Rozporządzenie 1130/2011 zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1130/2011
z dnia 11 listopada 2011 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 i art. 30 ust. 2, 3 i 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 przewiduje ustanowienie unijnych wykazów dopuszczonych dodatków do żywności oraz warunków ich stosowania w dodatkach do żywności (część 1 i 2), w enzymach spożywczych (część 3), w środkach aromatyzujących (część 4) oraz w składnikach odżywczych lub ich kategoriach (część 5), do których dodatki do żywności mogą być dodawane zgodnie z art. 4 ust. 4 przedmiotowego rozporządzenia. Wspomniane dodatki do żywności są stosowane w celu uzyskania funkcji technologicznej w dodatkach do żywności, enzymach, środkach aromatyzujących lub składnikach odżywczych.

(2) Dodatki do żywności wymienione w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 mogą być przyporządkowane do jednego z rodzajów pełnionej funkcji określonych w załączniku I w oparciu o podstawową funkcję technologiczną danego dodatku do żywności. Jednakże zgodnie z art. 9 przedmiotowego rozporządzenia przyporządkowanie danego dodatku do żywności do odpowiedniego rodzaju pełnionej funkcji nie powinno wykluczać jego stosowania w kilku funkcjach.

(3) Dodatki do żywności pełniące funkcję nośników do stosowania w dodatkach do żywności, dopuszczone dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady nr 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(2), jak również warunki ich stosowania, należy umieścić w części 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, gdyż ich zgodność z ogólnymi warunkami włączania dodatków do żywności do wykazów unijnych i stosowania dodatków do żywności, a zwłaszcza z art. 6 ust. 1 lit. a) tego rozporządzenia, została poddana przeglądowi.

(4) Dodatki do żywności wymienione w dyrektywie 95/2/WE jako dozwolone nośniki i rozpuszczalniki, pełniące funkcję dodatku do żywności innego niż nośnik, należy umieścić w części 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 z uwzględnieniem takich samych warunków stosowania. Inne dodatki do żywności, pełniące funkcję inną niż nośniki, również należy umieścić w omawianym wykazie.

(5) Dodatki do żywności i nośniki dopuszczone do stosowania w enzymach spożywczych zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów(3) i warunki ich stosowania należy umieścić w części 3 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(6) Dodatki do żywności dopuszczone zgodnie z dyrektywą 95/2/WE do stosowania w środkach aromatyzujących, jak również warunki ich stosowania, należy umieścić w części 4 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, gdyż ich zgodność z art. 6 przedmiotowego rozporządzenia została poddana przeglądowi.

(7) Dodatki do żywności i nośniki dopuszczone do stosowania w składnikach odżywczych określonych w rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji(4), jak również w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych(5), dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(6) oraz w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 953/2009 z dnia 13 października 2009 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(7), jak również warunki ich stosowania, należy umieścić w części 5 sekcji A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Inne dodatki do żywności, pełniące funkcję inną niż nośniki, również należy umieścić w tym wykazie z uwagi na potrzebę technologiczną, której nie przewidziano w czasie przyjmowania rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(8) Dodatki do żywności, wymienione w dyrektywie 95/2/WE jako dodatki do żywności dozwolone w żywności dla niemowląt i małych dzieci, pełniące funkcję dodatku do żywności w składnikach odżywczych, należy umieścić z uwzględnieniem takich samych warunków stosowania w części 5 sekcji B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Wykaz ten należy uzupełnić z uwzględnieniem opinii Komitetu Naukowego ds. Żywności w sprawie dodatków w preparatach odżywczych przeznaczonych do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt, preparatach do dalszego żywienia niemowląt oraz w żywności podawanej niemowlętom w czasie odstawiania od piersi z dnia 13 czerwca 1997 r.(8).

(9) Z uwagi na kwestie przejrzystości i spójności należy określić szczególne zasady w zakresie warunków stosowania dodatków do żywności w preparatach dodatków do żywności/enzymów spożywczych/składników odżywczych.

(10) Substancje takie, jak siarczyny, benzoesany, polisorbaty, estry sorbitolu i estry sacharozy należy umieścić w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008; substancje te podlegają badaniom przesiewowym na poziomie 3 zgodnie z opublikowanym w 2001 r. sprawozdaniem Komisji na temat spożycia dodatków do żywności w Unii Europejskiej(9) i budzą obawy związane z wartością dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI). Warunki stosowania wspomnianych substancji mogą zostać poddane przeglądowi w następstwie spodziewanej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w ramach programu ponownej oceny określonego w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 257/2010(10) ustanawiającym program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności, który obejmuje między innymi ocenę spożycia.

(11) Specyfikacje dodatków do żywności wymienionych w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, dotyczące pochodzenia, kryteriów czystości i innych niezbędnych informacji, zostały określone w dyrektywach Komisji 2008/128/WE z dnia 22 grudnia 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych(11), 2008/60/WE z dnia 17 czerwca 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(12) oraz 2008/84/WE z dnia 27 sierpnia 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące(13).

(12) Z uwagi na fakt, że niektóre z preparatów są używane od kilkudziesięciu lat, po wejściu w życie niniejszego rozporządzenia należy ustanowić dwudziestoczteromiesięczny okres przejściowy, tak by umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze dostosowanie się do wymogów określonych w części 2, 3 i 5 sekcji A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zmienionego niniejszym rozporządzeniem. Po wejściu w życie niniejszego rozporządzenia należy ustanowić osiemnastomiesięczny okres przejściowy, tak by umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze dostosowanie się do wymogów określonych w części 1 i 4 załącznika III zmienionego niniejszym rozporządzeniem.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt, przy czym ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1333/2008

Załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zastępuje się tekstem załącznika do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Środki przejściowe

Preparaty niezgodne z częścią 2, 3 lub sekcją A części 5 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, zmienionego niniejszym rozporządzeniem, mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu zgodnie z przepisami krajowymi w okresie dwudziestu czterech miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia. Żywność zawierająca takie preparaty, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu we wspomnianym okresie, może być wprowadzana do obrotu do czasu wyczerpania zapasów.

Preparaty niezgodne z częścią 1 i 4 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, zmienionego niniejszym rozporządzeniem, mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu zgodnie z przepisami załączników I-VI do dyrektywy 95/2/WE do dnia 31 maja 2013 r. Żywność zawierająca takie preparaty, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu we wspomnianym okresie, może być wprowadzana do obrotu do czasu wyczerpania zapasów.

Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenia stosuje się od dnia 2 grudnia 2011 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 listopada 2011 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, s. 1.

(3) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 7.

(4) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.

(5) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.

(6) Dz.U. L 124 z 20.5.2009, s. 21.

(7) Dz.U. L 269 z 14.10.2009, s. 9.

(8) Opinia Komitetu Naukowego ds. Żywności w sprawie dodatków w preparatach odżywczych przeznaczonych do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt, preparatach do dalszego żywienia niemowląt oraz w żywności podawanej niemowlętom w czasie odstawiania od piersi, Sprawozdania KNŻ (seria 40, 1998 r.).

(9) Sprawozdanie Komisji na temat spożycia dodatków do żywności w Unii Europejskiej COM(2001) 542 wersja ostateczna.

(10) Dz.U. L 80 z 26.3.2010, s. 19.

(11) Dz.U. L 6 z 10.1.2009, s. 20.

(12) Dz.U. L 158 z 18.6.2008, s. 17.

(13) Dz.U. L 253 z 20.9.2008, s. 1.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK III

dodatków do żywności, obejmujący nośniki, dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych, oraz warunki ich stosowania.

Definicje

1. »Składniki odżywcze« oznaczają, do celów niniejszego załącznika, witaminy, składniki mineralne i inne substancje dodawane w celach odżywczych, jak również substancje dodawane w celach mających związek z fizjologią, objęte rozporządzeniem (WE) nr 1925/2006, dyrektywą 2002/46/WE, dyrektywą 2009/39/WE i rozporządzeniem (WE) nr 953/2009.

2. »Preparat« oznacza, do celów niniejszego załącznika, postać użytkową składającą się co najmniej z jednego dodatku do żywności, enzymu spożywczego lub składnika odżywczego, do których dodano substancje, takie jak dodatki do żywności lub inne składniki żywności w celu ułatwienia ich przechowywania, sprzedaży, normalizacji, rozcieńczenia lub rozpuszczenia.

CZĘŚĆ 1

Nośniki w dodatkach do żywności

Nr E nośnika Nazwa nośnika Maksymalny poziom Dodatki do żywności, do których dany nośnik może być dodawany
E 1520 Propano-1,2-diol (glikol propylenowy) 1 000 mg/kg w gotowej żywności (w wyniku przeniesienia -»carry over«)(*) Barwniki, emulgatory i przeciwutleniacze
E 422 Glicerol quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 420 Sorbitol
E 421 Mannitol
E 953 Izomalt
E 965 Maltitol
E 966 Laktitol
E 967 Ksylitol
E 968 Erytrytol
E 400 - 404 Kwas alginowy - alginiany (część 6 tabela 7)
E 405 Alginian glikolu propylenowego
E 406 Agar
E 407 Karagen
E 410 Mączka chleba świętojańskiego
E 412 Guma guar
E 413 Tragakanta
E 414 Guma arabska (guma akacjowa)
E 415 Guma ksantanowa
E 440 Pektyny
E 432 - E 436 Polisorbaty (część 6 tabela 4) quantum satis Substancje przeciwpieniące
E 442 Fosfatydy amonu quantum satis Przeciwutleniacze
E 460 Celuloza quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 461 Metyloceluloza
E 462 Etyloceluloza
E 463 Hydroksypropyloceluloza
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza
E 465 Etylometyloceluloza
E 466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa
E 322 Lecytyny quantum satis Barwniki i rozpuszczalne w tłuszczach przeciwutleniacze
E 432 - E 436 Polisorbaty (część 6 tabela 4)
E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono-i diacetylowinowym
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
E 491 - E 495 Estry sorbitolu (część 6 tabela 5) quantum satis Barwniki i substancje przeciwpieniące
E 1404 Skrobia utleniona quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 1410 Fosforan monoskrobiowy
E 1412 Fosforan diskrobiowy
E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy
E 1420 Skrobia acetylowana
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy
E 1440 Hydroksypropyloskrobia
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy
E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona
E 170 Węglan wapnia
E 263 Octan wapnia
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 341 Fosforany wapnia
E 501 Węglany potasu
E 504 Węglany magnezu
E 508 Chlorek potasu
E 509 Chlorek wapnia
E 511 Chlorek magnezu
E 514 Siarczany sodu
E 515 Siarczany potasu
E 516 Siarczan wapnia
E 517 Siarczan amonu
E 577 Glukonian potasu
E 640 Glicyna i jej sól sodowa
E 1505(*) Cytrynian trietylowy
E 1518(*) Trioctan glicerolu (triacetyna)
E 551 Dwutlenek krzemu quantum satis Emulgatory i barwniki
E 552 Krzemian wapnia
E 553b Talk 50 mg/kg w preparacie barwnikowym Barwniki
E 901 Wosk pszczeli, biały i żółty quantum satis Barwniki
E 1200 Polidekstroza quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 1201 Poliwinylopirolidon quantum satis Substancje słodzące
E 1202 Poliwinylopolipirolidon
E 322 Lecytyny quantum satis Substancje glazurujące do owoców
E 432 - E 436 Polisorbaty
E 470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 491 - E 495 Estry sorbitolu
E 570 Kwasy tłuszczowe
E 900 Dimetylopolisiloksan
E 1521 Glikol polietylenowy quantum satis Substancje słodzące
E 425 Konjac quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 459 Beta-cyklodekstryna 1 000 mg/kg w gotowej żywności Wszystkie dodatki do żywności
E 468 Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana

Guma celulozowa usieciowana

quantum satis Substancje słodzące
E 469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza

Enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa

quantum satis Wszystkie dodatki do żywności
E 555 Krzemian glinowo-potasowy 90 % w odniesieniu do pigmentu W dwutlenku tytanu E 171 oraz w tlenkach i wodorotlenkach żelaza E 172
(*) Maksymalny poziom ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych wynosi 3 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie z E 1505, E 1517 i E 1518). W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l.

CZĘŚĆ 2

Dodatki do żywności inne niż nośniki w dodatkach do żywności(*)

Nr E dodanego dodatku do żywności Nazwa dodanego dodatku do żywności Maksymalny poziom Preparaty dodatków do żywności, do których

dany dodatek do żywności może być

dodawany

Tabela 1 quantum satis Wszystkie preparaty dodatków do żywności
E 200 - E 203 Kwas sorbowy - sorbiniany (część 6 tabela 2) 1 500 mg/kg pojedynczo lub łącznie w preparacie; 15 mg/kg w produkcie końcowym, w przeliczeniu na wolny kwas Preparaty barwnikowe
E 210 Kwas benzoesowy
E 211 Benzoesan sodu
E 212 Benzoesan potasu
E 220 - E 228 Dwutlenek siarki - siarczyny (część 6 tabela 3) 100 mg/kg w preparacie i 2 mg/kg w produkcie końcowym, w przeliczeniu na SO2 Preparaty barwnikowe (z wyjątkiem E 163 antocyjany, E 150b karmel siarczynowy i E 150d karmel amoniakalno-siarczynowy)(**)
E 320 Butylohydroksyanizol (BHA) 20 mg/kg pojedynczo lub łącznie (w przeliczeniu na zawartość tłuszczu) w preparacie, 0,4 mg/kg w produkcie końcowym (pojedynczo lub łącznie) Emulgatory zawierające kwasy tłuszczowe
E 321 Butylohydroksytoluen (BHT)
E 338 Kwas fosforowy 40 000 mg/kg pojedynczo lub łącznie w preparacie (w przeliczeniu na P2O5) Preparaty barwnika E 163 antocyjany
E 339 Fosforany sodu
E 340 Fosforany potasu
E 343 Fosforany magnezu
E 450 Difosforany
E 451 Trifosforany
E 341 Fosforany wapnia 40 000 mg/kg w preparacie (w przeliczeniu na P2O5) Preparaty barwnikowe i preparaty emulgatorów
10 000 mg/kg w preparacie (w przeliczeniu na P2O5) Preparaty polioli
10 000 mg/kg w preparacie (w przeliczeniu na P2O5) Preparaty E 412 guma guar
E 392 Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) 1 000 mg/kg w preparacie, 5 mg/kg w produkcie końcowym wyrażone jako suma kwasu karnozowego i karnozolu Preparaty barwnikowe
E 416 Guma karaya 50 000 mg/kg w preparacie, 1 mg/kg w produkcie końcowym Preparaty barwnikowe
E 432 - E 436 Polisorbaty quantum satis Preparaty barwnikowe, preparaty przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach i substancji glazurujących do owoców
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych quantum satis Preparaty barwnikowe i preparaty przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach
E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu quantum satis Preparaty barwnikowe i preparaty przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach
E 476 Polirycynooleinian poliglicerolu 50 000 mg/kg w preparacie, 500 mg/kg w gotowej żywności Jako emulgator w preparatach barwnikowych używanych w:

surimi i produktach rybnych w stylu japońskim (Kamaboko) (E 120 koszenila, kwas karminowy, karminy)

produktach mięsnych, pastach rybnych i przetworach owocowych używanych w aromatyzowanych przetworach mlecznych i w deserach (E 163 antocyjany, E 100 kurkumina i E 120 koszenila, kwas karminowy, karminy)

E 491 - 495 Estry sorbitolu (część 6 tabela 5) quantum satis Preparaty barwnikowe, preparaty substancji przeciwpieniących i substancji glazurujących do owoców
E 551 Dwutlenek krzemu 50 000 mg/kg w preparacie Suche preparaty barwnikowe w proszku
10 000 mg/kg w preparacie Preparaty E 508 chlorek potasu oraz E 412 guma guar
E 551 Dwutlenek krzemu 50 000 mg/kg w preparacie Suche preparaty emulgatorów w proszku
E 552 Krzemian wapnia
E 551 Dwutlenek krzemu 10 000 mg/kg w preparacie Suche preparaty polioli w proszku
E 552 Krzemian wapnia
E 553a Krzemian magnezu
E 553b Talk
E 900 Dimetylopolisiloksan 200 mg/kg w preparacie, 0,2 mg/l w gotowej żywności Preparaty barwnikowe zawierające E 160a karoteny, E 160b annato, biksyna, norbiksyna, E 160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna, kapsorubina, E 160d likopen i E 160e beta-apo-8'-karotenal
E 903 Wosk carnauba 130 000 mg/kg w preparacie,

1 200 mg/kg ze wszystkich źródeł

w produkcie końcowym

Jako stabilizator w preparatach substancji słodzących lub kwasów przeznaczonych do użycia w gumie do żucia
(*) Z wyjątkiem enzymów dopuszczonych jako dodatki do żywności.

(**) E 163 antocyjany mogą zawierać siarczyny w ilości do 100 000 mg/kg. E 150b karmel siarczynowy oraz E 150d karmel amoniakalno-siarczynowy mogą zawierać 2 000 mg/kg zgodnie z kryteriami czystości (dyrektywa 2008/128/WE).

Uwaga: Ogólne zasady dotyczące warunków stosowania dodatków do żywności wymienionych w części 2

(1) Dodatki do żywności wymienione w części 6 tabela 1 niniejszego załącznika, które są generalnie dopuszczone do stosowania w żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, zamieszczone w załączniku II część C(1) grupa I, zostały umieszczone jako dodatki do żywności (stosowane w celach innych niż nośniki) w dodatkach do żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, o ile nie określono inaczej.

(2) W przypadku fosforanów i krzemianów maksymalne poziomy określono tylko w preparacie dodatków do żywności, a nie w gotowej żywności.

(3) W przypadku wszystkich pozostałych dodatków do żywności z podaną liczbową wartością ADI maksymalne poziomy określono w odniesieniu do preparatu dodatków do żywności oraz do gotowej żywności.

(4) Żadne dodatki do żywności nie zostały dopuszczone w funkcji barwnika, substancji słodzącej lub wzmacniacza smaku.

CZĘŚĆ 3

Dodatki do żywności, w tym nośniki, w enzymach spożywczych(*)

Nr E dodanego dodatku do żywności Nazwa dodanego dodatku do żywności Maksymalny poziom w preparacie enzymów spożywczych Maksymalny poziom w gotowej żywności z wyjątkiem napojów Maksymalny poziom w napojach Czy może być stosowany jako nośnik?
E 170 Węglan wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 200 Kwas sorbowy 20 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas) 20 mg/kg 10 mg/l
E 202 Sorbinian potasu
E 210 Kwas benzoesowy 5 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas)

12 000 mg/kg w podpuszczce

1,7 mg/kg

5 mg/kg w serze, w którym użyto podpuszczki

0,85 mg/l

2,5 mg/l w napojach na bazie serwatki, w której użyto podpuszczki

E 211 Benzoesan sodu
E 214 p-Hydroksybenzoesan etylu 2 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas) 2 mg/kg 1 mg/l
E 215 Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
E 218 p-Hydroksybenzoesan metylu
E 219 Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu
E 220 Dwutlenek siarki 2 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na SO2)

5 000 mg/kg tylko

w enzymach spożywczych do warzenia piwa

6 000 mg/kg tylko

w przypadku beta-amylazy z jęczmienia

10 000 mg/kg tylko w przypadku papainy w postaci stałej

2 mg/kg 2 mg/l
E 221 Siarczyn sodu
E 222 Wodorosiarczyn sodu
E 223 Pirosiarczyn sodu
E 224 Pirosiarczyn potasu
E 250 Azotyn sodu 500 mg/kg 0,01 mg/kg Brak zastosowania
E 260 Kwas octowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 261 Octan potasu quantum satis quantum satis quantum satis
E 262 Octany sodu quantum satis quantum satis quantum satis
E 263 Octan wapnia quantum satis quantum satis quantum satis
E 270 Kwas mlekowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 281 Propionian sodu quantum satis quantum satis 50 mg/l
E 290 Dwutlenek węgla quantum satis quantum satis quantum satis
E 296 Kwas jabłkowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 300 Kwas askorbinowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 301 Askorbinian sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 302 Askorbinian wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego quantum satis quantum satis quantum satis
E 306 Mieszanina tokoferoli quantum satis quantum satis quantum satis
E 307 Alfa-tokoferol quantum satis quantum satis quantum satis
E 308 Gamma-tokoferol quantum satis quantum satis quantum satis
E 309 Delta-tokoferol quantum satis quantum satis quantum satis
E 322 Lecytyny quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 325 Mleczan sodu quantum satis quantum satis quantum satis
E 326 Mleczan potasu quantum satis quantum satis quantum satis
E 327 Mleczan wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 330 Kwas cytrynowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 331 Cytryniany sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 332 Cytryniany potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 333 Cytryniany wapnia quantum satis quantum satis quantum satis
E 334 Kwas winowy (L(+)-) quantum satis quantum satis quantum satis
E 335 Winiany sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 336 Winiany potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 337 Winian potasowo-sodowy quantum satis quantum satis quantum satis
E 350 Jabłczany sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 338 Kwas fosforowy 10 000 mg/kg (w przeliczeniu na P2O5) quantum satis quantum satis
E 339 Fosforany sodu 50 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie, w przeliczeniu na P2O5) quantum satis quantum satis Tak
E 340 Fosforany potasu
E 341 Fosforany wapnia
E 343 Fosforany magnezu
E 351 Jabłczan potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 352 Jabłczany wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 354 Winian wapnia quantum satis quantum satis quantum satis
E 380 Cytrynian triamonowy quantum satis quantum satis quantum satis
E 400 Kwas alginowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 401 Alginian sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 402 Alginian potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 403 Alginian amonu quantum satis quantum satis quantum satis
E 404 Alginian wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 406 Agar quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 407 Karagen quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 407a Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma quantum satis quantum satis quantum satis
E 410 Mączka chleba świętojańskiego quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 412 Guma guar quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 413 Tragakanta quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 414 Guma akacjowa (guma arabska) quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 415 Guma ksantanowa quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 417 Guma tara quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 418 Guma gellan quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 420 Sorbitol quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 421 Mannitol quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 422 Glicerol quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 440 Pektyny quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 450 Difosforany 50 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na P2O5) quantum satis quantum satis
E 451 Trifosforany
E 452 Polifosforany
E 460 Celuloza quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 461 Metyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 462 Etyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis
E 463 Hydroksypropyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 465 Etylometyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis
E 466 Karboksymetyloceluloza

Sól sodowa karboksymetylocelulozy

Guma celulozowa

quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza quantum satis quantum satis quantum satis
E 470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych quantum satis quantum satis quantum satis
E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych quantum satis quantum satis quantum satis
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono-i diacetylowinowym quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych 50 000 mg/kg 50 mg/kg 25 mg/l Tak, tylko jako nośnik
E 500 Węglany sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 501 Węglany potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak, tylko E 501 (i) węglan potasu
E 503 Węglany amonu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 504 Węglany magnezu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny) quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 508 Chlorek potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 509 Chlorek wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 511 Chlorek magnezu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 513 Kwas siarkowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 514 Siarczany sodu quantum satis quantum satis quantum satis Tak, tylko E 514 (i) siarczan sodu
E 515 Siarczany potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 516 Siarczan wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 517 Siarczan amonu 100 000 mg/kg 100 mg/kg 50 mg/l Tak
E 524 Wodorotlenek sodu quantum satis quantum satis quantum satis
E 525 Wodorotlenek potasu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 526 Wodorotlenek wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 527 Wodorotlenek amonu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 528 Wodorotlenek magnezu quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 529 Tlenek wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 530 Tlenek magnezu quantum satis quantum satis quantum satis
E 551 Dwutlenek krzemu 50 000 mg/kg w suchym preparacie w proszku quantum satis quantum satis Tak
E 570 Kwasy tłuszczowe quantum satis quantum satis quantum satis
E 574 Kwas glukonowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 575 Lakton kwasu glukonowego quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 576 Glukonian sodu quantum satis quantum satis quantum satis
E 577 Glukonian potasu quantum satis quantum satis quantum satis
E 578 Glukonian wapnia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 640 Glicyna i jej sól sodowa quantum satis quantum satis quantum satis
E 920 L-cysteina 10 000 mg/kg 10 mg/kg 5 mg/l
E 938 Argon quantum satis quantum satis quantum satis
E 939 Hel quantum satis quantum satis quantum satis
E 941 Azot quantum satis quantum satis quantum satis
E 942 Podtlenek azotu quantum satis quantum satis quantum satis
E 948 Tlen quantum satis quantum satis quantum satis
E 949 Wodór quantum satis quantum satis quantum satis
E 965 Maltitol quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 966 Laktitol quantum satis quantum satis quantum satis Tak (tylko jako nośnik)
E 967 Ksylitol quantum satis quantum satis quantum satis Tak (tylko jako nośnik)
E 1200 Polidekstroza quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1404 Skrobia utleniona quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1410 Fosforan monoskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1412 Fosforan diskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1420 Skrobia acetylowana quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1440 Hydroksypropyloskrobia quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1450 Sól sodowa

oktenylobursztynianu

skrobiowego

quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona quantum satis quantum satis quantum satis Tak
E 1520 Propano-1,2-diol (glikol propylenowy) 500 g/kg (**) (**) Tak, tylko jako nośnik
(*) W tym enzymy dopuszczone jako dodatki do żywności.

(**) Maksymalny poziom ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych wynosi 3 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie z E 1505, E 1517 i E 1518). W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l.

Uwaga: Ogólne zasady dotyczące warunków stosowania dodatków do żywności wymienionych w części 3

(1) Dodatki do żywności wymienione w części 6 tabela 1 niniejszego załącznika, które są generalnie dopuszczone do stosowania w żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, zamieszczone w załączniku II część C(1) grupa I, zostały umieszczone jako dodatki do żywności w enzymach spożywczych zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, o ile nie określono inaczej.

(2) W przypadku fosforanów i krzemianów, jeżeli są stosowane jako dodatki, maksymalne poziomy określono tylko w preparacie enzymów spożywczych, a nie w gotowej żywności.

(3) W przypadku wszystkich pozostałych dodatków do żywności z podaną liczbową wartością ADI maksymalne poziomy określono w odniesieniu do preparatu enzymów spożywczych oraz do gotowej żywności.

(4) Żadne dodatki do żywności nie zostały dopuszczone w funkcji barwnika, substancji słodzącej lub wzmacniacza smaku.

CZĘŚĆ 4

Dodatki do żywności, w tym nośniki, w środkach aromatyzujących

Nr E dodatku Nazwa dodatku Kategorie środków aromatyzujących, do których dany dodatek może być dodawany Maksymalny poziom
Tabela 1 Wszystkie środki aromatyzujące quantum satis
E 420

E 421

E 953

E 965

E 966

E 967

E 968

Sorbitol

Mannitol

Izomalt

Maltitol

Laktitol

Ksylitol

Erytrytol

Wszystkie środki aromatyzujące quantum satis do celów innych niż słodzenie, nie jako wzmacniacze smaku
E 200 - E 203

E 210

E 211

E 212

E 213

Kwas sorbowy i sorbiniany (część 6 tabela 2)

Kwas benzoesowy

Benzoesan sodu

Benzoesan potasu

Benzoesan wapnia

Wszystkie środki aromatyzujące 1 500 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas) w środkach aromatyzujących
E 310

E 311

E 312

E 319

E 320

Galusan propylu

Galusan oktylu

Galusan dodecylu

Tert-butylohydrochinon (TBHQ)

Butylohydroksyanizol (BHA)

Olejki eteryczne 1 000 mg/kg (galusany, TBHQ i BHA, pojedynczo lub łącznie) w olejkach eterycznych
Środki aromatyzujące inne niż olejki eteryczne 100 mg/kg(*) (galusany, pojedynczo lub łącznie)

200 mg/kg(*) (TBHQ i BHA, pojedynczo lub łącznie) w środkach aromatyzujących

E 338 - E 452 Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany (część 6 tabela 6) Wszystkie środki aromatyzujące 40 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na P2O5) w środkach aromatyzujących
E 392 Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) Wszystkie środki aromatyzujące 1 000 mg/kg (wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego) w środkach aromatyzujących
E 416 Guma karaya Wszystkie środki aromatyzujące 50 000 mg/kg w środkach aromatyzujących
E 425 Konjac Wszystkie środki aromatyzujące quantum satis
E 432 - E 436 Polisorbaty (część 6 tabela 4) Wszystkie środki aromatyzujące z wyjątkiem środków aromatyzujących dymu wędzarniczego w postaci płynnej oraz środków aromatyzujących na bazie oleożywic z przypraw(**) 10 000 mg/kg w środkach aromatyzujących
Środki spożywcze zawierające środki aromatyzujące dymu wędzarniczego w postaci płynnej oraz środki aromatyzujące na bazie oleożywic z przypraw 1 000 mg/kg w gotowej żywności
E 459 Beta-cyklodekstryna Kapsułkowane środki aromatyzujące w:
- herbatach aromatyzowanych

i koncentratach aromatyzowanych napojów w proszku typu instant

500 mg/l w gotowej żywności
- przekąskach smakowych 1 000 mg/kg w środkach spożywczych gotowych do spożycia lub przygotowanych do spożycia zgodnie z instrukcjami producenta
Nr E dodatku Nazwa dodatku Kategorie środków aromatyzujących, do których dany dodatek może być dodawany Maksymalny poziom
E 551 Dwutlenek krzemu Wszystkie środki aromatyzujące 50 000 mg/kg w środkach aromatyzujących
E 900 Dimetylopolisiloksan Wszystkie środki aromatyzujące 10 mg/kg w środkach aromatyzujących
E 901 Wosk pszczeli Środki aromatyzujące

w aromatyzowanych napojach

bezalkoholowych

200 mg/l w napojach aromatyzowanych
E 1505 Cytrynian trietylowy Wszystkie środki aromatyzujące 3 000 mg/kg ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych gotowych do spożycia lub przygotowanych do spożycia zgodnie z instrukcjami producenta; pojedynczo lub łącznie. W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l
E 1517 Dioctan glicerolu (diacetyna)
E 1518 Trioctan glicerolu (triacetyna)
E 1520 Propano-1,2-diol (glikol propylenowy)
E 1519 Alkohol benzylowy Środki aromatyzujące do:
- likierów, win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów na bazie wina i aromatyzowanych koktajli na bazie wina 100 mg/l w gotowej żywności
- wyrobów cukierniczych, w tym czekolady, pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich 250 mg/kg ze wszystkich źródeł

w środkach spożywczych gotowych do

spożycia lub przygotowanych do

spożycia zgodnie z instrukcjami

producenta

(*) Zasada proporcjonalności: w przypadku łącznego stosowana galusanów, TBHQ i BHA, indywidualne poziomy należy proporcjonalnie zmniejszyć.

(**) Oleożywice z przypraw są zdefiniowane jako ekstrakty z przypraw, z których w wyniku odparowania został usunięty rozpuszczalnik ekstrakcyjny; ekstrakt ten jest mieszaniną lotnych olejków i składników żywicznych pochodzących z przypraw.

CZĘŚĆ 5

Dodatki do żywności w składnikach odżywczych

Sekcja A

- Dodatki do żywności w składnikach odżywczych z wyjątkiem składników odżywczych przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych dla niemowląt i małych dzieci, wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II

Nr E dodatku do żywności Nazwa dodatku do żywności Maksymalny poziom Składnik odżywczy, do którego dany dodatek do żywności może być dodawany Czy może być stosowany jako nośnik?
E 170 Węglan wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 260 Kwas octowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 261 Octan potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 262 Octany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 263 Octan wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 270 Kwas mlekowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 290 Dwutlenek węgla quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 296 Kwas jabłkowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 300 Kwas askorbinowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 301 Askorbinian sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 302 Askorbinian wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 306 Mieszanina tokoferoli quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 307 Alfa-tokoferol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 308 Gamma-tokoferol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 309 Delta-tokoferol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 322 Lecytyny quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 325 Mleczan sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 326 Mleczan potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 327 Mleczan wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 330 Kwas cytrynowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 331 Cytryniany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 332 Cytryniany potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 333 Cytryniany wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 334 Kwas winowy (L(+)-) quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 335 Winiany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 336 Winiany potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 337 Winian potasowo-sodowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 338 - E 452 Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany (część 6 tabela 6) 40 000 mg/kg w przeliczeniu na P2O5 w preparacie składników odżywczych Wszystkie składniki odżywcze
E 350 Jabłczany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 351 Jabłczan potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 352 Jabłczany wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 354 Winian wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 380 Cytrynian triamonowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 392 Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu) 1 000 mg/kg w preparacie beta-karotenu i likopenu, 5 mg/kg w produkcie końcowym wyrażone jako suma kwasu karnozowego i karnozolu W preparatach beta-karotenu i likopenu
E 400 - E 404 Kwas alginowy - alginiany (część 6 tabela 7) quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 406 Agar quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 407 Karagen quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 407a Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 410 Mączka chleba świętojańskiego quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 412 Guma guar quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 413 Tragakanta quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 414 Guma akacjowa (guma arabska) quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 415 Guma ksantanowa quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 417 Guma tara quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 418 Guma gellan quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 420 Sorbitol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 421 Mannitol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 422 Glicerol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 432 - E 436 Polisorbaty (część 6 tabela 4) quantum satis tylko w preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy E. W preparatach witaminy A i D maksymalny poziom w gotowej żywności wynosi 2 mg/kg W preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witamin A, D i E. Tak
E 440 Pektyny quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 459 Beta-cyklodekstryna 100 000 mg/kg w preparacie

i 1 000 mg/kg w gotowej żywności

Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 460 Celuloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 461 Metyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 462 Etyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 463 Hydroksypropyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 465 Etylometyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 466 Karboksymetyloceluloza

Sól sodowa karboksymetylocelulozy

Guma celulozowa

quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono-i diacetylowinowym quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych quantum satis W preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy E Tak
2 mg/kg w gotowej żywności W preparatach witaminy A i D
E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu quantum satis W preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy E Tak
2 mg/kg w gotowej żywności W preparatach witaminy A i D
E 491 - E 495 Estry sorbitolu (część 6 tabela 5) quantum satis W preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy E Tak
2 mg/kg w gotowej żywności W preparatach witaminy A i D
E 500 Węglany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 501 Węglany potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 503 Węglany amonu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 504 Węglany magnezu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny) quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 508 Chlorek potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 509 Chlorek wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 511 Chlorek magnezu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 513 Kwas siarkowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 514 Siarczany sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 515 Siarczany potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 516 Siarczan wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 524 Wodorotlenek sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 525 Wodorotlenek potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 526 Wodorotlenek wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 527 Wodorotlenek amonu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 528 Wodorotlenek magnezu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 529 Tlenek wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 530 Tlenek magnezu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 551, E 552 Dwutlenek krzemu Krzemian wapnia 50 000 mg/kg w suchym preparacie w proszku (pojedynczo lub łącznie) W suchych preparatach w proszku wszystkich składników odżywczych
10 000 mg/kg w preparacie (tylko E 551) W preparatach chlorku potasu stosowanych w substytutach soli
E 554 Krzemian glinowo-sodowy 15 000 mg/kg w preparacie W preparatach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
E 570 Kwasy tłuszczowe quantum satis Wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem składników odżywczych zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe
E 574 Kwas glukonowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 575 Lakton kwasu glukonowego quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 576 Glukonian sodu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 577 Glukonian potasu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 578 Glukonian wapnia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 640 Glicyna i jej sól sodowa quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 900 Dimetylopolisiloksan 200 mg/kg w preparacie, 0,2 mg/l w gotowej żywności W preparatach beta-karotenu i likopenu
E 901 Wosk pszczeli, biały i żółty quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 938 Argon quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 939 Hel quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 941 Azot quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 942 Podtlenek azotu quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 948 Tlen quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 949 Wodór quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 953 Izomalt quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 965 Maltitol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 966 Laktitol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 967 Ksylitol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 968 Erytrytol quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 1103 Inwertaza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze
E 1200 Polidekstroza quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1404 Skrobia utleniona quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1410 Fosforan monoskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1412 Fosforan diskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1420 Skrobia acetylowana quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1440 Hydroksypropyloskrobia quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Tak
E 1452 Sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego 35 000 mg/kg w gotowej żywności Wyłącznie do kapsułkowania preparatów witaminowych stosowanych w suplementach żywnościowych określonych w dyrektywie 2002/46/WE Tak
E 1518 Trioctan glicerolu (triacetyna) (*) Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
E 1520(*) Propano-1,2-diol (glikol propylenowy) 1 000 mg/kg w gotowej żywności (w wyniku przeniesienia - »carry-over«)(*) Wszystkie składniki odżywcze Tak, tylko jako nośnik
(*) Maksymalny poziom w odniesieniu do E 1518 i E 1520 ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych wynosi 3 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie z E 1505 i E 1517). W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l.

Sekcja B

- Dodatki do żywności dodawane do składników odżywczych przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych dla niemowląt i małych dzieci, wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II

Nr E dodatku do żywności Nazwa dodatku do żywności Maksymalny poziom Składnik odżywczy, do którego dany dodatek do żywności może być dodawany Kategoria żywności
E 301 Askorbinian sodu Całkowita zawartość wynikająca z przeniesienia 75 mg/l Powłoki preparatów składników odżywczych zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 304 (i) Palmitynian askorbylu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 306

E 307

E 308

E 309

Mieszanina tokoferoli

Alfa-tokoferol

Gamma-tokoferol

Delta-tokoferol

Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 322 Lecytyny Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 330 Kwas cytrynowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 331 Cytryniany sodu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzegane Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 332 Cytryniany potasu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzegane Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 333 Cytryniany wapnia Całkowita zawartość wynikająca z przeniesienia 0,1 mg/kg, w przeliczeniu na wapń i w granicach zawartości wapnia i stosunku wapnia do fosforu ustalonych dla danej kategorii środków spożywczych Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 341 (iii) Fosforan triwapniowy Należy przestrzegać maksymalnego

poziomu 1 000 mg/kg podanego

w przeliczeniu na P2O5 ze wszystkich

zastosowań w gotowej żywności

wymienionej w pkt 13.1.3 części

E załącznika II (tylko w odniesieniu do

E 341 (iii) z uwzględnieniem przepisu

dotyczącego maksymalnego poziomu

glinu)

Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 401 Alginian sodu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 402 Alginian potasu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 404 Alginian wapnia Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 414 Guma arabska (guma akacjowa) 150 000 mg/kg w preparacie składników odżywczych i 10 mg/kg w produkcie końcowym (zawartość wynikająca z przeniesienia) Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 415 Guma ksantanowa Do stosowaniaw preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 421 Mannitol 1 000 razy więcej niż witaminy B12,

3 mg/kg (całkowita zawartość wynikająca z przeniesienia)

Jako nośnik dla witaminy

B12

Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 440 Pektyny Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Preparaty do dalszego żywienia niemowląt i przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 466 Karboksymetyloceluloza,

Sól sodowa karboksymetylocelulozy,

Guma celulozowa

Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci, określone w dyrektywie 1999/21/WE
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzegane Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w dobrym zdrowiu
E 551 Dwutlenek krzemu 10 000 mg/kg w preparatach składników odżywczych Suche preparaty

składników odżywczych

w proszku

Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 1420 Skrobia acetylowana Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 1450 Sól sodowa

oktenylobursztynianu

skrobiowego

100 mg/kg (zawartość wynikająca z przeniesienia) Preparaty witaminowe Żywność dla niemowląt i małych dzieci
1 000 mg/kg (zawartość wynikająca z przeniesienia) Preparaty

wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

E 1451 Acetylowana skrobia utleniona Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE

Uwaga: Ogólne zasady dotyczące warunków stosowania dodatków do żywności wymienionych w części 5

(1) Dodatki do żywności wymienione w części 6 tabela 1 niniejszego załącznika, które są generalnie dopuszczone do stosowania w żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, zamieszczone w załączniku II część C(1) grupa I, zostały umieszczone jako dodatki do żywności w składnikach odżywczych zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, o ile nie określono inaczej.

(2) W przypadku fosforanów i krzemianów, jeżeli są stosowane jako dodatki, maksymalne poziomy określono tylko w preparacie składników odżywczych, a nie w gotowej żywności.

(3) W przypadku wszystkich pozostałych dodatków do żywności z podaną liczbową wartością ADI maksymalne poziomy określono w odniesieniu do preparatu składników odżywczych oraz do gotowej żywności.

(4) Żadne dodatki do żywności nie zostały dopuszczone w funkcji barwnika, substancji słodzącej lub wzmacniacza smaku.

CZĘŚĆ 6

Definicje grup dodatków do żywności do celów części 1-5

Tabela 1

Nr E Nazwa
E 170 Węglan wapnia
E 260 Kwas octowy
E 261 Octan potasu
E 262 Octany sodu
E 263 Octan wapnia
E 270 Kwas mlekowy
E 290 Dwutlenek węgla
E 296 Kwas jabłkowy
E 300 Kwas askorbinowy
E 301 Askorbinian sodu
E 302 Askorbinian wapnia
E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
E 306 Mieszanina tokoferoli
E 307 Alfa-tokoferol
E 308 Gamma-tokoferol
E 309 Delta-tokoferol
E 322 Lecytyny
E 325 Mleczan sodu
E 326 Mleczan potasu
E 327 Mleczan wapnia
E 330 Kwas cytrynowy
E 331 Cytryniany sodu
E 332 Cytryniany potasu
E 333 Cytryniany wapnia
E 334 Kwas winowy (L(+)-)
E 335 Winiany sodu
E 336 Winiany potasu
E 337 Winian potasowo-sodowy
E 350 Jabłczany sodu
E 351 Jabłczan potasu
E 352 Jabłczany wapnia
E 354 Winian wapnia
E 380 Cytrynian triamonowy
E 400 Kwas alginowy
E 401 Alginian sodu
E 402 Alginian potasu
E 403 Alginian amonu
E 404 Alginian wapnia
E 406 Agar
E 407 Karagen
E 407a Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma
E 410 Mączka chleba świętojańskiego
E 412 Guma guar
E 413 Tragakanta
E 414 Guma akacjowa (guma arabska)
E 415 Guma ksantanowa
E 417 Guma tara
E 418 Guma gellan
E 422 Glicerol
E 440 Pektyny
E 460 Celuloza
E 461 Metyloceluloza
E 462 Etyloceluloza
E 463 Hydroksypropyloceluloza
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza
E 465 Etylometyloceluloza
E 466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa
E 469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza, enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa
E 470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
E 472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego
E 500 Węglany sodu
E 501 Węglany potasu
E 503 Węglany amonu
E 504 Węglany magnezu
E 507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny)
E 508 Chlorek potasu
E 509 Chlorek wapnia
E 511 Chlorek magnezu
E 513 Kwas siarkowy
E 514 Siarczany sodu
E 515 Siarczany potasu
E 516 Siarczan wapnia
E 524 Wodorotlenek sodu
E 525 Wodorotlenek potasu
E 526 Wodorotlenek wapnia
E 527 Wodorotlenek amonu
E 528 Wodorotlenek magnezu
E 529 Tlenek wapnia
E 530 Tlenek magnezu
E 570 Kwasy tłuszczowe
E 574 Kwas glukonowy
E 575 Lakton kwasu glukonowego
E 576 Glukonian sodu
E 577 Glukonian potasu
E 578 Glukonian wapnia
E 640 Glicyna i jej sól sodowa
E 938 Argon
E 939 Hel
E 941 Azot
E 942 Podtlenek azotu
E 948 Tlen
E 949 Wodór
E 1103 Inwertaza
E 1200 Polidekstroza
E 1404 Skrobia utleniona
E 1410 Fosforan monoskrobiowy
E 1412 Fosforan diskrobiowy
E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy
E 1420 Skrobia acetylowana
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy
E 1440 Hydroksypropyloskrobia
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy
E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona

Tabela 2

Kwas sorbowy - sorbiniany

Numer E Nazwa
E 200 Kwas sorbowy
E 202 Sorbinian potasu
E 203 Sorbinian wapnia

Tabela 3

Dwutlenek siarki - siarczyny

Numer E Nazwa
E 220 Dwutlenek siarki
E 221 Siarczyn sodu
E 222 Wodorosiarczyn sodu
E 223 Pirosiarczyn sodu
E 224 Pirosiarczyn potasu
E 226 Siarczyn wapnia
E 227 Wodorosiarczyn wapnia
E 228 Wodorosiarczyn potasu

Tabela 4

Polisorbaty

Numer E Nazwa
E 432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 20)
E 433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80)
E 434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 40)
E 435 Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60)
E 436 Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 65)

Tabela 5

Estry sorbitolu

Numer E Nazwa
E 491 Monostearynian sorbitolu
E 492 Tristearynian sorbitolu
E 493 Monolaurynian sorbitolu
E 494 Monooleinian sorbitolu
E 495 Monopalmitynian sorbitolu

Tabela 6

Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany

Numer E Nazwa
E 338 Kwas fosforowy
E 339 Fosforany sodu
E 340 Fosforany potasu
E 341 Fosforany wapnia
E 343 Fosforany magnezu
E 450 Difosforany
E 451 Trifosforany
E 452 Polifosforany

Tabela 7

Kwas alginowy - alginiany

Numer E Nazwa
E 400 Kwas alginowy
E 401 Alginian sodu
E 402 Alginian potasu
E 403 Alginian amonu"

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 26.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2011.295.178

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1130/2011 zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych
Data aktu: 11/11/2011
Data ogłoszenia: 12/11/2011
Data wejścia w życie: 02/12/2011