(Dz.U.UE C z dnia 3 kwietnia 2025 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Irouleguy"
PDO-FR-A0708-AM03
Data przekazania informacji:
8.1.2025
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Przepisy rolnośrodowiskowe
Celem wniosku jest zmiana specyfikacji w pkt 2 "Pozostałe praktyki uprawy" (rozdział I pkt VI. Prowadzenie winorośli) oraz dodanie następujących przepisów rolnośrodowiskowych:
- Utrzymywanie trwałej okrywy zielonej na obwodzie działek (obszary na końcach rzędów i między działkami, które nie są obsadzone lub nie są uprawiane), jest obowiązkowe. Obowiązek ten nie ma zastosowania w przypadku rekultywacji miedz, zniszczonych w szczególności w wyniku erozji lub nadzwyczajnych zjawisk klimatycznych;
- Całkowite chemiczne odchwaszczanie działki jest zabronione;
- Uzdatnianie ciepłej wody w oczyszczalniach jest obowiązkowe.
Zmiany te w większym stopniu uwzględniają wymagania społeczne dotyczące ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego uwzględnienia potrzeb środowiska.
Jednolity dokument zmieniono w punkcie "Szczególne praktyki enologiczne".
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa(-y)
Irouleguy
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. Wina białe
ZWIĘZŁY OPIS
Wina białe o intensywnym aromacie. Zmieszanie co najmniej dwóch odmian pozwala na uzyskanie złożoności aromatycznej i równowagi; aromat win często przypomina zapach egzotycznych owoców, a tłustość w ustach jest dobrze zrównoważona kwasowością.
Wina te charakteryzują się:
1. minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 11 %;
2. zawartością alkoholu po wzbogaceniu wynoszącą co najmniej 13,5 %.
Dla każdej partii gotowej do wprowadzenia na rynek luzem lub w opakowaniu:
1. zawartość cukrów fermentacyjnych wynosi < 5 g/l;
2. zawartość cukrów fermentacyjnych wynosi < 4 g/l w przypadku win o naturalnej objętościowej zawartości alkoholu > 14 %.
Pozostałe analityczne cechy charakterystyczne są zgodne z cechami określonymi w przepisach wspólnotowych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr):
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. Wina różowe
ZWIĘZŁY OPIS
Wina różowe produkowane z dominującymi odmianami Cabernet franc N i Tannat N, dzięki którym nabierają koloru i owocowych aromatów. Wina charakteryzują się dobrą równowagą między tłustością a kwasowością dzięki działkom wyselekcjonowanym ze względu na ich dojrzałość i dobry stan sanitarny.
Wina te charakteryzują się:
1. minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 11 %;
2. zawartością alkoholu po wzbogaceniu wynoszącą co najmniej 13,5 %.
Dla każdej partii gotowej do wprowadzenia na rynek luzem lub w opakowaniu zawartość cukrów fermentacyjnych wynosi < 4 g/l:
Pozostałe analityczne cechy charakterystyczne są zgodne z cechami określonymi w przepisach wspólnotowych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr):
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
3. Wina czerwone
ZWIĘZŁY OPIS
Wina czerwone produkowane z dominującymi odmianami Cabernet franc N i Tannat N, dzięki którym nabierają koloru, owocowych aromatów i tanin w znacznej ilości. Ekspresja aromatyczna koncentruje się na owocach, które ewoluują w kierunku złożonych aromatów kandyzowanych owoców i przypraw. Taniny, które zwykle dominują w młodym winie, łagodnieją po dojrzewaniu, w wyniku czego powstają wina o zrównoważonej strukturze.
Wina te charakteryzują się:
1. minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 11 %;
2. zawartością alkoholu po wzbogaceniu wynoszącą co najmniej 13,5 %.
Dla każdej partii gotowej do wprowadzenia na rynek luzem lub w opakowaniu:
1. zawartość cukrów fermentacyjnych wynosi < 3 g/l w przypadku win o naturalnej objętościowej zawartości alkoholu < 14 %
2. zawartość cukrów fermentacyjnych wynosi s < 4g/l w przypadku win o naturalnej objętościowej zawartości alkoholu > 14 %
3. zawartość kwasu jabłkowego < 0,3 g/l;
Pozostałe analityczne cechy charakterystyczne są zgodne z cechami określonymi w przepisach wspólnotowych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr):
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Ograniczenia
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Stosowanie pras ciągłych jest zabronione.
Do produkcji win różowych niedopuszczalne jest wykorzystywanie węgla do celów enologicznych, samego lub w mieszankach stosowanych w preparatach.
2. Gęstość nasadzeń - odstępy
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 4 000 roślin na hektar.
Odstęp między rzędami wynosi najwyżej 2,50 m;
Odstęp między krzewami w tym samym rzędzie wynosi co najmniej 0,90 metra.
Powyższe przepisy nie stosują się do winorośli sadzonych tarasowo. W przypadku tych winorośli odstęp między krzewami w tym samym rzędzie wynosi co najmniej 0,80 metra.
3. Cięcie winorośli
Praktyka uprawy
Winorośl przycina się w formie jedno- lub dwuramiennego sznura Guyota lub za pomocą cięcia krótkiego (prowadzenie w formie sznura Royat).
Liczba oczek na łozę nie może przekraczać:
- 16 dla odmian cabernet franc N, cabernet-sauvignon N, courbu B, petit courbu B, petit manseng B;
- 12 dla odmian tannat N et gros manseng B.
4. Pozostałe praktyki uprawy
Praktyka uprawy
a) W celu zachowania cech środowiska fizycznego i biologicznego, które są podstawą charakteru tego obszaru. Utrzymywanie trwałej okrywy zielonej na obwodzie działek (obszary na końcach rzędów i między działkami, które nie są obsadzone lub nie są uprawiane), jest obowiązkowe. Obowiązek ten nie ma zastosowania w przypadku rekultywacji miedz, zniszczonych w szczególności w wyniku erozji lub nadzwyczajnych zjawisk klimatycznych;
b) Całkowite chemiczne odchwaszczanie działki jest zabronione;
c) Uzdatnianie ciepłej wody w oczyszczalniach jest obowiązkowe.
5. Nawadnianie
Praktyka uprawy
Można zezwolić na nawadnianie zgodnie z przepisami art. D.645-5 kodeksu rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
6. Przepisy szczególne dotyczące zbiorów
Praktyka uprawy
Winogrona są zbierane ręcznie.
5.2. Maksymalna wydajność
1.
60 hektolitrów
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Pyrénées-Atlantiques: Aincille, Anhaux, Ascarat, Bidarray, Bussunarits-Sarrasquette, Bustince-Iriberry, Irouléguy, Ispoure, Jaxu, Lasse, Lecumberry, Ossès, Saint-Etienne-de-Baïgorry, Saint-Jean-le-Vieux, Saint-Martin-d'Arrossa.
7. Odmiana(-y) winorośli
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Gros Manseng B
Petit Courbu B
Petit Manseng B
Tannat N
8. Opis związku lub związków
Winnica rozwijała się od XIII w. pod wpływem ruchu zakonnego związanego z drogą świętego Jakuba, która przebiega przez ten obszar. Znajduje się u podnóża Gór Baskijskich i pokrywa strome zbocza, dobrze wyeksponowane i nasłonecznione. Przepuszczalne gleby i duże nachylenie umożliwiają odprowadzanie nadmiaru wody spowodowanego znacznymi opadami deszczu. Jesienią południowy wiatr sprzyja odpowiedniemu dojrzewaniu winogron, zwiększając temperaturę i nasłonecznienie. Lokalne odmiany szczególnie dostosowane do klimatu dają taninowe i zrównoważone wina czerwone oraz wina różowe o aromacie owoców dzięki odpowiedniej dojrzałości winogron z nasłonecznych winnic, a także żywe i aromatyczne białe wina dzięki klimatowi, w którym nie ma problemu deficytu wody.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Większa jednostka geograficzna
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia "Irouléguy" można umieścić nazwę większej jednostki geograficznej: "Sud-Ouest". Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż czcionka, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1992 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
| Data aktu: | 03/04/2025 |
| Data ogłoszenia: | 03/04/2025 |