Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT
"Montsant"
PDO-ES-A1550-AM04
Data przekazania informacji: 16 listopada 2021 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zezwolenie na produkcję czerwonego wina "Mistela" z odmian innych niż czerwone
OPIS
Zniesiono obowiązek produkcji czerwonego wina Mistela wyłącznie z czerwonych odmian winorośli.
Zmiana dotyczy pkt 2.1.2 specyfikacji produktu, ale nie ma wpływu na jednolity dokument.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ uznano, że nie odpowiada ona żadnej z kategorii zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
UZASADNIENIE
W opisie białego wina Mistela przedstawionym w specyfikacji produktu nie wskazano, jakich odmian należy używać do jego produkcji. Natomiast w przypadku czerwonego wina Mistela odmiany, które mają być używane do jego produkcji, ograniczają się do odmian czerwonych. Do produkcji tych dwóch win likierowych tradycyjnie używa się jednak zarówno czerwonych, jak i białych odmian.
2. Zniesienie maksymalnego limitu dla rzeczywistej i całkowitej zawartości alkoholu w winach likierowych
OPIS
Zniesiono maksymalny limit dla całkowitej i rzeczywistej zawartości alkoholu w winach likierowych.
Zmiana dotyczy pkt 2.1.2 i 2.2 specyfikacji produktu, ale nie ma wpływu na jednolity dokument.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ uznano, że nie odpowiada ona żadnej z kategorii zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
UZASADNIENIE
Całkowitą zawartość alkoholu oblicza się z uwzględnieniem cukrów zawartych w winie. Zgodnie ze specyfikacją produktu stężenie cukru w winach likierowych może być wysokie. Stężenie cukru nie może być mniejsze niż 45 g/l w winach słodkich i musi wynosić 100 g/l w winach Mistela oraz 50 g/l w winach Garnacha (nazwa nadana tradycyjnym winom likierowym produkowanym z przejrzałych winogron). Całkowita zawartość alkoholu w winach likierowych często przekracza zatem 20 % obj.
Jeśli chodzi o maksymalną rzeczywistą zawartość alkoholu, nie uważa się za konieczne ustalenie limitu, który jest niższy niż limit określony w przepisach (20 % obj. zamiast 22 % obj.).
3. Dodanie "Cariñena" jako synonimu dla odmiany Mazuela
OPIS
W odniesieniu do zatwierdzonej odmiany czerwonej Mazuela dodano nowy synonim "Cariñena".
Zmiana ta dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu i pkt 7 jednolitego dokumentu.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ uznano, że nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
UZASADNIENIE
Jest to oficjalnie uznany synonim powszechnie stosowany na tym obszarze.
4. Dodanie szczegółowych informacji do opisu naturalnego wina słodkiego
OPIS
Zgodnie z nową wersją specyfikacji co najmniej 85 % winogron wykorzystywanych do produkcji naturalnych win słodkich musi należeć do następujących odmian: Garnacha Blanca, Macabeo, Monastrell, Moscatel, Garnacha tinta i Garnacha Peluda.
Zmiana dotyczy pkt 2.1.2 specyfikacji produktu, ale nie ma wpływu na jednolity dokument.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ uznano, że nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
UZASADNIENIE
W prawie Unii ustanowiono wymóg, aby co najmniej 85 % winogron wykorzystywanych do produkcji tych win likierowych należało do konkretnych odmian wymienionych w dodatku 3 do załącznika III do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/934. Konieczne było wyszczególnienie tych odmian, ponieważ nie wszystkie odmiany zatwierdzone na potrzeby przedmiotowej ChNP zostały uwzględnione w tym dodatku.