Rozporządzenie 1130/2011 zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1130/2011
z dnia 11 listopada 2011 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 i art. 30 ust. 2, 3 i 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 przewiduje ustanowienie unijnych wykazów dopuszczonych dodatków do żywności oraz warunków ich stosowania w dodatkach do żywności (część 1 i 2), w enzymach spożywczych (część 3), w środkach aromatyzujących (część 4) oraz w składnikach odżywczych lub ich kategoriach (część 5), do których dodatki do żywności mogą być dodawane zgodnie z art. 4 ust. 4 przedmiotowego rozporządzenia. Wspomniane dodatki do żywności są stosowane w celu uzyskania funkcji technologicznej w dodatkach do żywności, enzymach, środkach aromatyzujących lub składnikach odżywczych.

(2) Dodatki do żywności wymienione w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 mogą być przyporządkowane do jednego z rodzajów pełnionej funkcji określonych w załączniku I w oparciu o podstawową funkcję technologiczną danego dodatku do żywności. Jednakże zgodnie z art. 9 przedmiotowego rozporządzenia przyporządkowanie danego dodatku do żywności do odpowiedniego rodzaju pełnionej funkcji nie powinno wykluczać jego stosowania w kilku funkcjach.

(3) Dodatki do żywności pełniące funkcję nośników do stosowania w dodatkach do żywności, dopuszczone dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady nr 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(2), jak również warunki ich stosowania, należy umieścić w części 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, gdyż ich zgodność z ogólnymi warunkami włączania dodatków do żywności do wykazów unijnych i stosowania dodatków do żywności, a zwłaszcza z art. 6 ust. 1 lit. a) tego rozporządzenia, została poddana przeglądowi.

(4) Dodatki do żywności wymienione w dyrektywie 95/2/WE jako dozwolone nośniki i rozpuszczalniki, pełniące funkcję dodatku do żywności innego niż nośnik, należy umieścić w części 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 z uwzględnieniem takich samych warunków stosowania. Inne dodatki do żywności, pełniące funkcję inną niż nośniki, również należy umieścić w omawianym wykazie.

(5) Dodatki do żywności i nośniki dopuszczone do stosowania w enzymach spożywczych zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów(3) i warunki ich stosowania należy umieścić w części 3 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(6) Dodatki do żywności dopuszczone zgodnie z dyrektywą 95/2/WE do stosowania w środkach aromatyzujących, jak również warunki ich stosowania, należy umieścić w części 4 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, gdyż ich zgodność z art. 6 przedmiotowego rozporządzenia została poddana przeglądowi.

(7) Dodatki do żywności i nośniki dopuszczone do stosowania w składnikach odżywczych określonych w rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji(4), jak również w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych(5), dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(6) oraz w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 953/2009 z dnia 13 października 2009 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(7), jak również warunki ich stosowania, należy umieścić w części 5 sekcji A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Inne dodatki do żywności, pełniące funkcję inną niż nośniki, również należy umieścić w tym wykazie z uwagi na potrzebę technologiczną, której nie przewidziano w czasie przyjmowania rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(8) Dodatki do żywności, wymienione w dyrektywie 95/2/WE jako dodatki do żywności dozwolone w żywności dla niemowląt i małych dzieci, pełniące funkcję dodatku do żywności w składnikach odżywczych, należy umieścić z uwzględnieniem takich samych warunków stosowania w części 5 sekcji B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Wykaz ten należy uzupełnić z uwzględnieniem opinii Komitetu Naukowego ds. Żywności w sprawie dodatków w preparatach odżywczych przeznaczonych do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt, preparatach do dalszego żywienia niemowląt oraz w żywności podawanej niemowlętom w czasie odstawiania od piersi z dnia 13 czerwca 1997 r.(8).

(9) Z uwagi na kwestie przejrzystości i spójności należy określić szczególne zasady w zakresie warunków stosowania dodatków do żywności w preparatach dodatków do żywności/enzymów spożywczych/składników odżywczych.

(10) Substancje takie, jak siarczyny, benzoesany, polisorbaty, estry sorbitolu i estry sacharozy należy umieścić w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008; substancje te podlegają badaniom przesiewowym na poziomie 3 zgodnie z opublikowanym w 2001 r. sprawozdaniem Komisji na temat spożycia dodatków do żywności w Unii Europejskiej(9) i budzą obawy związane z wartością dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI). Warunki stosowania wspomnianych substancji mogą zostać poddane przeglądowi w następstwie spodziewanej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w ramach programu ponownej oceny określonego w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 257/2010(10) ustanawiającym program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności, który obejmuje między innymi ocenę spożycia.

(11) Specyfikacje dodatków do żywności wymienionych w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, dotyczące pochodzenia, kryteriów czystości i innych niezbędnych informacji, zostały określone w dyrektywach Komisji 2008/128/WE z dnia 22 grudnia 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych(11), 2008/60/WE z dnia 17 czerwca 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(12) oraz 2008/84/WE z dnia 27 sierpnia 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące(13).

(12) Z uwagi na fakt, że niektóre z preparatów są używane od kilkudziesięciu lat, po wejściu w życie niniejszego rozporządzenia należy ustanowić dwudziestoczteromiesięczny okres przejściowy, tak by umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze dostosowanie się do wymogów określonych w części 2, 3 i 5 sekcji A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zmienionego niniejszym rozporządzeniem. Po wejściu w życie niniejszego rozporządzenia należy ustanowić osiemnastomiesięczny okres przejściowy, tak by umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze dostosowanie się do wymogów określonych w części 1 i 4 załącznika III zmienionego niniejszym rozporządzeniem.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt, przy czym ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1333/2008

Załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zastępuje się tekstem załącznika do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Środki przejściowe

Preparaty niezgodne z częścią 2, 3 lub sekcją A części 5 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, zmienionego niniejszym rozporządzeniem, mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu zgodnie z przepisami krajowymi w okresie dwudziestu czterech miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia. Żywność zawierająca takie preparaty, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu we wspomnianym okresie, może być wprowadzana do obrotu do czasu wyczerpania zapasów.

Preparaty niezgodne z częścią 1 i 4 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, zmienionego niniejszym rozporządzeniem, mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu zgodnie z przepisami załączników I-VI do dyrektywy 95/2/WE do dnia 31 maja 2013 r. Żywność zawierająca takie preparaty, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu we wspomnianym okresie, może być wprowadzana do obrotu do czasu wyczerpania zapasów.

Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenia stosuje się od dnia 2 grudnia 2011 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 listopada 2011 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, s. 1.

(3) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 7.

(4) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.

(5) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.

(6) Dz.U. L 124 z 20.5.2009, s. 21.

(7) Dz.U. L 269 z 14.10.2009, s. 9.

(8) Opinia Komitetu Naukowego ds. Żywności w sprawie dodatków w preparatach odżywczych przeznaczonych do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt, preparatach do dalszego żywienia niemowląt oraz w żywności podawanej niemowlętom w czasie odstawiania od piersi, Sprawozdania KNŻ (seria 40, 1998 r.).

(9) Sprawozdanie Komisji na temat spożycia dodatków do żywności w Unii Europejskiej COM(2001) 542 wersja ostateczna.

(10) Dz.U. L 80 z 26.3.2010, s. 19.

(11) Dz.U. L 6 z 10.1.2009, s. 20.

(12) Dz.U. L 158 z 18.6.2008, s. 17.

(13) Dz.U. L 253 z 20.9.2008, s. 1.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK III

dodatków do żywności, obejmujący nośniki, dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych, oraz warunki ich stosowania.

Definicje

1. »Składniki odżywcze« oznaczają, do celów niniejszego załącznika, witaminy, składniki mineralne i inne substancje dodawane w celach odżywczych, jak również substancje dodawane w celach mających związek z fizjologią, objęte rozporządzeniem (WE) nr 1925/2006, dyrektywą 2002/46/WE, dyrektywą 2009/39/WE i rozporządzeniem (WE) nr 953/2009.

2. »Preparat« oznacza, do celów niniejszego załącznika, postać użytkową składającą się co najmniej z jednego dodatku do żywności, enzymu spożywczego lub składnika odżywczego, do których dodano substancje, takie jak dodatki do żywności lub inne składniki żywności w celu ułatwienia ich przechowywania, sprzedaży, normalizacji, rozcieńczenia lub rozpuszczenia.

CZĘŚĆ 1

Nośniki w dodatkach do żywności

Nr E nośnika Nazwa nośnika Maksymalny poziom Dodatki do żywności, do których dany nośnik może być dodawany
E 1520 Propano-1,2-diol (glikol propylenowy) 1 000 mg/kg w gotowej żywności (w wyniku przeniesienia -»carry over«)(*) Barwniki, emulgatory i przeciwutleniacze
E 422 Glicerol quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 420 Sorbitol
E 421 Mannitol
E 953 Izomalt
E 965 Maltitol
E 966 Laktitol
E 967 Ksylitol
E 968 Erytrytol
E 400 - 404 Kwas alginowy - alginiany (część 6 tabela 7)
E 405 Alginian glikolu propylenowego
E 406 Agar
E 407 Karagen
E 410 Mączka chleba świętojańskiego
E 412 Guma guar
E 413 Tragakanta
E 414 Guma arabska (guma akacjowa)
E 415 Guma ksantanowa
E 440 Pektyny
E 432 - E 436 Polisorbaty (część 6 tabela 4) quantum satis Substancje przeciwpieniące
E 442 Fosfatydy amonu quantum satis Przeciwutleniacze
E 460 Celuloza quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 461 Metyloceluloza
E 462 Etyloceluloza
E 463 Hydroksypropyloceluloza
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza
E 465 Etylometyloceluloza
E 466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa
E 322 Lecytyny quantum satis Barwniki i rozpuszczalne w tłuszczach przeciwutleniacze
E 432 - E 436 Polisorbaty (część 6 tabela 4)
E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono-i diacetylowinowym
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
E 491 - E 495 Estry sorbitolu (część 6 tabela 5) quantum satis Barwniki i substancje przeciwpieniące
E 1404 Skrobia utleniona quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 1410 Fosforan monoskrobiowy
E 1412 Fosforan diskrobiowy
E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy
E 1420 Skrobia acetylowana
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy
E 1440 Hydroksypropyloskrobia
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy
E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona
E 170 Węglan wapnia
E 263 Octan wapnia
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 341 Fosforany wapnia
E 501 Węglany potasu
E 504 Węglany magnezu
E 508 Chlorek potasu
E 509 Chlorek wapnia
E 511 Chlorek magnezu
E 514 Siarczany sodu
E 515 Siarczany potasu
E 516 Siarczan wapnia
E 517 Siarczan amonu
E 577 Glukonian potasu
E 640 Glicyna i jej sól sodowa
E 1505(*) Cytrynian trietylowy
E 1518(*) Trioctan glicerolu (triacetyna)
E 551 Dwutlenek krzemu quantum satis Emulgatory i barwniki
E 552 Krzemian wapnia
E 553b Talk 50 mg/kg w preparacie barwnikowym Barwniki
E 901 Wosk pszczeli, biały i żółty quantum satis Barwniki
E 1200 Polidekstroza quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 1201 Poliwinylopirolidon quantum satis Substancje słodzące
E 1202 Poliwinylopolipirolidon
E 322 Lecytyny quantum satis Substancje glazurujące do owoców
E 432 - E 436 Polisorbaty
E 470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 491 - E 495 Estry sorbitolu
E 570 Kwasy tłuszczowe
E 900 Dimetylopolisiloksan
E 1521 Glikol polietylenowy quantum satis Substancje słodzące
E 425 Konjac quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 459 Beta-cyklodekstryna 1 000 mg/kg w gotowej żywności Wszystkie dodatki do żywności
E 468 Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana

Guma celulozowa usieciowana

quantum satis Substancje słodzące
E 469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza

Enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa

quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 555 Krzemian glinowo-potasowy 90 % w odniesieniu do pigmentu W dwutlenku tytanu E 171 oraz w tlenkach i wodorotlenkach żelaza E 172
(*) Maksymalny poziom ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych wynosi 3 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie z E 1505, E 1517 i E 1518). W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l.

CZĘŚĆ 2

Dodatki do żywności inne niż nośniki w dodatkach do żywności(*)

Nr E dodanego dodatku do żywności Nazwa dodanego dodatku do żywności Maksymalny poziom Preparaty dodatków do żywności, do których

dany dodatek do żywności może być

dodawany

Tabela 1 quantum satis Wszystkie preparaty dodatków do żywności
E 200 - E 203 Kwas sorbowy - sorbiniany (część 6 tabela 2) 1 500 mg/kg pojedynczo lub łącznie w preparacie; 15 mg/kg w produkcie końcowym, w przeliczeniu na wolny kwas Preparaty barwnikowe
E 210 Kwas benzoesowy
E 211 Benzoesan sodu
E 212 Benzoesan potasu
E 220 - E 228 Dwutlenek siarki - siarczyny (część 6 tabela 3) 100 mg/kg w preparacie i 2 mg/kg w produkcie końcowym, w przeliczeniu na SO2 Preparaty barwnikowe (z wyjątkiem E 163 antocyjany, E 150b karmel siarczynowy i E 150d karmel amoniakalno-siarczynowy)(**)
E 320 Butylohydroksyanizol (BHA) 20 mg/kg pojedynczo lub łącznie (w przeliczeniu na zawartość tłuszczu) w preparacie, 0,4 mg/kg w produkcie końcowym (pojedynczo lub łącznie) Emulgatory zawierające kwasy tłuszczowe
E 321 Butylohydroksytoluen (BHT)
E 338 Kwas fosforowy 40 000 mg/kg pojedynczo lub łącznie w preparacie (w przeliczeniu na P2O5) Preparaty barwnika E 163 antocyjany
E 339 Fosforany sodu
E 340 Fosforany potasu
E 343 Fosforany magnezu
E 450 Difosforany
E 451 Trifosforany
E 341 Fosforany wapnia 40 000 mg/kg w preparacie (w przeliczeniu na P2O5) Preparaty barwnikowe i preparaty emulgatorów
10 000 mg/kg w preparacie (w przeliczeniu na P2O5) Preparaty polioli
10 000 mg/kg w preparacie (w przeliczeniu na P2O5) Preparaty E 412 guma guar
E 392 Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) 1 000 mg/kg w preparacie, 5 mg/kg w produkcie końcowym wyrażone jako suma kwasu karnozowego i karnozolu Preparaty barwnikowe
E 416 Guma karaya 50 000 mg/kg w preparacie, 1 mg/kg w produkcie końcowym Preparaty barwnikowe
E 432 - E 436 Polisorbaty quantum satis Preparaty barwnikowe, preparaty przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach i substancji glazurujących do owoców
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych quantum satis Preparaty barwnikowe i preparaty przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach
E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu quantum satis Preparaty barwnikowe i preparaty przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach
E 476 Polirycynooleinian poliglicerolu 50 000 mg/kg w preparacie, 500 mg/kg w gotowej żywności Jako emulgator w preparatach barwnikowych używanych w:

surimi i produktach rybnych w stylu japońskim (Kamaboko) (E 120 koszenila, kwas karminowy, karminy)

produktach mięsnych, pastach rybnych i przetworach owocowych używanych w aromatyzowanych przetworach mlecznych i w deserach (E 163 antocyjany, E 100 kurkumina i E 120 koszenila, kwas karminowy, karminy)

E 491 - 495 Estry sorbitolu (część 6 tabela 5) quantum satis Preparaty barwnikowe, preparaty substancji przeciwpieniących i substancji glazurujących do owoców
E 551 Dwutlenek krzemu 50 000 mg/kg w preparacie Suche preparaty barwnikowe w proszku
10 000 mg/kg w preparacie Preparaty E 508 chlorek potasu oraz E 412 guma guar
E 551 Dwutlenek krzemu 50 000 mg/kg w preparacie Suche preparaty emulgatorów w proszku
E 552 Krzemian wapnia
E 551 Dwutlenek krzemu 10 000 mg/kg w preparacie Suche preparaty polioli w proszku
E 552 Krzemian wapnia
E 553a Krzemian magnezu
E 553b Talk
E 900 Dimetylopolisiloksan 200 mg/kg w preparacie, 0,2 mg/l w gotowej żywności Preparaty barwnikowe zawierające E 160a karoteny, E 160b annato, biksyna, norbiksyna, E 160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna, kapsorubina, E 160d likopen i E 160e beta-apo-8'-karotenal
E 903 Wosk carnauba 130 000 mg/kg w preparacie,

1 200 mg/kg ze wszystkich źródeł

w produkcie końcowym

Jako stabilizator w preparatach substancji słodzących lub kwasów przeznaczonych do użycia w gumie do żucia
(*) Z wyjątkiem enzymów dopuszczonych jako dodatki do żywności.

(**) E 163 antocyjany mogą zawierać siarczyny w ilości do 100 000 mg/kg. E 150b karmel siarczynowy oraz E 150d karmel amoniakalno-siarczynowy mogą zawierać 2 000 mg/kg zgodnie z kryteriami czystości (dyrektywa 2008/128/WE).

Uwaga: Ogólne zasady dotyczące warunków stosowania dodatków do żywności wymienionych w części 2

(1) Dodatki do żywności wymienione w części 6 tabela 1 niniejszego załącznika, które są generalnie dopuszczone do stosowania w żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, zamieszczone w załączniku II część C(1) grupa I, zostały umieszczone jako dodatki do żywności (stosowane w celach innych niż nośniki) w dodatkach do żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, o ile nie określono inaczej.

(2) W przypadku fosforanów i krzemianów maksymalne poziomy określono tylko w preparacie dodatków do żywności, a nie w gotowej żywności.

(3) W przypadku wszystkich pozostałych dodatków do żywności z podaną liczbową wartością ADI maksymalne poziomy określono w odniesieniu do preparatu dodatków do żywności oraz do gotowej żywności.

(4) Żadne dodatki do żywności nie zostały dopuszczone w funkcji barwnika, substancji słodzącej lub wzmacniacza smaku.

CZĘŚĆ 3

Dodatki do żywności, w tym nośniki, w enzymach spożywczych(*)

Nr E dodanego dodatku do żywności Nazwa dodanego dodatku do żywności Maksymalny poziom w preparacie enzymów spożywczych Maksymalny poziom w gotowej żywności z wyjątkiem napojów Maksymalny poziom w napojach Czy może być stosowany jako nośnik?
E 170 Węglan wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 200 Kwas sorbowy 20 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas) 20 mg/kg 10 mg/l
E 202 Sorbinian potasu
E 210 Kwas benzoesowy 5 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas)

12 000 mg/kg w podpuszczce

1,7 mg/kg

5 mg/kg w serze, w którym użyto podpuszczki

0,85 mg/l

2,5 mg/l w napojach na bazie serwatki, w której użyto podpuszczki

E 211 Benzoesan sodu
E 214 p-Hydroksybenzoesan etylu 2 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas) 2 mg/kg 1 mg/l
E 215 Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
E 218 p-Hydroksybenzoesan metylu
E 219 Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu
E 220 Dwutlenek siarki 2 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na SO2)

5 000 mg/kg tylko

w enzymach spożywczych do warzenia piwa

6 000 mg/kg tylko

w przypadku beta-amylazy z jęczmienia

10 000 mg/kg tylko w przypadku papainy w postaci stałej

2 mg/kg 2 mg/l
E 221 Siarczyn sodu
E 222 Wodorosiarczyn sodu
E 223 Pirosiarczyn sodu
E 224 Pirosiarczyn potasu
E 250 Azotyn sodu 500 mg/kg 0,01 mg/kg Brak zastosowania
E 260 Kwas octowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 261 Octan potasu quantum satis quantum satis quantum satis
E 262 Octany sodu quantum satis quantum satis quantum satis
E 263 Octan wapnia quantum satis quantum satis quantum satis
E 270 Kwas mlekowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 281 Propionian sodu quantum satis quantum satis 50 mg/l
E 290 Dwutlenek węgla quantum satis quantum satis quantum satis
E 296 Kwas jabłkowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 300 Kwas askorbinowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 301 Askorbinian sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 302 Askorbinian wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego quantum satis quantum satis quantum satis
E 306 Mieszanina tokoferoli quantum satis quantum satis quantum satis
E 307 Alfa-tokoferol quantum satis quantum satis quantum satis
E 308 Gamma-tokoferol quantum satis quantum satis quantum satis
E 309 Delta-tokoferol quantum satis quantum satis quantum satis
E 322 Lecytyny quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 325 Mleczan sodu quantum satis quantum satis quantum satis
E 326 Mleczan potasu quantum satis quantum satis quantum satis
E 327 Mleczan wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 330 Kwas cytrynowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 331 Cytryniany sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 332 Cytryniany potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 333 Cytryniany wapnia quantum satis quantum satis quantum satis
E 334 Kwas winowy (L(+)-) quantum satis quantum satis quantum satis
E 335 Winiany sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 336 Winiany potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 337 Winian potasowo-sodowy quantum satis quantum satis quantum satis
E 350 Jabłczany sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 338 Kwas fosforowy 10 000 mg/kg (w przeliczeniu na P2O5) quantum satis quantum satis
E 339 Fosforany sodu 50 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie, w przeliczeniu na P2O5) quantum satis quantum satis Tak
E 340 Fosforany potasu
E 341 Fosforany wapnia
E 343 Fosforany magnezu
E 351 Jabłczan potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 352 Jabłczany wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 354 Winian wapnia quantum satis quantum satis quantum satis
E 380 Cytrynian triamonowy quantum satis quantum satis quantum satis
E 400 Kwas alginowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 401 Alginian sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 402 Alginian potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 403 Alginian amonu quantum satis quantum satis quantum satis
E 404 Alginian wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 406 Agar quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 407 Karagen quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 407a Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma quantum satis quantum satis quantum satis
E 410 Mączka chleba świętojańskiego quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 412 Guma guar quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 413 Tragakanta quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 414 Guma akacjowa (guma arabska) quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 415 Guma ksantanowa quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 417 Guma tara quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 418 Guma gellan quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 420 Sorbitol quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 421 Mannitol quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 422 Glicerol quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 440 Pektyny quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 450 Difosforany 50 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na P2O5) quantum satis quantum satis
E 451 Trifosforany
E 452 Polifosforany
E 460 Celuloza quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 461 Metyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 462 Etyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis
E 463 Hydroksypropyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 465 Etylometyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis
E 466 Karboksymetyloceluloza

Sól sodowa karboksymetylocelulozy

Guma celulozowa

quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis
E 470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych quantum satis quantum satis quantum satis
E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych quantum satis quantum satis quantum satis
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono-i diacetylowinowym quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych 50 000 mg/kg 50 mg/kg 25 mg/l Tak, tylko jako nośnik
E 500 Węglany sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 501 Węglany potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak, tylko E 501 (i) węglan potasu
E 503 Węglany amonu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 504 Węglany magnezu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny) quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 508 Chlorek potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 509 Chlorek wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 511 Chlorek magnezu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 513 Kwas siarkowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 514 Siarczany sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak, tylko E 514 (i) siarczan sodu
E 515 Siarczany potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 516 Siarczan wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 517 Siarczan amonu 100 000 mg/kg 100 mg/kg 50 mg/l Tak
E 524 Wodorotlenek sodu quantum satis quantum satis quantum satis
E 525 Wodorotlenek potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 526 Wodorotlenek wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 527 Wodorotlenek amonu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 528 Wodorotlenek magnezu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 529 Tlenek wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 530 Tlenek magnezu quantum satis quantum satis quantum satis
E 551 Dwutlenek krzemu 50 000 mg/kg w suchym preparacie w proszku quantum satis quantum satis Tak
E 570 Kwasy tłuszczowe quantum satis quantum satis quantum satis
E 574 Kwas glukonowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 575 Lakton kwasu glukonowego quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 576 Glukonian sodu quantum satis quantum satis quantum satis
E 577 Glukonian potasu quantum satis quantum satis quantum satis
E 578 Glukonian wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 640 Glicyna i jej sól sodowa quantum satis quantum satis quantum satis
E 920 L-cysteina 10 000 mg/kg 10 mg/kg 5 mg/l
E 938 Argon quantum satis quantum satis quantum satis
E 939 Hel quantum satis quantum satis quantum satis
E 941 Azot quantum satis quantum satis quantum satis
E 942 Podtlenek azotu quantum satis quantum satis quantum satis
E 948 Tlen quantum satis quantum satis quantum satis
E 949 Wodór quantum satis quantum satis quantum satis
E 965 Maltitol quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 966 Laktitol quantum satis quantum satis quantum satis Tak (tylko jako nośnik)
E 967 Ksylitol quantum satis quantum satis quantum satis Tak (tylko jako nośnik)
E 1200 Polidekstroza quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1404 Skrobia utleniona quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1410 Fosforan monoskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1412 Fosforan diskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1420 Skrobia acetylowana quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1440 Hydroksypropyloskrobia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1450 Sól sodowa

oktenylobursztynianu

skrobiowego

quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1520 Propano-1,2-diol (glikol propylenowy) 500 g/kg (**) (**) Tak, tylko jako nośnik
(*) W tym enzymy dopuszczone jako dodatki do żywności.

(**) Maksymalny poziom ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych wynosi 3 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie z E 1505, E 1517 i E 1518). W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l.

Uwaga: Ogólne zasady dotyczące warunków stosowania dodatków do żywności wymienionych w części 3

(1) Dodatki do żywności wymienione w części 6 tabela 1 niniejszego załącznika, które są generalnie dopuszczone do stosowania w żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, zamieszczone w załączniku II część C(1) grupa I, zostały umieszczone jako dodatki do żywności w enzymach spożywczych zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, o ile nie określono inaczej.

(2) W przypadku fosforanów i krzemianów, jeżeli są stosowane jako dodatki, maksymalne poziomy określono tylko w preparacie enzymów spożywczych, a nie w gotowej żywności.

(3) W przypadku wszystkich pozostałych dodatków do żywności z podaną liczbową wartością ADI maksymalne poziomy określono w odniesieniu do preparatu enzymów spożywczych oraz do gotowej żywności.

(4) Żadne dodatki do żywności nie zostały dopuszczone w funkcji barwnika, substancji słodzącej lub wzmacniacza smaku.

CZĘŚĆ 4

Dodatki do żywności, w tym nośniki, w środkach aromatyzujących

Nr E dodatku Nazwa dodatku Kategorie środków aromatyzujących, do których dany dodatek może być dodawany Maksymalny poziom
Tabela 1 Wszystkie środki aromatyzujące quantum satis
E 420

E 421

E 953

E 965

E 966

E 967

E 968

Sorbitol

Mannitol

Izomalt

Maltitol

Laktitol

Ksylitol

Erytrytol

Wszystkie środki aromatyzujące quantum satis do celów innych niż słodzenie, nie jako wzmacniacze smaku
E 200 - E 203

E 210

E 211

E 212

E 213

Kwas sorbowy i sorbiniany (część 6 tabela 2)

Kwas benzoesowy

Benzoesan sodu

Benzoesan potasu

Benzoesan wapnia

Wszystkie środki aromatyzujące 1 500 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas) w środkach aromatyzujących
E 310

E 311

E 312

E 319

E 320

Galusan propylu

Galusan oktylu

Galusan dodecylu

Tert-butylohydrochinon (TBHQ)

Butylohydroksyanizol (BHA)

Olejki eteryczne 1 000 mg/kg (galusany, TBHQ i BHA, pojedynczo lub łącznie) w olejkach eterycznych
Środki aromatyzujące inne niż olejki eteryczne 100 mg/kg(*) (galusany, pojedynczo lub łącznie)

200 mg/kg(*) (TBHQ i BHA, pojedynczo lub łącznie) w środkach aromatyzujących

E 338 - E 452 Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany (część 6 tabela 6) Wszystkie środki aromatyzujące 40 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na P2O5) w środkach aromatyzujących
E 392 Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) Wszystkie środki aromatyzujące 1 000 mg/kg (wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego) w środkach aromatyzujących
E 416 Guma karaya Wszystkie środki aromatyzujące 50 000 mg/kg w środkach aromatyzujących
E 425 Konjac Wszystkie środki aromatyzujące quantum satis
E 432 - E 436 Polisorbaty (część 6 tabela 4) Wszystkie środki aromatyzujące z wyjątkiem środków aromatyzujących dymu wędzarniczego w postaci płynnej oraz środków aromatyzujących na bazie oleożywic z przypraw(**) 10 000 mg/kg w środkach aromatyzujących
Środki spożywcze zawierające środki aromatyzujące dymu wędzarniczego w postaci płynnej oraz środki aromatyzujące na bazie oleożywic z przypraw 1 000 mg/kg w gotowej żywności
E 459 Beta-cyklodekstryna Kapsułkowane środki aromatyzujące w:
- herbatach aromatyzowanych

i koncentratach aromatyzowanych napojów w proszku typu instant

500 mg/l w gotowej żywności
- przekąskach smakowych 1 000 mg/kg w środkach spożywczych gotowych do spożycia lub przygotowanych do spożycia zgodnie z instrukcjami producenta
Nr E dodatku Nazwa dodatku Kategorie środków aromatyzujących, do których dany dodatek może być dodawany Maksymalny poziom
E 551 Dwutlenek krzemu Wszystkie środki aromatyzujące 50 000 mg/kg w środkach aromatyzujących
E 900 Dimetylopolisiloksan Wszystkie środki aromatyzujące 10 mg/kg w środkach aromatyzujących
E 901 Wosk pszczeli Środki aromatyzujące

w aromatyzowanych napojach

bezalkoholowych

200 mg/l w napojach aromatyzowanych
E 1505 Cytrynian trietylowy Wszystkie środki aromatyzujące 3 000 mg/kg ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych gotowych do spożycia lub przygotowanych do spożycia zgodnie z instrukcjami producenta; pojedynczo lub łącznie. W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l
E 1517 Dioctan glicerolu (diacetyna)
E 1518 Trioctan glicerolu (triacetyna)
E 1520 Propano-1,2-diol (glikol propylenowy)
E 1519 Alkohol benzylowy Środki aromatyzujące do:
- likierów, win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów na bazie wina i aromatyzowanych koktajli na bazie wina 100 mg/l w gotowej żywności
- wyrobów cukierniczych, w tym czekolady, pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich 250 mg/kg ze wszystkich źródeł

w środkach spożywczych gotowych do

spożycia lub przygotowanych do

spożycia zgodnie z instrukcjami

producenta

(*) Zasada proporcjonalności: w przypadku łącznego stosowana galusanów, TBHQ i BHA, indywidualne poziomy należy proporcjonalnie zmniejszyć.

(**) Oleożywice z przypraw są zdefiniowane jako ekstrakty z przypraw, z których w wyniku odparowania został usunięty rozpuszczalnik ekstrakcyjny; ekstrakt ten jest mieszaniną lotnych olejków i składników żywicznych pochodzących z przypraw.

CZĘŚĆ 5

Dodatki do żywności w składnikach odżywczych

Sekcja A

- Dodatki do żywności w składnikach odżywczych z wyjątkiem składników odżywczych przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych dla niemowląt i małych dzieci, wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II

Nr E dodatku do żywności Nazwa dodatku do żywności Maksymalny poziom Składnik odżywczy, do którego dany dodatek do żywności może być dodawany Czy może być stosowany jako nośnik?
E 170 Węglan wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 260 Kwas octowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 261 Octan potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 262 Octany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 263 Octan wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 270 Kwas mlekowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 290 Dwutlenek węgla quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 296 Kwas jabłkowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 300 Kwas askorbinowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 301 Askorbinian sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 302 Askorbinian wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 306 Mieszanina tokoferoli quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 307 Alfa-tokoferol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 308 Gamma-tokoferol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 309 Delta-tokoferol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 322 Lecytyny quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 325 Mleczan sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 326 Mleczan potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 327 Mleczan wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 330 Kwas cytrynowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 331 Cytryniany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 332 Cytryniany potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 333 Cytryniany wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 334 Kwas winowy (L(+)-) quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 335 Winiany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 336 Winiany potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 337 Winian potasowo-sodowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 338 - E 452 Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany (część 6 tabela 6) 40 000 mg/kg w przeliczeniu na P2O5 w preparacie składników odżywczych Wszystkie składniki odżywcze
E 350 Jabłczany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 351 Jabłczan potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 352 Jabłczany wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 354 Winian wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 380 Cytrynian triamonowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 392 Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) 1 000 mg/kg w preparacie beta-karotenu i likopenu, 5 mg/kg w produkcie końcowym wyrażone jako suma kwasu karnozowego i karnozolu W preparatach beta-karotenu i likopenu
E 400 - E 404 Kwas alginowy - alginiany (część 6 tabela 7) quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 406 Agar quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 407 Karagen quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 407a Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 410 Mączka chleba świętojańskiego quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 412 Guma guar quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 413 Tragakanta quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 414 Guma akacjowa (guma arabska) quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 415 Guma ksantanowa quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 417 Guma tara quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 418 Guma gellan quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 420 Sorbitol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 421 Mannitol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 422 Glicerol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 432 - E 436 Polisorbaty (część 6 tabela 4) quantum satis tylko w preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy E. W preparatach witaminy A i D maksymalny poziom w gotowej żywności wynosi 2 mg/kg W preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witamin A, D i E. Tak
E 440 Pektyny quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 459 Beta-cyklodekstryna 100 000 mg/kg w preparacie

i 1 000 mg/kg w gotowej żywności

Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 460 Celuloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 461 Metyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 462 Etyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 463 Hydroksypropyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 465 Etylometyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 466 Karboksymetyloceluloza

Sól sodowa karboksymetylocelulozy

Guma celulozowa

quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono-i diacetylowinowym quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych quantum satis W preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy E Tak
2 mg/kg w gotowej żywności W preparatach witaminy A i D
E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu quantum satis W preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy E Tak
2 mg/kg w gotowej żywności W preparatach witaminy A i D
E 491 - E 495 Estry sorbitolu (część 6 tabela 5) quantum satis W preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy E Tak
2 mg/kg w gotowej żywności W preparatach witaminy A i D
E 500 Węglany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 501 Węglany potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 503 Węglany amonu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 504 Węglany magnezu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny) quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 508 Chlorek potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 509 Chlorek wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 511 Chlorek magnezu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 513 Kwas siarkowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 514 Siarczany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 515 Siarczany potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 516 Siarczan wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 524 Wodorotlenek sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 525 Wodorotlenek potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 526 Wodorotlenek wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 527 Wodorotlenek amonu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 528 Wodorotlenek magnezu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 529 Tlenek wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 530 Tlenek magnezu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 551, E 552 Dwutlenek krzemu Krzemian wapnia 50 000 mg/kg w suchym preparacie w proszku (pojedynczo lub łącznie) W suchych preparatach w proszku wszystkich składników odżywczych
10 000 mg/kg w preparacie (tylko E 551) W preparatach chlorku potasu stosowanych w substytutach soli
E 554 Krzemian glinowo-sodowy 15 000 mg/kg w preparacie W preparatach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
E 570 Kwasy tłuszczowe quantum satis Wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem składników odżywczych zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe
E 574 Kwas glukonowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 575 Lakton kwasu glukonowego quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 576 Glukonian sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 577 Glukonian potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 578 Glukonian wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 640 Glicyna i jej sól sodowa quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 900 Dimetylopolisiloksan 200 mg/kg w preparacie, 0,2 mg/l w gotowej żywności W preparatach beta-karotenu i likopenu
E 901 Wosk pszczeli, biały i żółty quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 938 Argon quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 939 Hel quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 941 Azot quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 942 Podtlenek azotu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 948 Tlen quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 949 Wodór quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 953 Izomalt quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 965 Maltitol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 966 Laktitol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 967 Ksylitol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 968 Erytrytol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 1103 Inwertaza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 1200 Polidekstroza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1404 Skrobia utleniona quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1410 Fosforan monoskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1412 Fosforan diskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1420 Skrobia acetylowana quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1440 Hydroksypropyloskrobia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1452 Sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego 35 000 mg/kg w gotowej żywności Wyłącznie do kapsułkowania preparatów witaminowych stosowanych w suplementach żywnościowych określonych w dyrektywie 2002/46/WE Tak
E 1518 Trioctan glicerolu (triacetyna) (*) Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 1520(*) Propano-1,2-diol (glikol propylenowy) 1 000 mg/kg w gotowej żywności (w wyniku przeniesienia - »carry-over«)(*) Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
(*) Maksymalny poziom w odniesieniu do E 1518 i E 1520 ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych wynosi 3 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie z E 1505 i E 1517). W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l.

Sekcja B

- Dodatki do żywności dodawane do składników odżywczych przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych dla niemowląt i małych dzieci, wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II

Nr E dodatku do żywności Nazwa dodatku do żywności Maksymalny poziom Składnik odżywczy, do którego dany dodatek do żywności może być dodawany Kategoria żywności
E 301 Askorbinian sodu Całkowita zawartość wynikająca z przeniesienia 75 mg/l Powłoki preparatów składników odżywczych zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 304 (i) Palmitynian askorbylu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 306

E 307

E 308

E 309

Mieszanina tokoferoli

Alfa-tokoferol

Gamma-tokoferol

Delta-tokoferol

Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 322 Lecytyny Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 330 Kwas cytrynowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 331 Cytryniany sodu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzegane Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 332 Cytryniany potasu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzegane Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 333 Cytryniany wapnia Całkowita zawartość wynikająca z przeniesienia 0,1 mg/kg, w przeliczeniu na wapń i w granicach zawartości wapnia i stosunku wapnia do fosforu ustalonych dla danej kategorii środków spożywczych Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 341 (iii) Fosforan triwapniowy Należy przestrzegać maksymalnego

poziomu 1 000 mg/kg podanego

w przeliczeniu na P2O5 ze wszystkich

zastosowań w gotowej żywności

wymienionej w pkt 13.1.3 części

E załącznika II (tylko w odniesieniu do

E 341 (iii) z uwzględnieniem przepisu

dotyczącego maksymalnego poziomu

glinu)

Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 401 Alginian sodu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 402 Alginian potasu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 404 Alginian wapnia Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 414 Guma arabska (guma akacjowa) 150 000 mg/kg w preparacie składników odżywczych i 10 mg/kg w produkcie końcowym (zawartość wynikająca z przeniesienia) Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 415 Guma ksantanowa Do stosowaniaw preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 421 Mannitol 1 000 razy więcej niż witaminy B12,

3 mg/kg (całkowita zawartość wynikająca z przeniesienia)

Jako nośnik dla witaminy

B12

Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 440 Pektyny Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Preparaty do dalszego żywienia niemowląt i przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 466 Karboksymetyloceluloza,

Sól sodowa karboksymetylocelulozy,

Guma celulozowa

Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci, określone w dyrektywie 1999/21/WE
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzegane Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w dobrym zdrowiu
E 551 Dwutlenek krzemu 10 000 mg/kg w preparatach składników odżywczych Suche preparaty

składników odżywczych

w proszku

Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 1420 Skrobia acetylowana Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 1450 Sól sodowa

oktenylobursztynianu

skrobiowego

100 mg/kg (zawartość wynikająca z przeniesienia) Preparaty witaminowe Żywność dla niemowląt i małych dzieci
1 000 mg/kg (zawartość wynikająca z przeniesienia) Preparaty

wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

E 1451 Acetylowana skrobia utleniona Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE

Uwaga: Ogólne zasady dotyczące warunków stosowania dodatków do żywności wymienionych w części 5

(1) Dodatki do żywności wymienione w części 6 tabela 1 niniejszego załącznika, które są generalnie dopuszczone do stosowania w żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, zamieszczone w załączniku II część C(1) grupa I, zostały umieszczone jako dodatki do żywności w składnikach odżywczych zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, o ile nie określono inaczej.

(2) W przypadku fosforanów i krzemianów, jeżeli są stosowane jako dodatki, maksymalne poziomy określono tylko w preparacie składników odżywczych, a nie w gotowej żywności.

(3) W przypadku wszystkich pozostałych dodatków do żywności z podaną liczbową wartością ADI maksymalne poziomy określono w odniesieniu do preparatu składników odżywczych oraz do gotowej żywności.

(4) Żadne dodatki do żywności nie zostały dopuszczone w funkcji barwnika, substancji słodzącej lub wzmacniacza smaku.

CZĘŚĆ 6

Definicje grup dodatków do żywności do celów części 1-5

Tabela 1

Nr E Nazwa
E 170 Węglan wapnia
E 260 Kwas octowy
E 261 Octan potasu
E 262 Octany sodu
E 263 Octan wapnia
E 270 Kwas mlekowy
E 290 Dwutlenek węgla
E 296 Kwas jabłkowy
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
E 306 Mieszanina tokoferoli
E 307 Alfa-tokoferol
E 308 Gamma-tokoferol
E 309 Delta-tokoferol
E 322 Lecytyny
E 325 Mleczan sodu
E 326 Mleczan potasu
E 327 Mleczan wapnia
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
E 334 Kwas winowy (L(+)-)
E 335 Winiany sodu
E 336 Winiany potasu
E 337 Winian potasowo-sodowy
E 350 Jabłczany sodu
E 351 Jabłczan potasu
E 352 Jabłczany wapnia
E 354 Winian wapnia
E 380 Cytrynian triamonowy
E 400 Kwas alginowy
E 401 Alginian sodu
E 402 Alginian potasu
E 403 Alginian amonu
E 404 Alginian wapnia
E 406 Agar
E 407 Karagen
E 407a Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma
E 410 Mączka chleba świętojańskiego
E 412 Guma guar
E 413 Tragakanta
E 414 Guma akacjowa (guma arabska)
E 415 Guma ksantanowa
E 417 Guma tara
E 418 Guma gellan
E 422 Glicerol
E 440 Pektyny
E 460 Celuloza
E 461 Metyloceluloza
E 462 Etyloceluloza
E 463 Hydroksypropyloceluloza
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza
E 465 Etylometyloceluloza
E 466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa
E 469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza, enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa
E 470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
E 472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego
E 500 Węglany sodu
E 501 Węglany potasu
E 503 Węglany amonu
E 504 Węglany magnezu
E 507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny)
E 508 Chlorek potasu
E 509 Chlorek wapnia
E 511 Chlorek magnezu
E 513 Kwas siarkowy
E 514 Siarczany sodu
E 515 Siarczany potasu
E 516 Siarczan wapnia
E 524 Wodorotlenek sodu
E 525 Wodorotlenek potasu
E 526 Wodorotlenek wapnia
E 527 Wodorotlenek amonu
E 528 Wodorotlenek magnezu
E 529 Tlenek wapnia
E 530 Tlenek magnezu
E 570 Kwasy tłuszczowe
E 574 Kwas glukonowy
E 575 Lakton kwasu glukonowego
E 576 Glukonian sodu
E 577 Glukonian potasu
E 578 Glukonian wapnia
E 640 Glicyna i jej sól sodowa
E 938 Argon
E 939 Hel
E 941 Azot
E 942 Podtlenek azotu
E 948 Tlen
E 949 Wodór
E 1103 Inwertaza
E 1200 Polidekstroza
E 1404 Skrobia utleniona
E 1410 Fosforan monoskrobiowy
E 1412 Fosforan diskrobiowy
E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy
E 1420 Skrobia acetylowana
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy
E 1440 Hydroksypropyloskrobia
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy
E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona

Tabela 2

Kwas sorbowy - sorbiniany

Numer E Nazwa
E 200 Kwas sorbowy
E 202 Sorbinian potasu
E 203 Sorbinian wapnia

Tabela 3

Dwutlenek siarki - siarczyny

Numer E Nazwa
E 220 Dwutlenek siarki
E 221 Siarczyn sodu
E 222 Wodorosiarczyn sodu
E 223 Pirosiarczyn sodu
E 224 Pirosiarczyn potasu
E 226 Siarczyn wapnia
E 227 Wodorosiarczyn wapnia
E 228 Wodorosiarczyn potasu

Tabela 4

Polisorbaty

Numer E Nazwa
E 432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 20)
E 433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80)
E 434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 40)
E 435 Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60)
E 436 Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 65)

Tabela 5

Estry sorbitolu

Numer E Nazwa
E 491 Monostearynian sorbitolu
E 492 Tristearynian sorbitolu
E 493 Monolaurynian sorbitolu
E 494 Monooleinian sorbitolu
E 495 Monopalmitynian sorbitolu

Tabela 6

Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany

Numer E Nazwa
E 338 Kwas fosforowy
E 339 Fosforany sodu
E 340 Fosforany potasu
E 341 Fosforany wapnia
E 343 Fosforany magnezu
E 450 Difosforany
E 451 Trifosforany
E 452 Polifosforany

Tabela 7

Kwas alginowy - alginiany

Numer E Nazwa
E 400 Kwas alginowy
E 401 Alginian sodu
E 402 Alginian potasu
E 403 Alginian amonu"

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2011.295.178

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1130/2011 zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych
Data aktu: 11/11/2011
Data ogłoszenia: 12/11/2011
Data wejścia w życie: 02/12/2011