Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 26 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych, stosowania nazw napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystywania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych, a także uchylającego rozporządzenie (WE) nr 110/2008

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 26 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych, stosowania nazw napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystywania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych, a także uchylającego rozporządzenie (WE) nr 110/2008

(C/2025/6666)

(Dz.U.UE C z dnia 11 grudnia 2025 r.)

W terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, bądź osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NA POZIOMIE UNII

"Marc de Champagne / Eau-de-vie de marc de Champagne"

Nr UE: PGI-FR-02063-AM01

Data złożenia wniosku: 23.1.2020

1. Wnioskodawca i uzasadniony interes

Association des producteurs de boissons spiritueuses à indication géographique champenoises

2. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany

☒ Nazwa produktu

□ Kategoria lub nazwa prawna napoju spirytusowego

□ Związek

□ Ograniczenia dotyczące wprowadzania do obrotu

☒ Inne: Szczegółowe przepisy dotyczące etykietowania

3. Opis i przyczyny zmian(y)

3.1. Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany na poziomie Unii", o której mowa w art. 31 rozporządzenia (UE) 2019/787

Wniosek dotyczy zmiany nazwy oznaczenia geograficznego zarejestrowanego na podstawie rozporządzenia (UE) 2019/787, ponieważ zmienia się je na "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois".

3.2. Opis i uzasadnienie zmiany

Nazwa lub stosowanie nazwy

Opis

Zarejestrowane nazwy "Marc de Champagne" i "Eau-de-vie de marc de Champagne" zostają odpowiednio zmienione na "Marc champenois" i "Eau-de-vie de marc champenois".

Uzasadnienie

1) Zmiana nazwy "Marc de Champagne / Eau-de-vie de marc de Champagne" na "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois". Przy okazji przekazania Komisji Europejskiej dokumentacji technicznej OG zgodnie z art. 20 rozporządzenia nr 110/2008 producenci wyrazili życzenie, aby nazwę OG zmienić na "Marc champenois / Eau de vie de marc champenois" w celu przekazania konsumentom jasnej informacji na temat związku między tym napojem spirytusowym a regionem uprawy winorośli, jakim jest Szampania, tak by nazwę "Champagne" można było stosować wyłącznie w odniesieniu do ChNP "Champagne". Słowo "Champagne" zostało bowiem stopniowo zastrzeżone dla win musujących. Wina niemusujące produkowane na obszarze geograficznym, które w przeszłości nazywano "vins natures de Champagne" (naturalne wina z Szampanii), w 1974 r. objęto nazwą pochodzenia, a ostatnio zarejestrowano jako ChNP "Coteaux champenois".

Nazwy "Marc de Champagne" i "Eau-de-vie de marc de Champagne" zastępuje się nazwami "Marc champenois" i "Eau-de-vie de marc champenois" we wszystkich miejscach, gdzie pojawiają się w dokumentacji technicznej. Zmiany te zatwierdzono na szczeblu krajowym rozporządzeniem z dnia 30 grudnia 2014 r. zmienionym w dniu 12 lutego 2015 r., ale wymagają one zatwierdzenia na szczeblu Unii Europejskiej.

2) Szczegółowe przepisy dotyczące etykietowania:

Zmiana nazwy powoduje, że informacje o stosowaniu dodatkowych określeń "Marc champenois" i "Eau-de-vie de marc champenois" w punkcie dokumentacji technicznej odnoszącym się do zasad etykietowania są już nieaktualne, w związku z czym usuwa się je.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

"Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois"

2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Francja

3. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Oznaczenie geograficzne

4. Kategoria lub kategorie napoju spirytusowego

6. Okowita z wytłoków z winogron

Kod Nomenklatury Scalonej

22 - NAPOJE, NAPOJE SPIRYTUSOWE I OCET

2208 - alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu poniżej 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe

5. Opis napoju spirytusowego

Okowita "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" jest biała i klarowna. Kiedy "Marc champenois" dojrzewa w drewnie nabiera barwy od słomkowożółtej do bursztynowej.

"Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" charakteryzuje się złożonymi aromatami, które mogą łączyć nuty kwiatowe i świeżego miąższu ze cieplejszymi i czekoladowymi nutami. Podczas dojrzewania zyskuje nuty drzewne, waniliowe.

Zawartość substancji lotnych innych niż alkohol etylowy i metylowy wynosi co najmniej 300 gramów na hektolitr czystego alkoholu. Na etapie sprzedaży konsumentowi minimalna objętościowa zawartość alkoholu okowity z wytłoków wynosi 40 %.

"Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" to okowita otrzymywana przez destylację wytłoków z winogron przeznaczonych do produkcji win musujących objętych ChNP "Champagne", o objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 71 %.

W zależności od warunków dojrzewania wyróżnia się dwa rodzaje produktów objętych oznaczeniem geograficznym "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois": biała okowita z wytłoków i okowita z wytłoków leżakowana w drewnie.

Łagodne i stopniowe tłoczenie winogron oraz niska wydajność ekstrakcji soku przeznaczonego na ChNP "Champagne" dają bardziej wilgotne wytłoki, których destylacja powoduje wyrażenie się w "Marc champenois / Eau- de-vie de marc champenois" bogactwa i złożoności aromatycznej, od nut kwiatowych i świeżych miąższu po cieplejsze i czekoladowe nuty. Podczas dojrzewania w drewnie zyskuje nuty drzewne, waniliowe.

6. Określenie obszaru geograficznego

Zbiór winogron, tłoczenie, przechowywanie, fermentacja wytłoków, destylacja jak również leżakowanie (faza odpoczynku i ewentualnie dojrzewania) "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" odbywają się na terytoriach określonych w art. V ustawy z dnia 22 lipca 1927 r. o kontrolowanej nazwie pochodzenia "Champagne", uchylającym i zastępującym art. 17 ustawy z dnia 6 maja 1919 r., z zastrzeżeniem następujących przepisów:

- w okręgu Vitry-le-François (departament Marne) wyznaczone do produkcji działki zatwierdził właściwy krajowy komitet Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité) na posiedzeniu w dniach 7-8 listopada 1990 r., a ich plany zdeponowano w odpowiednich urzędach gmin;

- w następujących gminach w departamencie Aube: Arsonval, Cunfin, Dolancourt, Jaucourt wyznaczone do produkcji działki zatwierdził właściwy krajowy komitet Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości na posiedzeniach w dniach 23 czerwca 1994 r., 8 września 1994 r. i 19 maja 1995 r., a ich plany zdeponowano w odpowiednich urzędach gmin;

- w następujących gminach w departamencie Aube: Marcilly-le-Hayer i La Villeneuve-au-Châtelot zgodnie z decyzją właściwego krajowego komitetu Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości na posiedzeniu w dniu 10 września 1997 r. nie wyznaczono żadnej działki;

- w następujących gminach w departamencie Aube: Brienne-le-Chateau, Epagne, Précy-Saint-Martin i Saint- Léger-sous-Brienne oraz w następujących gminach w departamencie Marne: Esclavolle-Lurey, Potangis, Saint- Quentin-le-Verger i Villiers-aux-Corneilles zgodnie z decyzjami właściwego krajowego komitetu Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości na posiedzeniach w dniach 23-24 czerwca 1994 r., 7-8 września 1994 r., 18-19 maja 1995 r. i 6-7 września 1995 r. nie wyznaczono żadnej działki;

- w gminie Fontaine-sur-Aÿ w departamencie Marne wyznaczone do produkcji działki zatwierdził właściwy krajowy komitet Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości na posiedzeniu w dniach 9-10 września 1999 r., a ich plany zdeponowano w odpowiednim urzędzie gminy;

- w następujących gminach w departamencie Marne: Corfélix, Corrobert, Le Thoult-Trosnay, Verdon, Reuves i Broussy-le-Petit zgodnie z decyzją właściwego krajowego komitetu Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości na posiedzeniu w dniach 5-6 września 2001 r. nie wyznaczono żadnej działki.

7. Metoda produkcji napoju spirytusowego

Surowiec

Wytłoki z winogron pochodzą z winifikacji winogron, które spełniają warunki produkcji (odmiany winorośli, prowadzenie winnicy, zbiory, dojrzałość winogron i tłoczenie) określone w specyfikacji nazwy pochodzenia "Champagne".

Pakowanie wytłoków i ewentualne przeprowadzanie fermentacji

Wytłoki z winogron fermentuje się przed destylacją. Umieszczenie w zbiornikach następuje w czasie krótszym niż 72 godziny od tłoczenia. Fermentację przeprowadza się bez dostępu powietrza.

Wzbogacanie wytłoków oraz stosowanie jakichkolwiek konserwantów jest zabronione.

Destylacja

Osad drożdżowy może być dodawany w proporcji do 20 % masy wytłoków z winogron.

Moc destylacyjna każdego z aparatów nie może przekraczać 70 hektolitrów czystego alkoholu na 24 godziny.

Destylację wytłoków z winogron z danego zbioru przeprowadza się nie później niż dnia 31 maja po zbiorach winorośli.

Po zakończeniu procesu destylacji wyprodukowana okowita w zbieralniku dziennym jest przejrzysta i przy temperaturze 20 °C jej objętościowa zawartość alkoholu wynosi do 71 %.

Ilość alkoholu uzyskana po destylacji musi wynosić co najmniej 28 litrów czystego alkoholu i maksymalnie 35 litrów czystego alkoholu z 4 000 kilogramów winogron poddanych wytłaczaniu.

Sfermentowane wytłoki destyluje się:

- w destylacji nieciągłej prostej z redestylacją;

- w destylacji nieciągłej w kaskadowych naczyniach, połączonej z destylacją wieloetapową z orosieniem;

- w destylacji ciągłej parowej w połączeniu z destylacją wieloetapową z orosieniem.

Kotły, kołpaki, gęsie szyjki i wężownice wykorzystywane do destylacji nieciągłej prostej z redestylacją oraz kolumny wykorzystywane w innych metodach destylacji wykonane są z miedzi.

Zgodnie z zasadami destylacji, określa się pułap pojemności naczyń lub, w stosownych przypadkach, rozmiary zestawów z kolumną destylacyjną:

- 25 hl dla pojedynczego kotła przy destylacji prostej z redestylacją;

- 20 hl w przypadku naczyń, których liczba jest ograniczona do 5, przy destylacji nieciągłej kaskadowej

maksymalna liczba półek wynosi

- 15 półek na kolumnę destylacyjną, przy czym liczba kolumn jest ograniczona do 2, przy destylacji nieciągłej

kaskadowej;

- 25 półek w sekcji odpędzania i 30 półek w sekcji wzbogacania, w ciągłej wielostopniowej destylacji.

Leżakowanie

Po destylacji a przed wprowadzeniem na rynek "biała" okowita dojrzewa w kadziach przez minimum 3 miesiące.

Dojrzewanie przeprowadza się w obojętnych chemicznie pojemnikach, aby zapobiegać barwieniu.

Dojrzewająca okowita leżakuje w beczkach z drewna dębowego o pojemności nie większej niż 10 hektolitrów, przez minimum 24 miesiące, licząc od daty jej umieszczenia do leżakowania w beczce.

Zabrania się stosowania zrębków.

Czynności końcowe

Dopuszcza się dostosowanie barwy przez dodanie karmelu oraz dosładzanie w celu dopełnienia ostatecznego smaku, przy czym w taki sposób, aby pod ich wpływem zaciemnienie okowity nie przekraczało 4 %. Zaciemnienie, wyrażone w %, określa się jako różnicę pomiędzy rzeczywistą objętościową zawartością alkoholu a wyjściową objętościową zawartością alkoholu.

8. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania

9. Szczegółowe przepisy dotyczące etykietowania

9.1. Zasady umieszczania nazwy oznaczenia geograficznego

Okowity objęte oznaczeniem geograficznym "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" nie mogą być zgłaszane do produkcji ani wprowadzane do obrotu bez podania na dokumentach przesyłania, zgłoszeniach, ulotkach, etykietach i pojemnikach oznaczenia geograficznego "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois", po którym należy umieścić wzmiankę "oznaczenie geograficzne".

Żadnego z określeń wchodzących w skład oznaczenia geograficznego "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" nie można stosować oddzielnie - muszą one zawsze tworzyć niepodzielną całość.

9.2. Określenia dotyczące dojrzewania

Oznaczenie geograficzne "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" można uzupełniać następującymi wzmiankami dotyczącymi okresu leżakowania wyłącznie zgodnie z poniższymi warunkami:

- wzmianką "vieux" w przypadku okowit z wytłoków z winogron dojrzewających przez co najmniej 4 lata;

- wzmianką "très vieux" lub "VSOP" w przypadku okowit z wytłoków z winogron dojrzewających przez co najmniej 8 lat;

- wzmianką "hors d'âge" lub "XO" w przypadku okowit z wytłoków z winogron dojrzewających przez co najmniej 10 lat.

Na etykiecie te nieobowiązkowe wzmianki należy umieszczać przed nazwą oznaczenia geograficznego lub po niej i zapisywać czcionką, której rozmiar nie jest od tej nazwy większy ani pod względem wysokości ani szerokości.

10. Opis związku między napojem spirytusowym a jego pochodzeniem geograficznym

Szczególne właściwości napoju spirytusowego związane z obszarem geograficznym

Okowita "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" jest biała i klarowna. Kiedy "Marc champenois / Eau- de-vie de marc champenois" dojrzewa w drewnie nabiera barwy od słomkowożółtej do bursztynowej.

Łagodne i stopniowe tłoczenie winogron oraz niska wydajność ekstrakcji soku przeznaczonego na ChNP "Champagne" dają bardziej wilgotne wytłoki, których destylacja powoduje wyrażenie się w bogactwa i złożoności aromatycznej, od nut kwiatowych i świeżych miąższu po cieplejsze i czekoladowe nuty. Podczas dojrzewania w drewnie "Marc champenois/Eau-de-vie de marc champenois" zyskuje nuty drzewne, waniliowe.

Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego lub pochodzenia istotne z punktu widzenia omawianego związku

Czynniki naturalne

Obszar geograficzny odpowiadający obszarowi geograficznemu nazwy pochodzenia "Champagne" znajduje się w północnowschodniej Francji i obejmuje terytorium gmin w departamentach Aisne, Aube, Haute-Marne, Marne i Seine-et-Marne.

W jego krajobrazie dominują winnice rozciągające się na wzgórzach położonych na trzech dużych strukturach geomorfologicznych: Côte d'Ile-de-France, Côte de Champagne i Côte des Bar, głównie kredowych, najlepiej o ekspozycji wschodniej i południowej.

Specyfika winnic wynika z ich położenia na północy i wpływu dwóch rodzajów klimatu:

- oceanicznego, dzięki któremu woda dostarczana jest w stałych ilościach przy nieznacznych różnicach temperatur między poszczególnymi porami roku;

- kontynentalnego, który odpowiada za niekiedy niszczycielskie przymrozki i nasłonecznienie sprzyjające dojrzewaniu winogron w okresie letnim.

Czynnik ludzki

"Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" tradycyjnie wytwarza się z wytłoków pochodzących z tłoczenia winogron z których wytwarza się ChNP "Champagne", głównie z trzech odmian winorośli z Szampanii: chardonnay B, pinot noir N i meunier N, które charakteryzują się dobrą równowagą między kwasowością a potencjalną zawartością alkoholu.

Jakość tego surowca zależy bezpośrednio od szczególnych warunków produkcji produktów objętych nazwą pochodzenia "Champagne". Jakość świeżych kiści jest zachowana do momentu tłoczenia dzięki zbieraniu całych kiści i delikatnemu tłoczeniu, zgodnie z warunkami określonymi w specyfikacji ChNP "Champagne", co pozwala zachować w wytłokach szereg związków aromatycznych. Ze względu na warunki, w jakich winogrona są zbierane i transportowane, a także krótki odstęp między tłoczeniem wytłoków i ich umieszczaniem w zbiornikach, przed fermentacją wytłoki utleniają się w minimalnym stopniu i jest ona beztlenowa, ponieważ pochodzą one głównie z winifikacji białego soku.

Destylacja jest prowadzona albo przez gorzelników stacjonarnych, działających w samych winnicach, którzy destylują, leżakują i wprowadzają produkt do obrotu samodzielnie i za pośrednictwem plantatorów winorośli lub handlowców z Szampanii, albo przez gorzelników wędrownych, pracujących w systemie najemnym na rzecz producentów wina.

Związek przyczynowy

"Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" wywodzi swoje główne właściwości z surowca uzyskanego z winogron objętych ChNP "Champagne". Związek "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" z obszarem geograficznym opiera się na:

szczególnej jakości zbiorów uzyskiwanych w Szampanii:

oryginalność winnic w Szampanii wynika z ich położenia na północy. Warunki glebowo-klimatyczne obszaru geograficznego doprowadziły do wypracowania bardzo szczególnego sposobu prowadzenia winnicy, co w szczególności znajduje odzwierciedlenie w wyborze odmian winorośli. Trzy główne odmiany to chardonnay B (29 % winnic), pinot noir N (38 %) i meunier N (32 %). W połączeniu z warunkami panującymi na obszarze odmiany te zapewniają surowiec, który charakteryzuje się odpowiednią równowagą pomiędzy kwasowością i potencjalną zawartością alkoholu, co sprzyja wytwarzaniu okowit.

Ostrożności podczas przetwarzania winogron:

lokalne praktyki zbierania i tłoczenia winogron są ukierunkowane na produkcję wina musującego. W tym celu zgodnie z warunkami wytwarzania produktu objętego nazwą pochodzenia "Champagne" zbiera się całe kiście, a ich transport odbywa się w perforowanych skrzyniach. Winogrona, z których duża część pochodzi z odmian o czarnych skórkach, prasuje się głównie w sposób pozwalający uzyskać biały sok. Szampańska technika delikatnego wyciskania i otrzymywanie białego soku umożliwiają uzyskanie wytłoków o specyficznej jakości, w szczególności dzięki temu, że w trakcie tych czynności nie dochodzi do ekstrakcji wielu związków aromatycznych. Ze względu na warunki, w jakich winogrona są zbierane i transportowane, a także krótki odstęp między tłoczeniem wytłoków i ich umieszczaniem w zbiornikach, utleniają się one w minimalnym stopniu.

Beztlenowa konserwacja wytłoków zapewnia fermentację w dobrych warunkach przed destylacją.

Wiedza specjalistyczna gorzelników i mistrzów winiarskich przyczynia się do tego, że "Marc champenois / Eau-de-vie de marc champenois" w pełni wyraża aromaty pochodzące z tego surowca, czy to w przypadku białych wytłoków z nutami bardzo kwiatowymi, świeżego miąższu do cieplejszych i czekoladowych nut, czy też w przypadku wytłoków dojrzewających, w zależności od różnych etapów dojrzewania, podczas których "Marc champenois / Eau- de-vie de marc champenois" zyskuje nuty waniliowe i drzewne.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-86676e69-a69d-40ab-bb0e-acfabbcf1d0f

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.6666

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 26 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych, stosowania nazw napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystywania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych, a także uchylającego rozporządzenie (WE) nr 110/2008
Data aktu: 11/12/2025
Data ogłoszenia: 11/12/2025