Ciągły stres w miejscu pracy nie jest dla nikogo niczym nadzwyczajnym. Napięty grafik oraz pojawiające się nowe wyzwania powodują, że czynnik, który odpowiada głównie za naszą mobilizację może w znaczący sposób pogorszyć jakość wykonywanych zadań.
Nie każdy jednak wie, że źle zbilansowana dieta także podnosi poziom stresu. Niekorzystne zwyczajowe żywienie, jak jedzenie w biegu czy omijanie posiłków przyczynia się do zwiększenia zawartości cukrów prostych i tłuszczu w diecie. Dlaczego? Ponieważ zestresowani najczęściej sięgamy po produkty wysokokaloryczne. Tym sposobem zamiast wspomagać swoją koncentrację i wydajność takie zachowania obniżają efektywność i wydłużają czas wykonywania zadań, a to powoduje zwiększenie się napięcia i stresu ze względu na pojawiające się zaległości. Tworzy się koło, z którego bardzo trudno się wydostać. Ilość zadań narasta, a nasza odporność na stres, kreatywność i szybkość rozwiązywania problemów zmniejsza się.
Więcej: www.hrstandard.pl/2015/01/22/jak-zdrowy-styl-zycia-pomaga-w-redukcji-stresu
Źródło: www.hrstandard.pl, stan z dnia 22 stycznia 2015 r.