Rozporządzenie 1510/2000 zmieniające załącznik B do rozporządzenia Rady (EWG) nr 1766/92 w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1510/2000
z dnia 12 lipca 2000 r.
zmieniające załącznik B do rozporządzenia Rady (EWG) nr 1766/92 w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1766/92 z dnia 30 czerwca 1992 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1253/1999(2), w szczególności jego art. 13 ust. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 8 rozporządzenia Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiającego zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2491/98(4), stanowi, że w wywozie towarów produkty rolne, które zostały użyte, mogą kwalifikować się do refundacji, określonych zgodnie z rozporządzeniami w sprawie wspólnej organizacji rynku w sektorach, których to dotyczy.

(2) Artykuł 13 rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 stanowi o refundacjach dla niektórych produktów objętych rozporządzeniem, jeśli są one wywożone w postaci towarów wymienionych w załączniku B do niniejszego rozporządzenia.

(3) W świetle zobowiązań Wspólnoty w ramach Porozumienia w sprawie Rolnictwa(5) Światowej Organizacji Handlu (WTO) i dostępnych środków budżetowych oraz w świetle przewidywanego rozwoju cen w rolnictwie we Wspólnocie oraz na rynku światowym i w wywozie produktów rolnych w postaci towarów nie wymienionych w załączniku I do Traktatu, możliwości przyznania refundacji wywozowych na produkty rolne w postaci towarów, do których mogą zostać włączone, powinny być ograniczone.

(4) W wyniku tego, wykaz towarów wymienionych w załączniku B do rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 powinien zostać zmieniony.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Zbóż,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik B do rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejszego rozporządzenia nie stosuje się do certyfikatów refundacji wydanych przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lipca 2001 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 181 z 1.7.1992, str. 21.

(2) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 18.

(3) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18.

(4) Dz.U. L 309 z 19.11.1998, str. 28.

(5) Dz.U. L 336 z 23.12.1994, str. 22.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK B

Kod CN Wyszczególnienie
ex 0403 Maślanka, mleko zsiadłe, śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub ukwaszone mleko i śmietana, zagęszczone lub nie lub zawierające dodany cukier lub inne substancje słodzące lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
0403 10 51 do 0403 10 99 - - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

0403 90 - Pozostałe:
0403 90 71 do 0403 90 99 - - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

ex 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:
0710 40 00 - Słodka kukurydza
ex 0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0790 90 30 - Słodka kukurydza
ex 1704 Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao, z wyjątkiem wyciągu (ekstraktu) lukrecji występującej w pozycji nr 1704 90 10:
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
ex 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 40 % kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00 - Przetwory dla niemowląt przygotowane do sprzedaży

detalicznej

1901 20 00 - Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych

z pozycji nr 1905

1901 90 - Pozostałe:
1901 90 11 do 1901 90 19 - - Ekstrakt słodowy:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe
ex 1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie:
Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
1902 11 00 - - Zawierające jaja
1902 19 - - Pozostałe
ex 1902 20 - Makarony nadziewane (gotowane lub inaczej przygotowane):
- - Pozostałe
1902 20 91 - - - Gotowane
1902 20 99 - - - Pozostałe
1902 30 - Pozostałe makarony
1902 40 - Kuskus
1903 00 00 Tapioka oraz produkty ją zastępujące, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, przesiania lub w podobnych postaciach
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna wstępnie obgotowane
ex 1905 Chleb, wyroby cukiernicze, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, również zawierające kakao; opłatki komunijne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
ex 2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przygotowane lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
- Pozostałe:
2001 90 30 - - Kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata)
2001 90 40 - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części

roślin, zawierające 5 % lub więcej skrobi w stosunku

wagowym

ex 2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
- Ziemniaki:
- - Pozostałe
2004 10 91 - - - W postaci mąki, grysiku lub płatków
- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004 90 10 - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
ex 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
- Ziemniaki:
2005 20 10 - - W postaci mąki, mączki lub płatków
2005 80 00 - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
ex 2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub nie, lub inne substancje słodzące lub spirytus, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, również

zmieszane razem:

- - Pozostałe:
- - - Niezawierające dodatku spirytusu:
- - - - Niezawierające dodatku cukru:
2008 99 85 - - - - - Kukurydza inna niż kukurydza słodka (Zea mays

var. saccharata)

2008 99 91 - - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne

części roślin zawierające w masie 5 % lub więcej

skrobi

ex 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- - Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie kawy:

2101 12 98 - - - Pozostałe
2101 20 - Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub herbaty

paragwajskiej i przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów lub na bazie herbaty lub herbaty

paragwajskiej:

2101 20 98 - - - Pozostałe
2101 30 - Cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich

ekstrakty, esencje i koncentraty:

- - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy
2101 30 19 - - - Pozostałe
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty cykorii palonej i

pozostałe palonych namiastek kawy:

2101 30 99 - - - Pozostałe
ex 2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:
- Drożdże aktywne:
2102 10 31 do 2102 10 39 - - Drożdże piekarnicze:
2105 00 Lody śmietankowe i inne lody jadalne, również zawierające kakao:
ex 2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani nie włączone:
- Pozostałe:
2106 90 10 - - Fondue z sera
- - Pozostałe:
2106 90 92 - - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w

masie mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy

lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi

2106 90 98 - - - Pozostałe
2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją nr 2009:
2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron, o smaku nadanym przez rośliny lub substancje aromatyczne:
ex 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:
- Whisky:
2208 30 32 do 2208 30 88 - - Inne niż Whisky burbońskie
2208 50 - Giny i gin Geneva:
2208 60 - Wódka:
2208 70 - Likiery i kordiały:
- Pozostałe:
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 - - - - Ouzo
- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem

likierów):

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 - - - - - - - Korn
2208 90 57 - - - - - - Pozostałe
2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe:
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 74 - - - - - Pozostałe
2208 90 78 - - - - Inne napoje alkoholowe
2905 43 00 Mannit
2905 44 D-sorbit (sorbitol):
ex 3302 Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do produkcji napojów:
- W rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym i w

przemyśle napojów:

- - W rodzaju stosowanych w przemyśle napojów:
- - - Preparaty zawierające wszystkie czynniki zapachowe

charakterystyczne dla napojów:

- - - - Pozostałe (o rzeczywistym stężeniu objętościowym

alkoholu nieprzekraczającym 0,5 %)

3302 10 29 - - - - - Pozostałe
ex Rozdział 35 Substancje białkowe, skrobie modyfikowane; kleje; enzymy
3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach:
ex 3809 Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
3809 10 - Na bazie substancji skrobiowych
3824 60 Sorbit inny niż z podpozycji 2905 44"

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024