Decyzja 97/80/WE ustanawiająca przepisy w celu wdrożenia dyrektywy Rady 96/16/WE w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych

DECYZJA KOMISJI
z dnia 18 grudnia 1996 r.
ustanawiająca przepisy w celu wdrożenia dyrektywy Rady 96/16/WE w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(97/80/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 25 stycznia 1997 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 96/16/WE z dnia 19 marca 1996 r., w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych(1), w szczególności jej art. 3 ust. 2, art. 4 ust. 2 i art. 6 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

w związku z zastąpieniem dyrektywy 72/280/EWG dyrektywą 96/16/WE, właściwe jest równoległe zmodyfikowanie decyzji Komisji 72/356/EWG z dnia 18 października 1972 r. ustanawiającej przepisy wykonawcze dla statystycznych badań dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych(2), ostatnio zmienionej decyzją 86/180/EWG(3), stanowiące środki zapewnienia ciągłego rozwoju statystyki w harmonii z dominującymi warunkami ekonomicznymi;

doświadczenia nabyte podczas stosowania decyzji 72/356/EWG wykazały, że konieczne jest przyjęcie bardziej szczegółowych objaśnień dotyczących przetworów i tabel;

w celu poprawienia integracji statystyk wspólnotowych, stosowne jest oczekiwanie na całkowitą koordynację z wykazem Prodcom, określoną w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 3924/91 z dnia 19 grudnia 1991 r., w sprawie ustanowienia badań wspólnotowych produkcji przemysłowej(4);

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Statystyki Rolniczej,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Wykaz przetworów mlecznych objętych badaniami określonymi w art. 3 ust. 2 dyrektywy 96/16/WE podany jest w załączniku I do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Wzory tabel, jakie należy stosować do przekazywania danych określonych w art. 6 ust. 1 dyrektywy 96/16/WE, podane są w załączniku II do niniejszej decyzji.

Artykuł  3

Program pracy określony w art. 4 ust. 2 dyrektywy 96/16/WE podany jest w załączniku III do niniejszej decyzji.

Artykuł  4

Decyzja 72/356/EWG traci moc z dniem 1 stycznia 1997 r.

Odniesienia do uchylonej decyzji należy traktować jako odniesienia do niniejszej decyzji.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 grudnia 1996 r.

W imieniu Komisji
Yves-Thibault DE SILGUY
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 78 z 28.3.1996, str. 27.

(2) Dz.U. L 246 z 30.10.1972, str. 1.

(3) Dz.U. L 138 z 24.5.1986, str. 49.

(4) Dz.U. L 374 z 31.12.1991, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 1

WYKAZ PRZETWORÓW MLECZNYCH

Kod produktu Wyszczególnienie
1 Przetwory świeże
11 Mleko spożywcze
111 Mleko surowe
112 Mleko pełne
1121 Pasteryzowane
1122 Sterylizowane
1123 Uperyzowane
113 Mleko półtłuste
1131 Pasteryzowane
1132 Sterylizowane
1133 Uperyzowane (np. UHT)
114 Mleko odtłuszczone
1141 Pasteryzowane
1142 Sterylizowane
1143 Uperyzowane
12 Maślanka
13 Śmietanka o zawartości tłuszczu w masie
131 nieprzekraczającej 29 %
132 ponad 29 %
14 Mleko zakwaszane (jogurty, jogurty pitne i inne)
141 z dodatkami
142 bez dodatków
15 Napoje na bazie mleka
16 Inne przetwory mleczne (galaretka mleczna i inne)
2 Produkty przetworzone
21 Mleko zagęszczone
211 niesłodzone
212 słodzone
22 Przetwory mleczne w proszku
221 Mleko śmietankowe w proszku
222 Mleko pełne w proszku
223 Częściowo odtłuszczone mleko w proszku
224 Mleko odtłuszczone w proszku
225 Maślanka
226 Inne przetwory w proszku
23 Masło pełne oraz inne tłuszcze
231 Masło
2311 Masło tradycyjne(1)
2312 Masło odtwarzane(1)
2313 Masło serwatkowe(1)
232 Masło topione i bezwodny tłuszcz z mleka
233 Pozostałe tłuszcze
2331 Masło o obniżonej zawartości tłuszczu(1)
2332 Pozostałe(1)
24 Ser
241 Ser według kategorii mleka:
2411 Ser wyłącznie z mleka krowiego
24112 Ser wyłącznie z mleka owczego
2413 Ser wyłącznie z mleka koziego
2414 Inne (mieszane lub sery wyłącznie z mleka bawołów)
242 Ser (wszystkie rodzaje mleka) według kategorii:
2421 Ser miękki
2422 Ser półmiękki
2423 Ser półtwardy
2424 Ser twardy
2425 Ser bardzo twardy
2426 Twaróg
25 Ser topiony
26 Kazeiny i kazeiniany
27 Serwatka, łącznie
271 Serwatka dostarczana w stanie płynnym
272 Serwatka dostarczana w stanie zagęszczonym
273 Serwatka w proszku lub bloku
274 Laktoza (cukier mlekowy)
275 Laktalbumina
28 Inne produkty przetworzone
(1) zbieranie i przekazywanie danych fakultatywne.
OBJAŚNIENIA

MLEKO SPOŻYWCZE (11)

Mleko spożywcze: mleko surowe, mleko pełne, mleko półtłuste i odtłuszczone, niezawierające żadnych dodatków.

– odnosi się jedynie do mleka przeznaczonego bezpośrednio do konsumpcji, zazwyczaj w pojemnikach o pojemności 2 litrów lub mniej,

– obejmuje również mleko witaminizowane.

Mleko surowe (111): mleko wytworzone przez wydzielanie gruczołów mlecznych jednej lub więcej krów, owiec, kóz lub bawołów, które nie zostało ogrzane do temperatury wyższej niż 40 °C, ani też nie przeszło żadnej obróbki podobnej w skutkach (dyrektywa Rady 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r., Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 3).

Mleko pełne (112): mleko, które zostało poddane jednorazowej obróbce cieplnej lub dozwolonej obróbce o skutku równoważnym przez przetwórcę mleka, i którego zawartość tłuszczu wynosi w sposób naturalny nie mniej niż 3,50 % lub została doprowadzona do przynajmniej 3,5 % (rozporządzenie Rady (EWG) nr 1411/71 z dnia 29 czerwca 1971 r., Dz.U. L 148 z 3.7.1971, str. 4).

– obejmuje również rodzaje szwedzkiego mleka spożywczego określonego jako "Gammaldags mjölk" i "Standardm-jolk", których zawartość tłuszczu wynosi odpowiednio 4,2 % i 3 %.

Mleko półtłuste (113): mleko, które zostało poddane przynajmniej jednorazowej obróbce cieplnej lub dozwolonej obróbce o skutku równoważnym przez przetwórcę mleka, i którego zawartość tłuszczu została doprowadzona do wartości przynajmniej 1,50 %, ale nie więcej niż 1,80 % (rozporządzenie Rady (EWG) nr 1411/71 z dnia 29 czerwca 1971 r., Dz.U. L 148 z 3.7.1971, str. 4).

– obejmuje również fińskie mleko pitne określone jako "ykkösmaito/ettans mjölk" i "Mellanmjölk", którego zawartość tłuszczu wynosi l %.

– obejmuje również rodzaje szwedzkiego mleka spożywczego określone jako "Ekologisk mjölk" i "Mellanmjölk", których zawartość tłuszczu wynosi odpowiednio 2 % i 1,5%,

– obejmuje również austriackie mleko spożywcze, którego zawartość tłuszczu mieści się między 2 % i 2,5 %.

Mleko odtłuszczone (114): mleko, które zostało poddane przynajmniej jednorazowej obróbce cieplnej lub dozwolonej obróbce o skutku równoważnym przez przetwórcę mleka i którego zawartość tłuszczu została doprowadzona do wartości nie większej niż 0,30 % (rozporządzenie Rady (EWG) nr 1411/71 z dnia 29 czerwca 1971 r., Dz.U. L 148 z 3.7.1971, str. 4).

– obejmuje również rodzaje szwedzkiego mleka spożywczego określone jako "Lättmjölk" i "Minimjölk", których zawartość tłuszczu wynosi odpowiednio 0,5 % i 0,07 %,

– obejmuje również austriackie mleko spożywcze, którego zawartość tłuszczu wynosi 0,5 %.

Pasteryzowane: mleko pasteryzowane otrzymywane jest przez obróbkę obejmującą poddawanie działaniu wysokiej temperatury przez krótki czas (przynajmniej 71,7 °C przez 15 sekund lub jakąkolwiek równoważną kombinację) lub przez proces pasteryzacji stosujący inne kombinacje czasu i temperatury w celu otrzymania równoważnego efektu (dyrektywa Rady 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r., Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 24).

Sterylizowane: mleko sterylizowane:

– musi być podgrzane i sterylizowane w hermetycznie szczelnych opakowaniach lub pojemnikach, których plomby muszą pozostać nienaruszone,

– w przypadku wyrywkowego pobierania próbek, musi posiadać taką trwałość, aby nie dało się zaobserwować żadnego pogorszenia jakości po przechowywaniu przez okres 15 dni w zamkniętym pojemniku, w temperaturze + 30 °C (dyrektywa Rady 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r., Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 25).

Uperyzowane: mleko uperyzowane (lub mleko UHT) musi być produkowane przez stosowanie ciągłego przepływu ciepła o wysokiej temperaturze przez krótki czas (minimum 135 °C przez przynajmniej l sekundę) (dyrektywa Rady 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r., Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 24).

– Państwa Członkowskie, które nie stosują rozróżnienia między mlekiem sterylizowanym a uperyzowanym, mogą je zaliczyć do jednej grupy.

MAŚLANKA (12)

Maślanka: produkt stanowiący pozostałość (może być kwaśny albo zakwaszany) przetwarzania mleka lub śmietanki na masło (przez ciągłe zmaślanie i oddzielanie tłuszczów stałych).

– maślankę z dodatkami należy włączyć do napojów na bazie mleka.

ŚMIETANKA (13)

Śmietanka: warstwa tłuszczu, która tworzy się w sposób naturalny na powierzchni mleka przez powolne zbrylanie emulgujących kuleczek tłuszczu. Jeżeli zostaj ona usunięta z powierzchni mleka przez zbieranie lub ekstrahowana z mleka przez odwirowanie w oddzielaczu śmietanki, posiada ona, poza innymi składnikami mleka, stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu (z reguły przekraczającą 10 % ciężaru produktu).

Śmietanka (13): śmietanka, która została przetworzona i jest przeznaczona na dostawy poza mleczarnie (np. do konsumpcji przez człowieka, jako surowiec dla producentów czekolady, lodów itd.) W ten sam sposób jak w odniesieniu do innych produktów, nie obejmuje to produkcji pośredniej, której celem jest wytwarzanie innych produktów mleczarskich.

Śmietanka o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 29 % (131).

Śmietanka o zawartości tłuszczu w masie ponad 29 % (132).

– Tabela A/"Skup": surowiec (w odpowiedniku mleka) dostarczany do mleczarni przez gospodarstwa rolne.

– Tabela B/"Dostępność": śmietanka oddzielana w gospodarstwie rolnym i dostarczana do mleczarni.

– Tabela A/"Przetwory uzyskane" i Tabela B/"Wykorzystanie":

– pasteryzowana, sterylizowana lub uperyzowana;

– obejmuje również śmietankę zakwaszaną;

– obejmuje również śmietankę w kartonach lub puszkach.

MLEKO ZAKWASZANE (14)

Mleko zakwaszane: przetwory mleczne wartości wskaźnika pH między 3,8-5,5.

– odnosi się do jogurtów, jogurtów pitnych, jogurtów przetworzonych, mleka fermentowanego poddanego obróbce cieplnej i innych,

– obejmuje również produkty oparte na lub zawierające kultury bakterii bifidus.

Mleko zakwaszane z dodatkami (141): słodzone mleko zakwaszane należy włączyć do pozycji 142.

Mleko zakwaszane bez dodatków (142): obejmuje również mleko zakwaszane z dodatkiem cukru i/lub słodzików.

NAPOJE NA BAZIE MLEKA (15)

Napoje na bazie mleka: inne płynne produkty zawierające przynajmniej 50 % przetworów mlecznych, łącznie z przetworami na bazie serwatki.

– Obejmuje mleko czekoladowe, maślankę z dodatkami lub aromatyzowaną itd.

INNE PRZETWORY ŚWIEŻE (16)

– odnosi się do świeżych przetworów mlecznych gdzie indziej niewymienionych, głównie deserów na bazie mleka (mleko galaretowate, tzw. flany, desery kremowe, musy itd.) i lodów (i podobnych przetworów) wytworzonych sztucznie w przedsiębiorstwach składających sprawozdanie,

– obejmuje również desery mleczne w puszkach,

– obejmuje również świeże przetwory rolne pobrane z gospodarstw rolnych (pozycja Możliwość/III.4) i wprowadzane do obrotu bez przetwarzania (w wyjątkiem pakowania).

MLEKO ZAGĘSZCZONE (21)

Mleko zagęszczone: produkt uzyskany przez częściowe usuwanie wody, wyłącznie z mleka pełnego, półtłustego lub odtłuszczonego.

– obejmuje również mleko odparowywane (poddane obróbce cieplnej) i mleko zagęszczone z dodatkiem cukru,

– obejmuje również mleko zagęszczone stosowane do wytwarzania "wiórków czekoladowych"; produktu suszonego składającego się z mleka, cukru i pasty kakaowej w następujących proporcjach:

– tłuszcz mleczny: więcej niż 6,5 % (zawartość w masie), ale mniej niż 11 % (zawartość w masie),

– kakao: więcej niż 6,5 % (zawartość w masie), ale mniej niż 15 % (zawartość w masie),

– sacharoza (łącznie z cukrem inwertowanym liczonym jako sacharoza): więcej niż 50 % (zawartość w masie), ale mniej niż 60 % (zawartość w masie),

– sucha masa beztłuszczowa mleka: więcej niż 17 % (zawartość w masie), ale mniej niż 30 % (zawartość w masie),

– woda: więcej niż 0,5 % (zawartość w masie), ale mniej niż 3,5 % (zawartość w masie).

Skład ten jest zgodny z załącznikiem I rozporządzenia Komisji (EWG) nr 380/84 z dnia 15 lutego 1984 r. (Dz.U. L 46 z 16.2.1984, str. 26).

PRODUKTY MLECZARSKIE W PROSZKU (22)

Produkty mleczarskie w proszku: produkt uzyskany przez usunięcie wody ze śmietanki, mleka pełnego, mleka półtłustego, mleka odtłuszczonego, maślanki i mleka zakwaszanego.

– obejmuje również dodatki do surowca przed przerobieniem produktu na proszek,

– obejmuje również mleko w proszku wyprodukowane w mleczarniach i zawarte w proszkach dla niemowląt i w paszach dla zwierząt.

Mleko śmietankowe w proszku (221): mleko w proszku o zawartości tłuszczu mlecznego nie mniejszej niż 42 % w masie.

Mleko pełne w proszku (222): mleko w proszku o zawartości tłuszczu mlecznego nie mniejszej niż 26 % i mniejszej niż 42 % w masie produktu.

Częściowo odtłuszczone mleko w proszku (223): mleko w proszku o zawartości tłuszczu mlecznego większej niż 1,5 % i mniejszej niż 26 % w masie produktu.

Odtłuszczone mleko w proszku (224): mleko w proszku o maksymalnej zawartości tłuszczu mlecznego 1,5 % w masie produktu.

Maślanka w proszku (225): produkt w proszku uzyskanym z maślanki.

Inne produkty w proszku (226): mleko zsiadłe i śmietana, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, czy lub niezawierające dodatku cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców lub kakao.

– obejmuje również mieszanki śmietanki w proszku, mleka w proszku, maślanki w proszku i/lub serwatki w proszku,

– obejmuje również produkty w proszku na bazie białka.

MASŁO (23)

Pełne masło oraz inne tłuszczowe przetwory mleczne (23): obejmuje masło, masło tradycyjne, masło odtwarzane, masło serwatkowe, masło topione i bezwodny tłuszcz z mleka oraz pozostałe tłuszczowe przetwory mleczne, wyrażone w równoważniku masła o zawartości tłuszczu z mleka równej 82 % wagowo przetworu.

– Tabela A: Dania: obejmuje tylko masło (231),

– Tabela B: pozycja 231 (masło), 2311 (masło tradycyjne), 2312 (masło odtwarzane), 2313 (masło serwatkowe), 232 (masło topione i bezwodny tłuszcz z mleka), 233 (pozostałe tłuszcze), 2331 (masło o obniżonej zawartości tłuszczu) oraz 2332 (pozostałe) muszą być zarejestrowane według masy przetworu. Jedynie pozycja 23 musi być podawana w równoważniku masła.

Masło (231): przetwór o zawartości tłuszczu z mleka nie mniejszej niż 80 % i mniejszej niż 90 %, o maksymalnej zawartości wody wynoszącej 16 % i maksymalnej zawartości suchej masy beztłuszczowej wynoszącej 2 %.

– Obejmuje również masło zawierające niewielkie ilości ziół, przypraw, substancji zapachowych itd., pod warunkiem że przetwór zachowuje właściwości masła.

Masło tradycyjne (2311): przetwór uzyskany bezpośrednio i wyłącznie ze śmietany pasteryzowanej, o zawartości tłuszczu z mleka nie mniejszej niż 80 % i mniejszej niż 90 %, o maksymalnej zawartości wody wynoszącej 16 % i maksymalnej zawartości suchej masy beztłuszczowej wynoszącej 2 %.

Masło odtwarzane (2312): przetwór uzyskany z bezwodnego tłuszczu z mleka, z ekstraktu suchej masy beztłuszczowej i wody, o zawartości tłuszczu z mleka nie mniejszej niż 80 % i mniejszej niż 90 %, o maksymalnej zawartości wody wynoszącej 16 % i maksymalnej zawartości suchej masy beztłuszczowej wynoszącej 2 %.

Masło serwatkowe (2313): przetwór uzyskany z serwatki lub z mieszanki serwatki i śmietany o zawartości tłuszczu z mleka nie mniejszej niż 80 % i mniejszej niż 90 % oraz o maksymalnej zawartości wody wynoszącej 16 % i o maksymalnej zawartości suchej masy beztłuszczowej wynoszącej 2 %.

Pozycje 2311, 2312, i 2313 obejmują również masło zawierające niewielkie ilości ziół, przypraw, substancji zapachowych itd., pod warunkiem że przetwór zachowuje właściwości masła.

Masło topione i bezwodny tłuszcz z mleka (232):

Masło topione: masło topione ma zawartość tłuszczu z mleka większą niż 85 % wagowo. Nazwa ta często oznacza, oprócz masła topionego jako takiego, kilka innych odwodnionych rodzajów masła, znanych ogólnie pod różnymi nazwami, takimi jak "masło bezwodne", "masło odwodnione", "bezwodny tłuszcz z mleka", "tłuszcz masłowy" (tłuszcz z mleka) oraz "masło skoncentrowane".

Bezwodny tłuszcz z mleka: przetwór uzyskany z mleka, śmietany lub masła w procesie eliminacji wody i suchej masy beztłuszczowej, o minimalnej zawartości tłuszczu z mleka wynoszącej 99,3 % łącznej masy oraz o maksymalnej zawartości wody wynoszącej 0,5 % łącznej masy.

– Obejmuje również "klarowane masło (ghee)".

– Aby uniknąć podwójnego liczenia, "bezwodny tłuszcz z mleka" odnosi się wyłącznie do przetworu uzyskiwanego bezpośrednio ze śmietany.

Pozostałe tłuszcze (233):

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu (2331): przetwór podobny do masła, o zawartości tłuszczu mleka mniejszej niż 80 % wagowo (wyłączając wszystkie inne tłuszcze) (opis sprzedaży według działu A Załącznika do rozporządzenia (WE) nr 2991/94(1): "masło o zawartości tłuszczu 75 %", "masło o zawartości tłuszczu 50 %" i przetwór mleczny do smarowania).

Pozostałe (2332): w szczególności tłuszcze pochodzące z produktów roślinnych i/lub zwierzęcych: przetwory w postaci stałej, ciągliwej emulsji głównie typu woda w oleju, uzyskanej ze stałych i/lub płynnych tłuszczy roślinnych i/lub zwierzęcych, nadające się do spożycia przez ludzi, o zawartości tłuszczu z mleka między 10 a 80 % zawartości tłuszczu (opis sprzedaży według działu C Załącznika do rozporządzenia (WE) nr 2991/94: "mieszanki", "mieszanki o zawartości tłuszczu 75 %", "mieszanki o zawartości tłuszczu 50 %" i "mieszanki do smarowania").

Tabela B: jeżeli masło o obniżonej zawartości tłuszczu (2331) i/lub "pozostałe" (2332) przetwory są uzyskiwane z masła wytworzonego w tej samej mleczarni oraz nie ma możliwości zidentyfikowania rodzaju masła (2311, 2312 lub 2313), dane są pobierane z pozycji 23, ze wskazaniem ilości odnośnego masła.

SER PODPUSZCZKOWY (24)

Ser: produkt świeży lub dojrzały, stały lub półstały, uzyskany przez koagulację mleka, mleka odtłuszczonego, mleka częściowo odtłuszczonego, śmietanki, śmietany serwatkowej lub maślanki, pojedynczo lub w połączeniu, przez działanie podpuszczką lub innymi stosownymi czynnikami koagulującymi i przez częściowe odciąganie serwatki powstającej w trakcie takiej koagulacji. (Codex alimentarius - FAO, Tom XVI, Norma A-6).

Tabela A: - tylko mleko krowie,

- obejmuje również ser wykorzystywany do wytwarzania sera topionego, ale nie obejmuje sera topionego.

Tabela B: - obejmuje wszystkie różne kategorie sera (i twarogów) otrzymywane ze wszystkich rodzajów mleka (242),

- obejmuje również ser ricotta, ilości sera nie mogą obejmować ilości sera wykorzystanych do produkcji sera topionego,

- dalszy podział na główne kategorie twardości zależy od zawartości wilgoci w masie beztłuszczowej (MFFB):

Ser miękki (2421): ser, w którym MFFB po oczyszczeniu wynosi zazwyczaj nie mniej niż 68 %.

Ser półmiękki (2422): ser, w którym MFFB po oczyszczeniu wynosi zazwyczaj nie mniej niż 62 % i mniej niż 68 %.

Ser półtwardy (2423): ser, w którym MFFB po oczyszczeniu wynosi zazwyczaj nie mniej niż 55 % i mniej niż 62 %.

Ser twardy (2424): ser, w którym MFFB po oczyszczeniu wynosi zazwyczaj nie mniej niż 47 % i mniej niż 55 %.

Ser bardzo twardy (2425): ser, w którym MFFB po oczyszczeniu wynosi zazwyczaj mniej niż 47 %.

Twaróg (2426): produkt uzyskany z kwaśnego mleka, z którego usunięta została większość surowicy (np. przez odciąganie lub prasowanie). Obejmuje również twarogi (inne niż w formie proszku) zawierające do 30 % masy w formie cukru i dodanych owoców.

– Obejmuje świeży ser serwatkowy (uzyskany przez zagęszczanie serwatki i dodawanie mleka lub tłuszczu mlecznego).

SER TOPIONY (25)

Ser topiony: produkt uzyskany przez rozdrabnianie, mieszanie, roztapianie i emulgowanie pod wpływem ciepła i za pomocą czynników emulgujących jednej lub więcej odmian sera, z dodatkiem lub bez składników mleka i/lub innych środków spożywczych. (Codex Alimentarius - FAO, Tom XVI, Norma A-8 (b)).

KAZEINA I KAZEINIANY (26)

Kazeina: jest głównym białkowym składnikiem mleka. Jest ona uzyskana z mleka odtłuszczonego przez wytrącanie (zsiadanie), z reguły kwasami lub podpuszczką. Pozycja ta obejmuje różne rodzaje kazeiny, które różnią się zależnie od metody wytrącania, np. kazeina kwasowa i kazeina podpuszczkowa (parakazeina). (Objaśnienia do zharmonizowanego systemu - sekcja VI, rozdział 35 (nr 35.1)).

Kazeiniany: (sole kazeiny) obejmują sole sodowe i amonowe znane jako "kazeiny rozpuszczalne"; sole te są normalnie używane do przygotowywania koncentratów spożywczych i produktów farmaceutycznych. Kazeinian wapniowy jest używany w przygotowywaniu środków spożywczych lub jako Hej, zależnie od charakteru. (Objaśnienia do zharmonizowanego systemu - sekcja VI, rozdział 35 (nr 35.1)).

SERWATKA (27)

Serwatka: produkt uboczny uzyskany podczas wytwarzania sera lub kazeiny. W stanie ciekłym serwatka zawiera składniki naturalne (przeciętnie 4,8 % laktozy, 0,8 % białka i 0,2 % tłuszczów w masie produktu), które pozostają po usunięciu kazeiny i większości tłuszczu z mleka.

Serwatka łącznie (27): obejmuje również serwatkę wykorzystywaną w mleczarstwie do produkcji pasz zwierzęcych.

– Pozycje 271 (serwatka dostarczana w stanie ciekłym), 272 (serwatka wykorzystywana w stanie zagęszczonym), 273 (serwatka w proszku lub blokach). 274 (laktoza), 275 (laktabumina) mają być podawane według masy rzeczywistej. Tylko pozycja 27 (serwatka łącznie) ma być podawana w jej ekwiwalencie ciekłym i w żadnym wypadku nie może być sumą wyżej wymienionych ilości.

Serwatka dostarczana w stanie płynnym (271): serwatka dostarczana w celu wykorzystania jej głównie w paszach zwierzęcych. Należy wyłączyć ilości wykorzystane jako surowce dla innych procesów.

Serwatka dostarczana w stanie zagęszczonym (272)

Serwatka w formie proszku lub bloku (273)

Laktoza (cukier mleczny) (274)

Laktabumina (275): jeden z głównych składników białka serwatkowego.

INNE PRODUKTY PRZETWORZONE (28)

– Pozycja ta odnosi się do wytworzonych przetworów mlecznych (zostaną one określone) nieopisanych w innych miejscach, głównie laktoferryn.

– Obejmuje również wytworzone sztucznie produkty rolne zebrane z gospodarstw rolnych (w pozycji dostępność/ III.4) i wprowadzonych do obrotu bez przetwarzania (poza pakowaniem

______

(1) Dz.U. L 316 z 9.12.1994, str. 2

ZAŁĄCZNIK  II 2

TABELA A

Miesięczne zestawienie mleka skupionego (mleko krowie) i uzyskanych przetworów
..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

TABELA B

Roczna produkcja i wykorzystanie mleka (wszystkich rodzajów mleka) w mleczarniach

grafika

TABELA C

Roczna produkcja i wykorzystanie mleka (wszystkich rodzajów mleka) w gospodarstwach rolnych

grafika

TABELA D

Przedsiębiorstwa(1)według wielkości rocznego skupu mleka

grafika

TABELA E

Centra skupu(1)według wielkości rocznego skupu mleka

grafika

TABELA F

Przedsiębiorstwa(1)według ilości mleka przetworzonego

grafika

TABELA G.1

Przedsiębiorstwa(1)według rocznej produkcji niektórych grup przetworów mlecznych

grafika

TABELA G.2

Przedsiębiorstwa(1)według rocznej produkcji niektórych grup przetworów mlecznych

grafika

TABELA G.3

Przedsiębiorstwa(1)według rocznej produkcji niektórych grup przetworów mlecznych

grafika

TABELA G.4

Przedsiębiorstwa(1)według rocznej produkcji niektórych grup przetworów mlecznych

grafika

TABELA G. 5

Przedsiębiorstwa(1)według rocznej produkcji niektórych grup przetworów mlecznych

grafika

TABELA H i I

grafika

OBJAŚNIENIA

TABELA A

Dane dotyczące tej tabeli odnoszą się jedynie do mleka krowiego zarówno, jeśli chodzi o skup mleka, jak i o uzyskanych przetworów (mieszanki są więc wykluczone).

W przypadku sprawozdań tygodniowych, dane z tygodni, w których zaczyna się następny miesiąc, muszą być podzielone i rozłożone stosownie do ilości dni roboczych w każdym z dwóch miesięcy.

Zawartość tłuszczu: - zawartość tłuszczu w mleku, jako procent masy produktu,

- ważona średnia krajowa oparta na danych uzyskanych przez zastosowanie metody Rose-Gottlieba (kod IDF/ FIL 1C: 1987)

Zawartość białka: - zawartość białka w mleku, jako procent masy produktu

- ważona średnia krajowa oparta na danych uzyskanych przez zastosowanie metody Kjeldahla.

Przetwory uzyskane: ilości przetworzonego mleka świeżego będą rozumiane jako przeznaczone na dostawy poza mleczarnie.

TABELA B

W celu uniknięcia podwójnego liczenia, przetwory mleczne wykorzystane w obrębie tej samej mleczarni do produkcji innych przetworów mlecznych nie są brane pod uwagę.

Podobnie dane w tej tabeli odnoszą się do pojęcia "mleczarni krajowej". W związku z tym cały handel surowcami lub przetworami między mleczarniami w danych Państwach Członkowskich musi zostać wyłączony z produkcji krajowej.

Dostępność/I i II: skupione mleko: odnosi się do zakupów wszelkich rodzajów mleka pełnego (mleko krowie, owcze, kozie i bawole) i przetworów mlecznych skupionych bezpośrednio z gospodarstw rolnych.

Dostępność/II.6: odnosi się do innych przetworów mlecznych (takich jak ser, masło i jogurt) skupionych z gospodarstw rolnych. Przetwory te niezależnie od tego, czy są, czy nie są przeznaczone jako składnik do procesu produkcyjnego mleczarni, muszą figurować w części B (wykorzystanie) tabeli.

Dostępność/III.4 - odnosi się do innych przetworów mlecznych (takich jak ser, masło i jogurt) przywożonych z innych krajów. Przetwory te, niezależnie od tego, czy są, czy nie są przeznaczone jako składnik do procesu produkcyjnego mleczarni, muszą być włączone w część B (wykorzystanie) tabeli.

Jeżeli są one przeznaczone do wprowadzenia do obrotu bez przetwarzania (poza pakowaniem czy dojrzewaniem), produkty te muszą zostać włączone do pozycji 16 (w przypadku świeżych przetworów z gospodarstw rolnych) lub 28 (w przypadku wytworzonych sztucznie przetworów z gospodarstw rolnych).

Dostępność/III - przywóz i dostawy wewnątrzwspólnotowe: hurtem lub w pojemnikach 2 l lub większych.

Kolumna l - Ilości: jeżeli nie zostało to wskazane inaczej, ilości do odnotowania dotyczą wagi netto surowca/produktu końcowego (w l 000 ton).

Ilości przetworzonych świeżych przetworów mlecznych będą rozumiane jako przeznaczone na dostawy poza obrębem mleczarni.

Kolumna 2/B. Wykorzystanie - zawartość tłuszczu mlecznego: ilości (w tonach) tłuszczu mlecznego zużytego do wytworzenia danego przetworu, łącznie z możliwymi stratami występującymi podczas procesu wytwarzania.

Kolumna 3/A. Dostępność- białko mleka: ilości (w tonach) białka mleka zawarte w skupionym mleku krowim.

Kolumna 3/B. Wykorzystanie - wkład mleka pełnego: ilości (w l 000 ton) mleka pełnego wykorzystanego do wytworzenia danego produktu, łącznie z możliwymi stratami występującymi podczas procesu wytwarzania.

Kolumna 4/B. Wykorzystanie - wkład mleka odtłuszczonego:

– pozytywny: ilości (w 1000 ton) mleka odtłuszczonego zużytego do wytworzenia danego produktu, łącznie z możliwymi stratami występującymi podczas procesu wytwarzania,

– negatywny: ilości (w 1000 ton) mleka odtłuszczonego odzyskanego podczas procesu wytwarzania dla danego produktu (na przykład: mleko odtłuszczone odzyskane podczas wytwarzania masła z mleka pełnego lub śmietanki).

Inne wykorzystania (kody 3-6):

Mleko odtłuszczone i maślanka zwrócone gospodarstwom rolnym (3): mleko odtłuszczone i maślanka zwrócone gospodarstwom rolnym.

Wywóz i wysyłki mleka i śmietanki w dużych ilościach (4): wywóz i wysyłki wspólnotowe mleka pełnego, mleka odtłuszczonego i płynnej śmietanki w dużych ilościach lub w pojemnikach 2 l i większych przez mleczarnie.

Inne wykorzystania (5): obejmuje mleko pełne i odtłuszczone w dużych ilościach lub w pojemnikach 2 l i większych dostarczone do przemysłu spożywczego (np. na lody) lub przeznaczone do wykorzystania jako pasze zwierzęce we wszystkich formach, z wyłączeniem pozycji 3.

Różnice (6): odnosi się do różnic statystycznych.

TABELA C

Gospodarstwo rolne: jednostka techniczno - ekonomiczna pod jednolitym zarządem produkująca produkty rolne.

A. Dostępność:

Mleko krowie: odnosi się do wszystkich rodzajów mleka krowiego, z wyłączeniem mleka bezpośrednio odsysanego, ale łącznie z mlekiem uzyskanym przez dojenie (łącznie z siarą), wykorzystywanym jako pasze zwierzęca (np. w wiadrach lub innych środkach).

Krowy mleczne: krowy używane wyłącznie lub głównie do produkcji mleka do konsumpcji przez człowieka i/lub przetworzenia na produkty mleczarskie, łącznie z niepełnowartościowymi krowami mlecznymi (niezależnie od tego, czy były tuczone między ich ostatnią laktacją a ubojem).

Kolumna mleka pełnego: odnosi się do ilości mleka uzyskanego.

Kolumna mleka odtłuszczonego i maślanki:

– zwrócone przez mleczarnie (1): patrz definicja do tabeli B/3,

– bilans dostaw śmietanki (2).

B. Wykorzystanie:

Mleko pełne/konsumpcja domowa: mleko pełne spożyte przez gospodarstwo hodowcy (tak więc tylko do konsumpcji przez człowieka).

Mleko pełne/sprzedaż bezpośrednia: mleko pełne do konsumpcji przez człowieka sprzedane bezpośrednio konsumentom.

Mleko pełne/masło i śmietanka z gospodarstw rolnych: mleko pełne (wszystkie rodzaje mleka) użyte do wyprodukowania masła i śmietanki z gospodarstw rolnych.

Mleko pełne/ser z gospodarstw rolnych: mleko pełne (wszystkie rodzaje mleka) użyte do wyprodukowania sera z gospodarstw rolnych.

Mleko pełne/inne produkty: mleko pełne (wszystkie rodzaje mleka) użyte do wytworzenia przetworów mlecznych przeznaczonych do konsumpcji przez człowieka (np. jogurt).

Mleko pełne/pasze zwierzęce: mleko pełne użyte w gospodarstwach rolnych na pasze zwierzęce w każdej formie (naturalnej lub jako składnik pasz zwierzęcych wytworzonych sztucznie w gospodarstwie rolnym).

Mleko pełne/dostarczone do mleczarni:

– obejmuje dostawy:

– wszystkich rodzajów mleka pełnego (od krów, owiec, kóz i bawołów) do mleczarni (w obrębie lub poza obrębem Państwa Członkowskiego) i do gospodarstw rolnych określonych w art. 2 dyrektywy 96/16/WE,

– innych produktów (określić), w odpowiedniku mleka,

– dostawy śmietanki muszą być wyrażone w odpowiedniku mleka.

Mleko pełne/różnice i straty:

– odnosi się do różnicy statystycznej i ilości straconych podczas wytwarzania,

– suma dla kolumny "wykorzystanie mleka pełnego" powinna być równa sumie łącznej dostępnej.

Mleko odtłuszczone i maślanka/mleko spożywcze: mleko odtłuszczone i maślanka wykorzystane w gospodarstwach rolnych do konsumpcji przez człowieka, w szczególności konsumpcja domowa w gospodarstwach i sprzedaż bezpośrednia konsumentom.

Mleko odtłuszczone i maślanka/ser z gospodarstw rolnych: ilość mleka odtłuszczonego i maślanki wykorzystana do wyprodukowania sera z gospodarstw rolnych.

C. Uzyskane produkty:

Ilości ujęte w sprawozdaniach odnoszą się do masy netto produktu końcowego (w l 000 ton).

Mleko spożywcze: konsumpcja domowa i sprzedaż bezpośrednia.

Śmietanka z gospodarstw rolnych: śmietanka wyprodukowana w gospodarstwach rolnych.

Masło z gospodarstw rolnych: masło wyprodukowane w gospodarstwach rolnych.

Ser z gospodarstw rolnych: ser wyprodukowany w gospodarstwie rolnym.

Inne produkty: inne produkty (zostaną określone) wyprodukowane w gospodarstwie rolnym.

Z tego dostarczono do mleczarni: odnosi się do dostaw śmietanki, masła, sera i innych produktów z gospodarstw rolnych do mleczarni (w obrębie lub poza terytorium Państwa Członkowskiego).

TABELE D oraz E

Mleko skupione: ilości mleka i śmietanki (w odpowiedniku mleka) skupione bezpośrednio z gospodarstw rolnych.

TABELA E

Centra skupu: odnosi się tylko do tych przedsiębiorstw, które skupują mleko z gospodarstw rolnych i sprzedają je mleczarniom pod swoją własną nazwą. Centra skupu, które są lokalnymi jednostkami zależnymi od mleczarni, są tym samym wykluczone.

Należy także w tej tabeli uwzględnić ośrodki sprawozdawczości finansowej dla krajowej sprawozdawczości finansowej ilości mleka skupionego na terytorium krajowym przez przedsiębiorstwo (mleczarnię) z innego Państwa Członkowskiego.

TABELA F

Wielkość: całkowita wielkość przerobionych surowców = ilości pełnego mleka (lub odpowiednika pełnego mleka) zużyte do wytworzenia przetworów mlecznych w przedsiębiorstwie.

TABELE D, E, F ORAZ G

Przedsiębiorstwo: przedsiębiorstwo jest najmniejszym połączeniem jednostek prawnych, to jest jednostką organizacyjną produkującą towary lub usługi, która czerpie korzyści z pewnego stopnia niezależności w podejmowaniu decyzji, w szczególności w zakresie podziału swoich obecnych zasobów. Przedsiębiorstwo prowadzi jeden lub więcej działalności w jednym lub więcej miejsc. Przedsiębiorstwo może być jednoosobową jednostką prawną, (rozporządzenie Rady (EWG) nr 696/93 z dnia 15 marca 1993 r., Dz.U. L 76 z 30.3.1993).

Rodzaj przekazywanych danych będących przedmiotem poufności statystycznej, muszą być jasno określone.

Tabele muszą być uzupełnione dla wszystkich przedsiębiorstw działających w dniu 31 grudnia danego roku. Odnoszą się one do działalności mleczarni, łącznie z działalnością podejmowaną przez nie w ciągu roku.

ZAŁĄCZNIK  III 3

1 Załącznik I zmieniony przez art. 1 decyzji Radynr 98/582/WE z dnia 6 października 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.281.36) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
2 Załącznik II:

-zmieniony przez art. 1 decyzji Radynr 98/582/WE z dnia 6 października 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.281.36) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji. Zmiany nie zostały naniesione na tekst.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 2005/288/WE z dnia 18 marca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.88.10) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2011/142/UE z dnia 3 marca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.59.66) zmieniającej nin. decyzję z dniem 24 marca 2011 r.

3 Załącznik III zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr 2005/288/WE z dnia 18 marca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.88.10) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1997.24.26

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 97/80/WE ustanawiająca przepisy w celu wdrożenia dyrektywy Rady 96/16/WE w sprawie prowadzenia badań statystycznych dotyczących sektora mleka i przetworów mlecznych
Data aktu: 18/12/1996
Data ogłoszenia: 25/01/1997
Data wejścia w życie: 19/12/1996, 01/05/2004