KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1906/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego(1), w szczególności jego art. 3 ust. 3 i art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 8 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1538/91(2), ostatnio zmienionego przez rozporządzenie (EWG) nr 315/92(3), ustala szczegółowe zasady fakultatywnej klasyfikacji mrożonego i głęboko mrożonego mięsa drobiowego w podziale według kategorii wagowych;
należy zmienić te przepisy w celu uwzględnienia obecnych praktyk handlowych dotyczących obrotu cięższymi tuszami w niektórych Państwach Członkowskich oraz w celu umożliwienia kontynuacji oznaczania masy w jednostkach brytyjskich do dnia 31 grudnia 1994 r. dla produktów wprowadzanych do obrotu w Zjednoczonym Królestwie;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 16 lipca 1992 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 1.
(2) Dz.U. L 143 z 7.6.1991, str. 11.
(3) Dz.U. L 34 z 11.2.1992, str. 23.