Nadzór nad niektórymi środkami żywienia zwierząt.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA
z dnia 5 listopada 1952 r.
w sprawie nadzoru nad niektórymi środkami żywienia zwierząt. *

Na podstawie art. 3, 4 ust. 2, art. 6 ust. 2 i art. 7 ustawy z dnia 13 lipca 1939 r. o nadzorze nad niektórymi środkami żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 63, poz. 419) zarządza się w porozumieniu z Prezesem Centralnego Urzędu Skupu i Kontraktacji, co następuje:
I. Przepis ogólny.
§  1.
Powołane w niniejszym zarządzeniu artykuły bez bliższego określenia oznaczają artykuły ustawy z dnia 13 lipca 1939 r. o nadzorze nad niektórymi środkami żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 63, poz. 419).

II. Cechy zepsucia.

Do art. 3 pkt 1.

§  2.
Za pasze zepsute uważa się pasze, które mają niewłaściwy dla nich smak, woń lub wygląd wskutek:
1)
procesów fermentacyjnych;
2)
procesów gnilnych w paszy lub surowcu użytym do wyrobu paszy;
3)
nadmiernego dla danego rodzaju paszy zjełczenia;
4)
porażenia paszy grzybkami;
5)
opanowania paszy roztoczami;
6)
stęchłości;
7)
zmian wywołanych stosowaniem zbyt wysokiej temperatury przy wyrobie technicznym;
8)
innych podobnych przyczyn.

III. Dopuszczalna procentowa ilość zanieczyszczeń i domieszek.

Do art. 3 pkt 2.

§  3.
1. 1
Pasze nie mogą zawierać:
1)
odłamków metali, szkła itp. ciał obcych,
2)
substancji o działaniu hormonalnym,
3)
związków zawierających arsen lub antymon.
2.
W otrębach, śrutach i mączkach pochodzenia roślinnego nie może przekraczać:
1)
zawartość nasion chwastów - 0,5%,

w tym sporyszu i kąkolu - 0,1%,

2)
ilość zanieczyszczeń mineralnych (piasku) - 0,5%,
3)
ilość innych zanieczyszczeń organicznych (np. liści, kawałków słomy itp.) - 1,0%.
3.
W otrębach danego gatunku dopuszczalna jest zawartość innych otrąb, mniej wartościowych, do 5%.
4.
W makuchach, śrutach i mączkach pochodzenia roślinnego ilość zanieczyszczeń łuskami, łupinami itp. danego gatunku nasion oraz nasionami roślin obcych dla danego gatunku makuchów, śrut i mączek nie może przekraczać:
1)
w makuchach, śrutach i mączkach lnu - łącznie 8%;
2)
w makuchach, śrutach i mączkach rzepaku i maku - łącznie 5%;
3)
w makuchach, śrutach i mączkach słonecznika - tylko łuską 14%;
4)
w makuchach, śrutach i mączkach innych roślin oleistych - łącznie 3%.
5.
Ilość zanieczyszczeń mineralnych piasku i innych części ziemistych nie może przekraczać:
1)
w makuchach i mączkach z roślin oleistych (za wyjątkiem lnianych, sojowych, słonecznikowych i z bawełny) - 1,5%;
2)
w makuchach, śrutach i mączkach lnianych - 2%;
3)
w makuchach, śrutach i mączkach bawełny, kukurydzy, słonecznika i soi - 1%;
4)
w mączkach pochodzenia zwierzęcego:
a)
gatunek I - 1%,
b)
gatunek II - 3%.
6.
Produkty paszowe pochodzenia zwierzęcego dzieli się na słone i niesłone. Zawartość soli kuchennej w produktach niesłonych nie może przekraczać 4%, w słonych - 15%.
7. 2
(skreślony).
8.
Kreda pastewna, mielony wapień, mączka z muszli oraz ze skorup z jaj nie mogą zawierać więcej niż 1% piasku; poza tym wapień powinien być tak zmielony, ażeby dał się przesiać bez reszty przez sito o oczkach 0,2 mm.
9.
Sól pastewna nie może zawierać więcej niż 5% zanieczyszczeń i to tylko pochodzących z naturalnych zanieczyszczeń soli kuchennej, natomiast może być jodowana (dodatek jodku potasu do 0,02%).
10.
Tran nie może zawierać domieszki żadnych olejów roślinnych i mineralnych ani też zanieczyszczeń trujących, jak arsen lub cynk, powinien posiadać barwę jasną, zawartość azotu nie powinna przekraczać 0,05%, a liczba jodowa - 160. Jeżeli tran jest surowy, powinno to być zaznaczone na opakowaniu.
§  3a. 3
W mieszankach mineralnych i lizawkach dla zwierząt zanieczyszczenie nie może przekraczać:
1)
jeśli chodzi o zanieczyszczenie mineralne - zanieczyszczeń dopuszczalnych dla poszczególnych składników mieszanek stosownie do § 3 ust. 8 i 9,
2)
jeśli chodzi o zanieczyszczenia organiczne, np. przez części roślin, drzew itp. - 0,5%.
§  3b. 4
1.
Dopusza się jako dodatek do pasz stosowanych w żywieniu zwierząt następujące przeciwutleniacze:
1)
BHT - butylohydroksytoluen,
2)
BHA - butylohydroksyanizol,
3)
santoquin - etoksydwuhydrotrójmetylochinolinę.
2.
Dopuszczalna ilość przeciwutleniacza może wynosić najwyżej:
1)
w paszach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego stanowiących komponenty mieszanek pasz treściwych:
a)
o zawartości tłuszczu poniżej 10% - 0,02% BHT lub 0,02% BHA, lub 0,02% santoquinu,
b)
o zawartości tłuszczu od 10% do 14% - 0,075% BHT, lub 0,05% santoquinu,
c)
o zawartości tłuszczu ponad 14% - 0,10% BHT lub 0,10% BHA, lub 0,07% santoquinu,
2)
w mieszankach pasz treściwych i pozostałych paszach stosowanych bezpośrednio w żywieniu zwierząt - 0,01% BHT lub 0,01% BHA lub 0,01% santoquinu.
§  4.
Dodatek preparatu lub domieszka mechaniczna do paszy, dokonane na skutek zarządzenia władz skarbowych w celu skażenia paszy, nie są zanieczyszczeniem ani też domieszką w rozumieniu niniejszego zarządzenia.

IV. Procentowa zawartość składników odżywczych istotnych w paszach, wprowadzonych do obrotu.

Do art. 3 pkt 3.

§  5.
Procentowa zawartość składników odżywczych istotnych w paszach powinna wynosić:
1)
w otrębach:
a)
żytnich - co najmniej 11% białka surowego,
b)
pszennych - co najmniej 11% białka surowego,
c)
jęczmiennych - co najmniej 6% białka surowego,
d)
owsianych - co najmniej 5% białka surowego,
e)
kukurydzianych - co najmniej 10% białka surowego,
f)
gryczanych - co najmniej 5% białka surowego,
g)
z prosa - co najmniej 10% białka surowego,
h)
z ziarn strączkowych - co najmniej 10% białka surowego;
2)
w mączce pastewnej:
a)
z pszenicy lub żyta - co najmniej 11% białka surowego,
b)
z jęczmienia - co najmniej 9% białka surowego,
c)
z owsa - co najmniej 10% białka surowego,
d)
z gryki - co najmniej 6% białka surowego,
e)
z prosa - co najmniej 8% białka surowego,
f)
z grochu - co najmniej 15% białka surowego,
g)
ryżowej - co najmniej 10% białka surowego;
3)
w makuchach, śrutach i mączkach roślin oleistych:
a)
lnianych - co najmniej 28% białka surowego,
b)
rzepakowych - co najmniej 30% białka surowego,
c)
makowych - co najmniej 30% białka surowego,
d)
konopnych - co najmniej 25% białka surowego,
e)
z lnianki -co najmniej 28% białka surowego,
f)
sojowych - co najmniej 40% białka surowego,
g)
sezamowych - co najmniej 30% białka surowego,
h)
palmowych - co najmniej 14% białka surowego,
i)
kokosowych - co najmniej 20% białka surowego,
j)
z nie łuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 29% białka surowego,
k)
z łuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 40% białka surowego,
l)
nasion słonecznika - co najmniej 33% białka surowego,
ł)
z nie łuszczonych nasion buku - co najmniej 15% białka surowego,
m)
z nie łuszczonych ziarn bawełny - co najmniej 12% białka surowego,
n)
z łuszczonych ziarn bawełny - co najmniej 30% białka surowego,
4)
w mączce pochodzenia zwierzęcego:
a)
z krwi suszarnianej - co najmniej 75% białka surowego i najwyżej 4% tłuszczu,
b)
z krwi utylizacyjnej - co najmniej 70% białka surowego i najwyżej 7% tłuszczu,
c)
mięsnej pastewnej - co najmniej 60% białka surowego i najwyżej 5-15% tłuszczu,
d)
mięso-kostnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
e)
kostno-mięsnej - co najmniej 35% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
f)
mięsnej utylizacyjnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
g)
mięsno-kostnej utylizacyjnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
h)
kostnej - co najmniej 16% białka surowego i najwyżej 2-8% tłuszczu,
i)
z małży i fauny morskiej - co najmniej 45% białka surowego,
j)
rybiej - co najmniej 40% białka surowego,
k)
śledziowej - co najmniej 50% białka surowego,
l)
wielorybiej - co najmniej 47% białka surowego,
ł)
ze skwarek - co najmniej 45% białka surowego,
m)
z jaj - co najmniej 28% białka surowego;
5)
w drożdżach pastewnych - co najmniej 44% białka surowego;
6)
w melasie - co najmniej 45% cukru;
7)
w kredzie pastewnej nie zawilgoconej (około 1% wilgoci) - co najmniej 92% węglanu wapnia.
§  5a. 5
Procentowa zawartość składników odżywczych istotnych w dodatkach mineralnych dla zwierząt gospodarskich powinna wynosić:
1)
w mieszankach mineralnych:
a)
kredy pastewnej o zawartości co najmniej 92,0%, węglanu wapnia - co najmniej 36,0%,
b)
soli pastewnej o zawartości co najmniej 95%, chlorku sodu - najwyżej 22,0%,
c)
mączki kostnej odklejonej o zawartości co najmniej 60% fosforanu wapnia - co najmniej 32%,
d)
siarczanu magnezu - najwyżej 4,4%,
e)
siarczanów: żelazawego, manganawego, miedzi, siarczanu lub chlorku kobaltawego łącznie najwyżej 0,65%, a co najmniej:

siarczanu żelazawego 0,30%

siarczanu manganawego 0,05%

siarczanu miedzi 0,08%

siarczanu lub chlorku kobaltawego 0,015%

f)
jodku potasu w mieszankach przeznaczonych dla terenów podgórskich i górskich - co najmniej 0,015%,
g)
substancji organicznej ziół smakowo-aromatycznych - co najmniej 0,9%;
2)
w lizawkach mineralnych:
a)
kredy pastewnej o zawartości co najmniej 92%, węglanu wapnia i soli pastewnej o zawartości co najmniej 95% chlorku sodu - łącznie najwyżej 80%, w tym kredy pastewnej co najmniej 15%;
b)
mączki kostnej odklejonej o zawartości co najmniej 60%, fosforanu wapnia - co najmniej 17,0% lub fosforanu sodowego technicznie lub farmakopealnie czystego - co najmniej 9,0%;
c)
siarczanu magnezu - najwyżej 4,0%;
d)
siarczanów: żelazawego, manganawego, miedzi, siarczanu lub chlorku kobaltawego łącznie najwyżej 0,60%, a co najmniej:

siarczanu żelazawego 0,27%

siarczanu manganawego 0,05%

siarczanu miedzi 0,07%

siarczanu lub chlorku kobaltawego 0,015%

e)
jodku potasu w lizawkach przeznaczonych dla terenów podgórskich i górskich - co najmniej 0,015%;
f)
substancji organicznej ziół smakowo-aromatycznych, skrobi, mąki, dziegciu, melasy, terpentyny - łącznie najwyżej 15%, w tym w lizawkach z ziołami - co najmniej 5% ziół.
§  6.
Zawartość tłuszczu nie może przekraczać:
1)
w makuchach z roślin oleistych całych i kruszonych, śrutach i mączce z makuchów roślin oleistych - 9,5%;
2)
w śrutach i mączce poekstrakcyjnej z nasion makuchów - 2,5%;
3)
w mączce pochodzenia zwierzęcego:
a)
ze skwarek - 15%,
b)
rybiej chudej - 7%,
c)
rybiej tłustej - 15%,
d)
śledziowej - 15%,
e)
wielorybiej - 10%,
f)
z jaj - 25%.

V. Dopuszczalny procent zawartości wody.

Do art. 3 pkt 4.

§  7.
Dopuszczalny procent zawartości wody w paszach wynosi:
1)
dla otrąb, mączek roślinnych, śrut zbożowych i strączkowych oraz dla ich mieszanek - do 15%;
2)
dla makuchów z roślin oleistych - do 12%;
3)
dla śruty i mączki z roślin oleistych - do 10%;
4)
dla mączki rybiej i śledziowej - do 10%;
5)
dla mączki mięsnej pastewnej - do 9%;
6)
dla mączek: mięsno-kostnej, zwykłej i utylizacyjnej, mięsnej utylizacyjnej, kostno-mięsnej i kostnej - do 11%;
7)
dla mączki z krwi utylizacyjnej i suszarnianej oraz dla mączki wielorybiej - do 10%;
8)
dla mączki z jaj - do 8%;
9)
dla drożdży pastewnych - do 10%;
10) 6
dla lizawek - do 8%.

VI. Sposób opakowania.

Do art. 4.

§  8.
1.
Do opakowania środków chemicznych i roślinnych stanowiących dodatki do pasz (art. 1 pkt 2) oraz mieszanek (art. 1 pkt 3) służyć mogą wszelkiego rodzaju worki, słoje, puszki, skrzynki itp.
2.
Pozostałe środki żywienia zwierząt (art. 1 pkt 1) mogą być przesyłane luzem w zamkniętych wagonach, barkach i lukach.
3.
Opakowanie powinno być tak dokonane lub ładunek idący luzem tak zamknięty, ażeby nie dały się otworzyć bez uszkodzenia samego opakowania lub zamknięcia.
§  9.
1.
Napis na opakowaniu poza danymi, wymienionymi w art. 4 ust. 1, powinien zawierać dla mieszanek zbożowych z dwóch lub więcej części składowych:
1)
określenie, dla jakich gatunków zwierząt i do jakiego celu mieszanka została wyprodukowana, np. mieszanka dla kur, mieszanka dla krów, mieszanka dla koni itp.;
2)
procentową zawartość białka strawnego w mieszance;
3)
datę sporządzenia mieszanki.
2.
Dane wymienione w ust. 1 pkt 1 nie są wymagane dla mieszanek, przeznaczonych dla ptaków śpiewających i ryb hodowanych w akwarium.
3.
Dodatek środków chemicznych lub roślinnych, służących do usunięcia nieprzyjemnej woni lub smaku karmy, powinien być uwidoczniony w napisie jako zaprawa karmy.
4.
Napisy powinny być umieszczone wewnątrz i na zewnątrz bezpośrednio na opakowaniu lub na osobnej kartce, przymocowanej w sposób trwały do opakowania. Napis powinien być łatwy, czytelny i nie ulegać szybkiemu zniszczeniu.
5.
Przy przesyłkach idących luzem (§ 8) wysyłający powinien doręczyć odbiorcy deklarację rodzaju wysyłanej paszy (np. mączka padlinowa, mięso-kostna).
§  9a. 7
Napis na opakowaniu mieszanek mineralnych, wymienionych w § 3a, powinien zawierać poza danymi wymienionymi w art. 4 ust. 1 również:
1)
nazwę firmową lub symbol produktu,
2)
pełne określenie i nazwę mieszanki lub lizawki ujęte zależnie od rodzaju mieszanki,
3)
datę wyprodukowania i znak kontroli technicznej.

VII. Sposoby pobierania próbek.

§  10.
Pobieranie próbek środków żywienia zwierząt, potrzebnych do przeprowadzenia analizy (art. 8 ust. 1 pkt 3), może być dokonywane przez organy nadzorcze z własnej inicjatywy lub na żądanie osób zainteresowanych.
§  11.
1.
Pobieranie próbek powinno następować w ten sposób, aby identyczność próbek z pobranego towaru oraz prawidłowość pobrania próbek wykluczały wszelką wątpliwość. Sposób pobrania powinien być uwidoczniony w protokole.
2.
Próbki należy pobierać z różnych warstw i miejsc badanej partii towaru. Próbki pasz rozdrobnionych pobiera się za pomocą odpowiedniego narzędzia (łyżki, szufelki, sondy).
3.
Z partii do 10 ton pobiera się próbkę z co najmniej 5 miejsc. Przy partii ponad 10 do 100 ton pobiera się próbkę z co najmniej 5 miejsc każdych 30 ton, a przy partii ponad 100 ton - z co najmniej 5 miejsc każdych 50 ton. Z pasz dostarczonych w makuchach próbki pobiera się po wyłamaniu i rozdrobnieniu odpowidniej części makuchu.
4.
Materiał próbkowy, pobrany z różnych miejsc towaru, należy dokładnie zmieszać i wydzielić próbkę w ilości 3 kilogramów, podzielić na 3 równe części oraz umieścić w czystych i suchych opakowaniach. Opakowania powinny być takie, aby zabezpieczały przechowywane w nich próbki przed zmianami.
§  12.
Pracowniami i instytucjami upoważnionymi do dokonywania badań są:
1)
Instytut Zootechniki, Dział Żywienia Zwierząt w Puławach oraz pracownie tego typu w oddziałach Instytutu: w Bydgoszczy, Wrocławiu (Czechnicy) i Gorzowie;
2)
pracownie chemiczne przy katedrach żywienia zwierząt wydziałów rolniczych i zootechnicznych wyższych uczelni;
3)
laboratoria analityczne Państwowej Inspekcji Handlowej;
4)
wojewódzkie zakłady higieny weterynaryjnej;
5)
stacje chemiczno-rolnicze Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa;
6)
laboratoria Inspekcji Zbożowej (pasze pochodzenia roślinnego).
§  13.
Pracownie i instytucje wymienione w § 12 przeprowadzają analizy środków żywienia zwierząt przy uwzględnieniu charakterystyki tych środków, podanej w załączniku.

VIII. Zasady wykonywania nadzoru nad paszami.

§  14.
1.
Nadzór nad środkami żywienia zwierząt określonymi w art. 1 sprawują organy prezydiów wojewódzkich, powiatowych i gminnych rad narodowych.
2.
Upoważnieni pracownicy wymienionych w ust. 1 władz mają prawo wstępu do wszystkich magazynów, składów i pomieszczeń, w których znajdują się środki żywienia zwierząt, przeznaczone do obrotu, oraz przeprowadzania kontroli tych środków i pobierania próbek zgodnie z §§ 10 i 11 w celu przesłania ich do zbadania pracowniom i instytucjom wymienionym w § 12.

IX. Przepisy końcowe.

§  15.
Traci moc zarządzenie Ministra Rolnictwa i Reform Rolnych z dnia 5 lipca 1950 r. w sprawie nadzoru nad niektórymi środkami żywienia zwierząt (Monitor Polski z 1950 r. Nr A-95, poz. 1206 i z 1951 r. Nr A-76, poz. 1056).
§  16.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Załącznik

CHARAKTERYSTYKA ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT

I. Otręby.
§  1.
Otręby są to uboczne produkty przemiału uprzednio oczyszczonego ziarna zbóż lub nasion strączkowych. Kolejność otrąb według wartości jest następująca: pszenne, żytnie, z ziarn strączkowych, kukurydziane, jęczmienne, owsiane, z prosa, gryczane.

II. Śruty, makuchy i mączki pochodzenia roślinnego.

A. Śruty ze zboża i nasion strączkowych.

§  2.
Śruty ze zboża i nasion strączkowych są to rozdrobnione ziarna tych zbóż i nasion.

B. Makuchy, śruty i mączki z nasioni z ziarn oleistych.

§  3.
1.
Stałe pozostałości, uzyskiwane przy przerobie nasion i owoców oleistych na oleje i tłuszcze roślinne, dzielą się na:
1)
makuchy całe i kruszone;
2)
śrutę i mączkę z makuchów;
3)
śrutę i mączkę poekstrakcyjną z nasion;
4)
śrutę i mączkę poekstrakcyjną z makuchów.
2.
Makuchy całe i kruszone są to pozostałości nasion i owoców oleistych, otrzymywane po wyciśnięciu z nich olejów i tłuszczów.
3.
Śruta i mączka z makuchów są to rozdrobnione pozostałości nasion lub owoców oleistych, otrzymywane przy wyciskaniu roślinnych olejów i tłuszczów.
4.
Śruta i mączka poekstrakcyjna z nasion są to pozostałości, które otrzymuje się przy przerobie nasion i owoców oleistych przy pomocy rozpuszczalników.
5.
Śruta i mączka poekstrakcyjna z makuchów są to pozostałości, uzyskiwane przy traktowaniu rozpuszczalnikami rozdrobnionych makuchów.
6.
W dalszym ciągu niniejszych przepisów przez "makuchy" rozumieć się będzie produkty uboczne olejarskie wymienione w ust. 1 pkt 1-4.
§  4.
Makuch z nasienia bawełny pochodzenia zagranicznego istnieje w handlu jako mączka.
§  5.
Makuch konopny uzyskuje się przy przeróbce nie łuszczonych nasion konopi.
§  6.
Makuch kukurydziany jest produktem ubocznym przy wytłaczaniu oleju z mechanicznie oddzielonych kiełków kukurydzy.
§  7.
Makuch kokosowy uzyskuje się przy przerobie olejarskim wolnej od zewnątrznej skorupy i suszonej mięsistej części owocu palmy kokosowej, tzw. kopry.
§  8.
Makuch lniany jest pozostałością nasion lnu po wydobyciu z nich oleju.
§  9.
Makuch lnianki powstaje przy przerobie olejarskim nasion lnianki (camelina sativa) i nie może być określany jako makuch lniany.
§  10.
Makuch makowy uzyskuje się przy wytłaczaniu oleju z nasion maku.
§  11.
Makuch rzepakowy i rzepikowy otrzymuje się z nasion rzepaku i rzepiku.
§  12.
Makuch palmowy otrzymuje się jako pozostałość przy przerobie okejarskim nasion orzeszków palmy oleistej.
§  13.
Makuch orzecha ziemnego otrzymuje się jako pozostałość przy przerobie olejarskim orzechów ziemnych.
§  14.
Makuch sezamowy pozostaje przy przerobie nasion sezamu.
§  15.
Makuch sojowy otrzymuje się po ekstrakcji oleju z soi.
§  16.
Makuch słonecznikowy jest to produkt otrzymywany przy przerobie olejarskim łuszczonych nasion słonecznika.

C. Mączki pastewne pochodzenia roślinnego.

§  17.
Zbożowe mączki pastewne są to produkty uboczne, powstałe podczas procesu przerobu uprzednio oczyszczonego ziarna zbóż, po odciągnięciu mąki, kaszy, płatków oraz otrąb.
§  18.
Gryczaną mączkę otrzymuje się przy przeróbce ziarn gryki na kaszę.
§  19.
Mączkę pastewną z prosa otrzymuje się przy polerowaniu ziarn prosa.
§  20.
Gochowa mączka pastewna powstaje przy polerowaniu łuszczonego grochu.
§  21.
Ryżowa mączka pastewna jest to pozostałość, którą uzyskuje się przy przerobie wolnego od plewy łuszczonego ziarna ryżu.

III. Mączki pochodzenia zwierzęcego.

§  22.
Mączka z krwi suszarnianej powstaje przez wysuszenie nie zepsutej krwi zwierząt rzeźnych i jej zmielenie.
§  23.
Mączka z krwi utylizacyjnej powstaje przez wysuszenie w zakładach utylizacyjnych skrzepów krwi, włóknika i krwi płynnej zwierząt rzeźnych i jej zmielenie.
§  24.
1.
Mięsna mączka pastewna jest to produkt uzyskany przez suszenie i mielenie:
1)
pozostałości przy wyrobie ekstraktu mięsnego lub innych preparatów mięsnych;
2)
mięsa zabitych zdrowych zwierząt;
3)
odpadków mięsa uzyskanych w zakładach i fabrykach konserw.
2.
Produkt uzyskany w sposób podany w ust. 1 może być uważany za mączkę mięsną tylko wówczas, gdy zawiera najwyżej 12% trójfosforanu wapnia.
§  25.
Mączka mięsna utylizacyjna powstaje przez suszenie pod ciśnieniem 3-4 atm. w temperaturze 130-140oC i mielenie mięsa skonfiskowanego i poubojowych odpadków mięsa nie nadających się do spożycia przez ludzi. Ilość trójfosforanu wapnia w tego rodzaju produkcie nie może przekraczać 12%.
§  26.
1.
Mączka mięsno-kostna lub kostno-mięsna powstaje przez suszenie pod ciśnieniem w temperaturze 130-140oC i mielenie:
1)
odpadków poubojowych (organów wewnętrznych i całych zwierząt, które wykazują zmiany chorobowe, nie dyskwalifikują jednak mięsa całkowicie);
2)
płodów zwierząt poddanych ubojowi;
3)
zwierząt padłych lub dobitych w czasie transportu lub w rzeźniach przed ubojem.
2.
Zależnie od zawartości trójfosforanu wapnia rozróżnia się mączkę mięsno-kostną lub kostno-mięsną, przy czym mączka mięsno-kostna powinna zawierać 13-36% trójfosforanu wapnia, mączka zaś kostno-mięsna 36-50%.
§  27.
1.
Mączka mięsno-kostna utylizacyjna powstaje przez suszenie pod ciśnieniem 3-4 atm. w temperaturze 130 - 140oC i mielenie:
1)
całych ciał zwierząt padłych;
2)
mięsa i odpadków mięsa zwierząt, poddanych ubojowi w rakarniach i zakładach utylizacyjnych;
3)
odpadków poubojowych nie nadających się do spożycia przez ludzi.
2.
Co do zawartości trójfosforanu wapnia obowiązują przpisy § 26.
§  28.
Mączkę kostną otrzymuje się z odtłuszczonych i oczyszczonych bądź odklejonych zmielonych kości. Mączka kostna powinna zawierać ponad 50% trójfosforanu wapnia.
§  29.
Mączkę z jaj otrzymuje się z jaj uszkodzonych, z braków i jaj nieświeżych.
§  30.
Mączka rybna jest to pasza, którą uzyskuje się przez suszenie i mielenie całych ryb lub odpadków ryb. Rozróżnia się mączki rybie z większą lub mniejszą zawartością tłuszczu i soli. Do mączek rybich zalicza się mączkę z dorsza, mączkę z łbów i odpadków rybich, mączkę z drobnicy rybiej nie nadającej się do spożycia i inne.
§  31.
Mączkę śledziową otrzymuje się przez suszenie i zmielenie:
1)
śledzi (clupea harangus);
2)
ryb pokrewnych właściwemu śledziowi;
3)
mieszaniny ryb, w której przeważa gatunek ryb śledziowatych.
§  32.
Mączka wielorybia jest to produkt uzyskany przy przerobie mięsa wieloryba przez suszenie go i mielenie.
§  33.
Makuchy ze skwarek są to pozostałości, uzyskane po wytopieniu tłuszczu z tkanek tłuszczowych. Mączkę uzyskuje się przez wysuszenie, odtłuszczenie i mielenie makuchów.
§  34.
Mączkę z małży i fauny morskiej uzyskuje się przez suszenie i mielenie małży i innych zwierzątek morskich.

IV. Środki chemiczne jako dodatki do pasz.

A. Dodatki mineralne.

§  35.
Chlorek wapnia jest solą wapniową, znajdującą się w handlu w stanie stałym i w roztworze. Miarą wartości soli jest zawartość bezwodnego chlorku wapnia (Ca Cl2).
§  36.
Kreda pastewna jest to węglan wapnia otrzymany chemicznie (sól wapnia i kwasu węglowego) lub też kreda szlamowana, a także mielony wapniak.
§  37.
Fosforan wapnia (fosforan pastewny) otrzymuje się z kości przez wyługowanie ich kwasem solnym lub siarkowym i strącenie rozpuszczonego kwasu fosforowego mlekiem wapiennym. Fosforan wapnia składa się w przeważającej części z drugorzędnego wapnia.
§  38.
Sól pastewna jest to mielona sól kamienna.

B. Dodatki nieroślinne.

§  39.
Tran jest to płynny tłuszcz, otrzymywany z wątroby ryb morskich przez prasowanie i wygotowanie.
§  40.
Preparaty witaminowe pochodzenia fabrycznego mogą być użyte jako dodatek do mieszanek karmowych (specyfiki) tylko z uwzględnieniem terminu ich aktywności.

C. Środki roślinne jako dodatek do pasz.

§  41.
Węgiel drzewny stosowany bywa jako dodatek do karmy. Jest to środek działający hamująco na procesy fermentacyjne.

V. Środki żywienia mieszane.

§  42.
Mieszanki są to środki powstałe ze zmieszania środków żywienia zwierząt wymienionych w niniejszych przepisach albo też ze zmieszania tych środków z innymi środkami pokarmowymi (paszami).
* Z dniem 30 marca 2001 r. zarządzenie utraciło częściowo podstawę prawną na skutek zmiany art. 7 ustawy z dnia 13 lipca 1939 r. o nadzorze nad niektórymi środkami żywienia zwierząt (Dz.U.39.63.419) przez art. 1 pkt 4 ustawy z dnia 22 grudnia 2000 r. o zmianie niektórych upoważnień ustawowych do wydawania aktów normatywnych oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U.00.120.1268).
1§ 3 ust. 1:

- zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 6 czerwca 1961 r. (M.P.61.47.213) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 16 czerwca 1961 r.

- zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 11 października 1962 r. (M.P.62.75.352) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 20 października 1962 r.

2 § 3 ust. 7 skreślony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 22 listopada 1956 r. (M.P.56.105.1223) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 stycznia 1957 r.
3 § 3a:

- dodany przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 30 kwietnia 1955 r. (M.P.55.51.528) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 8 czerwca 1955 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 22 listopada 1956 r. (M.P.56.105.1223) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 stycznia 1957 r.

4 § 3b dodany przez § 1 zarządzenia z dnia 23 grudnia 1968 r. (M.P.68.1.7) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 14 stycznia 1969 r.
5 § 5a:

- dodany przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 30 kwietnia 1955 r. (M.P.55.51.528) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 8 czerwca 1955 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 22 listopada 1956 r. (M.P.56.105.1223) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 stycznia 1957 r.

6 § 7 pkt 10 dodany przez § 1 pkt 4 zarządzenia z dnia 22 listopada 1956 r. (M.P.56.105.1223) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 stycznia 1957 r.
7 § 9a:

- dodany przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 30 kwietnia 1955 r. (M.P.55.51.528) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 8 czerwca 1955 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 5 zarządzenia z dnia 22 listopada 1956 r. (M.P.56.105.1223) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 stycznia 1957 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024