż,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik B do rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejszego rozporządzenia nie stosuje się do certyfikatów refundacji wydanych przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lipca 2001 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 181 z 1.7.1992, str. 21.

(2) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 18.

(3) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18.

(4) Dz.U. L 309 z 19.11.1998, str. 28.

(5) Dz.U. L 336 z 23.12.1994, str. 22.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK B

Kod CN Wyszczególnienie
ex 0403 Maślanka, mleko zsiadłe, śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub ukwaszone mleko i śmietana, zagęszczone lub nie lub zawierające dodany cukier lub inne substancje słodzące lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
0403 10 51 do 0403 10 99 - - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

0403 90 - Pozostałe:
0403 90 71 do 0403 90 99 - - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

ex 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:
0710 40 00 - Słodka kukurydza
ex 0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0790 90 30 - Słodka kukurydza
ex 1704 Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao, z wyjątkiem wyciągu (ekstraktu) lukrecji występującej w pozycji nr 1704 90 10:
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
ex 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 40 % kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00 - Przetwory dla niemowląt przygotowane do sprzedaży

detalicznej

1901 20 00 - Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych

z pozycji nr 1905

1901 90 - Pozostałe:
1901 90 11 do 1901 90 19 - - Ekstrakt słodowy:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe
ex 1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie:
Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
1902 11 00 - - Zawierające jaja
1902 19 - - Pozostałe
ex 1902 20 - Makarony nadziewane (gotowane lub inaczej przygotowane):
- - Pozostałe
1902 20 91 - - - Gotowane
1902 20 99 - - - Pozostałe
1902 30 - Pozostałe makarony
1902 40 - Kuskus
1903 00 00 Tapioka oraz produkty ją zastępujące, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, przesiania lub w podobnych postaciach
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna wstępnie obgotowane
ex 1905 Chleb, wyroby cukiernicze, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, również zawierające kakao; opłatki komunijne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
ex 2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przygotowane lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
- Pozostałe:
2001 90 30 - - Kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata)
2001 90 40 - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części

roślin, zawierające 5 % lub więcej skrobi w stosunku

wagowym

ex 2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
- Ziemniaki:
- - Pozostałe
2004 10 91 - - - W postaci mąki, grysiku lub płatków
- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004 90 10 - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
ex 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
- Ziemniaki:
2005 20 10 - - W postaci mąki, mączki lub płatków
2005 80 00 - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
ex 2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub nie, lub inne substancje słodzące lub spirytus, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, również

zmieszane razem:

- - Pozostałe:
- - - Niezawierające dodatku spirytusu:
- - - - Niezawierające dodatku cukru:
2008 99 85 - - - - - Kukurydza inna niż kukurydza słodka (Zea mays

var. saccharata)

2008 99 91 - - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne

części roślin zawierające w masie 5 % lub więcej

skrobi

ex 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- - Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie kawy:

2101 12 98 - - - Pozostałe
2101 20 - Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub herbaty

paragwajskiej i przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów lub na bazie herbaty lub herbaty

paragwajskiej:

2101 20 98 - - - Pozostałe
2101 30 - Cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich

ekstrakty, esencje i koncentraty:

- - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy
2101 30 19 - - - Pozostałe
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty cykorii palonej i

pozostałe palonych namiastek kawy:

2101 30 99 - - - Pozostałe
ex 2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:
- Drożdże aktywne:
2102 10 31 do 2102 10 39 - - Drożdże piekarnicze:
2105 00 Lody śmietankowe i inne lody jadalne, również zawierające kakao:
ex 2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani nie włączone:
- Pozostałe:
2106 90 10 - - Fondue z sera
- - Pozostałe:
2106 90 92 - - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w

masie mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy

lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi

2106 90 98 - - - Pozostałe
2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją nr 2009:
2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron, o smaku nadanym przez rośliny lub substancje aromatyczne:
ex 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:
- Whisky:
2208 30 32 do 2208 30 88 - - Inne niż Whisky burbońskie
2208 50 - Giny i gin Geneva:
2208 60 - Wódka:
2208 70 - Likiery i kordiały:
- Pozostałe:
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 - - - - Ouzo
- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem

likierów):

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 - - - - - - - Korn
2208 90 57 - - - - - - Pozostałe
2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe:
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 74 - - - - - Pozostałe
2208 90 78 - - - - Inne napoje alkoholowe
2905 43 00 Mannit
2905 44 D-sorbit (sorbitol):
ex 3302 Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do produkcji napojów:
- W rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym i w

przemyśle napojów:

- - W rodzaju stosowanych w przemyśle napojów:
- - - Preparaty zawierające wszystkie czynniki zapachowe

charakterystyczne dla napojów:

- - - - Pozostałe (o rzeczywistym stężeniu objętościowym

alkoholu nieprzekraczającym 0,5 %)

3302 10 29 - - - - - Pozostałe
ex Rozdział 35 Substancje białkowe, skrobie modyfikowane; kleje; enzymy
3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach:
ex 3809 Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
3809 10 - Na bazie substancji skrobiowych
3824 60 Sorbit inny niż z podpozycji 2905 44"

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2000.174.11

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1510/2000 zmieniające załącznik B do rozporządzenia Rady (EWG) nr 1766/92 w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż
Data aktu: 12/07/2000
Data ogłoszenia: 13/07/2000
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 14/07/2000