Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 21, poz. 105)
Nowelizacja dotyczy ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z pźn. zm.), poprzez dokonano transpozycji 53 rozporządzeń oraz 43 dyrektyw UE. Zdefiniowano ponadto m.in. pojęcie dobrej praktyki produkcyjnej (skrt GMP Good Manufacturing Practice) przez ktre, w odniesieniu do produkcji żywności należy rozumieć działania, ktre muszą być podjęte, i warunki, ktre muszą być spełniane, aby produkcja żywności odbywała się w sposb zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem. Produkty niespełniające wymagań prawa żywnościowego nie mogą być oznakowane i wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jako żywność.