Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/332020/C 18/12.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 18/12)

(Dz.U.UE C z dnia 20 stycznia 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"PANCIU"

Numer referencyjny: PDO-RO-A1584-AM01

Data przekazania informacji:

9.10.2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Dostosowanie zbiorów w sektorze uprawy winorośli i winiarstwa

Opis i uzasadnienie

W specyfikacji produktu zmieniono punkt dotyczący zbiorów, przy czym zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Przedmiotowa zmiana polega na zwiększeniu produkcji, a wprowadza się ją wskutek pojawienia się nowych winnic o znaczącej powierzchni oraz gęstości obsady przekraczającej 4 000 roślin/ha, do którego to zwiększenia doszło dzięki wykorzystaniu klonów o dużym potencjale ilościowym i jakościowym. Chociaż wielkość produkcji wzrosła, zachowano jakość kontrolowanej nazwy pochodzenia dzięki wykorzystaniu nowych technologii.

2.
Zmiana obszaru produkcji wina

Opis i uzasadnienie

Specyfikację produktu uzupełnia się o dodatkowe przepisy, zgodnie z którymi winifikacja przeprowadzana w kontrolowanej temperaturze w celu zachowania potencjału aromatycznego odmian winorośli charakterystycznych dla przedmiotowej kontrolowanej nazwy pochodzenia może odbywać się poza wyznaczonym obszarem produkcji win objętych nazwą pochodzenia, na obszarze sąsiadującym i wchodzącym w skład tej samej jednostki administracyjnej, zapewniającym optymalne warunki do winifikacji.

Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

3.
Uzupełnienie szczególnych praktyk wytwarzania wina różowego

Opis i uzasadnienie

Specyfikację produktu uzupełnia się o szczegółowe metody produkcji win białych lub różowych również z odmian winorośli pinot gris i traminer roz ze względu na rozwój technologii produkcji wina oraz coraz większe upodobanie konsumentów do win produkowanych z tych odmian winorośli o szczególnych właściwościach, zwłaszcza w przypadku win różowych.

Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

4.
Zmiana warunków dotyczących klasyfikacji otrzymanych produktów

Opis i uzasadnienie

Przepisy dotyczące warunków klasyfikacji otrzymanej produkcji wina objętego nazwą pochodzenia zostają przeredagowane, w sytuacji gdy producenci stwierdzają taką konieczność, jeżeli ich produkty nie posiadają już niektórych cech jakościowych i nie spełniają warunków do objęcia nazwą pochodzenia.

Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu Panciu
2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3.
Kategorie produktów sektora wina 1. Wino
4.
Opis wina lub win

Właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne - wina białe i różowe

Wina białe charakteryzują się zróżnicowanymi niuansami aromatycznymi z nutami owoców cytrusowych i ziół, które nadają winu rześkość i świeżość, nutami różanymi (ș arba), średnią kwasowością o wyraziście świeżym charakterze z aromatami słodkimi lub aromatami owoców egzotycznych bądź kwiatów winorośli, delikatnymi aromatami jabłek, którym towarzyszą nuty kwiatowe (fetească regală), aromatem masła i tropikalnym smakiem o optymalnej kwasowości (chardonnay) oraz subtelnymi nutami świeżych owoców.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

Właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne - wina czerwone

Wina czerwone charakteryzują się średnią cielistością oraz aromatami maliny, śliwki i czerwonej porzeczki, potencjałem aromatycznym obejmującym aromaty od zielonej papryki po przejrzałą czarną porzeczkę (cabernet sauvignon) oraz aromatami dojrzałych czerwonych owoców (czereśnia, truskawka, malina, porzeczka). W miarę dojrzewania w winach wyczuwalne stają się nuty rodzynek i czarnego pieprzu, uzyskują one intensywne zabarwienie oraz optymalną zawartość alkoholu, a w przypadku uwydatnienia surowego charakteru i specyficznego aromatu wykorzystanej odmiany winorośli (fetească neagră) otrzymane wina są w przeważającej mierze wytrawne i półwytrawne.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150
5.
Praktyki enologiczne
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Praktyki uprawy

Praktyka uprawy

-
minimum 3 000 roślin/ha,
-
nawadnianie - w miejscach, w których jest to konieczne ze względu na warunki glebowo-klimatyczne, istnieje system nawadniania kropelkowego, który zostanie rozbudowany; stosuje się go w taki sposób, aby uniknąć negatywnego wpływu na jakość winogron.
b)
Maksymalne zbiory

muscat ottonel, tămâioasă românească, chardonnay, pinot gris, sauvignon, traminer alb:

15 000 kg winogron z hektara;

fetească albă, riesling de Rhin, aligote, băbească gri, sarba, traminer roz:

16 500 kg winogron z hektara;

fetească regală, galbenă de Odobeș ti, crâmpoș ie, crâmpoș ie selecț ionată, frâncuș ă, mustoasă de măderat, furmint, riesling italian:

19 000 kg winogron z hektara;

cabernet sauvignon, fetească neagră, pinot noir, merlot:

16 500 kg winogron z hektara; băbească neagră, burgund mare:

17 500 kg winogron z hektara;

codană, arcaș , negru aromat, portugais bleu, cadarcă, plăvaie:

21 000 kg winogron z hektara;

muscat ottonel, tămâioasă românească, chardonnay, pinot gris, sauvignon, traminer alb:

116 hektolitrów z hektara;

fetească albă, riesling de Rhin, aligote, băbească gri, sarba, traminer roz:

127 hektolitrów z hektara;

fetească regală, galbenă de Odobeș ti, crâmpoș ie, crâmpoș ie selecț ionată, frâncuș ă, mustoasă de măderat, furmint, riesling italian:

146 hektolitrów z hektara;

plăvaie:

162 hektolitry z hektara;

cabernet sauvignon, fetească neagră, pinot noir, merlot:

127 hektolitrów z hektara;

băbească neagră, burgund mare:

135 hektolitrów z hektara;

codană, arcaș , negru aromat, portugais bleu, cadarcă:

162 hektolitry z hektara.

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Departament Vrancea:

-
miejscowości: Panciu, Crucea de Sus, Dumbrava, Crucea de Jos, Satu Nou, Neicu;
-
miejscowości: Moviliț a, Diocheti-Rediu, Moviliț a Trotuș anu, Frecăț ei, Văleni;
-
miejscowości: Străoane, Repedea, Muncelu, Văleni;
-
miejscowości: Fitioneș ti, Holbăneș ti, Ghimiceș ti, Ciolăneș ti, Mănăstioara;
-
miejscowości: Mărăș eș ti, Haret, Călimăneș ti, Modruzeni, Siretu, Tiș iț a, Pădureni;
-
miejscowości: Ț ifeș ti, Sârbi, Oleș eș ti, Vităneș ti, Clipiceș ti, Bătineș ti, Igeș ti, Pătrăș cani;
-
miejscowości: Păuneș ti, Viiș oara;
-
miejscowości: Rugineș ti, Copăceș ti, Văleni, Angheleș ti;
-
miejscowości: Pufeș ti, Domneș ti-Târg, Ciorani, Domneș ti-Sat.
7.
Główne odmiany winorośli

galbenă de Odobeș ti B - galbenă de Căpătanu, galbenă uriaș ă, galbenă

ș arba B

tămâioasă românească B - busuioacă de Moldova, muscat blanc à petits grains

traminer aromat alb B

pinot gris G - affumé, grau burgunder, grauburgunder, grauer mönch, pinot cendré, pinot grigio, ruländer

arcaș N

băbească gri G

burgund mare N - grosser burgunder, grossburgunder, blaufrankisch, kekfrankos, frankovka, limberger

cadarcă N - schwarzer kadarka, rubinroter kadarka, lugojană, gâmză, fekete budai

crâmpoș ie B

crâmpoș ie selecț ionată B

frâncuș ă B - vinoasă, mildweisser, mustoasă de Moldova, poamă creaț ă

furmint B - furmin, şom szalai, szegszolo

codană N

mustoasă de Măderat B - lampau, lampor, mustafer, mustos feher, straftraube

riesling du Rhin B - weisser riesling, white riesling

traminer roz Rs - rosetraminer, savagnin roz, gewürztraminer

tămâioasă românească B - rumanische weihrauchtraube, tamianka

negru aromat N

pinot noir N - blauer spätburgunder, burgund mic, burgunder roter, klävner morillon noir

pinot noir N - spätburgunder, pinot nero

portugais bleu N - blauer portugieser, oporto, portugieser

plăvaie B - bălană, plăvană, poamă bălaie

aligoté B - plant de trois, plant gris, vert blanc, troyen blanc

chardonnay B - gentil blanc, pinot blanc chardonnay

8.
Opis związku lub związków Związek z obszarem geograficznym

Informacje na temat obszaru geograficznego

Podłoże skalne: podnóże gór powstałe wskutek nagromadzenia czwartorzędowych stożków napływowych, których wiek i wysokość maleją im dalej na wschód, w kolejności, w której zostały uformowane przez rzeki przecinające Karpaty i Karpaty Południowe. Z punktu widzenia budowy są to złoża żwirowo-piaskowe pokryte czwartorzędową lessową warstwą pyłową spoczywającą na plioceńskich osadach morskich (margle, iły, piaski).

Ukształtowanie powierzchni: wyodrębnia się dwie podjednostki funkcjonalne podnóża gór: obszar wyżynnego podnóża (wczesny i środkowy plejstocen) oraz obszar nizinnego podnóża (późny plejstocen - holocen) rozciągające się aż po obecną równinę rzeki Seret, przy czym oba te obszary stanowią teren maksymalnego rozwoju uprawy winorośli, w szczególności dzięki naprzemiennemu występowaniu terenów charakteryzujących się znaczną wysokością oraz ekspozycją.

Klimat: typowy dla lasostepu, odpowiadający umiarkowanemu klimatowi kontynentalnemu znajdującemu się pod wpływem mas powietrza napływających z północy, z obszaru skandynawsko-bałtyckiego, które mieszają się z tropikalnymi masami ciepłego powietrza napływającymi z południa, z obszaru śródziemnomorskiego, zapewniający w ten sposób idealne warunki do rozwoju wysokiej jakości odmian winorośli, w szczególności dzięki zróżnicowaniu nasłonecznieniu i sprzyjającym opadom. Średnia roczna temperatura, średnia roczna suma opadów i, w szczególności, strumień promieniowania oraz kąt padania promieniowania słonecznego sprzyjają dobremu rozwojowi winnic. Gleby: tekstura gleb występujących w przedmiotowym regionie winiarskim sprawia, że gleby te posiadają właściwości fizykochemiczne i hydrofizyczne najbardziej sprzyjające uprawie winorośli: porowatość, aeracja, przepuszczalność, struktura gruzełkowata i dobry wertykalny odpływ wody deszczowej umożliwiają ograniczenie występowania grzybowych chorób roślin oraz zapewnienie stosunkowo łatwej uprawy gleb obsadzonych winoroślą. Z typologicznego punktu widzenia przeważają gleby zaliczane do kategorii Mollisols (z poziomem cambic i argic) oraz gleby leśne. Czarnoziemy z poziomem cambic posiadają wszystkie korzystne właściwości chemiczne, biologiczne i troficzne.

Informacje na temat produktu

Wina białe wyróżniają się duża zawartością ekstraktu, zrównoważoną strukturą oraz odpowiednią kwasowością, które to właściwości wynikają z południowowschodniej ekspozycji zboczy, a także z metod uprawy, które sprawiają, że wielkość produkcji utrzymuje się na umiarkowanym poziomie.

Wina czerwone są cenione za delikatny charakter, łagodne taniny oraz żywą barwę.

Dowody archeologiczne zgromadzone w przedmiotowym regionie kraju wskazują, że region ten zamieszkiwali wolni Dakowie, którzy uprawiali winorośl, co potwierdzają pozostałości archeologiczne, w których zachowały się motywy ornamentalne przedstawiające podporę pod winorośl. Od 1527 r. Georg von Reichersterffer, emisariusz Ferdynanda I Habsburga do władcy Petru Rareşa, w sprawozdaniu z podróży wspomina o winnicach istniejących w przedmiotowym regionie znanych od tego czasu pod nazwą "Podgoria Crucilor" (Winnica Krzyży). W dziele "Codex Bandinus" znajdują się inne wzmianki, zgodnie z którymi "w całej południowej części Mołdawii produkuje się tyle wina, że w czasie zbiorów około pół litra wina [zwane »vadră«] kosztuje 4 solidów, a zimą 6 lub 7 solidów".

Związek przyczynowy

Ukształtowanie powierzchni charakteryzujące się występowaniem obszaru wyżynnego podnóża (wczesny i średni plejstocen) oraz obszaru nizinnego podnóża (późny plejstocen - holocen) rozciągających się aż po równinę rzeki Seret, a także naprzemiennym występowaniem obszarów charakteryzujących się znaczną wysokością oraz ekspozycją okazuje się optymalne do uprawy winorośli, w szczególności odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji win czerwonych.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Wprowadzanie do obrotu

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

brak dodatkowych przepisów

Przetwarzanie poza wyznaczonym obszarem

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

W określonych warunkach klimatycznych mających pozytywny wpływ na otrzymywane zbiory ze względu na potencjał niektórych odmian winorośli winogrona zebrane w winnicach znajdujących się na wyznaczonym obszarze można przetwarzać również poza wyznaczonym obszarem, na sąsiadującym z nim obszarze, na którym znajdują się ośrodki winifikacji posiadające optymalne warunki do szybkiej winifikacji, fermentacji w kontrolowanej temperaturze oraz zachowania aromatów i barw właściwych dla danych odmian winorośli. Wyżej wspomniany obszar znajduje się w miejscowościach położonych w departamencie Vrancea:

-
Odobeș ti, Jariș tea;
-
Coteș ti, Obrejiț a, Tâmboieș ti, Popeș ti, Budeș ti, Cârligele, Vârteș coiu, Câmpineanca.

Link do specyfikacji produktu

http://onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_panciu_modif_cf_cererii_1424_14.06.2019_no_track_changes_0.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.18.72

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/332020/C 18/12.
Data aktu: 20/01/2020
Data ogłoszenia: 20/01/2020