Rozporządzenie 2331/97 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2331/97
z dnia 25 listopada 1997 r.
w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 13 ust. 12 i art. 22;

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 386/90 z dnia 12 lutego 1990 r. w sprawie monitorowania wywozu produktów rolnych otrzymujących refundacje lub inne kwoty(3), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 163/94(4), w szczególności jego art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 13 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3665/87 z dnia 27 listopada 1987 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu refundacji wywozowych dla produktów rolnych(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2114/97(6), przewiduje, że refundacja nie jest przyznawana, w przypadku gdy jakość handlowa produktów lub towarów, w postaci, w której są wywożone, nie jest solidna i właściwa;

takie wymagania okazały się jednak niewystarczające, aby zapewnić stosowanie jednolitych warunków, w czasie wypłacania refundacji do niektórych produktów wymienionych w art. 1 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75;

należy w związku z tym ustanowić na poziomie wspólnotowym dodatkowe warunki dotyczące produktów średniej jakości i umożliwiające odmowę wypłaty refundacji do produktów niższej jakości;

należy uwzględnić dodatkową jakość w przypadku produktów oznaczonych kodami CN 1601 00 99 i 1602 49 19, niezawierających mięsa drobiowego, dla których należy ustalić ostre kryteria jakości w celu ograniczenia jakichkolwiek refundacji przyznawanych w odniesieniu do takich produktów, w przypadku gdy ilości objęte pozwoleniami na wywóz przekraczają lub mogą przekroczyć tradycyjne ilości;

należy wprowadzić kontrole w celu zapewnienia zgodności z niniejszym rozporządzeniem; takie kontrole mają być dokonywane zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2221/95 z dnia 20 września 1995 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 386/90 w odniesieniu do kontroli bezpośrednich przy wywozie produktów rolnych kwalifikujących się do refundacji(7), zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 1167/97(8), i muszą w szczególności uwzględniać badanie właściwości organoleptycznych i analiz fizyko-chemicznych; dlatego do wniosków o refundacje musi być dołączone pisemne oświadczenie, że wspomniane produkty spełniają wymagania ustanowione w niniejszym rozporządzeniu; należy przewidzieć jasno określone analizy w celu zapewnienia normalizacji kontroli fizyczno-chemicznych;

ponadto nastąpiły zmiany liczby produktów, dla których przyznawane są refundacje, oraz odniesień do różnych rozporządzeń; w celu uproszczenia administracji należy w związku z tym uchylić rozporządzenie Komisji (EWG) nr 171/78 z dnia 30 stycznia 1978 r. w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny(9), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1526/92(10);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Bez uszczerbku dla innych przepisów wspólnotowych, w szczególności rozporządzenia (EWG) nr 3665/87, refundacje wywozowe przyznawane są tylko do produktów wymienionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, w przypadku gdy:

a) spełniają ustanowione warunki;

oraz

b) w rubryce 44 zgłoszenia wywozowego wpisane są wyrazy "towary zgodne z rozporządzeniem (WE) nr 2331/97".

2.
Do celów niniejszego rozporządzenia uważa się, że jakość produktów wytworzonych, przeznaczonych do spożycia przez ludzi i nadających się do tego celu ze względu na użyte surowce, ich przygotowanie w odpowiednich warunkach sanitarnych i ich opakowanie, jest solidna i właściwa w rozumieniu art. 13 rozporządzenia (EWG) nr 3665/87.
Artykuł  2

W przypadku dokonywania kontroli określonych w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 2221/95 kontrole produktów objętych niniejszym rozporządzeniem polegają na:

a) badaniu właściwości organoleptycznych;

oraz

b) analizach fizyko-chemicznych wykonywanych z użyciem metod ustanowionych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Rozporządzenie (EWG) nr 171/78 niniejszym traci moc.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 grudnia 1997 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 listopada 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.

(3) Dz.U. L 42 z 16.2.1990, str. 6.

(4) Dz.U. L 24 z 29.1.1994, str. 2.

(5) Dz.U L 351 z 14.12.1987, str. 25.

(6) Dz.U. L 295 z 29.10.1997, str. 3.

(7) Dz.U. L 224 z 21.9.1995, str. 13.

(8) Dz.U. L 169 z 27.6.1997, str. 12.

(9) Dz.U. L 25 z 31.1.1978, str. 21.

(10) Dz.U. L 160 z 13.6.1992, str. 12.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 1

Specjalne warunki przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

KodCN Wyszczególnienie Kod produktu Warunki
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; przetwory spożywcze oparte na takich produktach:
- Pozostałe:
1601 00 91 Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane
Niezawierające mięsa drobiowego ani podrobów 1601 00 91 9120 a) o zawartości

białka w masie

minimum 16 % wagi

netto

b) bez dodatku obcej

wody

c) białka inne niż

białka zwierzęce

są zakazane

Pozostałe 1601 00 91 9190 a) zawartość białka

w masie minimum

12 % wagi netto

b) bez dodatku obcej

wody

c) białka inne niż

białka zwierzęce

są zakazane

1601 00 99 - Pozostałe:
--- W pojemnikach zawierających płynny środek

konserwujący, niezawierające mięsa drobiowego i

podrobów

1601 0099 9110 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 10 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,30

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 2 5 % wagi

netto

--- W pojemnikach również zawierających płynny

środek konserwujący

1601 00 99 9190 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 8 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,45

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 33% wagi netto

--- Pozostałe, niezawierające mięsa drobiowego

i podrobów

1601 0099 9110 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 10 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,30

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 10 % wagi netto

--- Pozostałe: 1601 0099 9100 a) zawartość białka

zwierzęcego w masie:

minimalnie 8 % wagi netto

b) stosunek kolagen/białko:

maksymalnie 0,45

c) zawartość wody pochodzącej

z zewnątrz w masie:

maksymalnie 23 % wagi netto

ex 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z trzody chlewnej:
ex 1602 41 Szynki i ich kawałki:
ex 1602 41 10 - - - Ze świń domowych:
- - - - Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej

mięsa i tłuszczu:

- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

1 kg lub powyżej

1602 41 10 9110 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

poniżej 1 kg

1602 41 10 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
ex 1602 42 - - Łopatki i ich kawałki
ex 1602 42 10 - - - Ze świń domowych:
- - - - Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej

mięsa i tłuszczu

- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

1 kg lub powyżej

1602 42 10 9110 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
- - - - - W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto

poniżej 1 kg

1602 42 10 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
ex 1602 49 - - Pozostałe, w tym mieszanki:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające wagowo 80 % lub więcej mięsa

i podrobów mięsnych, dowolnego rodzaju,

w tym tłuszcze dowolnego rodzaju

i pochodzenia:

ex 1602 49 19 - - - - - Pozostałe:
- - - - - - Gotowane, zawierające w masie 80 % lub

więcej mięsa i tłuszczu

- - - - - - - Niezawierający mięsa drobiowego lub

podrobów z drobiu

- - - - - - - - Zawierające produkt złożony z

wyraźnie rozpoznawalnych kawałków

mięśni, których ze względu na ich

wielkość nie można zidentyfikować

jako pozyskanych z szynek, łopatek,

schabów lub karków, łącznie z małymi

cząsteczkami widocznego tłuszczu

i małymi ilościami podcieków

galarety

1602 49 19 9130 Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5

ZAŁĄCZNIK  II

Metody analiz(1)

1. Ustalanie zawartości białka

Przez zawartość białka należy rozumieć zawartość azotu pomnożoną przez czynnik 6,25. Zawartość azotu musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 937-1978.

2. Ustalanie zawartości wody w produktach objętych pozycjami 1601 i 1602 Nomenklatury Scalonej

Zawartość wody musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 1442-1973.

3. Obliczenie zawartości wody pochodzącej z zewnątrz:

Zawartość wody uzyskuje się według wzoru: a - 4b, gdzie:

a = zawartość wody,

b = zawartość białka.

4. Ustalanie zawartości kolagenu

Przez zawartość kolagenu należy rozumieć zawartość hydroksyproliny pomnożoną przez czynnik 8. Zawartość hydroksyproliny musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 3496-1978.

______

(1) Metody analizy określone w niniejszym załączniku to metody obowiązujące w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia bez uszczerbku dla jakichkolwiek późniejszych zmian tych metod. Są one publikowane przez Sekretariat ISO, 1, rue Varembé, Genewa, Szwajcaria.

1 Załącznik I:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 739/98 z dnia 1 kwietnia 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.102.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 kwietnia 1998 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2882/2000 z dnia 27 grudnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.333.72) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 507/2002 z dnia 21 marca 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.79.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 marca 2002 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1997.323.19

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2331/97 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny
Data aktu: 25/11/1997
Data ogłoszenia: 26/11/1997
Data wejścia w życie: 26/11/1997, 01/05/2004, 01/12/1997