Rozporządzenie 2331/97 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2331/97
z dnia 25 listopada 1997 r.
w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 13 ust. 12 i art. 22;

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 386/90 z dnia 12 lutego 1990 r. w sprawie monitorowania wywozu produktów rolnych otrzymujących refundacje lub inne kwoty(3), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 163/94(4), w szczególności jego art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 13 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3665/87 z dnia 27 listopada 1987 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu refundacji wywozowych dla produktów rolnych(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2114/97(6), przewiduje, że refundacja nie jest przyznawana, w przypadku gdy jakość handlowa produktów lub towarów, w postaci, w której są wywożone, nie jest solidna i właściwa;

takie wymagania okazały się jednak niewystarczające, aby zapewnić stosowanie jednolitych warunków, w czasie wypłacania refundacji do niektórych produktów wymienionych w art. 1 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75;

należy w związku z tym ustanowić na poziomie wspólnotowym dodatkowe warunki dotyczące produktów średniej jakości i umożliwiające odmowę wypłaty refundacji do produktów niższej jakości;

należy uwzględnić dodatkową jakość w przypadku produktów oznaczonych kodami CN 1601 00 99 i 1602 49 19, niezawierających mięsa drobiowego, dla których należy ustalić ostre kryteria jakości w celu ograniczenia jakichkolwiek refundacji przyznawanych w odniesieniu do takich produktów, w przypadku gdy ilości objęte pozwoleniami na wywóz przekraczają lub mogą przekroczyć tradycyjne ilości;

należy wprowadzić kontrole w celu zapewnienia zgodności z niniejszym rozporządzeniem; takie kontrole mają być dokonywane zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2221/95 z dnia 20 września 1995 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 386/90 w odniesieniu do kontroli bezpośrednich przy wywozie produktów rolnych kwalifikujących się do refundacji(7), zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 1167/97(8), i muszą w szczególności uwzględniać badanie właściwości organoleptycznych i analiz fizyko-chemicznych; dlatego do wniosków o refundacje musi być dołączone pisemne oświadczenie, że wspomniane produkty spełniają wymagania ustanowione w niniejszym rozporządzeniu; należy przewidzieć jasno określone analizy w celu zapewnienia normalizacji kontroli fizyczno-chemicznych;

ponadto nastąpiły zmiany liczby produktów, dla których przyznawane są refundacje, oraz odniesień do różnych rozporządzeń; w celu uproszczenia administracji należy w związku z tym uchylić rozporządzenie Komisji (EWG) nr 171/78 z dnia 30 stycznia 1978 r. w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny(9), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1526/92(10);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Bez uszczerbku dla innych przepisów wspólnotowych, w szczególności rozporządzenia (EWG) nr 3665/87, refundacje wywozowe przyznawane są tylko do produktów wymienionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, w przypadku gdy:

a) spełniają ustanowione warunki;

oraz

b) w rubryce 44 zgłoszenia wywozowego wpisane są wyrazy "towary zgodne z rozporządzeniem (WE) nr 2331/97".

2.
Do celów niniejszego rozporządzenia uważa się, że jakość produktów wytworzonych, przeznaczonych do spożycia przez ludzi i nadających się do tego celu ze względu na użyte surowce, ich przygotowanie w odpowiednich warunkach sanitarnych i ich opakowanie, jest solidna i właściwa w rozumieniu art. 13 rozporządzenia (EWG) nr 3665/87.
Artykuł  2

W przypadku dokonywania kontroli określonych w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 2221/95 kontrole produktów objętych niniejszym rozporządzeniem polegają na:

a) badaniu właściwości organoleptycznych;

oraz

b) analizach fizyko-chemicznych wykonywanych z użyciem metod ustanowionych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Rozporządzenie (EWG) nr 171/78 niniejszym traci moc.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 grudnia 1997 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 listopada 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.

(3) Dz.U. L 42 z 16.2.1990, str. 6.

(4) Dz.U. L 24 z 29.1.1994, str. 2.

(5) Dz.U L 351 z 14.12.1987, str. 25.

(6) Dz.U. L 295 z 29.10.1997, str. 3.

(7) Dz.U. L 224 z 21.9.1995, str. 13.

(8) Dz.U. L 169 z 27.6.1997, str. 12.

(9) Dz.U. L 25 z 31.1.1978, str. 21.

(10) Dz.U. L 160 z 13.6.1992, str. 12.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 1

Specjalne warunki przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

KodCN Wyszczególnienie Kod produktu Warunki
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; przetwory spożywcze oparte na takich produktach:
- Pozostałe:
1601 00 91 Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane
Niezawierające mięsa drobiowego ani podrobów 1601 00 91 9120 a) o zawartości

białka w masie

minimum 16 % wagi

netto

b) bez dodatku obcej

wody

c) białka inne niż

białka zwierzęce

są zakazane

Pozostałe 1601 00 91 9190 a) zawartość białka

w masie minimum

12 % wagi netto

b) bez dodatku obcej

wody

c) białka inne niż

białka zwierzęce

są zakazane

1601 00 99 - Pozostałe:
--- W pojemnikach zawierających płynny środek

konserwujący, niezawierające mięsa drobiowego i

podrobów

1601 0099 9110 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 10 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,30

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 2 5 % wagi

netto

--- W pojemnikach również zawierających płynny

środek konserwujący

1601 00 99 9190 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 8 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,45

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 33% wagi netto

--- Pozostałe, niezawierające mięsa drobiowego

i podrobów

1601 0099 9110 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 10 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,30

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 10 % wagi netto

--- Pozostałe: 1601 0099 9100 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 8 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,45

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 23 % wagi netto

ex 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z trzody chlewnej:
ex 1602 41 Szynki i ich kawałki:
ex 1602 41 10 - - - Ze świń domowych:
- - - - Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej

mięsa i tłuszczu:

- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

1 kg lub powyżej

1602 41 10 9110 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

poniżej 1 kg

1602 41 10 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
ex 1602 42 - - Łopatki i ich kawałki
ex 1602 42 10 - - - Ze świń domowych:
- - - - Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej

mięsa i tłuszczu

- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

1 kg lub powyżej

1602 42 10 9110 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

poniżej 1 kg

1602 42 10 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
ex 1602 49 - - Pozostałe, w tym mieszanki:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające wagowo 80 % lub więcej mięsa

i podrobów mięsnych, dowolnego rodzaju,

w tym tłuszcze dowolnego rodzaju

i pochodzenia:

ex 1602 49 19 - - - - - Pozostałe:
- - - - - - Gotowane, zawierające w masie 80 % lub

więcej mięsa i tłuszczu

- - - - - - - Niezawierający mięsa drobiowego lub

podrobów z drobiu

- - - - - - - - Zawierające produkt złożony z

wyraźnie rozpoznawalnych kawałków

mięśni, których ze względu na ich

wielkość nie można zidentyfikować

jako pozyskanych z szynek, łopatek,

schabów lub karków, łącznie z małymi

cząsteczkami widocznego tłuszczu

i małymi ilościami podcieków

galarety

1602 49 19 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5

ZAŁĄCZNIK  II

Metody analiz(1)

1. Ustalanie zawartości białka

Przez zawartość białka należy rozumieć zawartość azotu pomnożoną przez czynnik 6,25. Zawartość azotu musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 937-1978.

2. Ustalanie zawartości wody w produktach objętych pozycjami 1601 i 1602 Nomenklatury Scalonej

Zawartość wody musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 1442-1973.

3. Obliczenie zawartości wody pochodzącej z zewnątrz:

Zawartość wody uzyskuje się według wzoru: a - 4b, gdzie:

a = zawartość wody,

b = zawartość białka.

4. Ustalanie zawartości kolagenu

Przez zawartość kolagenu należy rozumieć zawartość hydroksyproliny pomnożoną przez czynnik 8. Zawartość hydroksyproliny musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 3496-1978.

______

(1) Metody analizy określone w niniejszym załączniku to metody obowiązujące w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia bez uszczerbku dla jakichkolwiek późniejszych zmian tych metod. Są one publikowane przez Sekretariat ISO, 1, rue Varembé, Genewa, Szwajcaria.

1 Załącznik I:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 739/98 z dnia 1 kwietnia 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.102.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 kwietnia 1998 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2882/2000 z dnia 27 grudnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.333.72) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 507/2002 z dnia 21 marca 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.79.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 marca 2002 r.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1997.323.19

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2331/97 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny
Data aktu: 25/11/1997
Data ogłoszenia: 26/11/1997
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 26/11/1997, 01/12/1997