Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2019/C 370/11)

(Dz.U.UE C z dnia 31 października 2019 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

Pauillac

PDO-FR-A0713-AM03

Data przekazania informacji:

9.8.2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Wyznaczona działka rolna

W rozdziale I pkt IV ppkt 2 tiret drugie specyfikacji produktu dodaje się datę 6 września 2018 r.

2.
Obszar geograficzny

W pkt IV ppkt 1 specyfikacji produktu:

-
po sformułowaniu "odbywają się" dodaje się sformułowanie "zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym (»code officiel géographique«) z dnia 27 kwietnia 2018 r.",
-
usuwa się gminę "Cissac-Médoc".

Zmiana ta odzwierciedla prace związane z wyznaczeniem obszaru, w ramach których stwierdzono, że działek położonych w gminie Cissac-Médoc nie zgłoszono do objęcia przedmiotową nazwą pochodzenia, w związku z czym gminę tę usuwa się z wykazu gmin należących do wyznaczonego obszaru geograficznego.

W związku z tym zmienia się odpowiednio pkt 1.6 jednolitego dokumentu dotyczący wyznaczonego obszaru geograficznego.

3.
Związek z obszarem geograficznym

W pkt X ppkt 1 lit. a) specyfikacji produktu usuwa się nazwę "Cissac-Médoc". Zmianę tę wprowadza się wskutek zmiany obszaru geograficznego. Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.

4.
Działki poza gminą Pauillac

Zaktualizowano załącznik zawierający wykaz działek położonych poza gminą Pauillac, które można zgłosić do objęcia nazwą Pauillac, w związku z pracami związanymi z wyznaczeniem obszaru.

Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu Pauillac
2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3.
Kategorie produktów sektora wina 1. Wino
4.
Opis wina lub win
Nazwa "Pauillac" jest zastrzeżona dla czerwonych win niemusujących. Wina te charakteryzują się:
-
minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 11 %,
-
całkowitą objętościową zawartością alkoholu po wzbogaceniu wina wynoszącą 13,5 %,
-
zawartością kwasu jabłkowego wynoszącą ≤ 0,30 g/l,
-
zawartością cukrów fermentujących wynoszącą ≤ 2 g/l,
-
kwasowością lotną wynoszącą ≤ 13,26 meq/l w przypadku win wprowadzonych do obrotu luzem do dnia 31 lipca roku następującego po roku, w którym miały miejsce zbiory, oraz ≤ 16,33 meq/l w przypadku win wprowadzonych do obrotu po tej dacie.

Wina objęte nazwą "Pauillac" posiadają niezwykle intensywną barwę. Wina te są mocne i dobrze zbudowane przede wszystkim dzięki połączeniu odmian winorośli, w którym cabernet sauvignon N jest odmianą szczególnie dominującą. Obecność tanin, która wynika z wykorzystania wspomnianej odmiany winorośli, sprawia, że wina te doskonale nadają się do starzenia. Wykorzystuje się jednak również odmianę winorośli merlot N, która nadaje winom krągłość i owocowy charakter. Strukturę i złożoność win wzbogaca odmiana winorośli cabernet franc N lub rzadziej petit-verdot N. Po długim okresie dojrzewania wina te rozwijają bukiet wyróżniający się niezwykłą złożonością.

Pozostałe kryteria są zgodne z obowiązującymi przepisami.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

-
Zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy progu stężenia wynoszącym 15 %.
-
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 13,5 %.

Praktyka uprawy

Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 7 000 roślin na hektar.

Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 1,50 metra, zaś odległość między roślinami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,80 metra.

Cięcia dokonuje się najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (etap 9 skali Lorenza).

Winorośl przycina się według następujących technik, zostawiając maksymalnie dwanaście oczek na łozie:

-
cięcie, zwane medokańskim (fr. taille médocaine), długie lub cięcie krótkie i długie, w ramach którego na roślinie pozostawia się dwie długie łozy z maksymalnie czterema oczkami na łozę w przypadku odmian winorośli cot N, cabernet-sauvignon N, merlot N i petit verdot N lub z maksymalnie pięcioma oczkami na łozę w przypadku odmian winorośli cabernet franc N i carmenère N. Czopy przycina się, pozostawiając na nich dwa oczka,
-
ciecie krótkie w formie podwójnego sznura lub w formie czteroramiennego wachlarza.

Nawadnianie w okresie wegetacji winorośli może zostać dopuszczone zgodnie z przepisami art. D. 645-5 kodeksu rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

b)
Maksymalne zbiory 63 hektolitry z hektara
6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze gminy Pauillac w departamencie Gironde oraz na działkach wymienionych w załączniku do specyfikacji produktu i położonych w następujących gminach: Saint-Estèphe, Saint-Julien Beychevelle i Saint-Sauveur.

7.
Główne odmiany winorośli Petit Verdot N

Cabernet franc N

Merlot N

Carmenère N

Cot N - Malbec N

Cabernet-Sauvignon N

8.
Opis związku lub związków

Obszar geograficzny, na którym wytwarza się wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Pauillac" - położony w departamencie Gironde i w centralnej części półwyspu Médoc, 50 km na północ od Bordeaux, na lewobrzeżu estuarium Żyrondy - odpowiada obszarowi gminy Pauillac oraz części obszaru gmin Saint-Estèphe, Saint-Julien-Beychevelle i Saint-Sauveur.

Wina objęte przedmiotową nazwą, która wpisuje się w kontekst umiarkowanego klimatu oceanicznego, swoje właściwości zawdzięczają warunkom klimatycznym sprzyjającym powstaniu rozległego regionu winiarskiego, które wynikają z obecności regulujących temperaturę wód Oceanu Atlantyckiego i Żyrondy. Klimat oceaniczny oraz występujące w niektórych latach jesienne epizody opadów lub, przeciwnie, bardzo ciepłe i słoneczne jesienie powodują zauważalne zróżnicowanie poszczególnych roczników. Główne właściwości przedmiotowego regionu wynikają jednak przede wszystkim z cech geologicznych typowych dla tego basenu sedymentacyjnego, pierwotnego historycznego procesu tworzenia gleb na tym obszarze, rzeźby terenu i jego topografii, a także obecnych składników gleby na obszarach przeznaczonych pod uprawę winorośli.

Obszar produkcji obejmuje wyznaczone działki, na których gleby są żwirowe lub piaszczysto-żwirowe, pod warunkiem że zawartość drobnego piasku, głównie naniesionego przez wiatr, jest dość niska, a przepuszczalność gleb odpowiednia. Gleby obszaru Pauillac stanowią znakomity teren dla uprawy odmiany winorośli cabernet-sauvignon N, ale nadają się one również bardzo dobrze do uprawy odmiany merlot N. Z obszaru produkcji wyklucza się natomiast działki położone na nowo powstałych aluwiach, na obszernych lub słabo odwodnionych - ze względu na ich położenie na nieprzepuszczającym wody podglebiu - warstwach piasków eolicznych. Podobnie jest w przypadku działek, na których utworzono sztuczne powierzchnie, zabudowanych lub wykorzystywanych jako żwirownie. Prowadzenie winorośli jest niezwykle selektywne i odbywa się poprzez stosowanie ograniczonego odstępu między rzędami oraz zoptymalizowanie maksymalnej wydajności działki i poszczególnych krzewów winorośli.

Jakość i typowość win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia "Pauillac" wywodzą się z właściwości gleb i ich położenia topograficznego w okolicy estuarium Żyrondy, które chroni region winiarski przed gwałtownością klimatu.

Winnice klasy crus w gminie Pauillac zostały jeszcze wyżej ocenione w różnych klasyfikacjach własności sporządzanych od końca XVII wieku niż winnice objęte pozostałymi nazwami pochodzenia na półwyspie Médoc. Gmina ta posiada obecnie największą liczbę winnic klasy crus classés (tj. crus posiadających wyższy status w ramach klasyfikacji win) wynoszącą 18 (w tym winnice Lafite-Rothschild, Latour oraz Mouton-Rothschild, które jako pierwsze otrzymały taki status odpowiednio w 1855 r. i w 1973 r.).

Wina objęte nazwą "Pauillac" posiadają niezwykle intensywną barwę. Wina te są mocne i dobrze zbudowane przede wszystkim dzięki połączeniu odmian winorośli, w którym cabernet sauvignon N jest odmianą szczególnie dominującą. Obecność tanin, która wynika z wykorzystania wspomnianej odmiany winorośli, sprawia, że wina te doskonale nadają się do starzenia. Wykorzystuje się jednak również odmianę winorośli merlot N, która nadaje winom krągłość i owocowy charakter. Strukturę i złożoność win wzbogaca odmiana winorośli cabernet franc N lub rzadziej petit-verdot N. Po długim okresie dojrzewania wina te rozwijają bukiet wyróżniający się niezwykłą złożonością.

Sposób prowadzenia winnicy poprzez zastosowanie rzeczywistej gęstości obsady znacznie przekraczającej 7 000 roślin na hektar zgodnie z wymogami zawartymi w specyfikacji produktu objętego przedmiotową nazwą umożliwia - dzięki kontrolowanym zbiorom - uzyskanie bardzo dojrzałych, zdrowych i bardzo skoncentrowanych owoców. Możliwa jest również bardzo długa maceracja i znaczna ekstrakcja w celu uzyskania struktury niezbędnej do dojrzewania. W związku z powyższym dojrzewanie, przewidziane na okres co najmniej sześciu miesięcy, jest niezbędne w celu wydobycia połączeń tanin i antocyjanów niezbędnych do stabilizacji barwy i złagodzenia taniczności win, tj. zmniejszenia twardości tanin.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do winifikacji, produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar następujących gmin w departamencie Gironde poza działkami wymienionymi w załączniku: Cissac-Médoc, Saint-Estèphe, Saint-Julien-Beychevelle, Saint-Laurent-Médoc, Saint-Sauveur, Saint-Seurin-de-Cadourne i Vertheuil.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na etykiecie można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej "Bordeaux - Médoc", "Vin de Bordeaux-- Médoc" lub "Grand Vin de Bordeaux - Médoc".

Czcionka, którą zapisana jest ta nazwa, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano zarejestrowaną nazwę pochodzenia.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-6d2525a4-0869-49f7-97bf-4a489bee5499

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji (Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.370.32

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 31/10/2019
Data ogłoszenia: 31/10/2019