Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany innej niż nieznaczna w specyfikacji produktu objętego chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 3 w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany innej niż nieznaczna w specyfikacji produktu objętego chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 3 w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(C/2025/6574)

W terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU NA POZIOMIE UNII

"Ravenna"

PGI-IT-A0523-AM03

Data złożenia wniosku:

19.10.2016

Rodzaj zmiany

Art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013

Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes

CONSORZIO VINI DI ROMAGNA [STOWARZYSZENIE NA RZECZ WIN Z REGIONU EMILIA-ROMANIA]

Opis i uzasadnienie zmiany

1. Wprowadzenie dwóch nowych kategorii produktów sektora wina: Wino "Passito" [z suszonych winogron] i "częściowo sfermentowany moszcz winogronowy".

W następstwie tej zmiany konieczne jest zastąpienie terminu "wina" bardziej odpowiednim terminem "produkty sektora wina", jak wskazano w odpowiednich przepisach UE. Zmiana ta ma charakter czysto redakcyjny i dotyczy pkt 1, 2 i 9.

Jeśli chodzi o kategorię produktu "częściowo sfermentowany moszcz winogronowy", którą dodano do pkt 2-9 specyfikacji produktu (i odpowiednich punktów jednolitego dokumentu), zawierających przepisy dotyczące poszczególnych rodzajów częściowo sfermentowanego moszczu i odpowiadających im rodzajów wina, jest to zmiana redakcyjna mająca na celu ponowne wprowadzenie tej kategorii produktu, której wytwarzanie jest tradycyjnie objęte ChOG "Ravenna". Była ona już przewidziana w poprzednich wersjach specyfikacji produktu, ale została omyłkowo pominięta podczas opracowywania skonsolidowanej specyfikacji w 2011 r.

Jeśli chodzi o kategorię "Passito", z czasem ukształtował się segment rynku, który docenia rodzaj produktu uzyskiwanego przy użyciu techniki suszenia winogron, więc włączenie tego produktu do specyfikacji produktu pozwoliłoby na jego odpowiednią promocję.

Zmiana ta dotyczy pkt 2 i innych punktów specyfikacji produktu (pkt 3-9) oraz odpowiednich punktów jednolitego dokumentu.

2. Wprowadzenie/usunięcie rodzajów odmian

Rodzaj odmiany "Terrano" został usunięty ze specyfikacji ze względu na fakt, że istnieje ChNP "Teran", zgodnie z art. 100 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013. Zmiana ta dotyczy pkt 2 i innych punktów specyfikacji produktu oraz pkt 5b (Wydajność) i pkt 7 (Główne odmiany winorośli) jednolitego dokumentu.

Nazwę odmiany "Pignoletto" zastąpiono określeniem synonimicznym "Grechetto Gentile", aby umożliwić odpowiednią promocję win objętych ChOG otrzymywanych z tej odmiany, która jest tradycyjnie stosowana w prowincji Rawenna.

Zmiana ta dotyczy pkt 2 [specyfikacji produktu] oraz pkt 5b (Wydajność) i pkt 7 (Główne odmiany winorośli) jednolitego dokumentu.

3. Zasady uprawy winorośli

W odniesieniu do "częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego" dodano informacje dotyczące maksymalnych zbiorów winogron z hektara (tony/hektar) oraz naturalnej objętościowej zawartości alkoholu w winogronach.

Dla odmiany "Grechetto Gentile" maksymalne zbiory winogron ustalono na 24 tony z hektara.

Zmiana dotyczy pkt 4 specyfikacji produktu oraz pkt 5b jednolitego dokumentu.

4. Zasady produkcji wina

W odniesieniu do nowego rodzaju "Passito" dodano maksymalną wydajność winogron na poziomie 50 %.

Zgodnie z obowiązującym prawodawstwem UE dodano możliwość prowadzenia procesów produkcji wina i przetwarzania na wino musujące poza obszarem produkcji w celu ochrony praktyk, które stały się tradycyjne i które polegają na produkowaniu i przetwarzaniu wina na terenie jednostek administracyjnych, w których istnieją zakłady odpowiednie pod względem technologicznym do przeprowadzania wtórnej fermentacji.

Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu i pkt 9 (Dodatkowe wymogi zasadnicze - Odstępstwa dotyczące obszarów produkcji wina) jednolitego dokumentu.

Zmianę wprowadzono w celu wyjaśnienia, że praktyki enologiczne przewidziane w obowiązujących przepisach (unijnych i krajowych) są dozwolone w całym procesie produkcji.

Zmiana ta dotyczy wyłącznie pkt 5 specyfikacji produktu.

5. Cechy charakterystyczne w momencie wprowadzenia do obrotu

Właściwości analityczne i organoleptyczne opisano w odniesieniu do nowych rodzajów "Passito" i "częściowo sfermentowany moszcz winogronowy", a także do rodzaju wina różowego ze wskazaniem odmiany winorośli. "Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy" był już uwzględniony, ale nie został odpowiednio opisany.

Zmiana ta dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.

6. Opis i prezentacja win: dodanie przepisu szczegółowego dotyczącego nowego rodzaju "Passito"

Dodano przepis szczegółowy dotyczący rodzaju "Passito", aby umożliwić opcjonalne użycie na etykiecie terminu "appassimento" (podsuszanie), czcionką tej samej wielkości co nazwa "Ravenna" lub mniejszą od niej, zgodnie z obowiązującymi przepisami UE.

Zmiana ta dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz pkt 9 (Dodatkowe wymogi dotyczące etykietowania) jednolitego dokumentu.

7. Związek z obszarem geograficznym

Wprowadzono ulepszenia w opisie aspektów środowiskowych i historycznokulturowych, które mają kluczowe znaczenie dla scharakteryzowania jakości produktów sektora wina w odniesieniu do cech gleby i klimatu obszaru oraz do tradycji uprawy i kultury, która utrwaliła się przez wieki rozwoju uprawy i przetwarzania winogron.

Zmiana ta dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu oraz pkt 8 (Opis związku lub związków) jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Ravenna

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

11. Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. "Ravenna" Bianco [białe]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Aromat: nuty kwiatowe do owocowych w zależności od wykorzystanych odmian winorośli i środowiska uprawy;

Smak: od wytrawnego po słodki, bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 13,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- 1. Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -2. Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -3. Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- 4. Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -5. Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

2. "Ravenna" Bianco Vivace [białe żywe]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: słomkowożółta.

Aromat: nuty kwiatowe do owocowych.

Smak: od wytrawnego po słodki, bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 13,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

3. "Ravenna" Bianco Frizzante [białe półmusujące]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: słomkowożółta.

Aromat: nuty kwiatowe do owocowych.

Smak: od wytrawnego po słodki, bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 13,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

4. "Ravenna" Bianco Spumante [białe musujące]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: słomkowożółta.

Aromat: ze świeżymi nutami kwiatowymi i owocowymi, które mogą być połączone z aromatami skórki chleba o różnej intensywności w zależności od czasu odpoczywania na osadzie.

Smak: od brut nature po słodki, świeży, z tendencją do bogatego.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 12,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5. "Ravenna" Rosso [czerwone]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: rubinowa o różnej intensywności.

Aromat: winny, z nutami owoców o różnym stopniu dojrzałości, którym niekiedy towarzyszą nuty kwiatowe, zwykle fiołkowe, a także nuty korzenne, w zależności od wykorzystanych odmian winorośli i obszaru uprawy;

Smak: od wytrawnego po słodki, przyjemnie łagodny, o odpowiedniej kwasowości.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

6. "Ravenna" Rosso Passito [czerwone z suszonych winogron]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: rubinowa o różnej intensywności.

Aromat: z nutami owocowymi o różnym stopniu dojrzałości, którym niekiedy towarzyszą nuty kwiatowe lub korzenne.

Smak: od wytrawnego po słodki, wyrazisty, zrównoważony.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

7. "Ravenna" Rosso Vivace [czerwone żywe]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: rubinowa o różnej intensywności.

Aromat: winny, ze świeżymi owocowymi i kwiatowymi nutami, o różnym składzie w zależności od połączenia odmian i obszaru uprawy.

Smak: od wytrawnego po słodki, przyjemnie łagodny, o odpowiedniej kwasowości.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

8. "Ravenna" Rosso Frizzante [czerwone półmusujące]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: rubinowa o różnej intensywności.

Aromat: winny, ze świeżymi owocowymi i kwiatowymi nutami.

Smak: od wytrawnego po słodki, bogaty, przyjemnie świeży.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

9. "Ravenna" Rosso Novello [czerwone młode]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: jasna rubinowoczerwona.

Aromat: winny z wyraźnymi nutami owocowymi.

Smak: łagodny, o odpowiedniej kwasowości.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

10. "Ravenna" Rosato [różowe]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: różowa o różnej intensywności i rozmaitych odcieniach.

Aromat: przeważające nuty owocowe.

Smak: od wytrawnego po słodki, o odpowiedniej łagodności i świeżości, bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

11. "Ravenna" Rosato Vivace [różowe żywe]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: różowa o różnej intensywności i rozmaitych odcieniach.

Aromat: przeważające nuty owocowe.

Smak: od wytrawnego po słodki, o odpowiedniej łagodności i świeżości, bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: -Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

12. "Ravenna" Rosato Frizzante [różowe półmusujące]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: różowa o różnej intensywności i rozmaitych odcieniach.

Aromat: z delikatnymi nutami kwiatowymi, którym towarzyszą bardziej wyraziste nuty owocowe.

Smak: od wytrawnego po słodki, o odpowiedniej łagodności i świeżości, bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

13. "Ravenna" Rosato Spumante [różowe musujące]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: różowa o różnej intensywności i rozmaitych odcieniach.

Aromat: z nutami kwiatowymi i owocowymi, którym towarzyszą nuty drożdży w zależności od czasu, jaki wino leżakowało na osadzie.

Smak: od brut nature po słodki, świeży i bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 12,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

14. "Ravenna" ze wskazaniem jednej lub dwóch białych odmian winorośli (w tym rodzaje Frizzante, Spumante i Vivace)

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Aromat: przyjemnie intensywny, ze zróżnicowaną gamą nut kwiatowych lub owocowych różniących się składem i intensywnością w zależności od odmiany winorośli i środowiska uprawy. W rodzaju Spumante mogą występować również nuty drożdży w zależności od czasu, jaki wino leżakowało na osadzie; wina ze wskazaniem odmian winorośli Famoso, Moscato i Malvasia mogą mieć mniej lub bardziej wyraźne nuty muszkatowe i nuty róży.

Smak: od wytrawnego po słodki, o różnym stopniu świeżości, bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 12,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

15. "Ravenna" ze wskazaniem jednej lub dwóch czarnych odmian winorośli (w tym rodzaje Frizzante, Spumante i Vivace)

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: rubinowa o różnej intensywności.

Aromat: winny, z nutami owocowymi o różnym stopniu dojrzałości, którym niekiedy towarzyszą nuty kwiatowe lub korzenne.

Smak: od wytrawnego po słodki, o różnych stopniach miękkości i świeżości w zależności od rodzaju, bogaty i intensywny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

16. "Ravenna" Rosato ze wskazaniem odmiany winorośli, w tym rodzajów Frizzante i Vivace

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: różowa o różnej intensywności i rozmaitych odcieniach.

Aromat: z nutami kwiatowymi i nutami świeżych owoców, którym mogą towarzyszyć nuty drożdży w zależności od czasu, jaki wino leżakowało na osadzie.

Smak: od brut nature po słodki, świeży i bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

17. "Ravenna" Passito ze wskazaniem jednej lub dwóch białych odmian winorośli (Uva Longanesi, Malbo Gentile i Sangiovese)

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: rubinowa o różnej intensywności.

Aromat: z nutami owocowymi o różnym stopniu dojrzałości, którym niekiedy towarzyszą nuty kwiatowe lub korzenne.

Smak: od wytrawnego po słodki, wyrazisty, zrównoważony.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

18. "Ravenna" Novello [nowy] ze wskazaniem jednej lub dwóch czarnych odmian winorośli

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: jasno rubinowoczerwona, o różnej intensywności, z czerwonymi lub fioletowymi nutami w zależności od odmiany winorośli.

Aromat: winny z wyraźnymi nutami owocowymi.

Smak: łagodny, o odpowiedniej kwasowości.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

19. "Ravenna" Rosso Mosto di uve parzialmente fermentato [czerwony częściowo sfermentowany moszcz winogronowy]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: stosunkowo głęboka purpurowoczerwona.

Aromat: owocowy o prawidłowej intensywności.

Smak: słodki, harmonijny i zrównoważony.

Rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu musi wynosić powyżej 1 % i mniej niż 3/5 całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

20. "Ravenna" Bianco Mosto di uve parzialmente fermentato [biały częściowo sfermentowany moszcz winogronowy]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: od słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności.

Aromat: owocowy i kwiatowy.

Smak: słodki, harmonijny i zrównoważony.

Rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu musi wynosić powyżej 1 % i mniej niż 3/5 całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

21. "Ravenna" Rosato Mosto di uve parzialmente fermentato [różowy częściowo sfermentowany moszcz winogronowy]

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: różowa o różnej intensywności i rozmaitych odcieniach.

Aromat: owocowy i kwiatowy.

Smak: słodki, harmonijny i zrównoważony.

Rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu musi wynosić powyżej 1 % i mniej niż 3/5 całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

– Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

– Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Wzbogacanie - słodzenie i druga fermentacja

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Ravenna" może zostać zwiększona poprzez proces wzbogacania w granicach i z zastosowaniem procedur określonych w przepisach UE.

5.2. Maksymalna wydajność:

1. Ravenna Bianco (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

232 hektolitry z hektara

2. Ravenna Rosso (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

208 hektolitrów z hektara

3. Ravenna Rosato (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

208 hektolitrów z hektara

4. Ravenna Rosso Passito

130 hektolitrów z hektara

5. Ravenna Malbo Gentile Passito

110 hektolitrów z hektara

6. Ravenna Uva Longanesi Passito

115 hektolitrów z hektara

7. Ravenna Sangiovese Passito

125 hektolitrów z hektara

8. Ravenna Alicante (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

160 hektolitrów z hektara

9. Ravenna Ancellotta (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

160 hektolitrów z hektara

10. Ravenna Barbera (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

176 hektolitrów z hektara

11. Ravenna Bombino Bianco (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

232 hektolitry z hektara

12. Ravenna Bonarda (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

176 hektolitrów z hektara

13. Ravenna Cabernet Franc (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

176 hektolitrów z hektara

14. Ravenna Cabernet Sauvignon (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

176 hektolitrów z hektara

15. Ravenna Canina Nera (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

208 hektolitrów z hektara

16. Ravenna Centesimino (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

120 hektolitrów z hektara

17. Ravenna Chardonnay (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

192 hektolitry z hektara

18. Ravenna Ciliegiolo (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

176 hektolitrów z hektara

19. Ravenna Famoso (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

232 hektolitry z hektara

20. Ravenna Fortana (w tym Vivace, Frizzante i Novello)

208 hektolitrów z hektara

21. Ravenna Garganega (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

232 hektolitry z hektara

22. Ravenna Grechetto Gentile (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

192 hektolitry z hektara

23. Ravenna Malvasia (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

232 hektolitry z hektara

24. Ravenna Malbo Gentile (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

232 hektolitry z hektara

25. Ravenna Marzemino (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

200 hektolitrów z hektara

26. Ravenna Merlot (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

176 hektolitrów z hektara

27. Ravenna Montù (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

232 hektolitry z hektara

28. Ravenna Moscato Bianco (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

232 hektolitry z hektara

29. Ravenna Negretto (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

176 hektolitrów z hektara

30. Ravenna Pinot Bianco (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

192 hektolitry z hektara

31. Ravenna Pinot Nero (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

176 hektolitrów z hektara

32. Ravenna Raboso (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

176 hektolitrów z hektara

33. Ravenna Refosco dal Peduncolo Rosso (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

176 hektolitrów z hektara

34. Ravenna Riesling (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

192 hektolitry z hektara

35. Ravenna Sangiovese (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

200 hektolitrów z hektara

36. Ravenna Sauvignon (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante)

192 hektolitry z hektara

37. Ravenna Syrah (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello)

176 hektolitrów z hektara

38. Ravenna Trebbiano (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Spumante) 232 hektolitry z hektara

39. Ravenna Uva Longanesi (w tym częściowo sfermentowany moszcz winogronowy, Vivace, Frizzante i Novello) 184 hektolitry z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar, na którym uprawia się winogrona wykorzystywane do produkcji win objętych oznaczeniem geograficznym "Ravenna", obejmuje cały obszar administracyjny prowincji Rawenna w regionie Emilia-Romania.

7. Główne odmiany winorośli

Alicante N.

Ancellotta N.

Barbera N.

Bombino Bianco B.

Bonarda N.

Cabernet Franc N. - Cabernet

Cabernet Sauvignon N. - Cabernet

Canina Nera N. - Canina

Centesimino N.

Chardonnay B.

Ciliegiolo N.

Famoso B.

Fortana N.

Malbo Gentile N.

Malvasia Istriana B. - Malvasia

Malvasia Bianca di Candia B. - Malvoisie

Malvasia di Candia Aromatica B. - Malvasia

Marzemino N.

Merlot N.

Moscato Bianco B. - Moscato

Negretto N.

Pignoletto B. - Grechetto Gentile

Pinot Bianco B.

Pinot Nero N.

Raboso Veronese N. - Raboso

Refosco dal Peduncolo Rosso N. - Refosco

Riesling Italico B. - Riesling

Riesling Renano B. - Riesling

Sangiovese N.

Sauvignon B.

Syrah N.

Trebbiano Romagnolo B. - Trebbiano

Trebbiano Toscano B. - Trebbiano

Uva Longanesi N.

8. Opis związku lub związków

8.1. Ravenna - Wszystkie kategorie produktów sektora wina (1, 4, 5, 8, 11)

Czynniki naturalne istotne z punktu widzenia związku

Dwie trzecie powierzchni prowincji Rawenna znajdują się na równinie, a jej pozostała część, rozciągająca się na południowy zachód od terenów położonych tuż powyżej Via Emilia, jest pagórkowata lub górzysta. Góry nie są szczególnie wysokie, a część pagórkowata składa się ze wzgórz przecinanych dolinami rzek Senio, Lamone i Marzeno.

Jeśli chodzi o budowę geologiczną, na najwyżej położonych terenach mamy do czynienia z formacją marglowo- piaszczystą, nieco niżej znajdują się różne skały osadowe z końca epoki miocenu, wśród których najbardziej reprezentatywna jest Vena del Gesso ["żyła gipsu"]; poniżej znajduje się warstwa szaroniebieskich glin, w obrębie których można znaleźć formację "Spungone" ["gąbkową"] i żółte piaski, a dalej rozciąga się równina. Równinę tę tworzą stare osady aluwialne pochodzenia kontynentalnego, składające się z materiału gruboziarnistego, przykryte nowszym osadem aluwialnym z materiału drobnoziarnistego, takiego jak piasek, ił i glina; warstwa ta jest żyzna i nadaje się pod uprawę. Ze względu na rodzaj podłoża geologicznego na obszarze uprawy winorośli w prowincji Rawenna występują gliny ilaste lub pylasto-ilaste, które charakteryzują się korzystną zawartością wapienia; mają one odczyn subalkaliczny i nie stwarzają żadnych poważnych problemów w zakresie odprowadzania wody.

Wartość wskaźnika Winklera (który służy do klasyfikowania regionów pod względem klimatu i jest zwykle powiązany z jakością moszczu) dla terenów pagórkowatych i równinnych znacznie się różni; obszar przybrzeżny charakteryzuje się większą średnią dostępnością energii umożliwiającej dojrzewanie winogron niż obszar równinny i pagórkowaty (wartości spadają z 2 000 do 1 600 stopniodni). Wiedza, w tym wiedza empiryczna, na temat tych parametrów często wpływała na wybór odmian winorośli: odmiany późne uprawia się na obszarach położonych na średnich i niskich wysokościach, a odmiany wczesne i aromatyczne - na obszarach najchłodniejszych.

Czynniki historyczne i ludzkie istotne z punktu widzenia omawianego związku

Winorośl i wino są obecne w prowincji Rawenna od setek lat. Strabon odnosi się do uprawy winorośli w okolicach Rawenny już w pierwszym wieku p.n.e.; "Faventinum" było jednym z włoskich win odznaczających się rozwiniętą produkcją i pewnym prestiżem już w czasach rzymskich. W mieście Russi do dziś oglądać można pozostałości rzymskiej willi z ciekawą prasą do winogron.

W zeszłym stuleciu na obszarze wokół Rawenny często stosowano dzierżawę za część plonów - małe gospodarstwa rolne były oddzielone rzędami krzewów winorośli, dla których podporę stanowiły drzewa owocowe lub drzewa hodowane na liście lub drewno, a każdy rolnik produkował wino na własne potrzeby. Ta szczególna struktura sektora rolnego, z której następnie wykształciły się małe gospodarstwa rolne będące własnością rolników, była ważnym czynnikiem rozwoju uprawy winorośli w regionie, która od czasów drugiej wojny światowej stała się zdecydowanie bardziej zorientowana na rynek. Jakość win produkowanych w prowincji Rawenna bardzo poprawiła się w wyniku ulepszenia technik uprawy i rozwoju enologii od lat 80. XX w.

Występowanie, nawet dziś, Vitis vinifera subsp. silvestris w starych lasach sosnowych Rawenny oraz fakt istnienia dość dobrze rozwiniętej tradycji uprawy winorośli już w czasach rzymskich dowodzi, że oprócz wprowadzenia już udomowionych odmian z Bliskiego Wschodu, winorośl udomowiono tu w pewnym stopniu lokalnie. W wyniku krzyżowania rodzimych odmian winorośli z odmianami przywożonymi przez ludność napływową powstały biotypy dobrej jakości, dobrze dostosowane do bardzo specyficznych warunków lokalnych (niskie temperatury i wysoka wilgotność) i z tego względu wybierane przez miejscową ludność.

8.2. Ravenna - kategoria: wino (1)

Informacje na temat szczególnej jakości produktu, którą można przypisać jego pochodzeniu geograficznemu, oraz na temat związku przyczynowego, jaki łączy ją z obszarem geograficznym.

Skład moszczu ma podłoże genetyczne, ale zależy również od fenotypowej ekspresji odmian winorośli, na którą mają wpływ warunki glebowe i klimatyczne. Ogólnie rzecz biorąc, skład gleb na obszarze prowincji Rawenna nie ogranicza szczególnie wzrostu winorośli; w związku z tym uprawa tego gatunku przynosi dobre efekty dzięki dostosowaniu odmian winorośli do stref, w których są uprawiane, w zależności od potrzeb danej odmiany pod względem temperatury.

Gleby na obszarze prowincji Rawenna - zazwyczaj gliny ilaste lub pylasto-ilaste - charakteryzują się korzystną zawartością wapienia, nawet w przypadku występujących na określonych obszarach gleb o wysokiej zawartości piasku. Wina charakteryzują się zatem dobrą strukturą i atrakcyjnym profilem aromatycznym.

Genetyczny profil najstarszych lokalnych odmian winorośli ma wpływ na wysoką zawartość kwasów, którą częściowo łagodzi dostępność potasu w glebie i odpowiednie techniki uprawy. Dlatego wiele win charakteryzuje się przyjemną świeżością.

Wina białe "Ravenna" mają barwę od słomkowożółtej do złotożółtej, z refleksami od żółtego, ton w ton, do bladozielonego lub miedzianego. Bukiet win charakteryzuje się subtelnymi aromatami, z delikatnymi nutami kwiatowymi i owocowymi, które zazwyczaj odzwierciedlają główną odmianę winorośli wykorzystaną do produkcji wina. Ich smak jest wyraźnie zróżnicowany od wytrawnego do słodkiego, harmonijny, świeży, bogaty i ma dobrą strukturę.

Wina "Ravenna" Rosato charakteryzują się różową barwą o zróżnicowanej intensywności, która zależy głównie od zastosowanego procesu produkcji wina. Wina te mają świeży i harmonijny smak, od wytrawnego po słodki, o zrównoważonej kwasowości. Najnowsze technologie umożliwiają dokładniejsze zdefiniowanie tego rodzaju wina: charakteryzują go aromaty od kwiatowych (fiołek, róża) po nuty czerwonych owoców (truskawka, malina, czereśnia, porzeczki).

Czerwone wina "Ravenna" mają rubinową barwę, która różni się intensywnością w zależności od odmiany winorośli oraz zastosowanych technik produkcji wina i maceracji; wpływają one również na składnik aromatyczny, który wyraża się w owocowych nutach o różnym stopniu dojrzałości, którym niekiedy towarzyszą nuty kwiatowe (głównie fiołkowe, ale także różane) lub korzenne. Smak może być wytrawny do słodkiego, jest przyjemnie łagodny i ma odpowiednią kwasowość.

Wina czerwone "Novello" charakteryzują się aromatami i smakami związanymi ze szczególną techniką maceracji węglowej stosowanej do wytwarzania wina z winogron, która wzmacnia profil winny wina i nuty typowe dla odmiany winorośli.

Wina "Ravenna" Passito mają rubinową barwę o różnej intensywności. Wina te charakteryzują się nutami owocowymi o różnym stopniu dojrzałości, którym niekiedy towarzyszą nuty kwiatowe lub korzenne. Smak może być wytrawny do słodkiego, jest harmonijny, o dobrej strukturze i wyważonej kwasowości.

Decydujące znaczenie dla cech jakościowych tych win mają warunki glebowe i klimatyczne panujące na obszarze produkcji. Umiarkowany klimat o dobrej wentylacji, dobrze drenowane gleby o wystarczającej ilości dostępnej wody i różnice między temperaturami w nocy i w dzień w czasie dojrzewania winogron zapewniają optymalne dojrzewanie kiści winogron, sprawiając, że winogrona mają odpowiednią zawartość cukru i kwasu oraz doskonałą ekspresję wszystkich pozostałych cech jakości i organoleptycznych cech charakterystycznych szczególnych dla każdej odmiany i znajdujących odzwierciedlenie w wytwarzanych z nich winach.

Jeśli chodzi o produkcję wina Passito, ważny jest wybór metody suszenia; suszenie może odbywać się na roślinie albo w suszarniach (pomieszczeniach tradycyjnie wykorzystywanych w tym celu). Długość okresu suszenia jest zmienna i zależy od cech, jakie producent wina chce wydobyć w produkcie końcowym za pomocą tej techniki. Suszeniu sprzyjają także wahania temperatury między dniem a nocą, szczególnie późnym latem/jesienią, oraz wietrzne warunki na obszarze produkcji. Winogrona przeznaczone do suszenia przygotowuje się przed zbiorem winogron przeznaczonych do produkcji innych rodzajów wina, aby uzyskać wyższą zawartość kwasów, która może zrównoważyć zawartość cukru w uzyskanym winie.

Związek przyczynowy zależy zatem od szczególnej jakości produktu, którą można przypisać jego pochodzeniu geograficznemu.

8.3. Ravenna - kategorie: wino musujące (4), gatunkowe wino musujące (5), wino półmusujące (8)

Informacje na temat szczególnej jakości produktu, którą można przypisać jego pochodzeniu geograficznemu, oraz na temat związku przyczynowego, jaki łączy ją z obszarem geograficznym.

Gradient temperatury między wzgórzami i równinami oraz wyższa wilgotność na tym drugim obszarze sprawiły, że rolnicy z nizin wybrali późno dojrzewające odmiany winorośli o większej tolerancji na gnicie, a wczesne odmiany zachowano do uprawy na wyższych wysokościach i na zwróconych bardziej na północ zboczach obszaru uprawy winorośli w Romanii. Dość późne zbiory, po których zwłaszcza w przeszłości następowała zimna jesień, oznaczały, że wino zachowywało pewną ilość cukru resztkowego w okresie zimowym, a po zabutelkowaniu zaczynało ponownie fermentować wczesną wiosną, dając naturalny efekt musowania. Ta powszechna praktyka sprawiła, że mieszkańcy Romanii doceniają zarówno wina słodkie, jak i wytrawne, zarówno niemusujące, półmusujące, jak i musujące. Produkcja win musujących i półmusujących ma ugruntowaną tradycję, którą wzmacniają najnowsze ulepszenia techniczne i technologiczne. Szczególna dbałość na etapie uprawy, zbiorów i produkcji wina umożliwia uzyskanie świeżych i czystych win bazowych, z których w wyniku odpowiedniego sterowania procesem drugiej fermentacji uzyskuje się wina musujące i półmusujące o szczególnej subtelności i elegancji. Wpływ na cechy jakościowe tych produktów sektora wina wywierają warunki glebowe i klimatyczne panujące na obszarze produkcji. Umiarkowany, chłodny i wietrzny klimat, dobrze drenowane gleby o wystarczającej ilości dostępnej wody dzięki opadom deszczu również w miesiącach letnich oraz różnice między temperaturami w nocy i w dzień w czasie dojrzewania winogron zapewniają optymalne dojrzewanie kiści winogron, sprawiając, że winogrona mają odpowiednią zawartość cukru i kwasu oraz inne cechy jakości i organoleptyczne cechy charakterystyczne szczególne dla każdej odmiany i odzwierciedlone w wytwarzanych z nich winach. Ponadto jakość win musujących i półmusujących jest ściśle związana z połączeniem występujących na tym obszarze odmian dających winogrona mające cechy, które czynią je technologicznie odpowiednimi do produkcji tego rodzaju win. Ten fakt w połączeniu z umiejętnościami i wiedzą fachową producentów w zakresie wyboru technik upraw i produkcji wina dzięki rozwojowi metod produkcji win półmusujących i musujących oraz dzięki ulepszeniu bardziej tradycyjnych metod (w butelce) lub przy użyciu najnowocześniejszego sprzętu, znacznie przyczynił się do podniesienia jakości produktu końcowego.

Dlatego wzajemne oddziaływanie czynników naturalnych, doświadczenia podmiotów oraz nowoczesnych technik uprawy i produkcji wina umożliwiają produkcję win gatunkowych, których właściwości są związane zarówno z obszarem produkcji, jak i z odmianami winorośli, z których są produkowane.

8.4. Ravenna - kategoria: częściowo sfermentowany moszcz winogronowy (11)

Informacje na temat szczególnej jakości produktu, którą można przypisać jego pochodzeniu geograficznemu, oraz na temat związku przyczynowego, jaki łączy ją z obszarem geograficznym.

Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy uzyskuje się poprzez częściową fermentację moszczu winogronowego, w wyniku czego powstaje produkt, który wyróżnia się świeżością i intensywnymi owocowymi nutami, a także niską zawartością alkoholu (rzeczywista zawartość alkoholu musi być większa niż 1 % obj. i mniejsza niż 3/5 całkowitej objętościowej zawartości alkoholu). Obecnie produkt uzyskuje się poprzez zatrzymanie fermentacji za pomocą filtracji lub odwirowywania, a także poprzez zastosowanie wszelkich innych dozwolonych zabiegów i praktyk. Produkt ten ma długą tradycję w sektorze uprawy winorośli w Romanii. Winogrona były miażdżone bezpośrednio na polu, a następnie przenoszone do piwnic winiarskich w beczkach (castellata), co nieuchronnie początkowało proces fermentacji. Tradycja wytwarzania częściowo sfermentowanego moszczu w Romanii jest zatem bardzo długa, a produktem wprowadzonym po raz pierwszy na większą skalę na rynek poza regionem mógł być moszcz, zwłaszcza odmiany Trebbiano Romagnolo.

Pod koniec XIX i na początku XX w. renomę zyskały słodkie, filtrowane moszcze Lugo, Bagnacavallo, Massalombarda Cotignola itp. (Vite e vino in Romagna [Winorośli i wino w Romanii], 2007), co potwierdza również pierwszy włoski przewodnik gastronomiczny opublikowany przez Italian Touring Club w 1931 r., w którym stwierdzono, że: "W rejonie Lugo występują również słodkie, filtrowane wina białe, nazywane białymi filtratami z Romanii, które są powszechnie sprzedawane" (Italian Touring Club, 1931).

Podobnie jak każda inna tradycja, produkcja częściowo sfermentowanych moszczów wynika również ze zwyczajów, które rozprzestrzeniły się, ponieważ zaistniały dla nich idealne warunki. W tym przypadku warunki te obejmują środowisko naturalne i kombinację odmian szczególnie przystosowaną do nadania produktowi końcowemu świeżości w połączeniu z umiarkowaną zawartością alkoholu, a także wprowadzenie nowoczesnych technik uprawy i produkcji wina.

Związek przyczynowy opiera się zatem na szczególnej jakości produktu, którą można przypisać "terroir", tj. pochodzeniu geograficznemu i jego kontekstowi środowiskowemu, kulturowemu i związanemu z uprawami.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Nieobowiązkowe oznaczenia na etykiecie

Ramy prawne:

Określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

W przypadku rodzaju "Passito" na etykiecie można umieścić termin "appassimento" (podsuszanie), czcionką tej samej wielkości co nazwa "Ravenna" lub mniejszą od niej, zgodnie z obowiązującymi przepisami UE.

Wyjątki dotyczące produkcji wina i drugiej fermentacji

Ramy prawne:

Określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Czynności związane z produkcją wina, w tym przetwarzanie w wina półmusujące i musujące, muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym zgodnie z tradycyjnymi praktykami z tego regionu.

Uwzględniając jednak miejsca, w których tradycyjnie odbywa się produkcja, takie operacje produkcji wina, w tym przetwarzanie na wino półmusujące i musujące, można dodatkowo przeprowadzać, poza wyżej wymienionym określonym obszarem produkcji, w całym regionie Emilia-Romania oraz, wyłącznie w przypadku produkcji win półmusujących i musujących, również w sąsiednich jednostkach administracyjnych tego samego poziomu.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14279

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.6574

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany innej niż nieznaczna w specyfikacji produktu objętego chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 3 w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
Data aktu: 10/12/2025
Data ogłoszenia: 10/12/2025