Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 22 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/34 1 . Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.Wniosek o ochronę określenia tradycyjnego
"Prošek"
Data otrzymania: 11 grudnia 2013
Liczba stron: 4
Język wniosku: chorwacki
Numer dokumentacji: TDT-HR-1670
Wnioskodawca: Właściwy organ państwa członkowskiego, ministerstwo rolnictwa
Adres:
Ulica grada Vukovara 78
HR-Zagreb 10000
CHORWACJA
Obywatelstwo: chorwackie
Telefon, faks, e-mail:
Tel. +385 16106446 / 16106017
Faks +385 16106258
e-mail: ivana.bulajic@mps.hr
Określenie tradycyjne, w odniesieniu do którego złożono wniosek o objęcie ochroną: Prošek
Określenie tradycyjne zgodnie z art. 112 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013
Język: chorwacki
Wykaz przedmiotowych chronionych nazw pochodzenia lub oznaczeń geograficznych: Określenie tradycyjne "Prošek" można stosować w przypadku następujących win objętych chronioną nazwą pochodzenia: "Dalmatinska Zagora", "Sjeverna Dalmacija", "Srednja i Južna Dalmacija" oraz "Dingač".
Kategorie produktów sektora wina: Wino z suszonych winogron
Definicja: "Prošek" to wino produkowane z technologicznie przejrzałych suszonych winogron, które zawierają co najmniej 150° Oe (stopnie w skali Oechslego) cukru. Może to być wino czerwone lub białe. Barwa może wahać się od ciemnożółtej z odcieniem starego złota po czerwonawą z brązowymi odcieniami. Dojrzewanie nadaje winu "Prošek" stonowane odcienie z powodu starzenia w wyniku utleniania. Zapach opisuje się jako przejrzały aromat owocowy z lekkimi nutami drewna o lekkim aromacie wynikającym z utlenienia. Wino "Prošek" ma pełny smak, który w znacznej części wynika z wysokiej zawartości cukru resztkowego (glukozy i fruktozy), a w niewielkiej części z etanolu.
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu w winie "Prošek" wynosi 13,0 % obj. i co najmniej 20 % obj. całkowitego alkoholu. Maksymalna wydajność wynosi 5 000 kg/ha. Ocena analityczna i organoleptyczna jest obowiązkowa.
Przepisy krajowe: Ustawa o winie (Dz.U. nr 96/03 i 55/11 - zastąpiona ustawą w sprawie wina Dz.U. nr 32/19), wykaz określeń tradycyjnych dla wina (Dz.U. nr 96/07, 62/10, 133/10, 14/11, 52/12, 75/13, 138/13, 42/17 i 49/17), rozporządzenie w sprawie produkcji wina (Dz.U. nr 2/05, 137/08 i 48/14)
Imię i nazwisko osoby podpisującej: Tihomir Jakovina, minister rolnictwa