Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1

(C/2025/4542)

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"ˇŇῴ͵ا / Kafae Doi Tung"

PGI-TH-0814-AM01 - 27.5.2025

(Dz.U.UE C z dnia 13 sierpnia 2025 r.)

1. Nazwa produktu

"ˇŇῴ͵ا / Kafae Doi Tung"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

□ Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

☒ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

☒ Produkty rolne

□ Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Królestwo Tajlandii

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Fundacja MAE Fah Luang pod patronatem królewskim

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Zmiana nie obejmuje zmiany nazwy chronionego oznaczenia geograficznego,

którą pozostaje "ˇŇῴ͵ا / Kafae Doi Tung".

Zmiana nie grozi unieważnieniem związku z określoną jakością, renomą lub innymi cechami charakterystycznymi związanymi z pochodzeniem geograficznym. Punkt 5.3 jednolitego dokumentu, w którym opisano związek przyczynowy między obszarem geograficznym a szczególną jakością, renomą lub innymi właściwościami produktu, pozostaje taki sam.

Zmiana nie wiąże się również z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

7. Opis zatwierdzonej zmiany standardowej/zatwierdzonych zmian standardowych

Skreślenie niektórych specyfikacji produktu dotyczących kawy palonej

Opis zmiany standardowej:

W sekcji 5.2 (Opis) jednolitego dokumentu skreśla się następującą specyfikację produktu dotyczącą palonej kawy (zwane dalej "zmianami"):

"cukier inwertowany: nie mniej niż 1,5 %;

popiół całkowity: 3-6 % suchej masy;

popiół rozpuszczalny w wodzie: nie mniej niż 75 % popiołu całkowitego;

kofeina: nie mniej niż 1 %;

ekstrakt eteru naftowego: 8-28 %."

Powody zmiany:

Wyżej wymieniona specyfikacja palonej kawy nie odzwierciedla szczególnych cech charakterystycznych "ˇŇῴ͵ا/Kafae Doi Tung". W trakcie procesu składania wniosków wnioskodawca został poproszony o dodanie bardziej szczegółowych informacji dotyczących specyfiki przedmiotowej palonej kawy, aby wyjaśnić, w jaki sposób te wyroby kawowe różnią się od innych kaw. Szczegóły dodano z dwóch dokumentów:

1) TISI 522-2527 tajlandzkiego Instytutu Norm Przemysłowych (TISI) z 1984 r. (obecnie zaktualizowana wersja to TISI 522-2561, zapowiedziana w dniu 12 marca 2019 r.), oraz

2) Powiadomienia Ministerstwa Zdrowia Publicznego nr 197 dotyczącego kawy, zapowiedzianego w dniu 19 września 2000 r.

Po zarejestrowaniu w Unii Europejskiej "ˇŇῴ͵ا / Kafae Doi Tung" odkryto później, że dodane informacje nie odzwierciedlały szczególnych cech charakterystycznych "ˇŇῴ͵ا / Kafae Doi Tung". Ponadto nie były one częścią specyfikacji produktu w ramach rejestracji oznaczeń geograficznych w Tajlandii. Zamiast tego specyfikacja, o której skreślenie wystąpiono, to przepisy mające zastosowanie do wszystkich palonych produktów kawowych w Tajlandii zgodnie z normą TISI 522-2561 oraz powiadomieniem Ministerstwa Zdrowia Publicznego nr 197.

W związku z tym wnioskowane skreślenie jest konieczne, ponieważ specyfikacje nie są specyficznymi cechami charakterystycznymi "ˇŇῴ͵ا / Kafae Doi Tung". Pozostała specyfikacja palonej kawy, a mianowicie "wilgotność: poniżej 5 %", pozostanie w jednolitym dokumencie, ponieważ jest to część specyfikacji produktu z kawy palonej "ˇŇῴ͵ا / Kafae Doi Tung"

JEDNOLITY DOKUMENT

"ˇŇῴ͵ا / Kafae Doi Tung"

PGI-TH-0814-AM01 - 27.5.2025

□ ChNP ChOG

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"ˇŇῴ͵ا / Kafae Doi Tung"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Królestwo Tajlandii

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu (wymieniony w załączniku XI)

Klasa 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itd.)

Kod Nomenklatury scalonej

- 09 - KAWA, HERBATA, MATÉ (HERBATA PARAGWAJSKA) I PRZYPRAWY

- 0901 - Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę w każdej proporcji

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Kafae Doi Tung" odnosi się do ziaren kawy arabiki uzyskanych z krzewów kawowca uprawianych w łańcuchu górskim Nang Non w prowincji Chiang Rai, na wysokości 800-1 200 metrów nad poziomem morza, na obszarze Doi Tung Development Project, który obejmuje 2 okręgi (amphur): okręg Mae Fah Luang i okręg Mae Sai między 20 stop. 13 min. 45 sek. a 20 stop. 26 min. 39 sek. szerokości geograficznej północnej oraz między 99 stop. 43 min. 18 sek. a 99 stop. 52 min. 52 sek. długości geograficznej wschodniej (zwanym dalej "wyznaczonym obszarem geograficznym"). "Kafae Doi Tung" składa się wyłącznie z handlowych mieszanek kawy arabiki, pochodzących z krzyżówek następujących mieszanek: Catimor, Caturra i Catuai.

"Kafae Doi Tung" jest kawą pochodzącą z jednego źródła. Krzewy kawowca są uprawiane w cieniu bujnych lasów z staranną dbałością na wszystkich etapach przetwarzania. Jest poddawana starannemu przetwarzaniu począwszy od uprawy po palenie i pakowanie. "Kafae Doi Tung" nie zawiera toksyn ani ochratoksyn. Dzięki temu "Kafae Doi Tung" ma wyjątkowy wyważony smak o owocowo słodkim zapachu/aromacie, mocnej kwasowości bez ostrości oraz średnim bukiecie i górskim posmaku.

Właściwości towarów

- kawa: arabika z krzyżówek mieszanek: Catimor, Caturra i Catuai w celu utrzymania stabilnych właściwości.

właściwości fizyczne "Kafae Doi Tung":

- zielone ziarna kawy: wysokiej jakości zielone ziarna "Kafae Doi Tung" mają niebieskawozielony lub zielony kolor i wilgotność 10-12 %,

- kawa palona: wysokiej jakości kawa palona "Kafae Doi Tung" ma umiarkowaną kwasowość i średni bukiet. Palenie można przeprowadzać przy barwie jasnej, średniej po bardzo ciemną. Kawa palona ma kolor brązowawy do ciemnobrązowego, wyjątkowy, wyważony smak o owocowo słodkim zapachu/aromacie, mocnej kwasowości bez ostrości oraz średnim bukiecie.

Ponadto w 2006 r. Departament Własności Intelektualnej Ministerstwa Handlu Tajlandii przyznał kawie "Kafae Doi Tung" zarejestrowane oznaczenie geograficzne, dzięki któremu zastrzega się użycie nazwy "Kafae Doi Tung" w odniesieniu do kawy pochodzącej z jednego źródła, uprawianej na wysokości 800-1 200 metrów nad poziomem morza.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

1) Ziarna kawy pochodzą z obszaru Doi Tung Development Project.

2) Zielona kawa pochodząca ze świeżych owoców krzewów kawowca na obszarze Doi Tung Development Project i przetwarzana w fabryce Doi Tung Development Project pod nadzorem fundacji Mae Fah Luang.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Uprawa

1) Ziarna wybiera się z przynoszących wysokie plony roślin, które są pozbawione chorób i szkodników i które charakteryzują się wysokim poziomem pączkowania. Ziarna należy wybierać z Departamentu Rolnictwa pod nadzorem fundacji Mae Fah Luang.

2) Pola przeznaczone do sadzenia roślin znajdują się na wysokości 800-1 200 metrów nad poziomem morza, w naturalnym cieniu bujnych lasów. Zacieniowanie i pagórkowatość tego obszaru powodują powolne dojrzewanie owoców kawy, dzięki czemu owoce kawy są różnorodne, gęste i mają intensywny smak.

3) Rośliny są sadzone w odstępach około 2 x 2 metry.

4) W ciągu roku prowadzi się regularne ścinanie trawy i pielenie. Ściętą trawę wykorzystuje się do zakrycia otworu sadzeniowego u podstawy rośliny.

5) W odpowiednich odstępach czasu stosuje się nawozy do nawożenia liści i owoców oraz nawozy do nawożenia gleby.

6) Nie stosuje się żadnych środków chemicznych do przeciwdziałania występowaniu szkodników bądź do ich usuwania.

7) Gałęzie są przycinane, tak aby pączki tworzyły nowe gałęzie zgodnie z normą fundacji Mae Fah Luang.

Zbiór i wytwarzanie ziaren w łuskach

1) Coroczny sezon zbiorów przypada w okresie od października do lutego.

2) Jedynie dojrzałe owoce są starannie zbierane ręcznie.

3) Zerwane owoce są natychmiast, tego samego dnia, przewożone do fabryki.

4) Wykorzystuje się nowoczesne maszyny do mycia i usuwania liści oraz oddzielania niedojrzałych owoców, które pływają na wierzchu i zostają usunięte. Następnie w owocach dobrej jakości oddziela się miąższ od ziaren.

5) Wyselekcjonowane ziarna są pozyskiwane w wirówce, w której usuwana jest substancja kleista. Potem ziarna są poddawane fermentacji w wodzie przez około 36 godzin, w celu zapewnienia całkowitego usunięcia substancji kleistej, co ma również wpływ na powstanie wyjątkowych właściwości aromatycznych i smakowych ziaren.

6) Po fermentacji ziarna są myte świeżą bieżącą wodą, a następnie suszone na słońcu na cementowej powierzchni; co 30 minut ziarna są obracane na drugą stronę. Proces jest powtarzany codziennie, aż wilgotność obniży się do 10-12 %.

Pakowanie i przechowywanie ziaren w łuskach

Suche ziarna w łuskach (zwanych pergaminem) o wilgotności 10-12 % są pakowane w płócienne worki i przechowywane na paletach, w przewiewnym miejscu chronionym przed promieniami słonecznymi.

Produkcja zielonych ziaren

Proces ten składa się z 4 etapów. Endokarp jest oddzielany od suchej łuski, a następnie poddawany działaniu strumienia powietrza w celu oczyszczenia z pozostałych osadów. Zielone ziarna są segregowane według wielkości i ich średnicy oraz według wagi przy użyciu metody grawitacyjnej. W wyniku tego procesu uzyskuje się wysokiej jakości zielone ziarna "Kafae Doi Tung" zwane ziarnami perłowymi (Peaberry), wyjątkowo wykwintnymi (Extra Fancy), wykwintnymi (Fancy), nr 1 (No 1) oraz najwyższej jakości (Prime). Mają niebieskawozielony lub szarawo- zielony kolor i wilgotność 10-12 %.

Produkcja kawy palonej

Zielone ziarna są palone przez doświadczonych palaczy kawy w wysokiej jakości palarkach do kawy. Palenie można przeprowadzać przy różnych barwach, od jasnej, poprzez średnią, po bardzo ciemną. Przed paleniem dużych partii ziaren kawy na początku należy palić małą partię i przeprowadzić próbne degustacje. Każda partia jest poddawana próbnej degustacji po paleniu oraz starannie przeprowadza się proces usuwania dwutlenku węgla, starając się zachować aromat kawy. Zazwyczaj proces palenia trwa około 12-15 minut.

Palone ziarna kawy o różnych rozmiarach i właściwościach są następnie mieszane zgodnie z różnymi formułami.

Palona kawa jest mielona na trzy sposoby: grubo, średnio i drobno.

Dowód pochodzenia

Cały proces produkcji jest kontrolowany i monitorowany poprzez rejestrację plantatorów kawy. Kontrola jest prowadzona przez fundację Mae Fah Luang. Wyżej wspomniany proces produkcji musi być udokumentowany w celu zapewnienia identyfikowalności "Kafae Doi Tung".

Proces produkcji "Kafae Doi Tung" musi być kontrolowany zgodnie z systemem kontroli wewnętrznej zorganizowanym przez fundację Mae Fah Luang, która jest uprawniona do przeprowadzania kontroli procesów produkcji i przechowywania "Kafae Doi Tung" w dowolnym momencie bez uprzedniego powiadamiania.

Plantatorzy, zbieracze kawy, przetwórcy, podmioty pakujące i dystrybutorzy "Kafae Doi Tung", którzy chcą używać oznaczenia geograficznego "Kafae Doi Tung", muszą się zarejestrować w rejestrze prowadzonym przez fundację Mae Fah Luang. Muszą opracować instrukcję użytkownika i złożyć ją do rejestru.

Członkowie powinni zgłaszać wycofanie lub zmiany danych do rejestru fundacji Mae Fah Luang. Jeżeli takie zgłoszenie nie zostanie dokonane, członkostwo zostaje automatycznie utracone.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Opakowanie ma wentyl zapewniający utrzymywanie świeżości, który umożliwia wypuszczanie powietrza z wewnątrz, ale zapobiega dostawaniu się powietrza do środka torebki. Opakowania "Kafae Doi Tung" mają 3 wersje wagowe: 200 gramów, 500 gramów i 1 000 gramów. W celu zapewnienia jakości i pochodzenia proces pakowania musi być prowadzony pod nadzorem fundacji Mae Fah Luang.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

(1) Na opakowaniu muszą znajdować się słowa "ˇŇῴ͵ا lub KAFAE DOI TUNG"

(2) Przyznano pieczęć Biura Narodów Zjednoczonych ds. Narkotyków i Przestępczości (UNODC) i można ją stosować na opakowaniu, nie ma jednak takiego obowiązku.

3) Konieczne jest zamieszczenie logo tajskiego oznaczenia geograficznego oraz logo UE (po rejestracji europejskiej):

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wyznaczony obszar geograficzny, na którym muszą być prowadzone wszystkie operacje procesu produkcji, obejmuje obszar Doi Tung położony na granicy okręgu Mae Fah Luang i okręgu Mae Sai w prowincji Chiang Rai. Obejmuje on terytorium o powierzchni 93 515 rai lub inaczej 149,62 km2, między 20 stop. 13 min. 45 sek. a 20 stop. 26 min. 39 sek. szerokości geograficznej północnej oraz między 99 stop. 43 min. 18 sek. a 99 stop. 52 min. 52 sek. długości geograficznej wschodniej.

5. Związek z obszarem geograficznym

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

Większość wyznaczonego obszaru geograficznego składa się z wysokich łańcuchów górskich rozciągających się z północy na południe w częściach wschodniej i zachodniej, tworząc wąską dolinę pośrodku. Obszar Doi Tung Development Project obejmuje różnorodne łańcuchy górskie złożone z wielu rodzajów skał, które w większości mają jednakowy poziom wytrzymałości na warunki pogodowe. Z powodu pochyłości terenu istnieje tu wiele kanałów i strumieni, na przykład Nam Puen, Huay Pueng, Huey Jalaw, Huay Pa Kluey, Huey Nam Rin, Mae Nam Rai oraz Nam Dang. Na obszarze tym występują obfite opady deszczu, przez co najmniej 120 dni w roku. Średnie roczne opady wynoszą 2 266 mm, a średnia temperatura wynosi około 22 °C. Gleba składa się w większości z gliny zwykłej, gliny ilastej, gliny piaszczystej i iłu; gleba ta wchłania wodę w umiarkowanym stopniu.

5.2. Specyfika produktu

Zielone ziarna

W wyniku tego procesu uzyskuje się wysokiej jakości zielone ziarna "Kafae Doi Tung" zwane ziarnami perłowymi (Peaberry), wyjątkowo wykwintnymi (Extra Fancy), wykwintnymi (Fancy), nr 1 (No 1) oraz najwyższej jakości (Prime). Mają niebieskawozielony lub szarawozielony kolor i wilgotność 10-12 %. Wysokiej jakości zielone ziarna Doi Tung uzyskuje się w ramach 4 etapów produkcji. Po pierwsze endokarp jest oddzielany od suchej łuski (zwanej pergaminem). Po drugie ziarna są czyszczone poprzez strumień sprężonego powietrza pochodzący z dmuchawy w celu usunięcia osadów i innych obcych materiałów, w tym pękniętych i wybrakowanych ziaren. Po trzecie dokonuje się segregacji według średnicy, a na koniec zielone ziarna są dodatkowo segregowane według wagi przy użyciu metody grawitacyjnej w celu usunięcia nieprawidłowych ziaren i żwiru.

Kawa palona

Zielone ziarna są palone przez doświadczonych palaczy kawy w wysokiej jakości palarkach do kawy na obszarze Doi Tung Development Project. Palenie można przeprowadzać przy różnych barwach, od jasnej, poprzez średnią, po bardzo ciemną. Przed paleniem dużych partii ziaren kawy na początku należy palić małą partię i przeprowadzić próbne degustacje. Każda partia jest poddawana próbnym degustacjom po paleniu. Starannie przeprowadza się proces usuwania dwutlenku węgla, starając się zachować aromat kawy. Palone ziarna kawy o różnych rozmiarach i właściwościach są następnie mieszane zgodnie z różnymi formułami.

Następnie palona kawa jest hermetycznie zamykana w torebkach z foli aluminiowej z wentylem zapewniającym utrzymywanie świeżości, tak aby umożliwić wypuszczanie dwutlenku węgla na zewnątrz oraz zapobiec dostawaniu się powietrza z zewnątrz do środka torebki. Poniżej przedstawiono właściwości kawy palonej "Kafae Doi Tung":

wilgotność: poniżej 5 %

5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Doi Tung Development Project jest królewską inicjatywą uruchomioną w 1988 r. w celu promowania ponownego zalesiania i walki z narkotykami. Kawa arabika była jedną z upraw wybraną do zastosowania przez górskie plemię w zastępstwie maku. W ramach tego projektu zainicjowanego przez rodzinę królewską stworzono miejsca pracy i zapewniono stabilne dochody dla miejscowej ludności, sprawiając, że stali się oni samodzielni.

Doi Tung Development Project uzyskał pieczęć UNODC do zastosowania na opakowaniach "Kafae Doi Tung".

Oprócz tego że "Kafae Doi Tung" jest uprawiana na obszarze ponownego zalesiania, wszystkie krzewy kawowe rosną w cieniu obfitych lasów. Zacieniowanie i znaczna wysokość, wraz z zastosowaniem nawozów organicznych, sprawiają, że owoce dojrzewają stopniowo, dzięki czemu ziarna kawy Doi Tung uzyskują wyjątkowy i intensywny smak. Opadłe liście z gęstego lasu są naturalnym nawozem ulepszającym zawartość odżywczą gleby, a jednocześnie cień dużych drzew tworzy zrównoważony ekosystem i naturalne siedlisko dla licznych ptaków, zwierząt i różnorodnych drzew.

Czynniki przyrodnicze i ludzkie mają istotny wpływ na produkcję kawy "Kafae Doi Tung". Doi Tung jest górą wznoszącą się na wysokość 800-1 200 metrów nad poziomem morza (średnia wysokość uprawy) i jest to miejsce sprzyjające uprawie arabiki. Naturalne zacieniowanie, w którym uprawiana jest kawa arabska, umożliwia powolne dojrzewanie owoców kawowca oraz tworzenie się różnorodnego, gęstego i intensywnego smaku i aromatu. Te okoliczności są dopełnione skrupulatnym wyborem szczepów kawy, starannym utrzymaniem, złożonymi procedurami zbierania i standardowym procesem produkcji.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

Obwieszczenie Departamentu Własności Intelektualnej nr 24/49 z dnia 2 maja 2006 r.

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.4542

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 13/08/2025
Data ogłoszenia: 13/08/2025