Czy wydatki związane z poczęstunkiem pracowników z okazji zakończenia roku są kosztem reprezentacji (słodycze, owoce, napoje, szampan), przyjmując, że nie są to koszty uzyskania przychodu?
Moim zdaniem wydatki związane z poczęstunkiem dla pracowników z okazji zakończenia roku są kosztem uzyskania przychodu.
Nie można tego rodzaju wydatków uznać za koszt reprezentacji.

Zgodnie z przepisem art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (tekst jedn.: Dz. U. z 2000 r. Nr 54, poz. 654, z późn. zm.) - dalej u.p.d.o.p. oraz przepisem art. 22 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) - dalej u.p.d.o.f., kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 16 ust. 1 u.p.d.o.p. (art. 23 ust. 1 u.p.d.o.f.).

Ministerstwo Finansów w piśmie z dnia 30 grudnia 2005 r., PB3/GN-8213-298/05/1680, VGK, stwierdziło:
"W przypadku natomiast sfinansowania organizacji imprezy okolicznościowej ze środków obrotowych, zdaniem Departamentu Podatków Bezpośrednich wydatki poniesione na jej organizację mogą zostać zaliczone do kosztów podatkowych. Stosownie bowiem do art. 15 ust. 1 updop, kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 16 ust. 1 updop. Wydatek podlega więc zaliczeniu do kosztów podatkowych, jeżeli spełnia określone w art. 15 ust. 1 updop warunki, a zatem jeżeli został poniesiony w celu osiągnięcia przychodów, czyli jego poniesienie ma lub może mieć wpływ na osiągane przez podatnika przychody, oraz ma on związek z prowadzoną działalnością. Taki pogląd jest też prezentowany w orzecznictwie sądowym.

Kosztami podatkowymi są również tzw. koszty pracownicze. Koszty te obejmują przede wszystkim wynagrodzenie zasadnicze, wszelkiego rodzaju nagrody, premie i diety oraz wydatki związane z podnoszeniem kwalifikacji zawodowych pracowników. Mogą również obejmować wydatki ponoszone na rzecz pracowników w postaci organizacji dla nich imprez okolicznościowych i integracyjnych. Wydatki te związane są bowiem z prowadzoną przez podatnika działalnością oraz mają na celu poprawę atmosfery pracy i zintegrowanie pracowników z pracodawcą (podatnikiem), a przez to zwiększenie efektywności ich pracy."

Spotkanie z pracownikami na zakończenie roku ma również na celu lepsze zintegrowanie i zmotywowanie pracowników oraz poprawę atmosfery w pracy. Jest ono również często połączone z pewnym podsumowaniem roku i przedstawieniem wyników firmy lub poszczególnych jej działów. Dlatego z pewnością nie można uznać, że tego typu spotkania mają wyłącznie charakter konsumpcyjny (w takiej sytuacji trudno byłoby je powiązać z uzyskiwanymi przychodami). Wydatki związane ze zorganizowaniem spotkania dla pracowników (poczęstunek) stanowią więc koszt uzyskania przychodu zgodnie z przepisem art. 15 ust. 1 u.p.d.o.p. (art. 22 ust. 1 u.p.d.o.f.).

Uwagi

Wydatki konsumpcyjne na rzecz pracowników nie stanowią kosztów reprezentacji. Zgodnie z przepisem art. 16 ust. 1 pkt 28 u.p.d.o.p. (art. 23 ust. 1 pkt 23 u.p.d.o.f.) koszty usług gastronomicznych czy zakupu żywności nie stanowią kosztów uzyskania przychodu, jedynie w sytuacji gdy stanowią koszty reprezentacji. Celem reprezentacji są natomiast działania mające wpływać na wizerunek podatnika. Muszą być wobec tego ukierunkowane na inne podmioty (kontrahentów, potencjalnych klientów itp.). Stanowisko takie zajął m.in. Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 26 września 2000 r., III SA 1994/99, LEX nr 47078, VGK Platinum.