WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NA POZIOMIE UNII
"Дунавска равнина"
PGI-BG-A1538-AM03
Data złożenia wniosku: 6 lipca 2023 r.
ZMIANA
1. Wnioskodawca i uzasadniony interes
Regionalna Izba ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego
W skład Regionalnej Izby ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego wchodzą plantatorzy winorośli i producenci wina, którzy produkują objęte ChOG wino "Дунавска равнина".
2. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
□ Nazwa produktu
13 Kategoria produktów sektora wina
13 Związek
□ Ograniczenia dotyczące wprowadzania do obrotu
3. Opis i uzasadnienie zmiany
3.1. Dodanie do ChOG "Дунавска равнина" kategorii gatunkowego wina musującego produkowanego z odmiany winorośli Gergana
Regionalna Izba ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego złożyła wniosek o włączenie do specyfikacji produktu nowej kategorii produktu "Gatunkowe wino musujące produkowane z odmiany winorośli Gergana". Wino ma bardzo dobre właściwości organoleptyczne i cechy analityczne i cieszy się popytem na rynku. Włączenie nowej kategorii "Gatunkowe wino musujące" do ChOG "Дунавска равнина" zwiększy renomę i wzmocni markę produktu objętego oznaczeniem geograficznym. To z kolei podniesie wartość produkowanych win. Zmiana dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu "Technologia produkcji, opis wina i cechy analityczne". Dotyczy ona również pkt 3 "Kategorie produktów sektora wina", pkt 4 "Opis wina lub win" i pkt 8 "Opis związku lub związków" w jednolitym dokumencie.
3.2. Dodanie odmiany winorośli Gergana do produkcji gatunkowego wina musującego
Regionalna Izba ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego złożyła wniosek o włączenie odmiany Gergana do wykazu odmian winorośli dozwolonych do produkcji wina objętego ChOG "Дунавска равнина", który to wykaz jest zawarty w specyfikacji produktu.
Gergana jest bułgarską odmianą winorośli występującą wyłącznie na obszarze Niziny Naddunajskiej. Nadaje się ona doskonale do produkcji naturalnych win musujących. Wspomniana zmiana ma wpływ na pkt 5 specyfikacji produktu "Odmiany winorośli dozwolone do produkcji wina objętego ChOG »Дунавска равнина«". Ma ona również wpływ na pkt 7 jednolitego dokumentu "Odmiany winorośli".
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Дунавска равнина
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. Wina białe
Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.
Barwa: słomkowożółta z zielonkawymi refleksami.
Aromat i smak: złożony aromat z dominującymi owocami cytrusowymi oraz nutami ziół, świeżej trawy i dzikich kwiatów. Smak jest świeży, o zrównoważonej kwasowości, harmonijny i z długim posmakiem.
Całkowita zawartość cukru:
- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 gramy na litr lub maksymalnie 9 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 gramów na litr lub 18 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 gramów na litr;
- w przypadku win słodkich: powyżej 45 gramów na litr.
Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 gramów na litr.
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,3 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
2. Wina różowe
Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.
Barwa: jasnoróżowa.
Aromat i smak: dominują aromaty czerwonych owoców leśnych i owoców pestkowych. Smak jest delikatny, o krągłej strukturze i apetycznych nutach jeżyn i dojrzałych wiśni. Finisz jest mocny, lekko garbnikowy i charakteryzuje się dużą świeżością.
Całkowita zawartość cukru:
- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 gramy na litr lub maksymalnie 9 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 gramów na litr lub 18 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 gramów na litr;
- w przypadku win słodkich: powyżej 45 gramów na litr.
Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 gramów na litr.
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,3 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
3. Wina czerwone
Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.
Barwa: rubinowoczerwona.
Aromat i smak: aromaty m.in. czerwonych i czarnych owoców leśnych, śliwki lubaszki, przypraw, wanilii i orzechów. Smak jest wyrazisty, łagodnie taninowy i wyważony, z owocową świeżością.
Całkowita zawartość cukru:
- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 gramy na litr lub maksymalnie 9 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 gramów na litr lub 18 gramów na litr, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;
- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 gramów na litr;
- w przypadku win słodkich: powyżej 45 gramów na litr.
Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 20 gramów na litr.
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 15 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
4. Gatunkowe wino musujące
Wino produkuje się z winogron Gergana.
Klarowność: dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.
Barwa: słomkowożółta z zielonkawymi refleksami.
Aromat i smak: charakterystyczny intensywny aromat mięty pieprzowej i mięty zielonej, świeży i nadający się do leżakowania.
Całkowita zawartość cukru:
- brut nature: zawartość cukru wynosi mniej niż 3 gramy na litr;
- extra brut: zawartość cukru wynosi pomiędzy 0 a 6 gramów na litr;
- brut: zawartość cukru wynosi mniej niż 12 gramów na litr;
- extra dry: zawartość cukru wynosi pomiędzy 12 a 17 gramów na litr;
- dry: zawartość cukru wynosi pomiędzy 17 a 32 gramy na litr;
- semi-dry: zawartość cukru wynosi pomiędzy 32 a 50 gramów na litr;
- sweet: zawartość cukru wynosi więcej niż 50 gramów na litr.
Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 gramów na litr.
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.
Wartość nadciśnienia spowodowanego obecnością dwutlenku węgla w roztworze, przy przechowywaniu w temperaturze 20 °C w zamkniętych pojemnikach, jest zgodna z wartościami określonymi w obowiązujących przepisach UE.
| Ogólne cechy analityczne | |
| Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
| Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
| Minimalna kwasowość ogólna | 5,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
| Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,3 |
| Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 185 |
5. Praktyki enologiczne
Podstawowe praktyki enologiczne
1. Wydajność
Odpowiednie ograniczenie dotyczące produkcji win
Maksymalna wydajność produkcji wina: maksymalnie 70 litrów wina wyprodukowanego ze 100 kilogramów winogron.
2. Podstawowa praktyka enologiczna w produkcji gatunkowego wina musującego
Podstawowa praktyka enologiczna
Gatunkowe wino musujące jest produkowane metodą tradycyjną, zgodnie z obowiązującym prawodawstwem europejskim.
Winogrona do produkcji naturalnego wina musującego po fermentacji alkoholowej umieszcza się na co najmniej sześć miesięcy na drożdżowym osadzie winiarskim.
3. Maksymalna wydajność
13 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Wyznaczony obszar produkcji wina objętego ChOG "Дунавска равнина" mieści się w granicach następujących miejscowości: Obwód Montana: Berkowica, Bojczinowci, Brusarci, Cziprowci, Georgi Damjanowo, Jakimowo, Łom, Medkowec, Montana, Wyłczedrym i Wyrszec. Obwód Widyń: Bełogradczik, Boynitsa, Bregowo, Czuprene, Gramada, Kuła, Makresz, Nowo Seło, Rużinci, Widyń i Dimowo. Obwód Wraca: Bjała Słatina, Borowan, Chajredin, Kozłoduj, Kriwodoł, Mezdra, Mizija, Orjachowo, Roman i Wraca. Obwód Gabrowo: Gabrowo, Sewliewo i Drjanowo. Obwód Łowecz: Letnitca, Łowecz, Łukowit, Trojan, Ugyrczin i Jabłanica. Obwód Plewen: Belene, Czerwen Brjag, D. Mitropolija, Dołni Dybnik, Gulanci, Iskyr, Kneża, Lewski, Nikopoł, Plewen i Pordim. Obwód Wielkie Tyrnowo: Gorna Orjachowica, Laskowec, Pawlikeni, Połski Trymbesz, Strażica, Suchindoł, Swisztow, Wielkie Tyrnowo, Złatarica i Elena. Obwód Razgrad: Car Kałojan, Isperich, Kubrat, Łoznica, Razgrad i Zawet. Obwód Ruse: Bjała, Borowo, Cenowo, Iwanowo, Ruse, Wetowo, Dwe mogili i Sliwo pole. Obwód Silistra: Gławinica, Tutrakan, Ałfatar, Dułowo, Kajnardża, Silistra i Sitowo. Obwód Tyrgowiszte: Omurtag, Opaka, Popowo i Tyrgowiszte. Obwód Dobricz: Bałczik, Generał Toszewo, Kawarna, Szabła, Dobricz, Kruszari i Terweł. Obwód Szumen: Chitrino, Kaolinowo, Kaspiczan, Nowi pazar, Szumen, Smjadowo, Weliki Presław, Wyrbica, Wenec i Nikoła Kozlewo. Obwód Warna: Aksakowo, Awren, Bełosław, Bjała, Dewnja, Dołni cziflik, Dyłgopoł, Prowadija, Suworowo, Warna, Wetrino i Wyłczi doł. Obwód sofijski: Botewgrad i Prawec. Wyznaczony obszar nie obejmuje następujących miejscowości wymienionych w wykazach gmin: Gmina Bełogradczik: wsie Graniczak, Praużda, Sałasz i Stakewci. Gmina Cziprowci: wsie Martinowo i Prewała. Gmina Georgi Damjanowo: wsie Dyłgi deł i Kopiłowci. Gmina Berkowica: wieś Czereszowica. Gmina Wyrszec: wsie Gorna Beła reczka, Gorno Ozirowo i Dołno Ozirowo. Gmina Wraca: wieś Ljutadżik. Gmina Botewgrad: wsie Gurkowo, Kraewo, Radotina i Trudowec. Gmina Prawec: wieś Razliw. Gmina Trojan: wsie Bałkanec, Beli Osym, Golama Żelazna, Gumosztnik, Dobrodan, Oreszak, Staro seło, Tarzijsko, Czerni Osym, Cziflik i Szipkowo. Gmina Łowecz: wsie Stefanowo, Malinowo i Byłgarene. Gmina Sewliewo: wsie Boazyt, Walewci, Wojniszka, Djałyk, Krywenik, Kupen, Mleczewo, Seliszte, Stokite, Tabaszka, Ugorelec i Szopite. Gmina Gabrowo: wsie Bałanite, Bojczeta, Boriki, Żyłtesz, Zeleno dyrwo, Małusza, Orłowci, Potok, Czarkowo i Czernewci. Gmina Wielkie Tyrnowo: wsie Wojneża, Woneszta woda, Wyglewci, Kładni djał, Osenarite i Rajkowci. Gmina Elena: wsie Bebrowo, Bejkowci, Bujnowci, Wyłczowci, Ganew doł, Gramatici, Debeli ryt, Drenta, Iwaniwanowci, Ignatowci, Kamenari, Kołari, Konstantin, Kosteł, Marjan, Mijkowci, Palici, Popska, Ruchowci, Swetosławci, Todjuwci i Czakali. Gmina Złatarica: wsie Dedinci, Dyłgi pripek, Rawnowo, Razsocha i Rosno. Gmina Strażica: wsie Wodno, Żelezarci i Kawłak. Gmina Popowo: wsie Dołna Kabda, Konak i Marczino. Gmina Tyrgowiszte: wsie Bożurka, Bratowo, Gorna Kabda, Koprec, Pajduszko, Presijan, Prołaz, Tyrnowca, Cwetnica i Czerkowna. Gmina Omurtag: wsie Bełomorci, Welikdencze, Werenci, Gorna Chubawka, Gorsko seło, Dołna Chubawka, Zelena morawa, Zmejno, Ilijno, Kamburowo, Kozma Prezwiter, Krasnosełci, Panajot Chitowo, Paniczino, Petrino, Pticzewo i Stanec. Gmina Wyrbica: wieś Tuszowica. Gmina Smjadowo: wieś Risz.
7. Odmiany winorośli
Aligote
Aheloy
Bouket
Viognier
Gamay Noir
Gamay Freaux
Gergana
Grand Noir
Gamza - Kadarka
Dimiat - Smederevka
Dunavska Gamza
Evmolpia - Trakiiski Mavrud
Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc
Kamtchiya
Carmenere
Colombard
Cot - Malbec
Kuklenski Mavrud
Mavrud
Marselan
Melnik 82
Melnishki Rubin
Merlot
Misket varnenski - Muskat Varnenski
Misket vrachanski - Vrachanski Misket
Misket Kailashki
Misket Markovski
Misket Sandanski - Muscat Sandanski
Misket Sungurlarski
Misket cherven - Brezovski misket
Misket cherven - Karlovski misket
Misket cherven - Cherven misket
Muscat Ottonel
Muller Turgau
Orfei
Pamid
Petit Verdot
Pinot Gris
Plevenski Kolorit
Pomoriiski Biser
Ranna Melnishka Loza - Melnik 55
Rizling Reynski - Nemski Rizling
Rizling Reynski - Riesling
Rkatsiteli - Rikat
Rubin
Roussanne
Cinsaut
Septemvriiski Rubin
Sylvaner
Syrah - Shiraz
Sauvignon Blanc
Sungurlarski Biser
Tamyanka - Moskatelo
Tamyanka - Moscato bianco
Tamyanka - Muscat blanc à Petits Grains
Tamyanka - Temenuga
Trakiiska Slava
Fetyaska Alba - Fetyaska byala
Fetyaska Regala
Furmint
Harslevelut - Lipovina
Hebros
Chernomorski brilyant
Chernomorski eliksir
Chardonnay
Chenin - Chenin Blanc
Shiroka Melnishka loza - Melnik
Ugni Blanc - Claret
Ugni Blanc - Sent Emilion
8. Opis związku lub związków
Wino
Szczególne czynniki klimatyczne i glebowe, w połączeniu z czynnikami ludzkimi, sprawiają, że wina produkowane na tym obszarze charakteryzują się bogatym owocowym aromatem i świeżym smakiem oraz bardzo dobrą równowagą między kwasowością a taninami.
Wina białe charakteryzuje złożony aromat z dominującymi owocami cytrusowymi oraz nutami ziół, świeżej trawy i dzikich kwiatów. Smak jest świeży, o zrównoważonej kwasowości, harmonijny i z długim posmakiem.
W winach różowych dominują aromaty czerwonych owoców leśnych i owoców pestkowych. Smak jest delikatny, o krągłej strukturze i apetycznych nutach jeżyn i dojrzałych wiśni. Finisz jest mocny, lekko garbnikowy i charakteryzuje się dużą świeżością.
Aromaty występujące w winach czerwonych to m.in. czerwone i czarne owoce leśne, śliwka lubaszka, przyprawy, wanilia i orzechy. Ich smak jest wyrazisty, łagodnie taninowy i wyważony, z owocową świeżością.
Gatunkowe wino musujące
Gatunkowe wino musujące jest produkowane z odmiany Gergana, uzyskanej poprzez skrzyżowanie odmian Dimjat i Muscat Ottonel. W szczególności cechy tych dwóch odmian źródłowych sprawiają, że odmiana Gergana łączy znakomitą jakość aromatyczną z wysoką kwasowością, co przyczynia się do produkcji wybitnych gatunkowych win musujących.
Winogrona do produkcji gatunkowego wina musującego zbiera się w okresie dojrzałości fizjologicznej, kiedy ich zawartość cukru wynosi 16,5-17,5 %, a kwasowość miareczkowa 12,00-14,00 gramów na litr.
Świeżo zebrane winogrona oddziela się od szypułek i rozgniata się w temperaturze od 10 do 14 °C, przy czym 35 % samocieku odcedza się w warunkach obojętnych. Pozostały miąższ winogronowy poddaje się tłoczeniu przez godzinę pod ciśnieniem 0,6 bara. Po przetworzeniu frakcja powstała w wyniku tłoczenia jest mieszana z samociekiem w celu klarowania enzymatycznego przez 24 godziny w temperaturze 8-10 °C. Następnie uzyskany produkt umieszcza się w naczyniu fermentacyjnym i rozpoczyna się fermentację alkoholową. Wino pozostaje tam przez 20 dni w temperaturze 14-16 °C.
Winogrona do produkcji naturalnego wina musującego po fermentacji alkoholowej umieszcza się na co najmniej sześć miesięcy na drożdżowym osadzie winiarskim. Następnie wino butelkuje się z tirage liqueur w celu drugiej fermentacji w temperaturze 15-20 °C i poddaje dojrzewaniu przez co najmniej 24 miesiące przed etapem strząsania osadu (fr. remuage) i degorżowania.
Butelki są zamykane przy pomocy korków i kawałków drutu.
Dzięki czynnikom naturalnym i ludzkim produkowane gatunkowe wino musujące wyróżnia się specyficznym aromatem mięty pieprzowej i mięty zielonej. Wino jest świeże, ale nadaje się też do leżakowania.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Oznaczenie geograficzne może być stosowane w odniesieniu do win produkowanych przez kupażowanie, pod warunkiem że 85 % użytych winogron pochodzi z produkcji na obszarze wskazanym na etykiecie.
Link do specyfikacji produktu
https://eavw.com/wps/wcm/connect/eavw.com7059/123a1351-a26e-45bf-8df5-4141ad78a546/Specification+Dunavska +ravnina.pdf?MOD=AJPERES&CVID=p3b8Rfx
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.3462 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 4 akapit pierwszy w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 |
| Data aktu: | 30/06/2025 |
| Data ogłoszenia: | 30/06/2025 |