Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
(C/2025/3568)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO

"Spreewälder Gurken"

Nr UE: PGI-DE-0561-AM01

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa produktu

"Spreewälder Gurken"

2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Niemcy

3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Bundesministerium der Justiz (Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości), Referat IIIB5

4. Opis zatwierdzonych zmian

Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji zmiany standardowej przewidzianej w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143

Wniosek o zmianę specyfikacji ChOG "Spreewälder Gurken" nie dotyczy żadnego z trzech przypadków stanowiących "zmianę na poziomie Unii", która to zmiana:

a) polega na zmianie nazwy chronionego oznaczenia geograficznego;

b) stwarza ryzyko zerwania związku z obszarem geograficznym;

c) wiąże się z dodatkowymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.

Zmianę tę należy zatem uznać za "zmianę standardową".

Rząd niemiecki jest zdania, że przedłożony wniosek o zmianę specyfikacji, w odniesieniu do którego niemiecki urząd ds. patentów i znaków towarowych (Deutsches Patent- und Markenamt) wydał pozytywną decyzję w dniu 17 czerwca 2024 r., spełnia wymogi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

Zmiana standardowa

Przewidziano dwie zmiany:

1. Przepisy dotyczące kontrolowanej i zintegrowanej uprawy

Tekst specyfikacji produktu, sekcja B - Opis, akapit pierwszy, ma obecnie następujące brzmienie:

"Nieprzetworzony produkt jest produkowany w regionie gospodarczym Spreewald według metody kontrolowanej i zintegrowanej uprawy zgodnie z w wytycznymi Ministerstwa Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa (Ministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten, MELF) kraju związkowego Brandenburgia dotyczącymi przyznawania dotacji na wprowadzenie kontrolowanej i zintegrowanej uprawy owoców i warzyw z dnia 18 maja 1995 r."

Zastępuje się go tekstem w następującym brzmieniu:

"Nieprzetworzony produkt jest produkowany w regionie gospodarczym Spreewald według metody kontrolowanej i zintegrowanej uprawy zgodnie z aktualnie obowiązującymi zasadami kontrolowanej i zintegrowanej produkcji kultur ogrodniczych w kraju związkowym Brandenburgia, opublikowanymi przez Kontrollring für integrierten Anbau von Obst und Gemüse im Land Brandenburg e.V. (organ odpowiedzialny za kontrolę zintegrowanej uprawy owoców i warzyw w kraju związkowym Brandenburgia)."

Uzasadnienie:

Po uchyleniu przepisów dotyczących przyznawania dotacji przez kraj związkowy Brandenburgia treści merytoryczne i kontrole uwzględnione w dotychczasowych przepisach przeniesiono w niezmienionym brzmieniu do zasad kontrolowanej i zintegrowanej produkcji kultur ogrodniczych w kraju związkowym Brandenburgia. Skreślono jedynie ustalenia dotyczące mechanizmów wsparcia oraz odniesienia do wsparcia. Przestrzeganie przepisów nadzoruje Kontrollring für integrierten Anbau von Obst und Gemüse im Land Brandenburg e. V. (organ odpowiedzialny za kontrolę zintegrowanej uprawy owoców i warzyw w kraju związkowym Brandenburgia). Tym samym nie zaszły żadne zmiany odnoszące się do specyfikacji produktu objętego ChOG.

2. Dodanie składników, zezwolenie na stosowanie dodatków

Tekst specyfikacji produktu, sekcja B - Opis, akapit drugi, ma obecnie następujące brzmienie:

"Ponad 70 % przetworzonego produktu stanowią ogórki wyprodukowane w regionie gospodarczym Spreewald według metody kontrolowanej i zintegrowanej uprawy zgodnie z powyższymi wytycznymi, a jako inne składniki wykorzystywane są - w zależności od smaku, który zamierza się osiągnąć - świeże cebule, świeży koper ogrodowy, zioła i chrzan. W przypadku produktów w słoikach o nominalnej pojemności wynoszącej maksymalnie 1 700 ml słodzenie przeprowadza się wyłącznie przy użyciu sacharozy. Kwasowość ogólna (wyrażona jako kwas octowy) z octu fermentacyjnego w produkcie końcowym wynosi mniej niż 1 %. W przypadku »Salz-Dill-Gurken« (kwaśnych ogórków) maksymalna zawartość soli w produkcie końcowym wynosi jedynie 3 %."

Zastępuje się go tekstem w następującym brzmieniu:

"Ponad 70 % przetworzonego produktu stanowią ogórki wyprodukowane w regionie gospodarczym Spreewald według metody kontrolowanej i zintegrowanej uprawy zgodnie z powyższymi zasadami, a jako inne składniki wykorzystywane są woda, sól oraz - w zależności od produktu - ocet fermentacyjny, świeże cebule, świeży koper ogrodowy, zioła, przyprawy, chrzan, wyciągi z ziół i przypraw (naturalne aromaty) oraz (w niewielkiej liczbie) kawałki warzyw nadających się do piklowania stosowane jako elementy dekoracyjne lub aromatyzujące. W przypadku produktów w opakowaniach o nominalnej pojemności wynoszącej maksymalnie 1 700 ml słodzenie przeprowadza się wyłącznie przy użyciu sacharozy. W przypadku produkcji »Spreewälder Gurken« w opakowaniach o nominalnej pojemności przekraczającej 1 700 ml dozwolone jest również słodzenie przy użyciu substancji słodzących. Słodzenie przy użyciu substancji słodzących oraz stosowanie konserwantów jest również dozwolone, bez względu na wielkość opakowań, w przypadku produkcji »Spreewälder Gurken« jako surowego konserwowanego produktu spożywczego. Kwasowość ogólna (wyrażona jako kwas octowy) z octu fermentacyjnego w produkcie końcowym wynosi mniej niż 1 %. W przypadku »Salz-Dill-Gurken« (kwaśnych ogórków) maksymalna zawartość soli w produkcie końcowym wynosi jedynie 3 %."

Uzasadnienie:

- Zmiany w akapicie drugim zdanie pierwsze: Dodanie składników

Wykaz składników uzupełniono o wodę i sól oraz - w zależności od produktu - ocet fermentacyjny, przyprawy, wyciągi z ziół i przypraw (naturalne aromaty) oraz (w niewielkiej liczbie) kawałki warzyw nadających się do piklowania stosowane jako elementy dekoracyjne lub aromatyzujące.

Fakt, że woda, sól, ocet i przyprawy, np. ziarna pieprzu lub nasiona gorczycy, zawsze stanowiły podstawowe składniki "Spreewälder Gurken", jest w wystarczającym stopniu potwierdzony przez przedstawione dokumenty. Z dokumentów tych wynika również, że dodawanie wyciągów z przypraw oraz warzyw, np. cebuli, papryki lub chrzanu, było powszechne już w latach 80. XX w.

- Zmiany w akapicie drugim zdania drugie do czwartego: Zezwolenie na stosowanie dodatków

W przypadku opakowań o nominalnej pojemności przekraczającej 1 700 ml dozwolone jest również słodzenie przy użyciu substancji słodzących.

Zgodnie z aktualną wersją specyfikacji wymóg, by słodzenie następowało wyłącznie przy użyciu sacharozy, dotyczy jedynie produktów w słoikach o nominalnej pojemności wynoszącej maksymalnie 1 700 ml, a zatem użycie substancji słodzących w produkcji "Spreewälder Gurken" w większych pojemnikach nie jest wykluczone.

Usunięcie ograniczenia dotyczącego pojemników, zgodnie z którym muszą to być słoiki o maksymalnej pojemności 1 700 ml, odzwierciedla fakt, że "Spreewälder Gurken" są coraz częściej pakowane w pojemniki wykonane z innych materiałów.

Słodzenie przy użyciu substancji słodzących oraz stosowanie konserwantów jest również dozwolone, bez względu na wielkość opakowań, w przypadku produkcji "Spreewälder Gurken" jako surowego konserwowanego produktu spożywczego, gdyż odpowiada to tradycyjnej praktyce producentów "Spreewälder Gurken".

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Spreewälder Gurken"

Nr UE: PGI-DE-0561-AM01

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Spreewälder Gurken"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Niemcy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 20 - PRZETWORY Z WARZYW, OWOCÓW, ORZECHÓW LUB POZOSTAŁYCH CZĘŚCI ROŚLIN

2001 - Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym

2001 10 - Ogórki i korniszony

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Nieprzetworzony produkt jest produkowany w regionie gospodarczym Spreewald według metody kontrolowanej i zintegrowanej uprawy zgodnie z aktualnie obowiązującymi zasadami kontrolowanej i zintegrowanej produkcji kultur ogrodniczych w kraju związkowym Brandenburgia, opublikowanymi przez Kontrollring für integrierten Anbau von Obst und Gemüse im Land Brandenburg e.V. (organ odpowiedzialny za kontrolę zintegrowanej uprawy owoców i warzyw w kraju związkowym Brandenburgia).

Ponad 70 % przetworzonego produktu stanowią ogórki wyprodukowane w regionie gospodarczym Spreewald według metody kontrolowanej i zintegrowanej uprawy zgodnie z powyższymi zasadami, a jako inne składniki wykorzystywane są woda, sól oraz - w zależności od produktu - ocet fermentacyjny, świeże cebule, świeży koper ogrodowy, zioła, przyprawy, chrzan, wyciągi z ziół i przypraw (naturalne aromaty) oraz (w niewielkiej liczbie) kawałki warzyw nadających się do piklowania stosowane jako elementy dekoracyjne lub aromatyzujące.

W przypadku produktów w opakowaniach o nominalnej pojemności wynoszącej maksymalnie 1 700 ml słodzenie przeprowadza się wyłącznie przy użyciu sacharozy. W przypadku produkcji "Spreewälder Gurken" w opakowaniach o nominalnej pojemności przekraczającej 1 700 ml dozwolone jest również słodzenie przy użyciu substancji słodzących. Słodzenie przy użyciu substancji słodzących oraz stosowanie konserwantów jest również dozwolone, bez względu na wielkość opakowań, w przypadku produkcji "Spreewälder Gurken" jako surowego konserwowanego produktu spożywczego. Kwasowość ogólna (wyrażona jako kwas octowy) z octu fermentacyjnego w produkcie końcowym wynosi mniej niż 1 %. W przypadku "Salz-Dill-Gurken" (kwaśnych ogórków) maksymalna zawartość soli w produkcie końcowym wynosi jedynie 3 %.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

W przypadku gdy produkt podlega przetwarzaniu, odbywa się to z wykorzystaniem tradycyjnych, sięgających wiele pokoleń wstecz receptur oraz według tradycyjnych metod produkcji i konserwacji dostosowanych do konkretnego smaku.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Obowiązkowe oznaczenie: "Spreewälder Gurken" - oznaczenie geograficzne (oprócz informacji wymaganych przepisami)

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Z uwagi na warunki glebowe i inne warunki klimatyczne, szczególny charakter nieprzetworzonego produktu oraz tradycyjne receptury i metody przetwarzania obszar geograficzny ogranicza się do regionu gospodarczego Spreewald.

Na północy region gospodarczy Spreewald rozciąga się wzdłuż granicy powiatu Dahme-Spreewald: od granicy powiatu Spree-Neiße do północnej granicy gminy Münchehofe, przebiegając przez powiat Dahme-Spreewald wzdłuż północnych granic gmin Münchehofe, Märkisch-Buchholz, Halbe i Freidorf aż do zachodniej granicy powiatu Dahme-Spreewald.

Na zachodzie region gospodarczy Spreewald jest ograniczony przez odcinki granicy między powiatem DahmeSpreewald i powiatem Oberspreewald-Lausitz, od granicy gminy Freidorf do granicy gminy Bronkow.

Na południu granica regionu gospodarczego Spreewald przebiega wzdłuż południowych granic okręgów administracyjnych Calau i Altdöbern (powiat Ostspreewald-Lausitz) oraz okręgów administracyjnych Drebkau i Neuhausen (powiat Spree-Neiße).

Na wschodzie region gospodarczy Spreewald jest ograniczony przez wschodnie granice okręgów administracyjnych Neuhausen i Peitz oraz zachodnią granicę okręgu administracyjnego Schenkendöbern, która jest również granicą powiatu Spree-Neiße.

5. Związek z obszarem geograficznym

Jedyna w swoim rodzaju struktura gleby (zasadniczo torfowa, z elementami gliniastymi i drobnoziarnistymi osadami aluwialnymi oraz o stałej i stosunkowo wysokiej wilgotności) i szczególny mikroklimat w regionie gospodarczym Spreewald stwarzają wyjątkowe warunki dla uprawy ogórków. W regionie gospodarczym Spreewald ogórki uprawia się już od stuleci i tamtejsze zakłady sprzedają je jako świeży produkt lub wprowadzają je do obrotu jako produkt przetworzony zakonserwowany zgodnie z tradycyjnymi recepturami. "Spreewälder Gurken" wyróżniają się szczególnym smakiem, który sprawia, że produkt ten jest jednoznacznie identyfikowany z regionem gospodarczym Spreewald i cieszy się dużą renomą wśród konsumentów.

W związku z tym szczególnie ważne jest przetwarzanie produktu również w regionie gospodarczym Spreewald, ponieważ w ten sposób można zapewnić zastosowanie tradycyjnych metod konserwacji i przetwarzania. Rolnicy uprawiający ogórki w regionie gospodarczym Spreewald oraz przetwórcy ogórków, którzy prowadzą działalność w tym regionie, postępują zgodnie z wytycznymi w zakresie przetwarzania, które mają zapewnić wysoką jakość i których przestrzeganie nadzorują niezależni kontrolerzy.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.detailtabelle.pdfdownload/42439

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.3568

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
Data aktu: 26/06/2025
Data ogłoszenia: 26/06/2025