uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 oraz art. 30 ust. 5,
(1) Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 ustanawia unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunków ich stosowania.
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej Urzędem) ocenił bezpieczeństwo glikozydów stewiolowych uzyskiwanych z liści rośliny Stevia rebaudiana Bertoni jako substancji słodzącej i wydał opinię w tej sprawie w dniu 10 marca 2010 r.(2). Urząd ustanowił dopuszczalne dzienne spożycie glikozydów stewiolowych, podanych jako ekwiwalent stewiolu, równe 4 mg/kg masy ciała dziennie. Ostrożne szacunki dotyczące narażenia na glikozydy stewiolowe, zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci, sugerują, że przekroczenie dopuszczalnego dziennego spożycia przy proponowanych maksymalnych poziomach stosowania jest bardzo prawdopodobne.
(3) Uwzględniając wnioski Urzędu, wnioskodawcy przedłożyli we wrześniu 2010 r. zaktualizowane zastosowania i zwrócili się do Urzędu o ich uwzględnienie. Oświadczenie w sprawie nowej oceny narażenia zostało opublikowane w styczniu 2011 r.(3). Pomimo zaktualizowanych zastosowań wnioski były bardzo podobne, mianowicie dopuszczalne dzienne spożycie może zostać przekroczone, zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, w przypadku konsumentów spożywających duże ilości produktów zawierających tę substancję. Do całkowitego przewidywanego narażenia na glikozydy stewiolowe przyczyniają się przede wszystkim aromatyzowane napoje bezalkoholowe.
(4) Uwzględniając potrzebę wprowadzenia do obrotu nowych produktów o obniżonej wartości energetycznej, powinno się zezwolić na stosowanie glikozydów stewiolowych jako substancji słodzącej przy odpowiednich maksymalnych poziomach stosowania. Biorąc pod uwagę, że ilość glikozydów stewiolowych spożywanych w napojach bezalkoholowych może być znaczna, należy określić niższy poziom stosowania w napojach aromatyzowanych w porównaniu z poprzednio proponowanymi poziomami stosowania uwzględnianymi przez Urząd.
(5) Komisja zwróci się do producentów i użytkowników glikozydów stewiolowych o informacje o rzeczywistym stosowaniu tego dodatku do żywności po jego dopuszczeniu. Komisja udostępni te informacje państwom członkowskim. W razie konieczności Komisja zwróci się do Urzędu o przeprowadzenie nowej bardziej szczegółowej oceny narażenia z uwzględnieniem rzeczywistych zastosowań glikozydów stewiolowych w różnych podkategoriach środków spożywczych oraz spożycia zwykłych środków spożywczych w porównaniu ze środkami o obniżonej wartości energetycznej.
(6) Urząd w swej opinii podał dopuszczalne dzienne spożycie glikozydów stewiolowych jako ekwiwalent stewiolu. Narażenie z dietą na glikozydy stewiolowe zostało również podane jako ekwiwalent stewiolu. W związku z tym właściwe jest, aby maksymalne dopuszczone poziomy stosowania również zostały podane jako ekwiwalenty stewiolu. Maksymalne poziomy glikozydów stewiolowych wyrażone są jako suma wszystkich wymienionych glikozydów stewiolowych wskazanych w specyfikacjach i mogą zostać podane jako ekwiwalenty stewiolu przy zastosowaniu przeliczników wskazanych w specyfikacjach.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt, przy czym ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 11 listopada 2011 r.
| W imieniu Komisji | |
| José Manuel BARROSO | |
| Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) "Scientific Opinion of the Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to food on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive". (Opinia naukowa Panelu ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności w sprawie bezpieczeństwa glikozydów stewiolowych we wnioskowanych zastosowaniach jako dodatek do żywności). EFSA Journal (2010); 8(4): 1537.
(3) Statement of EFSA: "Revised exposure assessment for steviol glycosides for the proposed uses as a food additive" (Oświadczenie EFSA: Aktualizacja oceny narażenia na glikozydy stewiolowe dla proponowanych zastosowań jako dodatek do żywności). EFSA Journal (2011); 9(01):1972.
(4) Zob. 1 s. niniejszego Dziennika Urzędowego.
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2011.295.205 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Rozporządzenie 1131/2011 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych |
| Data aktu: | 11/11/2011 |
| Data ogłoszenia: | 12/11/2011 |
| Data wejścia w życie: | 02/12/2011 |