Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1

(C/2025/4115)

(Dz.U.UE C z dnia 24 lipca 2025 r.)

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ

(art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Aceto Balsamico di Modena"

EU PGI-IT-0430-AM02 - 28.4.2025

1. Nazwa produktu

"Aceto Balsamico di Modena"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

□ Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

☒ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

☒ Produkty rolne

□ Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Włochy

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministerstwo Rolnictwa, Suwerenności Żywnościoweji Leśnictwa - Departament Suwerenności Żywnościowej i Jeździectwa

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Zmiany w specyfikacji produktu objętego ChOG "Aceto Balsamico di Modena":

- nie polegają na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub chronionym oznaczeniu geograficznym ani na zmianie korzystania z tej nazwy;

- nie grożą zanikiem związku z obszarem geograficznym, o którym mowa w jednolitym dokumencie; lub

- nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

7. Opis zatwierdzonej zmiany standardowej/zatwierdzonych zmian standardowych

1. Zmiana art. 2

Zmiana 1

Zmiana dotyczy art. 2 ust. 1 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 jednolitego dokumentu.

Opis: poprawka wprowadza kolejną wartość minimalnej gęstości: 1,25 w temperaturze 20 °C dla produktu z określeniem "Riserva".

Uzasadnienie: podobnie jak w przypadku odmian produktu niepodlegających leżakowaniu i dojrzewaniu, konieczne jest również określenie minimalnej gęstości produktu z określeniem "Riserva", która jest wyższa niż w przypadku pozostałych kategorii.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

2. Zmiana art. 2

Zmiana 2

Zmiana dotyczy art. 2 ust. 1 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 jednolitego dokumentu.

Opis: Zmiana polega na wprowadzeniu kolejnej wartości minimalnej kwasowości całkowitej: 5,5 % dla produktu z określeniem "Riserva".

Uzasadnienie: podobnie jak w przypadku tych wersji produktu, które niepodlegają dojrzewaniu, i produktów dojrzewających, konieczne jest również określenie minimalnej kwasowości całkowitej dla produktu z określeniem "Riserva".

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

3. Zmiana art. 5

Zmiana 3

Zmiana dotyczy art. 5 ust. 1, 3 i 4 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.

Opis: zmiana polega na przeniesieniu części tekstu w ramach tego samego artykułu, ale nie zmienia obowiązującego tekstu.

Uzasadnienie: zmiana jest konieczna w celu opisania procesu produkcji i chronologii wszystkich jej etapów w taki sposób, aby tekst był bardziej precyzyjny, przejrzysty i zrozumiały dla wszystkich podmiotów sektora i dla konsumentów.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

4. Zmiana art. 5

Zmiana 4

Zmiana dotyczy art. 5 ust. 7 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.

Opis: poprawka wyjaśnia dwie różne metody mieszania surowców, które zgodnie z ustaloną praktyką są zawsze stosowane w sektorze, tj. mieszanie w temperaturze pokojowej i na ciepło.

Uzasadnienie: zgodnie z art. 5 ust. 1 Aceto Balsamico di Modena wytwarza się w drodze fermentacji skoncentrowanego lub gotowanego moszczu winogronowego zmieszanego z octem dojrzewającym co najmniej dziesięć lat, przy czym ocet produkowany jest w drodze zakwaszania czystego wina. Podwójna metoda mieszania surowców, zawsze zarówno w temperaturze pokojowej, jak i na ciepło, należy do utrwalonych praktyk produkcyjnych w sektorze i jest uwzględniona wśród "szczególnych, tradycyjnych technik" określonych w art. 5 ust. 1. W ramach procedury zmiany zmienia się cały art. 5 w celu uczynienia go jaśniejszym, bardziej precyzyjnym i kompleksowym z punktu widzenia podmiotów, jak i konsumentów. W związku z tym uznaje się za konieczne dodanie kolejnej zmiany wyjaśniającej.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

5. Zmiana art. 5

Zmiana 5

Zmiana dotyczy art. 5 ust. 7 specyfikacji produktu oraz pkt 3.4 jednolitego dokumentu.

Opis: skreśla się wyrażenie "zwłaszcza". Jest ono niejasne i nie ułatwia zrozumienia tekstu.

Uzasadnienie: zmiana polega na skorygowaniu niejasnego sformułowania dotyczącego niektórych odmian drewna zwykle stosowanych do produkcji pojemników, w których wytwarzany jest produkt. Wykaz, który nie jest ani wiążący, ani wyczerpujący, nie uległ zmianie.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

6. Zmiana art. 5

Zmiana 6

Zmiana dotyczy art. 5 ust. 7 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.

Opis: zmiana polega jedynie na przesunięciu fragmentów tekstu w ramach tego samego artykułu. W tym przypadku dodano sformułowanie z pkt 4 (zob. również zmiana 7).

Uzasadnienie: zmiana jest konieczna w celu opisania procesu produkcji i kolejności wszystkich jej etapów w taki sposób, aby tekst był bardziej precyzyjny, przejrzysty i zrozumiały dla wszystkich podmiotów z sektora i dla konsumentów.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

7. Zmiana art. 8

Zmiana 7

Zmiana dotyczy art. 8 ust. 2 specyfikacji produktu oraz pkt 3.5 jednolitego dokumentu.

Opis: wśród różnych rozmiarów pojemników, w których można sprzedawać Aceto Balsamico di Modena, uwzględniono pojemność 0,375 l.

Uzasadnienie: popyt rośnie na szczeblu krajowym, unijnym i międzynarodowym. Do wykazu dozwolonych rozmiarów pojemników o odpowiednim kształcie należy zatem dodać pojemnik o pojemności 0,375 l.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

8. Zmiana art. 8

Zmiana 8

Zmiana dotyczy art. 8 ust. 4 specyfikacji produktu oraz pkt 3.6 jednolitego dokumentu.

Opis: wprowadzono zasadę, zgodnie z którą w ramach oznaczenia ChOG napis "Modena" można zapisać czcionką tej samej wielkości co pozostałe napisy ("Aceto" i "Balsamico") lub czcionką maksymalnie trzy razy większą.

Uzasadnienie: aby zapewnić stosowanie nazwy "Aceto Balsamico di Modena" w sposób, który nie umniejsza jej elementu geograficznego, konieczne jest wprowadzenie zasady zapobiegającej zmniejszaniu wielkości napisu "Modena" w porównaniu z pozostałymi elementami nazwy. Odwrotnie, aby zapobiec sytuacji, w której nazwa "Modena" zajmuje zbyt dużo miejsca, wprowadzono również górną granicę wielkości czcionki w tym napisie w porównaniu z pozostałymi elementami: "Aceto" i "Balsamico".

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

9. Zmiana art. 8

Zmiana 9

Zmiana dotyczy art. 8 ust. 5 specyfikacji produktu oraz pkt 3.6 jednolitego dokumentu.

Opis: wprowadzono zakaz używania sformułowań dotyczących braku zawartości karmelu.

Uzasadnienie: specyfikacja produktu zezwala na stosowanie karmelu do celów barwienia; w odpowiednich przepisach uwzględniono cztery różne rodzaje karmelu; Aceto Balsamico di Modena często zawiera karmel, który powstaje podczas gotowania moszczu i karmelizacji cukru; nie istnieją badania, które umożliwiałyby określenie charakteru i rodzaju karmelu występującego w Aceto Balsamico di Modena oraz stwierdzenie, czy jest on naturalnie obecny, czy też został dodany; z tego powodu w produkcie dostępnym na rynku niemożliwe jest ustalenie poprzez badanie, czy karmel został dodany, czy nie; uznaje się zatem, że należy wprowadzić zakaz stosowania określeń stwierdzających brak zawartości karmelu, w charakterze gwarancji dla konsumentów i zapewniania uczciwej konkurencji między podmiotami gospodarczymi.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Aceto Balsamico di Modena"

Nr UE: PGI-IT-0430-AM02 - 28.4.2025

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Aceto Balsamico di Modena"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22- NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Aceto Balsamico di Modena" jest octem produkowanym zgodnie z poniższymi przepisami i posiadającym właściwości określone poniżej.

Analityczne cechy charakterystyczne

- gęstość w temperaturze 20 °C: nie mniejsza niż 1,06 w przypadku produktu leżakowanego, nie mniejsza niż 1,15 w przypadku produktu "dojrzałego" i 1,25 w przypadku produktu z określeniem "Riserva",

- o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1,5 %,

- minimalna kwasowość całkowita: 6 % w przypadku produktu leżakowanego i 5,5 % w przypadku produktu dojrzałego oraz produktu z określeniem "Riserva";

- całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 100 mg/l;

- popiół: minimum 2,5 na tysiąc, - minimalna sucha masa: 30 g/l; - cukry redukujące: minimum 110 g/l.

Właściwości organoleptyczne:

- klarowność: klarowany i jasny,

- kolor: ciemnobrązowy,

- zapach: wyrazisty, długotrwały, intensywny i subtelny, przyjemnie kwaskowaty, z możliwą nutą drewna, - smak: słodko-kwaskowaty, harmonijny, przyjemny i wyrazisty.

W przypadku zaobserwowania odchyleń od parametrów, o których mowa w niniejszym artykule, dozwolone jest zastosowanie procedury korygowania danego produktu przez dodanie pewnej ilości surowców (octu winnego i gotowanego lub skoncentrowanego moszczu winogronowego), maksymalnie do 3 % masy. Jeżeli wymagana jest procedura korygowania, przeprowadza się ją pod koniec okresu leżakowania lub dojrzewania, a w każdym razie przed wydaniem certyfikatu dla produktu.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

"Aceto Balsamico di Modena" jest produkowany z wykorzystaniem szczególnych, tradycyjnych technik z moszczu winogronowego pozyskiwanego z winogron należących do następujących odmian: Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Albana, Ancellotta, Fortana i Montuni, częściowo sfermentowanego lub ugotowanego, lub skoncentrowanego przez dodanie pewnej ilości octu dojrzewającego co najmniej 10 lat w celu nadania produktowi jego typowych właściwości organoleptycznych oraz z dodatkiem co najmniej 10 % octu otrzymanego w wyniku zakwaszenia czystego wina zgodnie z poniższymi stosunkami izotopów:

- stosunek 13C/12C (wyrażony jako S13C) w kwasie octowym: od - 29,3 %o do - 24,3 %0;

- stosunek 18O/16O (wyrażony jako S18O) w wodzie, w przypadku octu winnego o kwasowości powyżej 9 %: nie

mniejszy niż -2 %0;

- stosunek 18O/16O (wyrażony jako S18O) w wodzie, w przypadku octu winnego o kwasowości wynoszącej 9-6 %: nie mniejszy niż -5 %0;

- stosunek deuteru do wodoru (D/H) po stronie metylu (CH3) w ekstrakcie kwasu octowego: 98,8-106 ppm.

Aby "Aceto Balsamico di Modena" uzyskał właściwości, o których mowa w art. 3 ust. 2, gotowany lub skoncentrowany moszcz winogronowy musi posiadać następujące właściwości:

- minimalna kwasowość całkowita: 8 g/kg;

- minimalny suchy ekstrakt: 55 g/kg;

- parametry stosunku izotopów:

- stosunek 13C/12C (wyrażony jako S13C) w alkoholu powstałym w wyniku fermentacji cukrów: od - 29,3 %o do - 24,3 %0; - stosunek D/H po stronie metylu (CH3) w alkoholu powstałym w wyniku fermentacji cukrów: 98,8-106 ppm.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Etapy zbierania surowców, ich przetwarzania, rafinacji i w stosownych przypadkach dojrzewania muszą odbywać się na obszarze określonym w pkt 4.

W każdym przypadku zakwaszanie i leżakowanie odbywa się w beczkach, baryłkach lub innych pojemnikach z drewna wysokiej jakości, takiego jak dąb, dąb bezszypułkowy, kasztan, morwa lub jałowiec, przez okres co najmniej 60 dni, licząc od daty zebrania surowców gotowych do przetworzenia i umieszczenia produktu w wyżej wymienionych drewnianych pojemnikach.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Pojemniki, w których "Aceto Balsamico di Modena" udostępniany jest do bezpośredniej konsumpcji, muszą być ze szkła, drewna, ceramiki lub terakoty o następującej objętości: 0,100 l; 0,150 l; 0,200 l; 0,250 l; 0,375 l; 0,500 l; 0,750 l; 1 l; 1,5 l; 2 l; 3 l lub 5 l; lub w jednodawkowych pojemnikach o maksymalnej objętości 25 ml wykonanych ze szkła, tworzywa sztucznego lub materiałów kompozytowych, na których zamieszcza się takie same napisy jak na etykietach butelkowych.

Pojemniki o pojemności 0,100, 0,150 lub 0,200 l nie mogą mieć kształtu kulistego ani kulistego korpusu, a stosunek całkowitej wysokości do długości największego boku lub średnicy, jeżeli pojemnik ma kształt cylindryczny, musi wynosić ponad 1,85.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Nazwie "Aceto Balsamico di Modena" musi towarzyszyć na opakowaniach określenie "Indicazione Geografica Protetta" [chronione oznaczenie geograficzne], pisane wyraźną i czytelną czcionką w całości lub skrótem, w języku włoskim lub w języku kraju przeznaczenia. W ramach oznaczenia napis "Modena" może mieć taki sam rozmiar jak napisy "Aceto" i "Balsamico" lub może być od tych napisów do trzech razy większy. Na etykiecie należy umieścić symbol UE związany z oznaczeniem ChOG. Zakazuje się dodawania do nazwy "Aceto Balsamico di Modena" jakichkolwiek określeń, nawet w postaci numerycznej, innych niż określenia, które są wyraźnie przewidziane w niniejszej specyfikacji, w tym przymiotników "extra", "fine", "scelto", "selezionato", "riserva", "superiore", "classico" lub podobnych. Ze względu na skład produktu na etykiecie lub w prezentacji produktu nie można umieszczać napisu "senza caramello" [nie zawiera karmelu] lub podobnego określenia.

Użycie terminu "invecchiato" [dojrzały] obok nazwy jest dozwolone, jeżeli dojrzewanie przebiegało przez okres co najmniej trzech lat w beczkach, baryłkach lub innych drewnianych pojemnikach. Termin "invecchiato" można uzupełnić wskazaniem minimalnego okresu dojrzewania wynoszącego trzy lata. W przypadku wydłużenia dojrzewania o co najmniej dwa lata w beczkach, baryłkach lub innych drewnianych pojemnikach, do nazwy można dodać określenie "Riserva" wraz z informacją o minimalnym okresie leżakowania wynoszącym pięć lat lub bez tej informacji.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Produkcja "Aceto Balsamico di Modena" musi odbywać się w granicach administracyjnych prowincji Modena i Reggio Emilia.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek "Aceto Balsamico di Modena" z obszarem geograficznym opiera się na reputacji produktu. Reputacja, jaką cieszy się "Aceto Balsamico di Modena", zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym, jest rzeczą znaną i szeroko udokumentowaną poprzez częste zastosowanie w różnych przepisach oraz stałą obecność w internecie, prasie i innych mediach. Reputacja ta oznacza, że konsumenci natychmiast rozpoznają niepowtarzalność i autentyczność przedmiotowego produktu.

"Aceto Balsamico di Modena" reprezentuje od lat kulturę i historię Modeny, a reputacja, jaką cieszy się na całym świecie, jest niezaprzeczalna. Jego obecność jest ściśle związana z wiedzą, tradycjami i umiejętnościami społeczności, która stworzyła wyjątkowy i charakterystyczny produkt lokalny. "Aceto Balsamico di Modena" stał się elementem życia społecznego i ekonomicznego tego obszaru, stanowiąc źródło dochodu dla różnych podmiotów i integralną część tradycji kulinarnej, zważywszy na rolę, jaką pełni w niezliczonych przepisach regionalnych. Od wielu lat organizowane są, wywodzące się z zakorzenionej już tradycji, specjalne festyny i imprezy, które są również okazją do spotkań dla lokalnych producentów, kontynuujących w ten sposób lokalne zwyczaje. Jako szczególny i wyjątkowy produkt "Aceto Balsamico di Modena" zyskał na przestrzeni lat reputację i uznanie na całym świecie, a konsumenci niezmiennie kojarzą ten produkt z jakością kuchni dwóch prowincji regionu Emilia-Romania.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeAttachment.php/L/IT/D/1%252F4%252F2%252FD.540492e9d7739f0ff0fe/P/ BLOB%3AID%3D18907/E/pdf?mode=download

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.4115

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 24/07/2025
Data ogłoszenia: 24/07/2025