WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NA POZIOMIE UNII
"Дунавска равнина"
PGI-BG-A1538-AM03
Data złożenia wniosku: 6 lipca 2023 r.
ZMIANA
1. Wnioskodawca i uzasadniony interes
Regionalna Izba ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego
W skład Regionalnej Izby ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego wchodzą plantatorzy winorośli i producenci wina, którzy produkują objęte ChOG wino "Дунавска равнина".
2. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
□ Nazwa produktu
13 Kategoria produktów sektora wina
13 Związek
□ Ograniczenia dotyczące wprowadzania do obrotu
3. Opis i uzasadnienie zmiany
3.1. Dodanie do ChOG "Дунавска равнина" kategorii gatunkowego wina musującego produkowanego z odmiany winorośli Gergana
Regionalna Izba ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego złożyła wniosek o włączenie do specyfikacji produktu nowej kategorii produktu "Gatunkowe wino musujące produkowane z odmiany winorośli Gergana". Wino ma bardzo dobre właściwości organoleptyczne i cechy analityczne i cieszy się popytem na rynku. Włączenie nowej kategorii "Gatunkowe wino musujące" do ChOG "Дунавска равнина" zwiększy renomę i wzmocni markę produktu objętego oznaczeniem geograficznym. To z kolei podniesie wartość produkowanych win. Zmiana dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu "Technologia produkcji, opis wina i cechy analityczne". Dotyczy ona również pkt 3 "Kategorie produktów sektora wina", pkt 4 "Opis wina lub win" i pkt 8 "Opis związku lub związków" w jednolitym dokumencie.
3.2. Dodanie odmiany winorośli Gergana do produkcji gatunkowego wina musującego
Regionalna Izba ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego złożyła wniosek o włączenie odmiany Gergana do wykazu odmian winorośli dozwolonych do produkcji wina objętego ChOG "Дунавска равнина", który to wykaz jest zawarty w specyfikacji produktu.
Gergana jest bułgarską odmianą winorośli występującą wyłącznie na obszarze Niziny Naddunajskiej. Nadaje się ona doskonale do produkcji naturalnych win musujących. Wspomniana zmiana ma wpływ na pkt 5 specyfikacji produktu "Odmiany winorośli dozwolone do produkcji wina objętego ChOG »Дунавска равнина«". Ma ona również wpływ na pkt 7 jednolitego dokumentu "Odmiany winorośli".
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Дунавска равнина
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. Wina białe
Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.
Barwa: słomkowożółta z zielonkawymi refleksami.
Aromat i smak: złożony aromat z dominującymi owocami cytrusowymi oraz nutami ziół, świeżej trawy i dzikich kwiatów. Smak jest świeży, o zrównoważonej kwasowości, harmonijny i z długim posmakiem.
Całkowita zawartość cukru:
- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 gramy na litr lub maksymalnie 9 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 gramów na litr lub 18 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 gramów na litr;
- w przypadku win słodkich: powyżej 45 gramów na litr.
Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 gramów na litr.
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,3 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
2. Wina różowe
Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.
Barwa: jasnoróżowa.
Aromat i smak: dominują aromaty czerwonych owoców leśnych i owoców pestkowych. Smak jest delikatny, o krągłej strukturze i apetycznych nutach jeżyn i dojrzałych wiśni. Finisz jest mocny, lekko garbnikowy i charakteryzuje się dużą świeżością.
Całkowita zawartość cukru:
- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 gramy na litr lub maksymalnie 9 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 gramów na litr lub 18 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 gramów na litr;
- w przypadku win słodkich: powyżej 45 gramów na litr.
Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 gramów na litr.
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,3 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
3. Wina czerwone
Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.
Barwa: rubinowoczerwona.
Aromat i smak: aromaty m.in. czerwonych i czarnych owoców leśnych, śliwki lubaszki, przypraw, wanilii i orzechów. Smak jest wyrazisty, łagodnie taninowy i wyważony, z owocową świeżością.
Całkowita zawartość cukru:
- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 gramy na litr lub maksymalnie 9 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 gramów na litr lub 18 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 gramów na litr;
- w przypadku win słodkich: powyżej 45 gramów na litr.
Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 20 gramów na litr.
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 15 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
4. Gatunkowe wino musujące
Wino produkuje się z winogron Gergana.
Klarowność: dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.
Barwa: słomkowożółta z zielonkawymi refleksami.
Aromat i smak: charakterystyczny intensywny aromat mięty pieprzowej i mięty zielonej, świeży i nadający się do leżakowania.
Całkowita zawartość cukru:
- brut nature: zawartość cukru wynosi mniej niż 3 gramy na litr;
- extra brut: zawartość cukru wynosi pomiędzy 0 a 6 gramów na litr;
- brut: zawartość cukru wynosi mniej niż 12 gramów na litr;
- extra dry: zawartość cukru wynosi pomiędzy 12 a 17 gramów na litr;
- dry: zawartość cukru wynosi pomiędzy 17 a 32 gramy na litr;
- semi-dry: zawartość cukru wynosi pomiędzy 32 a 50 gramów na litr;
- sweet: zawartość cukru wynosi więcej niż 50 gramów na litr.
Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 gramów na litr.
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.
Wartość nadciśnienia spowodowanego obecnością dwutlenku węgla w roztworze, przy przechowywaniu w temperaturze 20 °C w zamkniętych pojemnikach, jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,3 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 185 |
5. Praktyki enologiczne
Podstawowe praktyki enologiczne
1. Wydajność
Odpowiednie ograniczenie dotyczące produkcji win
Maksymalna wydajność produkcji wina: maksymalnie 70 litrów wina wyprodukowanego ze 100 kilogramów winogron.
2. Podstawowa praktyka enologiczna w produkcji gatunkowego wina musującego
Podstawowa praktyka enologiczna
Gatunkowe wino musujące jest produkowane metodą tradycyjną, zgodnie z obowiązującym prawodawstwem europejskim.
Winogrona do produkcji naturalnego wina musującego po fermentacji alkoholowej umieszcza się na co najmniej sześć miesięcy na drożdżowym osadzie winiarskim.
3. Maksymalna wydajność
13 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Wyznaczony obszar produkcji wina objętego ChOG "Дунавска равнина" mieści się w granicach następujących miejscowości: Obwód Montana: Berkowica, Bojczinowci, Brusarci, Cziprowci, Georgi Damjanowo, Jakimowo, Łom, Medkowec, Montana, Wyłczedrym i Wyrszec. Obwód Widyń: Bełogradczik, Boynitsa, Bregowo, Czuprene, Gramada, Kuła, Makresz, Nowo Seło, Rużinci, Widyń i Dimowo. Obwód Wraca: Bjała Słatina, Borowan, Chajredin, Kozłoduj, Kriwodoł, Mezdra, Mizija, Orjachowo, Roman i Wraca. Obwód Gabrowo: Gabrowo, Sewliewo i Drjanowo. Obwód Łowecz: Letnitca, Łowecz, Łukowit, Trojan, Ugyrczin i Jabłanica. Obwód Plewen: Belene, Czerwen Brjag, D. Mitropolija, Dołni Dybnik, Gulanci, Iskyr, Kneża, Lewski, Nikopoł, Plewen i Pordim. Obwód Wielkie Tyrnowo: Gorna Orjachowica, Laskowec, Pawlikeni, Połski Trymbesz, Strażica, Suchindoł, Swisztow, Wielkie Tyrnowo, Złatarica i Elena. Obwód Razgrad: Car Kałojan, Isperich, Kubrat, Łoznica, Razgrad i Zawet. Obwód Ruse: Bjała, Borowo, Cenowo, Iwanowo, Ruse, Wetowo, Dwe mogili i Sliwo pole. Obwód Silistra: Gławinica, Tutrakan, Ałfatar, Dułowo, Kajnardża, Silistra i Sitowo. Obwód Tyrgowiszte: Omurtag, Opaka, Popowo i Tyrgowiszte. Obwód Dobricz: Bałczik, Generał Toszewo, Kawarna, Szabła, Dobricz, Kruszari i Terweł. Obwód Szumen: Chitrino, Kaolinowo, Kaspiczan, Nowi pazar, Szumen, Smjadowo, Weliki Presław, Wyrbica, Wenec i Nikoła Kozlewo. Obwód Warna: Aksakowo, Awren, Bełosław, Bjała, Dewnja, Dołni cziflik, Dyłgopoł, Prowadija, Suworowo, Warna, Wetrino i Wyłczi doł. Obwód sofijski: Botewgrad i Prawec. Wyznaczony obszar nie obejmuje następujących miejscowości wymienionych w wykazach gmin: Gmina Bełogradczik: wsie Graniczak, Praużda, Sałasz i Stakewci. Gmina Cziprowci: wsie Martinowo i Prewała. Gmina Georgi Damjanowo: wsie Dyłgi deł i Kopiłowci. Gmina Berkowica: wieś Czereszowica. Gmina Wyrszec: wsie Gorna Beła reczka, Gorno Ozirowo i Dołno Ozirowo. Gmina Wraca: wieś Ljutadżik. Gmina Botewgrad: wsie Gurkowo, Kraewo, Radotina i Trudowec. Gmina Prawec: wieś Razliw. Gmina Trojan: wsie Bałkanec, Beli Osym, Golama Żelazna, Gumosztnik, Dobrodan, Oreszak, Staro seło, Tarzijsko, Czerni Osym, Cziflik i Szipkowo. Gmina Łowecz: wsie Stefanowo, Malinowo i Byłgarene. Gmina Sewliewo: wsie Boazyt, Walewci, Wojniszka, Djałyk, Krywenik, Kupen, Mleczewo, Seliszte, Stokite, Tabaszka, Ugorelec i Szopite. Gmina Gabrowo: wsie Bałanite, Bojczeta, Boriki, Żyłtesz, Zeleno dyrwo, Małusza, Orłowci, Potok, Czarkowo i Czernewci. Gmina Wielkie Tyrnowo: wsie Wojneża, Woneszta woda, Wyglewci, Kładni djał, Osenarite i Rajkowci. Gmina Elena: wsie Bebrowo, Bejkowci, Bujnowci, Wyłczowci, Ganew doł, Gramatici, Debeli ryt, Drenta, Iwaniwanowci, Ignatowci, Kamenari, Kołari, Konstantin, Kosteł, Marjan, Mijkowci, Palici, Popska, Ruchowci, Swetosławci, Todjuwci i Czakali. Gmina Złatarica: wsie Dedinci, Dyłgi pripek, Rawnowo, Razsocha i Rosno. Gmina Strażica: wsie Wodno, Żelezarci i Kawłak. Gmina Popowo: wsie Dołna Kabda, Konak i Marczino. Gmina Tyrgowiszte: wsie Bożurka, Bratowo, Gorna Kabda, Koprec, Pajduszko, Presijan, Prołaz, Tyrnowca, Cwetnica i Czerkowna. Gmina Omurtag: wsie Bełomorci, Welikdencze, Werenci, Gorna Chubawka, Gorsko seło, Dołna Chubawka, Zelena morawa, Zmejno, Ilijno, Kamburowo, Kozma Prezwiter, Krasnosełci, Panajot Chitowo, Paniczino, Petrino, Pticzewo i Stanec. Gmina Wyrbica: wieś Tuszowica. Gmina Smjadowo: wieś Risz.
7. Odmiany winorośli
Aligote
Aheloy
Bouket
Viognier
Gamay Noir
Gamay Freaux
Gergana
Grand Noir
Gamza - Kadarka
Dimiat - Smederevka
Dunavska Gamza
Evmolpia - Trakiiski Mavrud
Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc
Kamtchiya
Carmenere
Colombard
Cot - Malbec
Kuklenski Mavrud
Mavrud
Marselan
Melnik 82
Melnishki Rubin
Merlot
Misket varnenski - Muskat Varnenski
Misket vrachanski - Vrachanski Misket
Misket Kailashki
Misket Markovski
Misket Sandanski - Muscat Sandanski
Misket Sungurlarski
Misket cherven - Brezovski misket
Misket cherven - Karlovski misket
Misket cherven - Cherven misket
Muscat Ottonel
Muller Turgau
Orfei
Pamid
Petit Verdot
Pinot Gris
Plevenski Kolorit
Pomoriiski Biser
Ranna Melnishka Loza - Melnik 55
Rizling Reynski - Nemski Rizling
Rizling Reynski - Riesling
Rkatsiteli - Rikat
Rubin
Roussanne
Cinsaut
Septemvriiski Rubin
Sylvaner
Syrah - Shiraz
Sauvignon Blanc
Sungurlarski Biser
Tamyanka - Moskatelo
Tamyanka - Moscato bianco
Tamyanka - Muscat blanc à Petits Grains
Tamyanka - Temenuga
Trakiiska Slava
Fetyaska Alba - Fetyaska byala
Fetyaska Regala
Furmint
Harslevelut - Lipovina
Hebros
Chernomorski brilyant
Chernomorski eliksir
Chardonnay
Chenin - Chenin Blanc
Shiroka Melnishka loza - Melnik
Ugni Blanc - Claret
Ugni Blanc - Sent Emilion
8. Opis związku lub związków
Wino
Szczególne czynniki klimatyczne i glebowe, w połączeniu z czynnikami ludzkimi, sprawiają, że wina produkowane na tym obszarze charakteryzują się bogatym owocowym aromatem i świeżym smakiem oraz bardzo dobrą równowagą między kwasowością a taninami.
Wina białe charakteryzuje złożony aromat z dominującymi owocami cytrusowymi oraz nutami ziół, świeżej trawy i dzikich kwiatów. Smak jest świeży, o zrównoważonej kwasowości, harmonijny i z długim posmakiem.
W winach różowych dominują aromaty czerwonych owoców leśnych i owoców pestkowych. Smak jest delikatny, o krągłej strukturze i apetycznych nutach jeżyn i dojrzałych wiśni. Finisz jest mocny, lekko garbnikowy i charakteryzuje się dużą świeżością.
Aromaty występujące w winach czerwonych to m.in. czerwone i czarne owoce leśne, śliwka lubaszka, przyprawy, wanilia i orzechy. Ich smak jest wyrazisty, łagodnie taninowy i wyważony, z owocową świeżością.
Gatunkowe wino musujące
Gatunkowe wino musujące jest produkowane z odmiany Gergana, uzyskanej poprzez skrzyżowanie odmian Dimjat i Muscat Ottonel. W szczególności cechy tych dwóch odmian źródłowych sprawiają, że odmiana Gergana łączy znakomitą jakość aromatyczną z wysoką kwasowością, co przyczynia się do produkcji wybitnych gatunkowych win musujących.
Winogrona do produkcji gatunkowego wina musującego zbiera się w okresie dojrzałości fizjologicznej, kiedy ich zawartość cukru wynosi 16,5-17,5 %, a kwasowość miareczkowa 12,00-14,00 gramów na litr.
Świeżo zebrane winogrona oddziela się od szypułek i rozgniata się w temperaturze od 10 do 14 °C, przy czym 35 % samocieku odcedza się w warunkach obojętnych. Pozostały miąższ winogronowy poddaje się tłoczeniu przez godzinę pod ciśnieniem 0,6 bara. Po przetworzeniu frakcja powstała w wyniku tłoczenia jest mieszana z samociekiem w celu klarowania enzymatycznego przez 24 godziny w temperaturze 8-10 °C. Następnie uzyskany produkt umieszcza się w naczyniu fermentacyjnym i rozpoczyna się fermentację alkoholową. Wino pozostaje tam przez 20 dni w temperaturze 14-16 °C.
Winogrona do produkcji naturalnego wina musującego po fermentacji alkoholowej umieszcza się na co najmniej sześć miesięcy na drożdżowym osadzie winiarskim. Następnie wino butelkuje się z tirage liqueur w celu drugiej fermentacji w temperaturze 15-20 °C i poddaje dojrzewaniu przez co najmniej 24 miesiące przed etapem strząsania osadu (fr. remuage) i degorżowania.
Butelki są zamykane przy pomocy korków i kawałków drutu.
Dzięki czynnikom naturalnym i ludzkim produkowane gatunkowe wino musujące wyróżnia się specyficznym aromatem mięty pieprzowej i mięty zielonej. Wino jest świeże, ale nadaje się też do leżakowania.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Oznaczenie geograficzne może być stosowane w odniesieniu do win produkowanych przez kupażowanie, pod warunkiem że 85 % użytych winogron pochodzi z produkcji na obszarze wskazanym na etykiecie.
Link do specyfikacji produktu
https://eavw.com/wps/wcm/connect/eavw.com7059/123a1351-a26e-45bf-8df5-4141ad78a546/Specification+Dunavska +ravnina.pdf?MOD=AJPERES&CVID=p3b8Rfx
W tym roku po raz wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.3462 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 4 akapit pierwszy w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 |
| Data aktu: | 30/06/2025 |
| Data ogłoszenia: | 30/06/2025 |