Używanie lodu naturalnego do chłodzenia i konserwowania artykułów żywności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 22 grudnia 1949 r.
w sprawie używania lodu naturalnego do chłodzenia i konserwowania artykułów żywności.

Na podstawie art. 8 lit. c) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977, z 1939 r. Nr 54, poz. 342 i z 1946 r. Nr 5, poz. 44) zarządza się w porozumieniu z Ministrami Administracji Publicznej i Handlu Wewnętrznego, co następuje:
§  1.
Do konserwowania i chłodzenia artykułów żywności przeznaczonych do obiegu może być używany lód naturalny, jeżeli powstał w warunkach określonych w niniejszym rozporządzeniu oraz był wyrąbywany i przechowywany zgodnie z przepisami niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Lód naturalny przeznaczony do chłodzenia i konserwowania artykułów żywności może być wyrąbywany tylko w miejscach odległych co najmniej o 100 m od zanieczyszczeń i nie powinien mieć cech zanieczyszczenia.
§  3.
1.
Nie wolno wyrąbywać lodu powstałego z wody, która może być źródłem zakażenia lub zatrucia lub zawiera szkodliwe dla zdrowia składniki albo domieszki. W szczególności woda, z której powstaje lód przeznaczony do wyrębu, powinna być przeźroczysta, bezbarwna i bez zapachu i nie może zawierać związków metali ciężkich, związków arsenu i bakterii chorobotwórczych.
2.
Wskaźnikiem dobroci wody pod względem bakteriologicznym jest nieobecność w niej bakterii okrężnicfy lub co najwyżej obecność tej bakterii w jednym centymetrze sześciennym wody.
§  4.
1.
Wyrąb lodu naturalnego z otwartych zbiorników wody do celów przewidzianych w § 1 może być podejmowany po wyjednaniu zaświadczenia powiatowej władzy administracji ogólnej, że woda bądź lód odpowiadają warunkom określonym w §§ 2 i 3.
2.
Powiatowa władza administracji ogólnej wydaje zaświadczenie po przeprowadzeniu badania na miejscu. Powiatowa władza administracji ogólnej może uzależnić wydanie zaświadczenia od zbadania lodu bądź wody przez Państwowy Zakład Higieny. Próby wody bądź lodu pobiera i przesyła do badania powiatowa władza administracji ogólnej (lekarz powiatowy, miejski).
3.
Koszty badania wody bądź lodu pokrywa osoba ubiegająca się o zaświadczenie.
§  5.
1.
Pomieszczenia przeznaczone do przechowywania lodu naturalnego (lodownie) powinny być utrzymane w czystości i powinny być tak urządzone, aby nie powodowały ochładzania i zawilgocenia mieszkań i innych sąsiednich pomieszczeń. Ściany i sklepienia lodowni powinny być równe i szczelne oraz bielone wapnem co najmniej raz do roku przed składaniem lodu.
2.
Podłoga lodowni powinna być z materiału trwałego, nieprzesiąkliwego, szczelna, gładka i równa ze spadem ku studzience zbudowanej z materiału trwałego i nieprzesiąkliwego. Do usunięcia poza lodownię wody zebranej w studzience należy ustawić pompę, jeżeli w inny sposób nie jest zapewniony jej odpływ.
3.
Lodownia powinna być urządzona w odległości nie mniejszej niż 5 m od ustępów ogólnych skanalizowanych, połączonych siecią kanalizacyjną lub miejscową oczyszczalnią ścieków, a co najmniej 10 m od dołów ustępowych, obór, stajen, chlewów, gnojowisk, śmietników i ustępów nie skanalizowanych.
4.
Przed wejściem do lodowni powinno być osobne pomieszczenie dla przechowywania odzieży ochronnej i narzędzi pracy.
5.
Lodownie nie mogą być oświetlane przy pomocy lamp naftowych.
§  6.
Powiatowa władza administracji ogólnej może zezwolić na przechowywanie lodu naturalnego na wolnej przestrzeni (placu), jeżeli
a)
miejsce przeznaczone do składania lodu będzie na wzniesieniu, zapewniającym odpływ wody powstałej z lodu, a także i wód opadowych,
b)
materiały, użyte do zabezpieczenia lodu przed topnieniem nie spowodują zanieczyszczenia lodu.
§  7.
Środki używane do przewozu lodu naturalnego oraz naczynia, przyrządy i inne przedmioty używane przy jego wyrębie, przechowywaniu i wprowadzaniu w obieg powinny być utrzymane w czystości.
§  8.
Do pracy przy wyrębie, przewozie, przechowywaniu i wprowadzaniu w obieg lodu naturalnego nie mogą być dopuszczane osoby dotknięte chorobą zakaźną, wymienioną w art. 2 pkt 1-30 ustawy z dnia 21 lutego 1935 r. o zapobieganiu chorobom zakaźnym i ich zwalczaniu (Dz. U. R. P. Nr 27, poz. 198).
§  9.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1949.65.537

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Używanie lodu naturalnego do chłodzenia i konserwowania artykułów żywności.
Data aktu: 22/12/1949
Data ogłoszenia: 31/12/1949
Data wejścia w życie: 31/12/1949