(Dz.U.UE C z dnia 24 lipca 2025 r.)
POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ
(art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)
"Aceto Balsamico di Modena"
EU PGI-IT-0430-AM02 - 28.4.2025
1. Nazwa produktu
"Aceto Balsamico di Modena"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
□ Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)
☒ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
□ Oznaczenie geograficzne (OG)
3. Sektor
☒ Produkty rolne
□ Wina
□ Napoje spirytusowe
4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościoweji Leśnictwa - Departament Suwerenności Żywnościowej i Jeździectwa
6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa
Zmiany w specyfikacji produktu objętego ChOG "Aceto Balsamico di Modena":
- nie polegają na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub chronionym oznaczeniu geograficznym ani na zmianie korzystania z tej nazwy;
- nie grożą zanikiem związku z obszarem geograficznym, o którym mowa w jednolitym dokumencie; lub
- nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.
7. Opis zatwierdzonej zmiany standardowej/zatwierdzonych zmian standardowych
1. Zmiana art. 2
Zmiana 1
Zmiana dotyczy art. 2 ust. 1 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 jednolitego dokumentu.
Opis: poprawka wprowadza kolejną wartość minimalnej gęstości: 1,25 w temperaturze 20 °C dla produktu z określeniem "Riserva".
Uzasadnienie: podobnie jak w przypadku odmian produktu niepodlegających leżakowaniu i dojrzewaniu, konieczne jest również określenie minimalnej gęstości produktu z określeniem "Riserva", która jest wyższa niż w przypadku pozostałych kategorii.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Zmiana art. 2
Zmiana 2
Zmiana dotyczy art. 2 ust. 1 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 jednolitego dokumentu.
Opis: Zmiana polega na wprowadzeniu kolejnej wartości minimalnej kwasowości całkowitej: 5,5 % dla produktu z określeniem "Riserva".
Uzasadnienie: podobnie jak w przypadku tych wersji produktu, które niepodlegają dojrzewaniu, i produktów dojrzewających, konieczne jest również określenie minimalnej kwasowości całkowitej dla produktu z określeniem "Riserva".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Zmiana art. 5
Zmiana 3
Zmiana dotyczy art. 5 ust. 1, 3 i 4 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega na przeniesieniu części tekstu w ramach tego samego artykułu, ale nie zmienia obowiązującego tekstu.
Uzasadnienie: zmiana jest konieczna w celu opisania procesu produkcji i chronologii wszystkich jej etapów w taki sposób, aby tekst był bardziej precyzyjny, przejrzysty i zrozumiały dla wszystkich podmiotów sektora i dla konsumentów.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
4. Zmiana art. 5
Zmiana 4
Zmiana dotyczy art. 5 ust. 7 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Opis: poprawka wyjaśnia dwie różne metody mieszania surowców, które zgodnie z ustaloną praktyką są zawsze stosowane w sektorze, tj. mieszanie w temperaturze pokojowej i na ciepło.
Uzasadnienie: zgodnie z art. 5 ust. 1 Aceto Balsamico di Modena wytwarza się w drodze fermentacji skoncentrowanego lub gotowanego moszczu winogronowego zmieszanego z octem dojrzewającym co najmniej dziesięć lat, przy czym ocet produkowany jest w drodze zakwaszania czystego wina. Podwójna metoda mieszania surowców, zawsze zarówno w temperaturze pokojowej, jak i na ciepło, należy do utrwalonych praktyk produkcyjnych w sektorze i jest uwzględniona wśród "szczególnych, tradycyjnych technik" określonych w art. 5 ust. 1. W ramach procedury zmiany zmienia się cały art. 5 w celu uczynienia go jaśniejszym, bardziej precyzyjnym i kompleksowym z punktu widzenia podmiotów, jak i konsumentów. W związku z tym uznaje się za konieczne dodanie kolejnej zmiany wyjaśniającej.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
5. Zmiana art. 5
Zmiana 5
Zmiana dotyczy art. 5 ust. 7 specyfikacji produktu oraz pkt 3.4 jednolitego dokumentu.
Opis: skreśla się wyrażenie "zwłaszcza". Jest ono niejasne i nie ułatwia zrozumienia tekstu.
Uzasadnienie: zmiana polega na skorygowaniu niejasnego sformułowania dotyczącego niektórych odmian drewna zwykle stosowanych do produkcji pojemników, w których wytwarzany jest produkt. Wykaz, który nie jest ani wiążący, ani wyczerpujący, nie uległ zmianie.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
6. Zmiana art. 5
Zmiana 6
Zmiana dotyczy art. 5 ust. 7 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Opis: zmiana polega jedynie na przesunięciu fragmentów tekstu w ramach tego samego artykułu. W tym przypadku dodano sformułowanie z pkt 4 (zob. również zmiana 7).
Uzasadnienie: zmiana jest konieczna w celu opisania procesu produkcji i kolejności wszystkich jej etapów w taki sposób, aby tekst był bardziej precyzyjny, przejrzysty i zrozumiały dla wszystkich podmiotów z sektora i dla konsumentów.
Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
7. Zmiana art. 8
Zmiana 7
Zmiana dotyczy art. 8 ust. 2 specyfikacji produktu oraz pkt 3.5 jednolitego dokumentu.
Opis: wśród różnych rozmiarów pojemników, w których można sprzedawać Aceto Balsamico di Modena, uwzględniono pojemność 0,375 l.
Uzasadnienie: popyt rośnie na szczeblu krajowym, unijnym i międzynarodowym. Do wykazu dozwolonych rozmiarów pojemników o odpowiednim kształcie należy zatem dodać pojemnik o pojemności 0,375 l.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
8. Zmiana art. 8
Zmiana 8
Zmiana dotyczy art. 8 ust. 4 specyfikacji produktu oraz pkt 3.6 jednolitego dokumentu.
Opis: wprowadzono zasadę, zgodnie z którą w ramach oznaczenia ChOG napis "Modena" można zapisać czcionką tej samej wielkości co pozostałe napisy ("Aceto" i "Balsamico") lub czcionką maksymalnie trzy razy większą.
Uzasadnienie: aby zapewnić stosowanie nazwy "Aceto Balsamico di Modena" w sposób, który nie umniejsza jej elementu geograficznego, konieczne jest wprowadzenie zasady zapobiegającej zmniejszaniu wielkości napisu "Modena" w porównaniu z pozostałymi elementami nazwy. Odwrotnie, aby zapobiec sytuacji, w której nazwa "Modena" zajmuje zbyt dużo miejsca, wprowadzono również górną granicę wielkości czcionki w tym napisie w porównaniu z pozostałymi elementami: "Aceto" i "Balsamico".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
9. Zmiana art. 8
Zmiana 9
Zmiana dotyczy art. 8 ust. 5 specyfikacji produktu oraz pkt 3.6 jednolitego dokumentu.
Opis: wprowadzono zakaz używania sformułowań dotyczących braku zawartości karmelu.
Uzasadnienie: specyfikacja produktu zezwala na stosowanie karmelu do celów barwienia; w odpowiednich przepisach uwzględniono cztery różne rodzaje karmelu; Aceto Balsamico di Modena często zawiera karmel, który powstaje podczas gotowania moszczu i karmelizacji cukru; nie istnieją badania, które umożliwiałyby określenie charakteru i rodzaju karmelu występującego w Aceto Balsamico di Modena oraz stwierdzenie, czy jest on naturalnie obecny, czy też został dodany; z tego powodu w produkcie dostępnym na rynku niemożliwe jest ustalenie poprzez badanie, czy karmel został dodany, czy nie; uznaje się zatem, że należy wprowadzić zakaz stosowania określeń stwierdzających brak zawartości karmelu, w charakterze gwarancji dla konsumentów i zapewniania uczciwej konkurencji między podmiotami gospodarczymi.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.4115 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 |
| Data aktu: | 24/07/2025 |
| Data ogłoszenia: | 24/07/2025 |