Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 4 akapit pierwszy w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 4 akapit pierwszy w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(C/2025/3462)

W terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, bądź osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NA POZIOMIE UNII

"Дунавска равнина"

PGI-BG-A1538-AM03

Data złożenia wniosku: 6 lipca 2023 r.

ZMIANA

1. Wnioskodawca i uzasadniony interes

Regionalna Izba ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego

W skład Regionalnej Izby ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego wchodzą plantatorzy winorośli i producenci wina, którzy produkują objęte ChOG wino "Дунавска равнина".

2. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany

□ Nazwa produktu

13 Kategoria produktów sektora wina

13 Związek

□ Ograniczenia dotyczące wprowadzania do obrotu

3. Opis i uzasadnienie zmiany

3.1. Dodanie do ChOG "Дунавска равнина" kategorii gatunkowego wina musującego produkowanego z odmiany winorośli Gergana

Regionalna Izba ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego złożyła wniosek o włączenie do specyfikacji produktu nowej kategorii produktu "Gatunkowe wino musujące produkowane z odmiany winorośli Gergana". Wino ma bardzo dobre właściwości organoleptyczne i cechy analityczne i cieszy się popytem na rynku. Włączenie nowej kategorii "Gatunkowe wino musujące" do ChOG "Дунавска равнина" zwiększy renomę i wzmocni markę produktu objętego oznaczeniem geograficznym. To z kolei podniesie wartość produkowanych win. Zmiana dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu "Technologia produkcji, opis wina i cechy analityczne". Dotyczy ona również pkt 3 "Kategorie produktów sektora wina", pkt 4 "Opis wina lub win" i pkt 8 "Opis związku lub związków" w jednolitym dokumencie.

3.2. Dodanie odmiany winorośli Gergana do produkcji gatunkowego wina musującego

Regionalna Izba ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego złożyła wniosek o włączenie odmiany Gergana do wykazu odmian winorośli dozwolonych do produkcji wina objętego ChOG "Дунавска равнина", który to wykaz jest zawarty w specyfikacji produktu.

Gergana jest bułgarską odmianą winorośli występującą wyłącznie na obszarze Niziny Naddunajskiej. Nadaje się ona doskonale do produkcji naturalnych win musujących. Wspomniana zmiana ma wpływ na pkt 5 specyfikacji produktu "Odmiany winorośli dozwolone do produkcji wina objętego ChOG »Дунавска равнина«". Ma ona również wpływ na pkt 7 jednolitego dokumentu "Odmiany winorośli".

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Дунавска равнина

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. Wina białe

Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.

Barwa: słomkowożółta z zielonkawymi refleksami.

Aromat i smak: złożony aromat z dominującymi owocami cytrusowymi oraz nutami ziół, świeżej trawy i dzikich kwiatów. Smak jest świeży, o zrównoważonej kwasowości, harmonijny i z długim posmakiem.

Całkowita zawartość cukru:

- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 gramy na litr lub maksymalnie 9 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 gramów na litr lub 18 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 gramów na litr;

- w przypadku win słodkich: powyżej 45 gramów na litr.

Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 gramów na litr.

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2. Wina różowe

Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.

Barwa: jasnoróżowa.

Aromat i smak: dominują aromaty czerwonych owoców leśnych i owoców pestkowych. Smak jest delikatny, o krągłej strukturze i apetycznych nutach jeżyn i dojrzałych wiśni. Finisz jest mocny, lekko garbnikowy i charakteryzuje się dużą świeżością.

Całkowita zawartość cukru:

- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 gramy na litr lub maksymalnie 9 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 gramów na litr lub 18 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 gramów na litr;

- w przypadku win słodkich: powyżej 45 gramów na litr.

Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 gramów na litr.

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

3. Wina czerwone

Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.

Barwa: rubinowoczerwona.

Aromat i smak: aromaty m.in. czerwonych i czarnych owoców leśnych, śliwki lubaszki, przypraw, wanilii i orzechów. Smak jest wyrazisty, łagodnie taninowy i wyważony, z owocową świeżością.

Całkowita zawartość cukru:

- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 gramy na litr lub maksymalnie 9 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 gramów na litr lub 18 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 gramów na litr;

- w przypadku win słodkich: powyżej 45 gramów na litr.

Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 20 gramów na litr.

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 15
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

4. Gatunkowe wino musujące

Wino produkuje się z winogron Gergana.

Klarowność: dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.

Barwa: słomkowożółta z zielonkawymi refleksami.

Aromat i smak: charakterystyczny intensywny aromat mięty pieprzowej i mięty zielonej, świeży i nadający się do leżakowania.

Całkowita zawartość cukru:

- brut nature: zawartość cukru wynosi mniej niż 3 gramy na litr;

- extra brut: zawartość cukru wynosi pomiędzy 0 a 6 gramów na litr;

- brut: zawartość cukru wynosi mniej niż 12 gramów na litr;

- extra dry: zawartość cukru wynosi pomiędzy 12 a 17 gramów na litr;

- dry: zawartość cukru wynosi pomiędzy 17 a 32 gramy na litr;

- semi-dry: zawartość cukru wynosi pomiędzy 32 a 50 gramów na litr;

- sweet: zawartość cukru wynosi więcej niż 50 gramów na litr.

Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 gramów na litr.

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.

Wartość nadciśnienia spowodowanego obecnością dwutlenku węgla w roztworze, przy przechowywaniu w temperaturze 20 °C w zamkniętych pojemnikach, jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 185

5. Praktyki enologiczne

Podstawowe praktyki enologiczne

1. Wydajność

Odpowiednie ograniczenie dotyczące produkcji win

Maksymalna wydajność produkcji wina: maksymalnie 70 litrów wina wyprodukowanego ze 100 kilogramów winogron.

2. Podstawowa praktyka enologiczna w produkcji gatunkowego wina musującego

Podstawowa praktyka enologiczna

Gatunkowe wino musujące jest produkowane metodą tradycyjną, zgodnie z obowiązującym prawodawstwem europejskim.

Winogrona do produkcji naturalnego wina musującego po fermentacji alkoholowej umieszcza się na co najmniej sześć miesięcy na drożdżowym osadzie winiarskim.

3. Maksymalna wydajność

13 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Wyznaczony obszar produkcji wina objętego ChOG "Дунавска равнина" mieści się w granicach następujących miejscowości: Obwód Montana: Berkowica, Bojczinowci, Brusarci, Cziprowci, Georgi Damjanowo, Jakimowo, Łom, Medkowec, Montana, Wyłczedrym i Wyrszec. Obwód Widyń: Bełogradczik, Boynitsa, Bregowo, Czuprene, Gramada, Kuła, Makresz, Nowo Seło, Rużinci, Widyń i Dimowo. Obwód Wraca: Bjała Słatina, Borowan, Chajredin, Kozłoduj, Kriwodoł, Mezdra, Mizija, Orjachowo, Roman i Wraca. Obwód Gabrowo: Gabrowo, Sewliewo i Drjanowo. Obwód Łowecz: Letnitca, Łowecz, Łukowit, Trojan, Ugyrczin i Jabłanica. Obwód Plewen: Belene, Czerwen Brjag, D. Mitropolija, Dołni Dybnik, Gulanci, Iskyr, Kneża, Lewski, Nikopoł, Plewen i Pordim. Obwód Wielkie Tyrnowo: Gorna Orjachowica, Laskowec, Pawlikeni, Połski Trymbesz, Strażica, Suchindoł, Swisztow, Wielkie Tyrnowo, Złatarica i Elena. Obwód Razgrad: Car Kałojan, Isperich, Kubrat, Łoznica, Razgrad i Zawet. Obwód Ruse: Bjała, Borowo, Cenowo, Iwanowo, Ruse, Wetowo, Dwe mogili i Sliwo pole. Obwód Silistra: Gławinica, Tutrakan, Ałfatar, Dułowo, Kajnardża, Silistra i Sitowo. Obwód Tyrgowiszte: Omurtag, Opaka, Popowo i Tyrgowiszte. Obwód Dobricz: Bałczik, Generał Toszewo, Kawarna, Szabła, Dobricz, Kruszari i Terweł. Obwód Szumen: Chitrino, Kaolinowo, Kaspiczan, Nowi pazar, Szumen, Smjadowo, Weliki Presław, Wyrbica, Wenec i Nikoła Kozlewo. Obwód Warna: Aksakowo, Awren, Bełosław, Bjała, Dewnja, Dołni cziflik, Dyłgopoł, Prowadija, Suworowo, Warna, Wetrino i Wyłczi doł. Obwód sofijski: Botewgrad i Prawec. Wyznaczony obszar nie obejmuje następujących miejscowości wymienionych w wykazach gmin: Gmina Bełogradczik: wsie Graniczak, Praużda, Sałasz i Stakewci. Gmina Cziprowci: wsie Martinowo i Prewała. Gmina Georgi Damjanowo: wsie Dyłgi deł i Kopiłowci. Gmina Berkowica: wieś Czereszowica. Gmina Wyrszec: wsie Gorna Beła reczka, Gorno Ozirowo i Dołno Ozirowo. Gmina Wraca: wieś Ljutadżik. Gmina Botewgrad: wsie Gurkowo, Kraewo, Radotina i Trudowec. Gmina Prawec: wieś Razliw. Gmina Trojan: wsie Bałkanec, Beli Osym, Golama Żelazna, Gumosztnik, Dobrodan, Oreszak, Staro seło, Tarzijsko, Czerni Osym, Cziflik i Szipkowo. Gmina Łowecz: wsie Stefanowo, Malinowo i Byłgarene. Gmina Sewliewo: wsie Boazyt, Walewci, Wojniszka, Djałyk, Krywenik, Kupen, Mleczewo, Seliszte, Stokite, Tabaszka, Ugorelec i Szopite. Gmina Gabrowo: wsie Bałanite, Bojczeta, Boriki, Żyłtesz, Zeleno dyrwo, Małusza, Orłowci, Potok, Czarkowo i Czernewci. Gmina Wielkie Tyrnowo: wsie Wojneża, Woneszta woda, Wyglewci, Kładni djał, Osenarite i Rajkowci. Gmina Elena: wsie Bebrowo, Bejkowci, Bujnowci, Wyłczowci, Ganew doł, Gramatici, Debeli ryt, Drenta, Iwaniwanowci, Ignatowci, Kamenari, Kołari, Konstantin, Kosteł, Marjan, Mijkowci, Palici, Popska, Ruchowci, Swetosławci, Todjuwci i Czakali. Gmina Złatarica: wsie Dedinci, Dyłgi pripek, Rawnowo, Razsocha i Rosno. Gmina Strażica: wsie Wodno, Żelezarci i Kawłak. Gmina Popowo: wsie Dołna Kabda, Konak i Marczino. Gmina Tyrgowiszte: wsie Bożurka, Bratowo, Gorna Kabda, Koprec, Pajduszko, Presijan, Prołaz, Tyrnowca, Cwetnica i Czerkowna. Gmina Omurtag: wsie Bełomorci, Welikdencze, Werenci, Gorna Chubawka, Gorsko seło, Dołna Chubawka, Zelena morawa, Zmejno, Ilijno, Kamburowo, Kozma Prezwiter, Krasnosełci, Panajot Chitowo, Paniczino, Petrino, Pticzewo i Stanec. Gmina Wyrbica: wieś Tuszowica. Gmina Smjadowo: wieś Risz.

7. Odmiany winorośli

Aligote

Aheloy

Bouket

Viognier

Gamay Noir

Gamay Freaux

Gergana

Grand Noir

Gamza - Kadarka

Dimiat - Smederevka

Dunavska Gamza

Evmolpia - Trakiiski Mavrud

Cabernet Sauvignon

Cabernet Franc

Kamtchiya

Carmenere

Colombard

Cot - Malbec

Kuklenski Mavrud

Mavrud

Marselan

Melnik 82

Melnishki Rubin

Merlot

Misket varnenski - Muskat Varnenski

Misket vrachanski - Vrachanski Misket

Misket Kailashki

Misket Markovski

Misket Sandanski - Muscat Sandanski

Misket Sungurlarski

Misket cherven - Brezovski misket

Misket cherven - Karlovski misket

Misket cherven - Cherven misket

Muscat Ottonel

Muller Turgau

Orfei

Pamid

Petit Verdot

Pinot Gris

Plevenski Kolorit

Pomoriiski Biser

Ranna Melnishka Loza - Melnik 55

Rizling Reynski - Nemski Rizling

Rizling Reynski - Riesling

Rkatsiteli - Rikat

Rubin

Roussanne

Cinsaut

Septemvriiski Rubin

Sylvaner

Syrah - Shiraz

Sauvignon Blanc

Sungurlarski Biser

Tamyanka - Moskatelo

Tamyanka - Moscato bianco

Tamyanka - Muscat blanc à Petits Grains

Tamyanka - Temenuga

Trakiiska Slava

Fetyaska Alba - Fetyaska byala

Fetyaska Regala

Furmint

Harslevelut - Lipovina

Hebros

Chernomorski brilyant

Chernomorski eliksir

Chardonnay

Chenin - Chenin Blanc

Shiroka Melnishka loza - Melnik

Ugni Blanc - Claret

Ugni Blanc - Sent Emilion

8. Opis związku lub związków

Wino

Szczególne czynniki klimatyczne i glebowe, w połączeniu z czynnikami ludzkimi, sprawiają, że wina produkowane na tym obszarze charakteryzują się bogatym owocowym aromatem i świeżym smakiem oraz bardzo dobrą równowagą między kwasowością a taninami.

Wina białe charakteryzuje złożony aromat z dominującymi owocami cytrusowymi oraz nutami ziół, świeżej trawy i dzikich kwiatów. Smak jest świeży, o zrównoważonej kwasowości, harmonijny i z długim posmakiem.

W winach różowych dominują aromaty czerwonych owoców leśnych i owoców pestkowych. Smak jest delikatny, o krągłej strukturze i apetycznych nutach jeżyn i dojrzałych wiśni. Finisz jest mocny, lekko garbnikowy i charakteryzuje się dużą świeżością.

Aromaty występujące w winach czerwonych to m.in. czerwone i czarne owoce leśne, śliwka lubaszka, przyprawy, wanilia i orzechy. Ich smak jest wyrazisty, łagodnie taninowy i wyważony, z owocową świeżością.

Gatunkowe wino musujące

Gatunkowe wino musujące jest produkowane z odmiany Gergana, uzyskanej poprzez skrzyżowanie odmian Dimjat i Muscat Ottonel. W szczególności cechy tych dwóch odmian źródłowych sprawiają, że odmiana Gergana łączy znakomitą jakość aromatyczną z wysoką kwasowością, co przyczynia się do produkcji wybitnych gatunkowych win musujących.

Winogrona do produkcji gatunkowego wina musującego zbiera się w okresie dojrzałości fizjologicznej, kiedy ich zawartość cukru wynosi 16,5-17,5 %, a kwasowość miareczkowa 12,00-14,00 gramów na litr.

Świeżo zebrane winogrona oddziela się od szypułek i rozgniata się w temperaturze od 10 do 14 °C, przy czym 35 % samocieku odcedza się w warunkach obojętnych. Pozostały miąższ winogronowy poddaje się tłoczeniu przez godzinę pod ciśnieniem 0,6 bara. Po przetworzeniu frakcja powstała w wyniku tłoczenia jest mieszana z samociekiem w celu klarowania enzymatycznego przez 24 godziny w temperaturze 8-10 °C. Następnie uzyskany produkt umieszcza się w naczyniu fermentacyjnym i rozpoczyna się fermentację alkoholową. Wino pozostaje tam przez 20 dni w temperaturze 14-16 °C.

Winogrona do produkcji naturalnego wina musującego po fermentacji alkoholowej umieszcza się na co najmniej sześć miesięcy na drożdżowym osadzie winiarskim. Następnie wino butelkuje się z tirage liqueur w celu drugiej fermentacji w temperaturze 15-20 °C i poddaje dojrzewaniu przez co najmniej 24 miesiące przed etapem strząsania osadu (fr. remuage) i degorżowania.

Butelki są zamykane przy pomocy korków i kawałków drutu.

Dzięki czynnikom naturalnym i ludzkim produkowane gatunkowe wino musujące wyróżnia się specyficznym aromatem mięty pieprzowej i mięty zielonej. Wino jest świeże, ale nadaje się też do leżakowania.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Oznaczenie geograficzne może być stosowane w odniesieniu do win produkowanych przez kupażowanie, pod warunkiem że 85 % użytych winogron pochodzi z produkcji na obszarze wskazanym na etykiecie.

Link do specyfikacji produktu

https://eavw.com/wps/wcm/connect/eavw.com7059/123a1351-a26e-45bf-8df5-4141ad78a546/Specification+Dunavska +ravnina.pdf?MOD=AJPERES&CVID=p3b8Rfx

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.3462

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 4 akapit pierwszy w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
Data aktu: 30/06/2025
Data ogłoszenia: 30/06/2025