Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 97 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w sektorze wina

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 97 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w sektorze wina
(C/2025/3670)

W terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, bądź osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Etyeki Pezsgo"

PDO-HU-02772

Data złożenia wniosku: 14.5.2021

1. Nazwa, która ma być zarejestrowana

Etyeki Pezsgö

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

4. Wino musujące

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. Białe wino musujące

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: od jasnozielonej przez słomkowożółtą do złotożółtej.

Aromat: dzięki fermentacji w butelce mogą pojawić się wyraźne nuty herbatników, skórki chleba i drożdży, a nawet aromat maślany. Ze względu na stosowanie odmian neutralnych dominują umiarkowana owocowość i owoce cytrusowe, uzupełnione przez orzeźwiające, świeże kwasy, umiarkowanie pełny bukiet i średnią zawartość alkoholu.

Posmak waha się od mocno wytrawnego do wytrawnego. Białe wina musujące "Etyeki Pezsgo" charakteryzują się wyjątkową złożonością aromatów i smaków oraz mocną kwasowością, której zawsze towarzyszą małe aksamitne bąbelki w wyniku dojrzewania w butelkach i zwykle długi finisz.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 13
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 6 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 235

2. Różowe wina musujące

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: jasnołososiowa i cebulowa.

Aromat: mogą pojawić się umiarkowanie intensywne nuty czerwonych jagód, dyskretne nuty truskawek, malin i wiśni oraz - dzięki długiemu dojrzewaniu - nuty brioszek i herbatników.

Posmak waha się od wytrawnego do mocno wytrawnego, o wysokiej kwasowości, którą mogą uzupełniać drugorzędne nuty wynikające z dojrzewania, takie jak dyskretne nuty herbatników i brioszek. Kremowa konsystencja i długi finisz, połączone z teksturą o małych bąbelkach.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 13
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 6 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 235

5. Praktyki enologiczne

a) Podstawowe praktyki enologiczne

- Obowiązkowe praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja wyłącznie w szklanych butelkach.

Wino musujące dojrzewa w butelkach przez co najmniej 24 miesiące.

- Zasady dotyczące uprawy winorośli

Praktyka uprawy

1. Zasady dotyczące prowadzenia winorośli:

a) W przypadku winnic założonych przed 1 sierpnia 2010 r. zaakceptowana zostanie każda metoda uprawy zatwierdzona w przeszłości.

b) W przypadku winnic posadzonych po 1 sierpnia 2010 r.:

i. prowadzenie w formie parasola;

ii. kordon niski, średni lub wysoki;

iii. sznur Guyota.

2. Zasady dotyczące gęstości obsady:

a) W przypadku winnic istniejących na dzień 1 sierpnia 2010 r.: dowolna.

b) W przypadku winnic posadzonych po 1 sierpnia 2010 r.: co najmniej 3 300 krzewów na hektar.

c) Utrata winorośli nie może przekraczać 20 % i należy je uzupełnić do 31 marca 2023 r.

3. Metody przeprowadzania zbiorów: ręcznie lub mechanicznie.

4. Jakość winogron (minimalna zawartość cukrów wyrażona jako naturalna zawartość alkoholu): 10 % obj. (16,2 °MM [węgierska skala moszczu]).

b) Maksymalna wydajność

- Wino musujące

9 000 kg winogron z hektara

- Wino musujące

63 hektolitry z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszary gminy Etyek, które w rejestrze winnic przypisano do klas I lub II.

7. Odmiany winorośli

chardonnay - chardonnay blanc

chardonnay - kereklevelu

chardonnay - morillon blanc

chardonnay - ronci bile

pinot blanc - feher burgundi

pinot blanc - pinot beluj

pinot blanc - pinot bianco

pinot blanc - weissburgunder

pinot noir - blauer burgunder

pinot noir - kisburgundi kek

pinot noir - kek burgundi

pinot noir - kek rulandi

pinot noir - pignula

pinot noir - pino csernuj

pinot noir - pinot cernii

pinot noir - pinot nero

pinot noir - pinot tinto

pinot noir - rulandski modre

pinot noir - savagnin noir

pinot noir - spatburgunder

szürkebarat - auvergans gris

szürkebarat - grauburgunder

szürkebarat - graumonch

szürkebarat - pinot grigio

szürkebarat - pinot gris

szürkebarat - rulander

8. Opis związku lub związków

8.1. Opis wyznaczonego obszaru geograficznego

a) Czynniki naturalne

Obszar geograficzny jest ograniczony do gminy Etyek. Dominującym typem gleby w regionie Etyek jest leśna gleba brunatna bogata w wapień, ukształtowana głównie na wapiennym podłożu.

Dzięki północnemu położeniu i górzystemu krajobrazowi klimat Etyek-Buda jest chłodniejszy niż przeciętne warunki na Węgrzech - średnia roczna temperatura wynosi tu 9,5-10,5 °C Średnie roczne opady są na poziomie 650 mm, z czego większość przypada na okres wegetacyjny.

Kluczową cechą klimatu Etyek są stałe wiatry. Dominują wiatry północnozachodnie, które stale przynoszą nad ten region winiarski chłodne masy powietrza.

b) Czynniki ludzkie

Rozwój produkcji wina musującego datuje się na koniec XIX wieku, a centrum tego rozwoju stanowi Etyek. W 1882 r. w pobliskim Budafoku założono fabrykę wina musującego, wykorzystując fakt, że do produkcji wina musującego można wykorzystać doskonałe wino bazowe z winogron z Etyek.

Od przełomu tysiąclecia coraz więcej producentów wina z Etyek przywraca tradycję produkcji wina musującego i łączy siły w celu stworzenia sztandarowego produktu Etyek o nazwie "Etyeki Pezsgo". Owocem tej aktywnej współpracy trwającej wiele lat jest węższa gama odmian, które mogą być wykorzystywane (wino bazowe może być produkowane z czterech odmian), oraz znacznie surowsze niż normalne przepisy dotyczące produkcji wina gronowego i musującego, które zapewniają wyższą jakość niż w przypadku win musujących "Etyek-Budai".

"Etyeki Pezsgo" można produkować tylko z czterech odmian (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris (Szürkebarat) i Pinot Blanc) w przeciwieństwie do wina musującego "Etyek-Budai", którego wino bazowe może być produkowane z 43 różnych odmian. W przypadku "Etyeki Pezsgo" w winnicach założonych od 2010 r. dozwolone są tylko trzy metody prowadzenia - w formie parasola, kordonu i sznura Guyota - podczas gdy w przypadku "Etyek-Budai" winorośl może być prowadzona z zastosowaniem ośmiu różnych metod.

Przepisy dotyczące regulowania wydajności, która decyduje o jakości winogron, są znacznie surowsze w przypadku "Etyeki Pezsgo", co stanowi ważny czynnik ludzki: ilość winogron nie może przekraczać 2 kg na winorośl lub 9 ton na hektar. W przypadku wina musującego "Etyek-Budai" nie ma określonej wydajności z krzewu, a ilość winogron z hektara jest wyższa: 13,6 ton w przypadku ręcznego zbioru. W produkcji "Etyeki Pezsgo" można stosować wyłącznie metodę tradycyjną produkcji (méthode traditionnelle) w połączeniu z długim dojrzewaniem w butelce, natomiast w przypadku wina musującego "Etyek-Budai" można stosować wszystkie trzy metody produkcji. Kolejną różnicą między tymi dwoma metodami produkcji wina musującego jest to, że "Etyeki Pezsgo" muszą być poddane dojrzewaniu w butelce przez okres do 24 miesięcy, w przeciwieństwie do wina musującego "Etyek-Budai", dla którego nie określono okresu dojrzewania. Maksymalna dopuszczalna zawartość cukru w przypadku "Etyeki Pezsgo" jest znacznie niższa - 12 g/l (brut) - niż w przypadku wina musującego "Etyek-Budai", która może przekraczać 50 g/l (doux); innymi słowy, wino "Etyeki Pezsgo" musi być wytrawne.

8.2. Opis win musujących

Wina bazowe produkowane z winogron zebranych w Etyek charakteryzują się świeżą, cytrusową owocowością (zarówno pod względem smaku, jak i aromatu) oraz średnią intensywnością aromatów, a smak tych win cechuje kwasowość stanowiąca ich najważniejszy element. Świadczy to o dużym potencjale dojrzewania "Etyeki Pezsgo". Podczas wymaganego minimalnego 24-miesięcznego okresu dojrzewania pierwotne nuty owocowe są przekształcane i pojawiają się drugorzędne nuty wynikające z dojrzewania. W wyniku dojrzewania w smaku i aromacie można wyczuć nuty herbatników i skórki chleba, uzupełnione aksamitnymi bąbelkami i harmonijną kwasowością, a także długim finiszem.

8.3. Przedstawienie i wykazanie związku przyczynowego

Aby spełnić oczekiwania konsumentów, producenci musieli zaproponować wyższą jakość wina musującego przeznaczonego na rynek premium. W ten powstało wyjątkowe wino musujące - "Etyeki Pezsgo".

Na przestrzeni dziesięcioleci producenci z regionu Etyek zauważyli, że aby wysokiej jakości wina musujące odpowiednio dojrzewały, niezbędne są zdrowe, nienaruszone i nieuszkodzone winogrona mające właściwości szlachetnych odmian znanych na świecie. Dlatego uprawę winogron ograniczono do czterech odmian: Chardonnay, Pinot Noir, Szürkebarat i ciesząca się międzynarodową renomą Pinot Blanc. Jakość białych i różowych win "Etyeki Pezsgo" zależy od szczególnych cech obszaru produkcji, a także czynników ludzkich, takich jak metoda uprawy, zasady regulowania wydajności oraz długi okres dojrzewania wina musującego.

Do tych międzynarodowych odmian winorośli należą uznane od dawna [sic].

Obszar geograficzny charakteryzuje się stale wietrzną pogodą, z dominującymi wiatrami północnozachodnimi, które niezmiennie przynoszą nad ten region winiarski chłodne masy powietrza. Dzięki temu zarówno w winogronach, jak i w winie musującym występuje i utrzymuje się świeża kwasowość.

Wapienne podłoże gleby w Etyek miesza się z glebami lessowymi i gliniastymi, tak że pomimo wysokiej kwasowości wina zawarte w nim kwasy nie są ostre i dobrze pasują do tekstury wina musującego.

Niska temperatura i wilgotne powietrze w piwnicach osadzonych na skale wapiennej tego obszaru geograficznego, w których dojrzewa wino, nie tylko pozwalają na wykształcenie herbatnikowych aromatów i kremowych smaków charakterystycznych dla wysokiej jakości win musujących, ale także umożliwiają zachowanie w winie "Etyeki Pezsgo" właściwości wynikających z zastosowanych odmian nawet po procesie dojrzewania. Dlatego wina te mają charakterystyczny smak owoców o białym miąższu, choć czuć w nich oznaki dojrzewania.

Różnice między winem musującym "Etyeki Pezsgo" i "Etyek-Budai":

Chociaż wina musujące "Etyeki Pezsgo" pochodzą z obszaru produkcji ChNP "Etyek-Budai", produkty winiarskie opatrzone tymi dwiema nazwami bardzo się różnią.

Wino "Etyeki Pezsgo" można produkować wyłącznie z winogron pochodzących z gminy Etyek. Gleba ma tu wyłącznie podłoże wapienne, a warunki klimatyczne wzgórz Buda lub Velence są łagodniejsze. Specyfikacja wina "Etyeki Pezsgo" pozwala na wykorzystanie znacznie mniejszej liczby odmian winorośli (tylko czterech), ze szczególnym uwzględnieniem odmian neutralnych burgundzkich (nie ma odmian szczególnie aromatycznych). W przypadku "Etyeki Pezsgo" praktyka enologiczna jest znacznie bardziej wymagająca, ponieważ dozwolona jest tylko fermentacja w butelce, a dojrzewanie musi trwać co najmniej 24 miesiące. Pozwala to na wzmocnienie obecności drugorzędnych nut autolizy wśród cech organoleptycznych (drożdży, herbatników, chrupiącej skórki chleba). Styl win musujących "Etyeki Pezsgo" obejmuje wyłącznie wina "wytrawne" (brut nature, zéro dosage, extra brut, brut), tj. o maksymalnej zawartości cukru 12 g/l, co lepiej odzwierciedla charakter obszaru produkcji. Dzięki opisanym powyżej czynnikom ludzkim "Etyeki Pezsgo" znacznie różni się od win musujących "Etyek-Budai" pod względem właściwości organoleptycznych oraz metody produkcji.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze

Przepisy dotyczące oznaczeń

Ramy prawne:

określane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG w przypadkach przewidzianych przez państwa członkowskie

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

1.

Słowo "rozé" można zastąpić słowem "rosé".

Słowem "küvé" lub "cuvée" można oznaczać wino uzyskane przez zmieszanie kilku odmian winogron, przy czym na jego etykiecie można umieścić nazwy odmian winogron zawartych w cuvée w ilości co najmniej 5 % mieszanki, w kolejności od największej do najmniejszej ilości.

Można użyć następujących określeń zastrzeżonych, określeń wskazujących na metodę produkcji oraz innych określeń regulowanych: "Blanc de blanc" (tylko białe wino musujące), "Blanc de noir" (tylko białe wino musujące), "Nyerspezsgô" [bardzo wytrawne wino musujące], "Palackban erjesztett" [poddane fermentacji w butelce], "Termelôi pezsgô" [wino musujące producenta], "Hagyomanyos módszerrel palackban erjesztett" [poddane fermentacji w butelce metodą tradycyjną], "Hagyomanyos módszer (méthode traditionnelle)" [metoda tradycyjna].

2. Nazwy mniejszych jednostek geograficznych oraz zasady dotyczące ich określania i nazywania:

a) określenie pochodzenia: 100 %

b) nazwy winnic, które można wskazać: Anna-hegy, Arok-dûlô, Bathori-dûlô, Diófa-arok, Herceg-fôldek, Istvan-hegy, Kaptalan-foldek, Kôkaloda-dûlô, Kôpeny-dûlô, Orban, Oreg-hegy, Paskom, Pince-dûlô, Sanc, Sandor-dûlô, Sóskuti uti dûlô, Szari-dûlô, Szép-vôlgy, Tóra dûlô, Uj-hegy, Üri-dûlô, Vali uti dûlô, Vérti-hatar-dûlô, Vérti uti dûlô, Vérti-szôlôk, Zamori uti dûlô, Zsambéki uti dûlô

Produkcja poza wyznaczonym obszarem produkcji

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Zgodnie z art. 5 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (UE) 2019/33 "Etyeki Pezsgô" można produkować poza wyznaczonym obszarem geograficznym w obrębie następujących sąsiadujących jednostek administracyjnych: Alcsutdoboz- Gôbôljaras, dzielnica XXII-Budafok w Budapeszcie, Kajaszó, Val.

Chronione określenie tradycyjne

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Zamiast wyrażenia "oltalom alatt alló eredetmegjelôlés" [chroniona nazwa pochodzenia] może być stosowane następujące określenie tradycyjne: "védett eredetû bor" [wino pochodzenia chronionego]

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/download/5/c6/43000/ETYEKI%20PEZSG%C5%90%20term%C3%A9kle%C3%ADr%C3%A1s%20COM1_kn.pdf

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.3670

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 97 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w sektorze wina
Data aktu: 04/07/2025
Data ogłoszenia: 04/07/2025