KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 z dnia 29 maja 1989 r. określające ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych(1), zmienione przez Akt Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności jego art. 4 ust. 8,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2870/2000 z dnia 19 grudnia 2000 r. ustanawiające wspólnotowe metody referencyjne dla analizy napojów spirytusowych(2) przedstawia te metody w Załączniku.
(2) W ramach realizacji części programu badawczego wspieranego przez Komisję, na podstawie przyjętej międzynarodowej procedury zostały uznane jako ważne i zgodne z normami cztery metody analizy do oznaczania transanetolu w napojach spirytusowych o aromacie anyżkowym, kwasu lukrecjowego i chalkonu w anyżówce oraz żółtka jaja w likierze jajecznym i likierze z dodatkiem jaj.
(3) Te cztery metody mogą być uznane jako wspólnotowe metody referencyjne i muszą być dodane do Załącznika do rozporządzenia (WE) nr 2870/2000.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Wykonawczego ds. Napojów Alkoholowych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 26 listopada 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 160 z 12.6.1989, str. 1.
(2) Dz.U. L 333 z 29.12.2000, str. 20.