Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/5513)

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Comté Tolosan"

PGI-FR-A1231-AM04 - 10.7.2025

1. Nazwa produktu

"Comté Tolosan"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

Produkty rolne

Wina

Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Francja

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministère de l'agriculture et de l'alimentation [Ministerstwo Rolnictwa i Żywności]

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Władze francuskie uważają, że wniosek spełnia wymogi rozporządzeń (UE) nr 1308/2013 i (UE) 2024/1143.

Zmiany wprowadzone w niniejszej specyfikacji produktu są zmianami standardowymi zgodnie z definicją określoną w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143.

Wniosek o zmianę ChOG "Comté Tolosan" nie dotyczy żadnej z trzech sytuacji stanowiących zmianę na poziomie Unii, w szczególności:

a) nie obejmuje zmiany w nazwie, stosowaniu nazwy ani w kategorii produktu lub produktów noszących odnośne oznaczenie geograficzne;

b) nie grozi zanikiem związku z obszarem geograficznym;

c) nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

W związku z tym władze francuskie uznają, że wniosek dotyczy zmiany standardowej.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

1. Wprowadzenie częściowej dealkoholizacji

Grupa producentów ChOG wnioskuje o dodanie częściowej dealkoholizacji do specyfikacji produktu objętego ChOG "Comté Tolosan".

Grupa producentów ChOG motywuje swój wniosek zmieniającymi się tendencjami społecznymi i konsumpcyjnymi.

- Zmiana nawyków konsumpcyjnych: spożycie okazjonalne przewyższa spożycie codzienne.

- Zmiany pokoleniowe: młodsze pokolenia spożywają mniej wina niż ich przodkowie, a młodzi dorośli preferują napoje postrzegane jako bardziej nowoczesne i łączące się ze świętowaniem.

- Zdrowie i umiar: wzrost świadomości wpływu alkoholu na zdrowie w połączeniu z rosnącą liczbą Francuzów wybierających zdrowy tryb życia doprowadził do zmniejszenia spożycia alkoholu.

- Zmieniające się upodobania.

Dla podmiotów gospodarczych objętych ChOG "Comté Tolosan" produkcja win częściowo odalkoholizowanych stanowiłaby okazję do wprowadzenia innowacji i dywersyfikacji.

Wprowadzenie częściowej dealkoholizacji win obejmuje następujące proponowane zmiany w specyfikacji ChOG "Comté Tolosan":

- Rodzaje produktów: wprowadzenie czerwonych, różowych i białych częściowo odalkoholizowanych win niemusujących oraz różowych i białych częściowo odalkoholizowanych gatunkowych win musujących.

- Normy analityczne: dodanie minimalnej rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu wynoszącej między 6 a 9 % w przypadku win częściowo odalkoholizowanych.

Wina częściowo odalkoholizowane zachowują pozostałe parametry analityczne określone w specyfikacji produktu (kwasowość lotna, dwutlenek siarki).

- Cechy organoleptyczne: w pkt 3.3 specyfikacji produktu dodano opisy cech organoleptycznych win częściowo odalkoholizowanych.

- Obszar geograficzny/obszar bezpośredniego sąsiedztwa: zbiór winogron oraz fermentacja, wytwarzanie i dealkoholizacja win częściowo odalkoholizowanych odbywają się na całym obszarze geograficznym i na obszarze bezpośredniego sąsiedztwa ChOG "Comté Tolosan".

- Odmiany winorośli: wina częściowo odalkoholizowane są produkowane ze wszystkich odmian przewidzianych w specyfikacji produktu ChOG "Comté Tolosan".

- Maksymalna wydajność produkcji: wina częściowo odalkoholizowane są produkowane z uwzględnieniem maksymalnej wydajności z hektara przewidzianej w specyfikacji produktu ChOG "Comté Tolosan", tj. 120 hl/ha.

- Procesy dealkoholizacji: wina częściowo odalkoholizowane mogą być produkowane przy użyciu dowolnego procesu dealkoholizacji zatwierdzonego przez organy regulacyjne (częściowego odparowania próżniowego, technik membranowych, destylacji).

- Związek z obszarem geograficznym: związek z obszarem geograficznym w specyfikacji produktu zmieniono, aby uwzględnić:

- w punkcie "Specyfika produktu": cechy win częściowo odalkoholizowanych;

- w punkcie "Związek przyczynowy": odniesienie do win częściowo odalkoholizowanych (renoma i związek z obszarem geograficznym).

- Warunki prezentacji i etykietowania: określenie "wino częściowo odalkoholizowane" występuje w tym samym polu widzenia co ChOG "Comté Tolosan".

- Obowiązki w zakresie składania deklaracji: dołączono deklarację dotyczącą win przeznaczonych do dealkoholizacji. Należy ją przedłożyć organowi ds. ochrony i zarządzania co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem dealkoholizacji.

- Główne punkty podlegające kontroli: tabelę głównych punktów podlegających kontroli rozszerzono o kontrolę organoleptyczną i analityczną win przeznaczonych do dealkoholizacji, przed dealkoholizacją i po jej zakończeniu.

Ma to wpływ na następujące punkty jednolitego dokumentu: "Opis win", "Wyznaczony obszar geograficzny", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".

2. Zmiana minimalnej rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu

Grupa producentów ChOG pragnie zmniejszyć minimalną rzeczywistą objętościową zawartość alkoholu w niewzbogaconych winach niemusujących do 9 %.

Wina o naturalnie niskiej zawartości alkoholu są już produkowane na tym obszarze dzięki niektórym lokalnym odmianom winorośli, a także technikom uprawy winorośli i technikom enologicznym, które umożliwiają produkcję wina z winogron zebranych z potencjalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą od 9 % do 10 %.

Ma to wpływ na następujące punkty jednolitego dokumentu: "Opis wina lub win"

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

"Comté Tolosan"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

16. Wino z przejrzałych winogron

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. Czerwone, różowe i białe wina niemusujące oraz wina z przejrzałych białych winogron

Z wyjątkiem win oznaczonych określeniem "primeur" lub "nouveau" wina czerwone objęte chronionym oznaczeniem geograficznym "Comté Tolosan" przed dopuszczeniem do konsumpcji muszą zostać poddane fermentacji jabłkowo-mlekowej. Wina czerwone charakteryzują się aromatami owocowymi, zarówno w bukiecie, jak i w smaku. Okrągłe taniny sprawiają, że wina są lekkie i łagodne. Wina białe wytrawne to aromatyczne wina cechujące się aromatami kwiatowymi i owocowymi. Wina białe zawierające cukier resztkowy i wina z przejrzałych winogron mają bardziej rozwinięte aromaty dojrzałych owoców. Wina różowe, określane jako "friand" [młode, przyjemne i lekkie], charakteryzują się aromatami owocowymi kojarzącymi się ze świeżością. -

Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 10 % w przypadku win wzbogaconych i 9,0 % w przypadku win niewzbogaconych, niezależnie od koloru.

Maksymalna kwasowość lotna w miliekwiwalentach na litr (meq/l):

- wina białe i różowe zawierające poniżej 20 g/l cukrów (glukozy i fruktozy): 12,24 meq/l,

- wina czerwone, wina różowe zawierające ponad 20 g/l cukrów (glukozy i fruktozy) oraz wina białe o zawartości cukru (glukozy i fruktozy) powyżej 20 g/l i poniżej 45 g/l: 15,30 meq/l. -

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki:

- wina czerwone o zawartości cukru (glukozy i fruktozy) > 5 g/l: 150 mg/l,

- wina białe i różowe o zawartości cukru (glukozy i fruktozy) < 5 g/l: 175 mg/l,

- wina białe i różowe o zawartości cukru (glukozy i fruktozy) > 5 g/l: 200 mg/l.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przewidzianymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

2. Gatunkowe wino musujące

Wina musujące charakteryzują się subtelnym aromatem i dobrą kwasowością oraz przyjemnym, świeżym smakiem w ustach dzięki drobnym bąbelkom.

Ogólne cechy analityczne - maksymalna kwasowość lotna wyrażona w meq/l: 12,24 meq/l.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przewidzianymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne

- 1. Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -2. Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -3. Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr

- 4. Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -5. Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

3. Wina częściowo odalkoholizowane

Wina, które mają być częściowo odalkoholizowane, mają cechy win objętych ChOG. Częściowo odalkoholizowane wina czerwone mają barwę od fioletowej do barwy kamienia granatu, o różnym nasyceniu. W bukiecie i w smaku charakteryzują się zazwyczaj aromatami owocowymi. Niska zawartość alkoholu nadaje im giętkość i lekkość. Częściowo odalkoholizowane wina różowe mają barwę różową o różnym nasyceniu. Charakteryzują się zazwyczaj aromatami owocowymi i kwaskowymi. Niska zawartość alkoholu nadaje im lekkość.Częściowo odalkoholizowane wina białe mają barwę żółtą o różnym nasyceniu i różnej jasności. Ich profil aromatyczny charakteryzuje się nutami kwiatowymi lub owocowymi. Niska zawartość alkoholu nadaje im lekkość. Częściowo odalkoholizowane gatunkowe wina musujące mają barwę żółtą o różnym nasyceniu w przypadku win białych oraz barwę różową o różnym nasyceniu w przypadku win różowych. Charakteryzują się aromatami owocowymi i przyjemnym, świeżym smakiem w ustach dzięki drobnym bąbelkom. Niska zawartość alkoholu nadaje im lekkość.

Rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu w winach częściowo odalkoholizowanych wynosi od 6,0 % do 9 %, czyli do minimalnej rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu w winach niemusujących określonej w specyfikacji produktu. Wina częściowo odalkoholizowane spełniają pozostałe wymagania analityczne określone w specyfikacji produktu. Pozostałe normy analityczne są zgodne z przewidzianymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: -Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

W praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie Unii oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

5.2. Maksymalna wydajność

120 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron oraz fermentacja, wytwarzanie i częściowa dealkoholizacja win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Comté Tolosan" odbywają się w następujących departamentach: Ariège, Aveyron, Cantal, Gers, Haute-Garonne, Hautes-Pyrénées, Landes, Lot, Lot-et-Garonne, Pyrénées-Atlantiques, Tarn i Tarn-et-Garonne.

7. Odmiany winorośli

Cabernet Franc N

Cabernet Sauvignon N

Chardonnay B

Chenin B

Colombard B

Duras N

Gamay N

Gros Manseng B

Mauzac B

Merlot N

Muscadelle B

Négrette N

Petit Manseng B

Pinot Noir N

Sémillon B

Tannat N

Ugni Blanc B

8. Opis związku lub związków

8.1. Specyfika obszaru geograficznego

Obszar geograficzny chronionego oznaczenia geograficznego "Comté Tolosan" obejmuje 12 departamentów w południowozachodniej Francji: Ariège, Aveyron, Cantal, Gers, Haute-Garonne, Hautes-Pyrénées, Landes, Lot, Lot-et-Garonne, Pyrénées-Atlantiques, Tarn i Tarn-et-Garonne.

Cały ten rozległy obszar jest położony w Basenie Akwitańskim, ograniczonym od południa łańcuchem górskim Pirenejów, od północy i wschodu Masywem Centralnym, a od zachodu Oceanem Atlantyckim. Obejmuje zlewnię rzeki Adour oraz górną część dorzecza Garonny. Większość winnic znajduje się na glebach osadowych z okresu trzeciorzędu w Basenie Akwitańskim oraz na dawnych osadach aluwialnych na terasach czwartorzędowych naniesionych przez sieć rzek. Warunki w winnicach położonych bliżej krawędzi są bardziej zróżnicowane: wtórne "causses" [płaskowyże wapienne] na północy, gleby powstałe ze skał macierzystych lub metamorficznych u podnóża Masywu Centralnego na wschodzie oraz złożone warunki geologiczne na pogórzu Pirenejów na południu.

Klimat jest umiarkowany morski, przy czym gradient maleje z zachodu na wschód. Wpływ klimatu morskiego, charakteryzującego się łagodnymi i deszczowymi zimami oraz chłodnymi i stosunkowo wilgotnymi latami, dominuje w zachodniej części obszaru. Wpływ klimatu morskiego, choć pozostaje dominujący, stopniowo słabnie w kierunku wschodnim, gdzie bardziej widoczny jest wpływ śródziemnomorski, a lato i wczesna jesień są cieplejsze i bardziej suche. W kierunku pogórza wzrasta wpływ klimatu kontynentalnego, a zimy są chłodniejsze.

8.2. Specyfika produktu

Uprawa winorośli pojawiła się po podboju rzymskim, a jej prawdziwy rozkwit nastąpił od X w. na ziemiach kościelnych należących do licznych opactw wzniesionych na tym obszarze. Wielu pielgrzymów z całej Francji i Europy przemieszczało się tam w drodze do Santiago de Compostela. Status regionu jako ważnego punktu komunikacyjnego i miejsca owocnej wymiany handlowej prawdopodobnie przyczynił się do niezwykłej różnorodności uprawianych tu odmian winogron.

W średniowieczu winnice rozwijały się na potrzeby zarówno lokalnej konsumpcji, jak i sprzedaży, głównie do Europy Północnej, przez porty w Bayonne i Bordeaux.

Pod koniec XIX w. prawie wszystkie winnice zniszczyła filoksera. Ich odbudowa była żmudna i utrudniona przez dwie wojny światowe. Dopiero po II wojnie światowej winnice faktycznie odtworzono dzięki wiedzy fachowej i zaangażowaniu plantatorów winorośli. Wysiłki te doprowadziły do uznania "Comté Tolosan" za "vin de pays" [wino regionalne] na mocy rozporządzenia z dnia 10 kwietnia 1982 r.

Chronione oznaczenie geograficzne "Comté Tolosan" można uzupełnić nazwami mniejszych jednostek geograficznych: "Bigorre", "Coteaux et Terrasses de Montauban", "Pyrénées Atlantiques", "Tarn-et-Garonne", "Haute- Garonne" i "Cantal". Nazwy te odpowiadają obszarom produkcji dawnych "vins de pays" w departamencie lub obszarze.

Stosowanie odmian winogron o dużym potencjale koncentracji cukrów skłoniło producentów do produkcji win białych z przejrzałych winogron.

W 2008 r. około 168 producentów wina zadeklarowało produkcję prawie 220 000 hl Comté Tolosan, z czego około połowa to wina białe, jedna czwarta różowe i jedna czwarta wina czerwone.

Od początku XX w., zgodnie z długą regionalną tradycją produkcji win musujących, poszerzyła się gama gatunkowych win musujących.

Według dokumentów archiwalnych pierwsze wina musujące na obszarze geograficznym Comté Tolosan pojawiły się przed XVI w. Metoda stosowana do drugiej fermentacji była zresztą znana już na długo przed jej odkryciem przez Dom Pérignona (ok.1660). W dokumentach komisji ds. zabytków miasta Castres stwierdzono bowiem: "nie przypisujemy wynalezienia białego wina (musującego) Dom Pérignonowi w latach 1668-1695; wynaleziono je znacznie wcześniej, przed 1591 r., ponieważ wspominano o nim w wiejskich domostwach z tego okresu". Auger Gaillard (1530-1593), poeta piszący w języku oksytańskim, ściśle związany z tym regionem, tak opisuje lokalne wina: "Lo bi qu'éro picant et sautabo dins lou veyre" (wino, które buzuje i tańczy w kieliszku). To właśnie to wino przyczyniło się do rozsławienia win musujących z południowego zachodu Francji na początku stulecia.

Te kilka słów Augera Gaillarda nie pozostawia wątpliwości co do istnienia win musujących w południowo- zachodniej Francji od XVI w. Co więcej, właśnie w departamencie Tarn na początku XX w. wraz z utworzeniem pierwszej spółdzielczej wytwórni wina szczególnie rozwinęła się produkcja gatunkowych win musujących. Od momentu powstania wytwórnia ta zajmowała się produkcją win musujących z wykorzystaniem "méthode gaillacoise traditionnelle" [tradycyjnej metody z Gaillac] i kontynuowała swoją działalność do 1976 r.

W 1983 r. jej miejsce zajęły wina musujące z Gaillac, stworzone w celu zaspokojenia potrzeb produkcyjnych około 20 producentów zajmujących się produkcją win musujących. Obecnie około 20 producentów z departamentu Tarn i sąsiednich departamentów produkuje prawie 90 000 butelek różowego wina musującego rocznie. Również w Tarn spółdzielcza wytwórnia wina założona w 1949 r. od początku działalności produkuje wina musujące metodą pradawną ("méthode ancestrale"), w tym 30 000 butelek wina różowego.

Od Landes po Aveyron, niemal we wszystkich departamentach położonych na obszarze produkcji Comté Tolosan również odbywa się produkcja gatunkowych win musujących. Szczególnie w okresie powojennym w departamencie Gers można było zaobserwować produkcję win musujących metodą tradycyjną, głównie win białych. Obecnie w tym departamencie około 30 producentów wytwarza ponad 500 000 butelek wina musującego rocznie.

W departamencie Lot pierwsze wina musujące zaczęto produkować metodą zbiornikową w 1970 r. Inne podmioty gospodarcze z departamentu Lot również wytwarzają wina musujące, w tym przez ostatnie około 20 lat w 100 procentach z winogron Malbec, historycznej odmiany z tego departamentu.

Obecnie co najmniej 50 producentów rozmieszczonych na całym obszarze produkcji Comté Tolosan produkuje łącznie średnio prawie 600 000 butelek wina musującego rocznie. Utrzymują oni ponad tysiącletnią tradycję produkcji win musujących w południowozachodniej Francji.

Zgodnie z gradientem klimatycznym występującym na tym obszarze na lewym brzegu Garonny dominują białe odmiany winogron, natomiast na prawym brzegu rzeki przeważają odmiany czerwone. Tak więc kolebką produkcji wina białego jest departament Gers, natomiast większość win czerwonych i różowych produkuje się w departamentach Haute-Garonne, Tarn-et-Garonne i Tarn.

Częściowo odalkoholizowane wina czerwone mają barwę od fioletowej do barwy kamienia granatu, o różnym nasyceniu. W bukiecie i w smaku charakteryzują się zazwyczaj aromatami owocowymi. Niska zawartość alkoholu nadaje im giętkość i lekkość.

Częściowo odalkoholizowane wina różowe mają barwę różową o różnym nasyceniu. Charakteryzują się zazwyczaj aromatami owocowymi i kwaskowymi. Niska zawartość alkoholu nadaje im lekkość.

Częściowo odalkoholizowane wina białe mają barwę żółtą o różnym nasyceniu i różnej jasności. Ich profil aromatyczny charakteryzuje się nutami kwiatowymi lub owocowymi. Niska zawartość alkoholu nadaje im lekkość.

Częściowo odalkoholizowane gatunkowe wina musujące mają barwę żółtą o różnym nasyceniu w przypadku win białych oraz barwę różową o różnym nasyceniu w przypadku win różowych. Charakteryzują się aromatami owocowymi i przyjemnym, świeżym smakiem w ustach dzięki drobnym bąbelkom. Niska zawartość alkoholu nadaje im lekkość.

8.3. Związek przyczynowy pomiędzy specyfiką obszaru geograficznego a specyfiką produktu

Wina objęte chronionym oznaczeniem geograficznym "Comté Tolosan" odzwierciedlają różnorodność i bogactwo win południowozachodniej Francji, ponieważ są produkowane z winogron pochodzących z różnych regionów i odmian, przede wszystkim: Colombard, Ugni Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Mauzac Blanc, Muscadelle, Len de l'El, Gros Manseng, Petit Manseng i Sémillon w przypadku win białych oraz Merlot, Gamay, Tannat, Syrah, Fer Servadou, Duras, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, Cot, Pinot Noir i Négrette w przypadku win czerwonych i różowych.

Winorośl sadzi się na glebach osadowych i dawnych osadach aluwialnych, powstałych głównie w wyniku erozji Pirenejów. Gleby te są dobrze przepuszczalne ze względu na swoją strukturę lub nachylenie zbocza. Sprzyjają produkcji aromatycznych win o lekkiej strukturze charakterystycznych dla ChOG.

Umiarkowany klimat morski panujący na całym obszarze sprzyja przejrzewaniu białych winogron o dużym potencjale koncentracji cukrów i umożliwia produkcję win białych z przejrzałych winogron o aromacie dojrzałych owoców. Wpływ Atlantyku łagodzi temperatury latem i gwarantuje pewien poziom opadów.

Nazwa "Comté Tolosan" pochodzi od stolicy regionu Tuluzy, która jest stolicą winiarską południowozachodniej Francji. Było to drugie regionalne "vin de pays", które zostało uznane we Francji w 1982 r. Od tego czasu produkcja stale rosła - od 15 000 hl w 1990 r. do 150 000 hl w 2000 r., a w 2008 r. osiągnęła około 220 000 hl. Ten stały wzrost produkcji świadczy o ugruntowanej renomie tych win. Uznana przez profesjonalistów i konsumentów jakość win "Comté Tolosan" jest bardzo poszukiwana. Niektóre partie białych, czerwonych i różowych win niemusujących oraz win białych z przejrzałych winogron zostały wymienione w przewodniku po winach Hachette (wydania z 2009, 2010 i 2011 r.) i regularnie zdobywają medale w konkursie rolniczym Concours Général Agricole.

Gatunkowe wina musujące wyróżniają się wysoką jakością i oryginalnością oraz dużą wartością dodaną opartą na wielowiekowej tradycji geograficznej i kunszcie rzemieślniczym plantatorów winorośli z tego obszaru. Mimo że obszar jest rozległy, charakteryzuje się spójnymi warunkami pod względem wiatru, opadów i liczby godzin słonecznych (zob. poniżej). Warunki wiatrowe stanowią szczególną cechę tego obszaru, ograniczonego od zachodu Oceanem Atlantyckim, od południa Pirenejami, od północy Masywem Centralnym, a od wschodu wpływami śródziemnomorskimi. Wiatr autan wieje na całym obszarze i poza nim, od Narbony aż po Bordeaux, czasami przez dziewięć kolejnych dni. Napowietrza winorośl i winogrona, umożliwiając komórkom roślinnym "oddychanie" i wytwarzanie wina bazowego o niskiej potencjalnej objętościowej zawartości alkoholu, lekko kwaskowego i idealnego do produkcji lokalnych win musujących.

Warunki związane z opadami i usłonecznieniem wynikają również z opisanych powyżej aspektów geograficznych tego obszaru. Umożliwiają one uprawę lokalnych odmian winorośli, które nadają produkowanym z nich winom musującym aromatyczną tożsamość. Również czerwone odmiany winogron Cot (Malbec), Duras, Braucol (Fer Sarvadou), Negrette i Tannat są uprawiane przy użyciu najlepszych metod prowadzenia winorośli, podobnie jak historyczne odmiany białe na tym obszarze: Colombard, Gros et Petit Manseng, Loin de l'œil (Len de l'el w języku oksytańskim) i Ugni Blanc. W ten sposób zachowują one optymalną żywotność umożliwiającą produkcję świeżych i szczególnie aromatycznych gatunkowych win musujących.

Harmonijne połączenie wszystkich tych elementów, wsparte wiedzą plantatorów winorośli na temat technik produkcji i metodyczną selekcją odmian prowadzoną przez dziesiątki lat, skutkuje również zdrową uprawą winorośli. We wszystkich winnicach możliwe są wczesne zbiory, korzystne dla produkcji wysokiej jakości win musujących o pierwotnych aromatach jabłek i musowaniu utrzymującym się po otwarciu butelki.

Charakterystyczne cechy tych odmian, a także jakość winnic, są również głównymi czynnikami decydującymi o pięknej barwie różowych i białych win musujących Comté Tolosan.

Wiedzę fachową w zakresie produkcji gatunkowych win musujących odzwierciedla również obecność od kilkudziesięciu lat na obszarze ChOG podmiotów specjalizujących się w produkcji win musujących, przetwarzających wina niemusujące stanowiące podstawę produkcji win musujących na obszarze objętym ChOG.

Główną techniką produkcji wina musującego stosowaną na obszarze geograficznym Comté Tolosan jest metoda tradycyjna. Wina charakteryzują się niską zawartością alkoholu ze względu na stosunkowo wczesne zbiory winogron o niskiej potencjalnej zawartości alkoholu. Dzięki temu oba kolory wina nadają się do picia jako aperitif, a nawet w koktajlach. Wina musujące są zatem nierozerwalnie związane z Comté Tolosan. Dzięki znacznej produkcji i wysokiej wartości dodanej są one szeroko eksportowane poza Europę, na cały świat. Wina te są również wysoko cenione na obszarze geograficznym Comté Tolosan dzięki znacznemu rozwojowi regionalnej turystyki winiarskiej. Sukces ten jest możliwy jedynie dzięki wielowiekowej wiedzy fachowej rzemieślniczych plantatorów winorośli z południowozachodniej Francji, opartej na przekazywaniu tradycyjnych technik kolejnym pokoleniom.

W obliczu wyzwań społecznych i handlowych ChOG Comté Tolosan wykazuje zdolność do dostosowania się do zmieniających się oczekiwań konsumentów, którzy poszukują nowych produktów o niskiej zawartości alkoholu, które są jednocześnie silnie związane z tym obszarem.

W ten sposób częściowo odalkoholizowane wina objęte ChOG "Comté Tolosan" o minimalnej zawartości alkoholu wynoszącej 6 % przyczynią się do wzrostu popularności tych win przez dotarcie do nowych konsumentów.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Zasady dotyczące etykietowania

Ramy prawne

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Chronione oznaczenie geograficzne "Comté Tolosan" można uzupełnić nazwą większej jednostki geograficznej "Sud-Ouest" [południowy zachód].

Chronione oznaczenie geograficzne "Comté Tolosan" można uzupełnić nazwą następujących mniejszych jednostek geograficznych zgodnie z warunkami ustalonymi w specyfikacji produktu:

- "Bigorre"

- "Coteaux et Terrasses de Montauban"

- "Pyrénées Atlantiques"

- "Tarn et Garonne"

- "Haute-Garonne"

- "Cantal"

W przypadku zastosowania nazwy mniejszej jednostki geograficznej musi ona znajdować się na etykiecie produktu w tym samym polu widzenia co chronione oznaczenie geograficzne "Comté Tolosan".

Rozmiar czcionki stosowanej w przypadku mniejszej jednostki geograficznej, o której mowa w pkt 2 i 4.1 aktualnej specyfikacji produktu, nie może być większy, zarówno pod względem wysokości, jak i szerokości, niż rozmiar czcionki użytej w przypadku chronionego oznaczenia geograficznego "Comté Tolosan". Chronione oznaczenie geograficzne "Comté Tolosan" można uzupełnić nazwą jednej lub kilku odmian winorośli.

W przypadku win niemusujących chronione oznaczenie geograficzne "Comté Tolosan" można uzupełnić określeniami "primeur" lub "nouveau".

Gdy określenie "chronione oznaczenie geograficzne" zastąpiono tradycyjnym określeniem "vin de pays", na etykiecie umieszcza się unijne logo ChOG.

Na etykietach win częściowo odalkoholizowanych opatrzonych chronionym oznaczeniem geograficznym "Comté Tolosan" umieszcza się określenie "wino częściowo odalkoholizowane" lub "gatunkowe wino musujące częściowo odalkoholizowane". Określenie to musi znajdować się w tym samym polu widzenia co ChOG "Comté Tolosan".

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie wyjątku w odniesieniu do fermentacji, wytwarzania gatunkowych win musujących i dealkoholizacji gatunkowych win musujących częściowo odalkoholizowanych objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Comté Tolosan", tworzą następujące departamenty sąsiadujące z przedmiotowym obszarem geograficznym: Corrèze, Dordogne, Gard, Gironde, Haute-Loire, Hérault, Lozère, Puy- de-Dôme oraz Pyrénées-Orientales, a także następujące gminy w departamencie Aude:

Aigues-Vives, Airoux, Alaigne, Alairac, Albas, Albières, Alzonne, Aragon, Argeliers, Argens-Minervois, Armissan, Arques, Arquettes-en-Val, Artigues, Arzens, Aunat, Auriac, Axat, Azille, Badens, Bages, Bagnoles, Baraigne, Barbaira, Belcaire, Belcastel-et-Buc, Belflou, Belfort Sur Rebenty, Bellegarde-du-Razès, Belpech, Belvèze-du-Razès, Belvianes-et- Cavirac, Belvis, Berriac, Bessède-de-Sault, Bizanet, Bize-Minervois, Blomac, Bouilhonnac, Bouisse, Bourigeole, Boutenac, Bram, Brenac, Brézilhac, Brousses-et-Villaret, Brugairolles, Bugarach, Cabrespine, Cahuzac, Cailla, Cailhau, Cailhavel, Cambieure, Campagna-de-Sault, Camplong-d'Aude, Camps-sur-l'Agly, Camurac, Canet, Canet, Capendu, Carcassonne, Carlipa, Cascastel-des-Corbières, Castans, Castelnau-d'Aude, Castelnaudary, Caudebronde, Caudeval, Caunes-Minervois, Caunette-sur-Lauquet, Caunettes-en-Val, Caux-et-Sauzens,

Cavanac, Caves, Cazalrenoux, Cazilhac, Cenne-Monestiés, Chalabre, Citou, Clermont-sur-Lauquet, Comigne, Comus, Conilhac-Corbières, Conques-sur-Orbiel, Corbières, Counozouls, Coudons, Couffoulens, Coursan, Courtauly, Coustouge, Cruscades, Cubières-sur-Cinoble, Cucugnan, Cumiès, Cuxac-Cabardès, Cuxac-d'Aude, Davejean, Dernacueillette, Donazac, Douzens, Duilhac-sous-Peyrepertuse, Durban-Corbières, Embres-et-Castelmaure, Escales, Escouloubre, Escueillens-et-Saint-Just-de-Beleng, Espezel, Fabrezan, Fajac-en-Val, Fajac-la-Relenque, Fanjeaux, Félines-Termenès, Fendeille, Fenouillet-du-Razès, Ferrals-les-Corbières, Ferran, Feuilla, Fitou, Fleury, Floure, Fontcouverte, Fontanès-de-Sault, Fonters-du-Razès, Fontiers-Cabardès, Fontiès-d'Aude, Fontjoncouse, Fournes- Cabardès, Fourtou, Fraisse-Cabardès, Fraisse-des-Corbières, Galinagues, Gaja-la-Selve, Generville, Gincla, Ginestas, Ginoles, Gourvieille, Gramazie, Granès, Greffeil, Gruissan, Gueytes-et-Labastide, Homps, Hounoux, Issel, Jonquières, Joucou,

La Bezole, La Cassaigne, La Courtète, La Fajeolle, La Force, La Louvière-Lauragais, La Palme, La Pomarède, La Redorte, La Tourette-Cabardès, Labastide-d'Anjou, Labastide-en-Val, Labastide-Esparbairenque, Labécède-Lauragais, Lacombe, Lafage, Lagrasse, Lairière, Lanet, Laprade, Laroque-de-Fa, Lasbordes, Lasserre-de-Prouille, Lastours, Laurabuc, Laurac, Lauraguel, Laure-Minervois, Lavalette, Les Brunels, Le Bousquet, Le Clat, Les Casses, Les Ilhes, Les Martys, Lespinassière, Leuc, Leucate, Lézignan-Corbières, Lignairolles, Limousis, Luc-sur-Orbieu, Mailhac, Maisons, Malves- en-Minervois, Malviès, Marcorignan, Marquein, Marsa,

Marseillette, Mas-Cabardès, Mas-des-Cours, Mas-Saintes-Puelles, Massac, Mayreville, Mayronnes, Mazerolles-du- Razès, Mazuby, Merrial, Mézerville, Miraval-Cabardès, Mirepeisset, Mireval-Lauragais, Missègre, Molandier, Molleville, Montauriol, Montbrun-des-Corbières, Montclar, Montferrand, Montfort-sur-Boulsane, Montgaillard, Montgradail, Monthaut, Montirat, Montjardin, Montjoi, Montlaur, Montmaur, Montolieu, Montréal, Montredon-des- Corbières, Montséret, Monze, Moussan, Moussoulens, Mouthoumet, Moux, Narbonne, Nébias, Névian, Niort-de- Sault, Ornaisons, Orsans, Ouveillan, Padern, Palairac, Palaja,

Paraza, Payra-sur-l'Hers, Paziols, Pech-Luna, Pécharic-et-le-Py, Pennautier, Pépieux, Pexiora, Peyrefitte-du-Razès, Peyrefitte-sur-l'Hers, Peyrens, Peyriac-de-Mer, Peyriac-Minervois, Pezens, Plaigne, Plavilla, Pomy, Port-la-Nouvelle, Portel-des-Corbières, Pouzols-Minervois, Pradelles-Cabardes, Pradelles-en-Val, Preixan, Puginier, Puichéric, Puylaurens, Puivert, Quillan, Quintillan, Quirbajou, Raissac-d'Aude, Raissac-sur-Lampy, Rennes-le-Château, Rennesles-Bains, Ribaute, Ribouisse, Ricaud, Rieux-en-Val, Rieux-Minervois, Rivel, Rodome, Roquecourbe-Minervois, Roquefere, Roquefeuil, Roquefort-des-Corbières, Roquefort-de-Sault, Roubia, Rouffiac-des-Corbières, Roullens, Routier, Rouvenac, Rustiques, Saint-Amans, Saint-André-de-Roquelongue, Saint-Benoît, Sainte-Colombe-sur-Guette, Saint-Couat-d'Aude, Saint-Denis, Saint-Ferriol, Saint-Frichoux, Saint-Gauderic, Saint-Jean-de-Barrou, Saint-Jean-de- Paracol, Saint-Julia-de-Bec, Saint-Julien-de-Briola, Saint-Just-et-le-Bezu, Saint-Laurent-de-la-Cabrerisse, Saint-Louis- et-Parahou, Saint-Marcel-sur-Aude, Saint-Martin-de-Villereglan, Saint-Martin-des-Puits, Saint-Martin-Lalande, Saint- Martin-le-Vieil, Saint-Martin-Lys,

Saint-Michel-de-Lanes, Saint-Nazaire-d'Aude, Saint-Papoul, Saint-Paulet, Saint-Pierre-des-Champs, Saint-Sernin, Sainte-Camelle, Sainte-Colombe-sur-l'Hers, Sainte-Eulalie, Sainte-Valière, Saissac, Sallèles-Cabardès, Sallèles-d'Aude, Salles-d'Aude, Salles-sur-l'Hers, Salsigne, Salvezine, Salza, Seignalens, Serviès-en-Val, Sigean, Sonnac-sur-l'Hers, Sougraigne, Souilhanels, Souilhe, Soulatge, Soupex, Talairan, Taurize, Termes, Terroles, Thézan-des-Corbières, Tournissan, Tourouzelle, Trassanel, Trausse, Trèbes, Treilles, Tréville, Tréziers, Tuchan, Valmigère, Ventenac- Cabardès, Ventenac-en-Minervois, Véraza, Verdun-en-Lauragais, Verzeille, Vignevieille, Villalier, Villanière, Villar-en- Val, Villardebelle, Villardonnel, Villarzel-Cabardès, Villarzel-du-Razès, Villasavary, Villautou, Villedaigne, Villedubert, Villefloure, Villefort, Villegailhenc, Villegly, Villemagne, Villemoustaussou, Villeneuve-la-Comptal, Villeneuve-les-Corbières, Villeneuve-les-Montréal, Villeneuve-Minervois, Villepinte, Villerouge-Termenès, Villesèque- des-Corbières, Villesèquelande, Villesiscle, Villespy, Villetritouls, Vinassan.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/boagri/document_administratif-ef38f177-859a-4c0f-9934-a8457cd7ca83

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.5513

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja powiadomienia dotyczącego zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 10/10/2025
Data ogłoszenia: 10/10/2025