Substancje aromatyczne stosuje się w celu zmiany smaku lub zapachu żywności. Są one bezpieczne i wykorzystywane od dawna w szerokiej gamie produktów spożywczych, takich jak napoje bezalkoholowe, wyroby cukiernicze, zboża, ciastka i jogurty. Teraz zostały poddane ocenie na poziomie UE.

Dwa nowe akty prawne mają na celu doprecyzowanie i harmonizację stosowania substancji aromatycznych na jednolitym rynku.

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 (Dz.U.UE.L.2012.267.1) przewiduje nowy unijny wykaz substancji aromatycznych, które mogą być wykorzystywane w żywności, i będzie stosowane od dnia 22 kwietnia 2013 r., aby przemysł spożywczy w UE miał czas na dostosowanie się do nowych przepisów. Wszystkie substancje aromatyczne nieumieszczone w wykazie będą zakazane po okresie stopniowego wycofywania trwającym 18 miesięcy.

Rozporządzenie Komisji (UE) nr 873/2012 (Dz.U.UE.L.2012.267.162) dotyczy środków przejściowych dla innych środków aromatyzujących, takich jak środki aromatyzujące ze źródeł niebędących żywnością, i będzie stosowane od dnia 22 października 2012 r.

Do głównych korzyści z nowych przepisów należy przejrzystość i jasność informacji. Dopuszczone zastosowania substancji aromatycznych będą wyszczególnione według kategorii żywności, do których substancje te mogą być dodawane. Zwiększy się przejrzystość, ponieważ wykaz będzie również dostępny w postaci internetowej bazy danych, co umożliwi konsumentom, przedsiębiorstwom spożywczym i krajowym organom kontroli żywności łatwe sprawdzenie, które substancje aromatyczne można stosować w żywności.

Pozytywny wykaz zatwierdzonych substancji aromatycznych stanowi ważny krok w wykonaniu rozporządzenia ramowego nr 1334/2008 w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych (Dz.U.UE.L.2008.354.34). Wprowadza ono wymóg, aby stosowanie substancji aromatycznych było bezpieczne i nie wprowadzało konsumenta w błąd.

Źródło: www.europa.eu/rapid, stan z dnia 2 października 2012 r.