(77/96/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 31 stycznia 1977 r.)
..................................................Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Tekst niniejszego aktu prawnego nie uwzględnia wszystkich zmian. Niektóre akty zmieniające nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym, ponieważ instytucje UE uznały zmiany wynikające z nich za pochłonięte przez akty zmieniające opublikowane w kolejnych tomach tego wydawnictwa.
.................................................
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przy przywozie z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 75/379/EWG(2), w szczególności jej art. 21, 2
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
w dyrektywie 72/462/EWG Rada w art. 21 przewidziała określenie metod i procedur wymaganych dla wykrywania obecności włosieni w świeżej wieprzowinie;
stosowanie dyrektywy 72/462/EWG nie odniesie pożądanych skutków dopóki istnieć będą między Państwami Członkowskimi różnice co do wymaganych gwarancji w kwestii wykrywania włosieni w przywozie świeżego mięsa z państw trzecich; konieczne jest więc określenie ustaleń Wspólnoty w tym zakresie;
w celu ochrony zdrowia konsumentów konieczne jest, aby świeża wieprzowina była systematycznie poddawana badaniu przy użyciu metod uznanych za skuteczne, w celu wyeliminowania mięsa zawierającego włosienie;
jeżeli badanie jest przeprowadzane w państwie trzecim wywozu, musi być przeprowadzane w ubojniach, które spełniają pewne warunki i które posiadają, w szczególności, laboratorium ekranujące wyposażone w odpowiedni sprzęt;
w celu umożliwienia odróżnienia badanych próbek mięsa od próbek niebadanych niezbędne jest zapewnienie, aby do mięsa przebadanego z wynikiem negatywnym dołączano specjalne oznakowanie;
powinna istnieć procedura ustanawiająca ścisłą i skuteczną współpracę między Komisją i Państwami Członkowskimi, w celu oceny możliwości uznania zakładów kontrolnych dopuszczonych do przeprowadzania tych badań w państwach trzecich lub do obróbki badanego mięsa; powinna również istnieć procedura dostosowywania przepisów technicznych odnoszących się w szczególności do metod badania wymagań dotyczących laboratoriów ekranujących i procedury znakowania badanego mięsa do postępu technicznego i nabytych doświadczeń;
należy zezwolić Państwom Członkowskim na przyjmowanie świeżego mięsa, które nie zostało przebadane na obecność włosieni w państwie trzecim wywozu, z zastrzeżeniem, że mięso to zostanie poddane obróbce poprzez zamrożenie, które zapewnia unieszkodliwienie wszelkich obecnych w tym mięsie włosieni, albo w państwie trzecim wywozu, albo w Państwach Członkowskich, dla których mięso to jest przeznaczone; obróbka ta musi być jednakże przeprowadzona z zachowaniem pewnych dopracowanych procedur i ustaleń spełniających określone warunki,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 grudnia 1976 r.
|
W imieniu Rady |
|
A. P. L. M. M. van der STEE |
|
Przewodniczący |
_______
(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(2) Dz.U. L 172 z 3.7.1975, str. 17.
(3) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.
(4) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.
ZAŁĄCZNIKI
1 Tytuł zmieniony przez sprostowanie z dnia 31 stycznia 1977 r. (Dz.U.UE.L.77.26.67/1).
2 Umocowanie zmienione przez sprostowanie z dnia 31 stycznia 1977 r. (Dz.U.UE.L.77.26.67/1).
3 Art. 8 zmieniony przez art. 2 dyrektywy nr 83/91/EWG z dnia 7 lutego 1983 r. (Dz.U.UE.L.83.59.34) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 15 lutego 1983 r.
4 Art. 9 zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 807/2003 z dnia 14 kwietnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.122.36) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 5 czerwca 2003 r.
5 Art. 10 uchylony przez art. 1 dyrektywy nr 81/476/EWG z dnia 24 czerwca 1981 r. (Dz.U.UE.L.81.186.20) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 lipca 1981 r.
6 Załącznik I:-zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 84/319/EWG z dnia 7 czerwca 1984 r. (Dz.U.UE.L.84.167.34) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 czerwca 1984 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 89/321/EWG z dnia 27 kwietnia 1989 r. (Dz.U.UE.L.89.133.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 28 kwietnia 1989 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 94/59/WE z dnia 2 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.315.18) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 12 grudnia 1994 r.
7 Załącznik II zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 84/319/EWG z dnia 7 czerwca 1984 r. (Dz.U.UE.L.84.167.34) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 7 czerwca 1984 r.
8 Załącznik III:-zmieniony przez art. 21Aktu dotyczącego warunków przystąpienia Republiki Greckiej i dostosowań w Traktatach (Dz.U.04.90.864/19) z dniem 1 stycznia 1981 r.
- zmieniony przez art. 20 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia do Unii Europejskiej Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.UE.L.03.236.33) z dniem 1 maja 2004 r.
9 Załącznik IV zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 94/59/WE z dnia 2 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.315.18) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 12 grudnia 1994 r.
10 Załącznik V dodany przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 94/59/WE z dnia 2 grudnia 1994 r. (Dz.U.UE.L.94.315.18) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 12 grudnia 1994 r.