Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1

(C/2025/4704)

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Basilico Genovese"

PDO-IT-0194-AM01 - 29.5.2025

(Dz.U.UE C z dnia 26 sierpnia 2025 r.)

1. Nazwa produktu

"Basilico Genovese"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

☒ Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

☒ Produkty rolne

□ Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Włochy

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji zmiany standardowej przewidzianej w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143

Zmiana jest zmianą standardową w rozumieniu art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, ponieważ nie obejmuje zmiany w nazwie ani stosowania tej nazwy, nie grozi unieważnieniem związku ani nie wiąże się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

7. Opis zatwierdzonej zmiany standardowej/zatwierdzonych zmian standardowych

1. Zasady stosowania maszyn do wysadzania rozsad

Po przedostatnim akapicie art. 5 specyfikacji produktu dodaje się następujące przepisy:

"Podczas uprawy zabrania się przesadzania siewek, które rozwinęły się poza pierwszy węzeł po rozroście liścienia. Pojemniki nie mogą przekraczać 5x5x5 cm. W przypadku produkcji bazylii do spożycia w stanie świeżym wysadzanie rozsad jest zabronione, z wyjątkiem produkcji ekologicznej".

Rozpowszechnienie stosowania maszyn do wysadzania rozsad grozi nasileniem tej praktyki, która jest sprzeczna z tradycyjną uprawą produktu. Należy zatem uwzględnić przepisy szczegółowe.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

2. Zmiana wielkości bukietów

W art. 5 specyfikacji, zatytułowanym "Powiadomienie o produkcji", zmieniono wielkość bukietów z "30-100 roślin" na "11 do 100 roślin", zarówno w przypadku upraw chronionych, jak i roślin uprawianych na otwartej przestrzeni.

Ekspansja geograficzna rynku i coraz częstsze stosowanie ChNP "Basilico Genovese" również w przetworach spożywczych innych niż pesto, oznaczają, że wielkość bukietów musi być dostosowana do nowych wymogów i obejmować wcześniej wyłączony zakres od 11 do 29 roślin, ponieważ bukiet zgodnie z poprzednią specyfikacją musiał zawierać od 30 do 100 roślin.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

3. Dalsze doprecyzowanie definicji "z czterema parami liści"

W art. 8 specyfikacji i pkt 3.5 jednolitego dokumentu po wyrażeniu "najwyżej cztery pary liści" dodaje się, co następuje: "lub cztery węzły, lecz bez główek kwiatostanowych".

Podczas kontroli przeprowadzanych na przestrzeni lat przez organ nadzoru definicja wielkości całej rośliny pakowanej do spożycia w stanie świeżym była interpretowana w różny sposób. Stąd dalsze doprecyzowanie definicji "z czterema parami liści"

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

4. Dostosowanie definicji bukietu

W art. 8 specyfikacji i pkt 3.5 jednolitego dokumentu, zgodnie ze zmianami wprowadzonymi do art. 5 specyfikacji, dostosowano definicję bukietu, tak aby następujące zdanie:

"Pęczki o większych rozmiarach należą do kategorii »bukiet«, który tworzy taka sama liczba roślin zebranych w 10 małych pęczkach i który jest opakowany w podobny sposób."

otrzymuje brzmienie:

"Bukiet składa się z 11-100 roślin i jest opakowany w podobny sposób."

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

5. Specyfikacja dotycząca przygotowania pęczków

Sformułowanie w art. 8 specyfikacji produktu:

"Do przygotowania pęczków można stosować obojętny materiał"

otrzymuje brzmienie:

"Do przygotowania pęczków można stosować materiał organiczny pochodzenia roślinnego."

W czasie sporządzania specyfikacji termin "obojętny" został użyty niezgodnie z przeznaczeniem, ponieważ w rzeczywistości chodziło o termin "materiały inne niż podłoże uprawowe"; termin "materiał organiczny pochodzenia roślinnego" jest bardziej adekwatny, kompletny i poprawny.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

6. Dalsze doprecyzowanie definicji "z czterema parami liści" również w odniesieniu do produktów przeznaczonych do dalszego przetworzenia

Zgodnie ze wspomnianą już zmianą w art. 8 specyfikacji i pkt 3.5 jednolitego dokumentu w sekcji dotyczącej produktu przeznaczonego do przetworzenia, po następującym wyrażeniu: "posiadających najwyżej cztery pary liści" dodaje się, co następuje: "lub cztery węzły, lecz bez główek kwiatostanowych".

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Basilico Genovese"

PDO-IT-0194-AM01 - 29.5.2025

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Basilico Genovese"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 12 - NASIONA I OWOCE OLEISTE; ZIARNA, NASIONA I OWOCE RÓŻNE; ROŚLINY PRZEMYSŁOWE LUB

LECZNICZE; SŁOMA I PASZA

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chroniona nazwa pochodzenia "Basilico Genovese" odnosi się do całej rośliny w stanie świeżym, otrzymywanej z materiału siewnego gatunku Ocimum Basilicum L. o ekotypach lub selekcji miejscowej. Roślina posiada następujące właściwości:

- roślina o wysokości od średniej do bardzo wysokiej i o pokroju rozległym lub cylindrycznym,

- gęstość liści zaliczana do klas pośrednich (średnioniska, średnia, średniowysoka),

- kształt liścia eliptyczny,

- skazy na brzegach oraz nacięcia na krawędziach nie występują/bardzo słabe lub słabe,

- powierzchnia płytki liścia płaska lub wypukła,

- całkowity brak aromatu mięty,

- zapach intensywny, charakterystyczny.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Obszar produkcji ChNP "Basilico Genovese" wyznaczają zbocza położone od strony Morza Tyrreńskiego na obszarze administracyjnym regionu Liguria oraz linia działu wodnego. Produkt jest pakowany na tym samym obszarze, dzięki czemu zagwarantowana jest identyfikacja całego procesu produkcji, kontrola nazwy, a także zachowane są cechy jakościowe produktu, który łatwo ulega zepsuciu.

Produkcja może być prowadzona przez cały rok. Bazylia uprawiana na wybrzeżu Tyrreńskim Ligurii ma bardzo specyficzny aromat i smak, które są wysoko cenione przez rynek. Jest ona również wolna od smaku mięty, który jest wadą kiedy roślina jest wykorzystywana w potrawach gotowanych.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Uprawa "Basilico Genovese" pod osłonami lub w gruncie musi odbywać się wyłącznie na wyznaczonym obszarze geograficznym produkcji.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

W celu zachowania właściwości tego niezwykle wrażliwego i łatwo wysychającego produktu pakowanie "Basilico Genovese" musi odbywać się na obszarze produkcji.

Bazylia przeznaczona do sprzedaży w postaci świeżej musi być konfekcjonowana w pęczki, w których rośliny mają od minimalnie dwóch do maksymalnie czterech par liści lub cztery węzły, bez główek kwiatostanowych. Pęczek składa się z 3 lub 10 roślin w całości, czyli z korzeniami. Opakowany jest w specjalny papier do artykułów spożywczych, oznakowany znakiem ChNP, i związany pojedynczo. Bukiet składa się z 11-100 roślin i jest opakowany w podobny sposób.

Bazylia przeznaczona do przetworzenia w zakładzie rzemieślniczym lub przemysłowym składa się z porcji całych roślin, posiadających najwyżej cztery pary liści lub cztery węzły, bez główek kwiatostanowych.

Opakowania powinny być wykonane z materiałów zgodnych z obowiązującymi przepisami i oznakowane logo ChNP oraz pełnym znakiem towarowym przedsiębiorstwa.

W celu zachowania właściwości tego niezwykle wrażliwego i łatwo wysychającego produktu pakowanie "Basilico Genovese" musi odbywać się na obszarze produkcji.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Opakowania przeznaczone dla oddzielnych pęczków lub ewentualnie torebki powinny być wykonane z materiałów zgodnych z obowiązującymi normami, oznakowane napisem "BASILICO GENOVESE D.O.P." i unijnym symbolem ChNP oraz pełnym znakiem towarowym przedsiębiorstwa i logo produktu opisanym poniżej. Znak towarowy musi mieć wymiary i umiejscowienie czyniące go dostatecznie widocznym w stosunku do unijnego symbolu ChNP i logo produktu.

Logo identyfikujące ChNP "Basilico Genovese" ma okrągły kształt tej samej wielkości co unijny symbol ChNP, wewnątrz którego znajduje się pełna nazwa "BASILICO GENOVESE", a w środku akronim "D.O.P.".

Znajdują się na nim następujące trzy elementy charakteryzujące produkt:

- słońce (koloru żółtego), symbol witalności, czynnik podstawowy i zasadniczy dla każdej uprawy,

- Liguria (koloru niebieskiego), obszar produkcji, bogata, urodzajna i położona nad morzem,

- bazylia (koloru zielonego), przypominająca naturalny charakter, autentyczność i jakość produktu objętego ChNP.

Rysunek można również stosować w wersji monochromatycznej.

Nazwę napisano pogrubioną czcionką Arial Black, tym samym niebieskim kolorem, który zastosowano do konturu Ligurii. W przypadku napisu "Basilico Genovese" przyjęto rozmiar czcionki 6 pkt, a w przypadku napisu "D.O.P." 6,5 pkt.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji "Basilico Genovese" wyznaczają zbocza położone od strony Morza Tyrreńskiego na obszarze administracyjnym regionu Liguria oraz linia działu wodnego.

5. Związek z obszarem geograficznym

Środowisko glebowe i klimatyczne obszaru Ligurii cechuje mikroklimat, który sprzyja uprawie bazylii, będącej wynikiem oryginalnego połączenia i wzajemnego oddziaływania czynników abiotycznych (gleba, temperatura, woda, światło, wiatr) oraz biotycznych (organizmy zwierzęce i roślinne) typowych jedynie dla tego obszaru. Cechy glebowe stanowią czynnik ograniczający wybór upraw do określonych roślin, natomiast nieznaczne zmiany fizyczne gleby, dopuszczane przy uprawie bazylii, są uzasadnione wyłącznie specyficzną techniką zbioru roślin, prowadzoną w taki sposób, aby nie uszkodzić roślin. Ewentualne dodanie do gleby środków polepszających jest bardzo istotnym czynnikiem w prowadzeniu uprawy, ponieważ może przyczynić się do rozwiązania pewnych drobnych i określonych problemów związanych z odwadnianiem, nie wpływając przy tym na specyficzne cechy produktu końcowego. Na wybór uprawy mają bezpośredni wpływ dzienne zmiany temperatury (termookresowość) oraz dostępność i jakość wody, światła i wiatru. Samo położenie geograficzne terytorium Ligurii sprzyja uprawie tej właśnie rośliny, ponieważ główna oś obszaru rozciąga się na powierzchni biegnącej wzdłuż równoleżników, co sprawia, że uprawy przez wiele godzin w ciągu dnia (także zimą) są poddane działaniu światła słonecznego; ze względu na ekspozycję na stronę południową i dzięki charakterystycznemu kształtowi Ligurii w formie łuku obszar ten jest chroniony przed zimnymi wiatrami z północy, wschodu i zachodu, a jednocześnie korzysta z efektu termoregulacji od strony morza.

To właśnie warunki klimatyczne panujące w Ligurii, które charakteryzuje intensywne nasłonecznienie nawet w sezonie zimowym, temperatury rzadko spadające poniżej 10 °C i nieustanne oddziaływanie umiarkowanego powietrza znad morza, w szczególnym połączeniu z parametrami chemicznofizycznymi gleby, umiejętnościami technicznymi i tradycjami rolników, sprawiają, że powstaje produkt końcowy wyróżniający się aromatem, którego nie odnajdujemy w takim samym natężeniu w bazylii uprawianej na innych obszarach.

Chociaż obszar klimatyczny, do którego należy Liguria, obejmuje także dolne Lacjum i Kampanię, a pochodzenie gleb, na których uprawiana jest bazylia, jest takie samo jak w dolnym Piemoncie, to jednak Piemont cechuje klimat typowo kontynentalny, natomiast pochodzenie gleb na obszarach położonych w centralnych regionach Włoch jest inne niż pochodzenie gleb liguryjskich. Tak więc połączenie klimatu i gleby z metodami uprawy stosowanymi przez liguryjskich rolników jest niepowtarzalne i oryginalne.

Zachowane do naszych czasów roczniki produkcji rolnej we Włoszech i inne dokumenty, które opisywały tę sytuację bardzo dokładnie i z wielkim zainteresowaniem, są świadectwem wyjątkowego znaczenia tej uprawy dla gospodarki regionu. Także dziś bazylia jest ważnym elementem rolnictwa i kultury regionu Ligurii. "Basilico Genovese" jest wynikiem tego niepowtarzalnego połączenia elementów obszaru, środowiska i uprawy.

Cechy "Basilico Genovese", a mianowicie całkowity brak posmaku mięty, bardzo intensywny i przyjemny zapach oraz bardzo blada barwa liści wynikają ze szczególnych warunków glebowych i klimatycznych obszaru liguryjskiego.

Bazylia, chociaż jest uprawą "mniej znaczącą" na poziomie krajowym i międzynarodowym, to na szczeblu regionalnym stanowi bardzo ważne źródło dochodów dla wielu przedsiębiorstw, które zajmują się jej uprawą w szklarniach przez cały rok lub w gruncie w okresie letnim. Już w latach dwudziestych i trzydziestych ubiegłego wieku w Finale Ligure organizowano międzynarodowe targi i wystawy warzyw i owoców, a nowalijki szklarniowe z całego regionu, wśród nich bazylia, były najwyżej cenione.

Jeżeli porówna się rośliny bazylii pochodzącej z Ligurii z bazylią o innym pochodzeniu, okazuje się, że zawartość olejku eterycznego bazylii w bazylii liguryjskiej jest zdecydowanie inna niż w bazylii pochodzącej z innych regionów: zawartość ta wzrasta w sposób statystycznie znaczący, gdy przechodzi się od bazylii uprawianej w pełnym cyklu w Ligurii do bazylii uprawianej w innych regionach Włoch.

Sam skład olejków eterycznych jest różny, podobnie jak proporcje wchodzących w jego skład substancji, przez co uzyskuje się zupełnie odmienne aromaty.

Z łatwością można odróżnić bazylię uprawianą w pełnym cyklu w Ligurii od bazylii pochodzącej z innego środowiska.

Jeżeli uwzględnimy substancje zawarte w większych ilościach lub których obecność, nawet w niewielkich ilościach, może mieć wpływ na końcowy aromat liścia bazylii, to także w tym przypadku można wyraźnie odróżnić bazylię uprawianą w Ligurii od bazylii innego pochodzenia. Specyfiki i jakości aromatu "Basilico Genovese" nie da się oddzielić od jej liguryjskiego obszaru produkcji. Bazylię uprawianą w Piemoncie bądź innych regionach graniczących z Ligurią cechuje aromat mięty, z kolei bazylia uprawiana na obszarach leżących dalej na południe jest zdecydowanie mniej delikatna.

Natomiast "Basilico Genovese" jest delikatną uprawą wyróżniającą się natychmiast intensywnym i utrzymującym się zapachem, całkowitym brakiem posmaku mięty oraz bladą barwą liści, która występuje również na kolejnych etapach przetwarzania produktu. Te właściwości są typowe i stałe dla wszystkich upraw w obszarze produkcji wyznaczonym w specyfikacji.

Bazylia to jedna z najbardziej reprezentatywnych i typowych upraw Ligurii, będąca symbolem dawnej, dobrej kuchni i wynikiem niepowtarzalnego połączenia elementów terytorium, środowiska i sposobu uprawy.

Jej wielowiekowa uprawa cieszy się w ostatnich latach bezprecedensową popularnością, zarówno ze względu na to, że konsument włoski (i nie tylko włoski) coraz bardziej docenia wszystkie aromaty przyczyniające się do wzbogacenia smaku kuchni, jak i na fakt, że "Basilico Genovese" odzwierciedla jakość, prostotę i typowy charakter ziemi i jej kultury.

Produkcja ograniczała się początkowo do obszaru geograficznego Genui. Z uwagi na warunki rynkowe coraz bardziej sprzyjające konsumpcji na szeroką skalę bazylii przeznaczonej do przygotowywania licznych przepisów i słynnego pesto obszar produkcji poszerzył się i zajął również całą linię brzegową Ligurii.

Obszar produkcji rozciąga się od Genui zarówno na wschód, jak i na zachód, czyniąc z terytorium Ligurii idealny obszar do otrzymywania bardzo charakterystycznego produktu.

Cały region Ligurii przeznaczony jest pod uprawę bazylii z uwagi na warunki środowiskowe, kulturowe i ludzkie, które nadają produktowi świeżemu i przetworzonemu znany i uznawany na całym świecie unikalny charakter.

Bazylia jest bowiem gatunkiem, na który silny wpływ wywiera otoczenie uprawy. Stanowi to wyjaśnienie faktu, że bazylia uprawiana w Ligurii wyróżnia się jednorodną jakością w zależności od otoczenia uprawy (szklarnia lub grunt), technik uprawy i przetwarzania na koniec cyklu produkcji.

Połączenie warunków glebowych, promieniowania słonecznego i szczególnie łagodnego klimatu regionu, na który wpływa przede wszystkim bryza morska, stanowi o wyjątkowym charakterze tego obszaru produkcji.

W tym regionie o wyjątkowych warunkach w celu maksymalnego wykorzystania naturalnych właściwości produktu i zapewnienia jego wysokiej i stałej jakości, niezależnie od sezonu uprawy, rozwinięto szczególne umiejętności techniczne.

Umiejętności lokalnych przedsiębiorców nie ograniczają się jedynie do techniki uprawy, ale obejmują również późniejszy etap, jakim jest pakowanie, i pozwalają uniknąć wszelkiego pogorszenia specyficznych cech produktu, co stanowi doskonałe połączenie tradycji z innowacją (stosowanie systemów integrowanej ochrony roślin i biologicznego zwalczania organizmów szkodliwych).

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://www.masaf.gov.it/flex/cm/pages/ServeAttachment.php/L/IT/D/1%252Fa%252F1%252FD.c7df33c091f212925a8b/P/ BLOB%3AID%3D3343/E/pdf?mode=download

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.4704

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 26/08/2025
Data ogłoszenia: 26/08/2025