Ustalenie norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 25 lipca 1951 r.
w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.

Na podstawie § 7 pkt 2 uchwały Prezydium Rządu z dnia 21 lutego 1951 r. w sprawie zasad prowadzenia stołówek pracowniczych i tworzenia oddziałów zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski Nr A-19, poz. 246) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wyposażenie techniczne stołówek powinno odpowiadać następującym warunkom:
1)
na jedno miejsce w sali przeznaczonej dla konsumentów powinno przypadać nie mniej niż 1,1 m2;
2)
stosunek powierzchni sali przeznaczonej dla konsumentów do części obejmującej pomieszczenia gospodarcze (ekspedycja, zmywalnia, kuchnia, przygotowalnia, magazyn podręczny itp.) powinien wynosić nie mniej niż:
a)
w stołówkach do 500 konsumentów - 1 : 1,
b)
w stołówkach od 500 do 1.000 konsumentów - 1 : 0,6;
3)
kuchnia i sale przeznaczone dla konsumentów powinny mieścić się na jednej kondygnacji;
4)
przez pomieszczenia wytwórcze oraz magazyny nie mogą prowadzić przejścia do innych pomieszczeń;
5)
pomieszczenia stołówki powinny być wyposażone w odpowiednie urządzenia kanalizacyjne i wodociągowe, instalacje elektryczne i gazowe oraz urządzenia wentylacyjne i wyciągi kominowe.
§  2. 1
Ustala się:
1)
orientacyjne normy wyposażenia technicznego stołówek w sprzęt zmechanizowany, jak w załączniku nr 1 do niniejszego zarządzenia,
2)
orientacyjne normy wyposażenia w inny sprzęt dla stołówek obliczonych na 200-300 konsumentów, jak w załączniku nr 2 do niniejszego zarządzenia.
§  3.
Istniejące stołówki powinny być dostosowane do wymogów niniejszego zarządzenia w terminie do dnia 31 grudnia 1955 r.
§  4.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  Nr 1 2

Minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych

I Typy wielkości stołówek: Ilość konsumentów 200 - 300 300 - 500 500 - 700 700 - 1.000 1.000 - 2.000
jednorazowa ilość miejsc 75 125 175 250 500
II Wyszczególnienie sprzętu technicznego ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu
1 2 3 4 5 6 7
1 trzon kuchenny 1 3 m2 1 3 m2 1 4,5 m2 1 4,5 m2 1 4,5 m2
2 podgrzewacze 1 1 paln. 1 1 paln. 1 2 paln. 2 2 paln. 2 2 paln.
3 kotły warzelne 100 l 1 100 l - - - - - - - -
150 l 2 150 l 2 150 l 2 150 l 2 150 l 2 150 l
300 l - 1 300 l 1 300 l 2 300 l 2 300 l
500 l - - 1 500 l 1 500 l 2 500 l
4 komplet kociołków: (20+40+60+80) l 1 1 1 2 2
5 patelnia mechaniczna uchylna 1 - 1 - 2 - 2 - 3 -
6 obieraczka do ziemniaków i jarzyn 1 170 kg/godz. 1 170 kg/godz. 1 170 kg/godz. 2 170 kg/godz. 2 170 kg/godz.
7 zmywalnia-steryliz. mechan. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz.
8 maszyna do mielenia mięsa (wilk) 1 1 1 1 1
9 maszyna uniwersalna - - 1 1 1
10 maszyna do krajania chleba 1 1 1 1 1
11 szafa-chłodnia mechaniczna 1 1.200 l 1 300 l 1 600 l 1 600 l 1 1.200 l
12 magazyn-chłodnia rozbierana - - 1 4 m2 1 6 m2 2 4 m2 3 4 m2

ZAŁĄCZNIK  Nr 2 3

ORIENTACYJNE NORMY WYPOSAŻENIA W INNY SPRZĘT DLA STOŁÓWEK OBLICZONYCH NA 200-300 KONSUMENTÓW (75 MIEJSC KONSUMPCYJNYCH)

Lp. Wyszczególnienie sprzętu Ilość
Maszyny
1. Boiler 100 l 1
2. Maszynka ręczna do mięsa 1
3.**) Lodówka na lód naturalny 1
4. Maszynka do tarcia bułki 1
5. Maszynka do ostrzenia i czyszczenia noży 1
6. Wentylatory 2
Naczynia i sprzęt kuchenny
7.*) Kociołek o pojemności 70 l Ø 50 cm 1
8.*) Kociołki o pojemności 50 l Ø 44 cm 3-4
9.*) Kociołki o pojemności 20 l Ø 32 cm 4-6
10.*) Rondle Ø 24 cm płytkie 3 5 l 3-5
11.*) Rondle Ø 24 cm głębokie 6 5 l 3-5
12. Patelnie Ø 32 cm 5-6
13. Patelnie Ø 20 cm 4
14. Pokrywy różnej wielkości dopasowane do wielkości naczyń 15-21
15.*) Czajniki wypukłe Ø 28 cm - 10 l 2
16. Solniczka kuchenna 1
17. Wagi uchylne lub szalkowe 2
18. Waga dziesiętna 1
19. Zegar 1
20. Bemar z blachy stalowej z uchami 1
21. Brytwanny żeliwne 40 cm, 36 cm i 30 cm 6-8
22. Blachy do pieczenia ciast 4
23. Wanienki do płukania jarzyn 2-3
24. Sita do jarzyn Ø 30 cm 2
25. Wanienki do ciasta 2
26.*) Wanienki do ryb z wkładką 4
27. Łyżki czerpakowe 3 l z trzonkiem 1 m 2
28.*) Łyżki czerpakowe 0 5 l 4-6
29.*) Łyżki czerpakowe Ø 8 cm 3
30.*) Cedzidła duże Ø 22 cm 3
31.*) Cedzidło kotłowe Ø 30 cm z trzonkiem 1 m 1
32.*) Szumówki Ø 10 cm 2
33.*) Szumówka Ø 20 cm z trzonkiem 1 m 1
34. Miednice Ø 40 cm 3-4
35. Miednice Ø 60 cm 1-2
36. Wiadra Ø 30 cm emaliowane 2-4
37. Wiadra Ø 30 cm ocynkowane 2
38. Szatkownice małe 2-4
39. Tarki grube 4-5
40. Tarki drobne 2
41. Lejek 1
42. Podstawki pod garnki 10
43. Łopatki do mięsa i ryb 4
44. Tłuczki (młotki) do mięsa 2
45. Tłuczki do ziemniaków (druciane) 4
46. Trzepaczki sprężynowe (podłużne) 2
47. Widelce kuchenne 175 mm 2
48. Widelce kuchenne 200 mm 2
49. Noże do wędlin 2
50. Noże kucharskie 150 mm, 175 mm, 200 mm, 300 mm, 400 mm po 2 10
51. Noże jarzyniaki 50 mm, 112 mm 10-15
52. Tasaki 150 mm 2
53. Musat stalowy 1
54. Topór rzeźniczy 1
55. Siekierka 1
56. Młynek do pieprzu 1
57. Korkociągi 2
58. Otwieracze do konserw 2
59. Kocioł do bielizny Ø 42 cm 1
60. Tara 1
61. Żelazko elektryczne 1
62. Podstawka pod żelazko 1
Wyroby z drzewa
63. Sito włosiane Ø 60 cm 1
64. Sita włosiane Ø 30 cm 2
65. Warząchwie 4
66. Wiosła do mieszania okute 2-3
67. Łyżki różnej wielkości 15-20
68. Firlejki (mątewki) 3
69. Deski różnej wielkości 4-6
70. Stolnice 2
71. Wałki do ciasta 4
72. Tace z dykty 5-8
73. Koszyki dla obieraczek 5-8
Nakrycia stołowe
74. Noże stołowe 200
75. Łyżki stołowe 200
76. Widelce stołowe 300
77. Łyżeczki 150
Porcelana lub porcelit
78. Talerze głębokie Ø 24 cm 200-300
79. Talerze płytkie Ø 24 cm 200-300
80. Talerze płytkie Ø 17 cm 150-200
81. Filiżanki ze spodkami 100-150
82. Solniczki posypywaczki 20
83. Cukierniczki 20
84. Imbryki do kawy (dzbanki) 2 l 20
Wyroby kamionkowe
85. Garnki 10 l 4-5
86. Garnki 15 l 3
87. Kwasiarki z dziurkowanymi pokrywami 0 5 l lub 0 25 l 200-300
Wyposażenie sali konsumpcyjnej
88. Stoły 80 x 80 cm 20
89. Krzesła 80
90. Serwetniki 20
91. Popielniczki 20
92. Wazony (do ciętych kwiatów) 20
Wyposażenie kuchni
93. Zlewozmywaki (trójdziałowe) 2
94. Stoły obite blachą 4
95. Półki na naczynia 3-4
96. Kredensy lub szafy 1-2
97. Taborety 5-6
98. Stołki dla obieraczek 5-6
99. Pień do rąbania mięsa 1
100. Paka do węgla 1
101. Wiadra do węgla Ø 32 cm ocynkowane 2-3
102. Łopatki do węgla (szufelki) 2
103. Pogrzebacz do wygarniania żużli 1
104. Haczyki 2
Przybory porządkowe
105. Szczotki ryżowe ręczne 4-6
106. Szczotki ryżowe na kiju 2
107. Szczotki z włosia do zamiatania 3-4
108. Śmietniczki 24 cm 2
109. Wiadra hermetyczne na śmieci 3
110. Miednice do mycia 2
111. Mydelniczki 2
112. Wycieraczki do nóg 3
113. Wieszaki do ręczników 3
114. Spluwaczki emaliowane 6
115. Puszka na środki do czyszczenia 1
116. Łopatki gumowe do zgarniania z talerzy 6
Bielizna kuchenna
117. Ścierki do naczyń 50-60
118. Ścierki do podłóg 6-8
119. Ręczniki 15-20
Bielizna stołowa
120. Obrusy 140 x 140 cm 60
Różne
121. Paki obite blachą na odpadki 1-2
122. Apteczka 1
123. Komplet narzędzi 1
124. Nożyczki 1
125. Lampa naftowa 1
Uwagi:

*) W miarę możności aluminiowe.

**) O ile stołówka nie posiada szafy-chłodni mechanicznej

1 § 2 zmieniony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 17 marca 1955 r. (M.P.55.36.354) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 27 kwietnia 1955 r.
2 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 17 marca 1955 r. (M.P.55.36.354) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 27 kwietnia 1955 r.
3 Załącznik nr 2 dodany przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 17 marca 1955 r. (M.P.55.36.354) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 27 kwietnia 1955 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1951.A-71.924

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Ustalenie norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.
Data aktu: 25/07/1951
Data ogłoszenia: 14/08/1951
Data wejścia w życie: 14/08/1951