Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.
(2021/C 393/14)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

"Επανομή" (Epanomi)

PGI-GR-A0858-AM01

Data złożenia wniosku: 30 lipca 2015

1.
Przepisy mające zastosowanie do zmiany

Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna

2.
Opis i uzasadnienie zmiany
2.1.
Dodanie kategorii produktu winiarskiego "białe wino z przejrzałych winogron" wytwarzanego z odmiany Malagousia

Zmiana dokumentacji technicznej PGI-GR-A0858 Epanomi, tj. specyfikacji produktu i jednolitego dokumentu, polega na dodaniu kategorii produktu winiarskiego "białe wino z przejrzałych winogron", który będzie wytwarzany z winogron odmiany Malagousia.

Wino białe z przejrzałych winogron produkuje się od początku 2000 r. z rodzimej odmiany Malagousia. Jest to jedna z najlepszych odmian w Grecji. Pochodzi z górzystego regionu Nafpaktia. W regionie Epanomi uprawia się ją od ponad 35 lat, uzyskując doskonałe wyniki i właściwości organoleptyczne.

Harmonia między odmianą Malagousia a przedmiotowym regionem kraju jest idealna, ponieważ wszystkie elementy związane z uprawą winorośli są tam korzystne. Warunki klimatyczne, w połączeniu z różnorodnością gleb występujących w regionie, uprawianą tam odmianą, dbałością o uprawę winorośli i technikami produkcji wina, sprawiają, że wino białe z przejrzałych winogron odznacza się szczególnymi cechami charakterystycznymi.

Białe wino z przejrzałych winogron zdobyło medale na międzynarodowych konkursach.

Niniejsza zmiana dotyczy części "Opis win", "Praktyki enologiczne", "Maksymalna wydajność", "Odmiany winorośli dopuszczone do produkcji wina" oraz "Związek z obszarem geograficznym" w jednolitym dokumencie i w specyfikacji produktu.

2.2.
Aktualizacja dokumentacji technicznej dotyczącej ChOG Epanomi

Oprócz wnioskowanych zmian oraz zmian w ramach aktualizacji dokumentacji technicznej, w specyfikacji wprowadza się następujące zmiany: a) dodanie przepisów krajowych dotyczących wymogów i kontroli mających zastosowanie do win objętych ChNP i ChOG oraz usunięcie uchylonych przepisów, oraz b) zmiana danych dotyczących właściwych organów kontrolnych, w szczególności nazwy ministerstwa i dyrekcji oraz dodanie dyrekcji generalnej, a także sprostowanie nazwy regionalnych centrów ochrony fitosanitarnej i kontroli jakości.

Powyższe zmiany nie mają wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa lub nazwy

Επανομή (Epanomi)

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

16. Wino z przejrzałych winogron

4.
Opis wina lub win

Wino czerwone wytrawne

Minimalna całkowita zawartość alkoholu: 12,0 % obj.
Minimalna naturalna zawartość alkoholu: 11,5 % obj.
Całkowita zawartość cukru (g/l): maksymalnie 9,0*

Kwasowość ogólna wyrażona jako kwas winowy (g/l): maksymalnie 7,0

Świetlista głęboka purpurowa barwa z ceglastoczerwonymi refleksami po dłuższym leżakowaniu wina. Aromat świeżych dojrzałych owoców, przypraw, rodzynek i kakao. W pełni nasycone, o zrównoważonym smaku i łagodnych taninach wzmocnionych owocami oraz intensywnie aromatycznym finiszem.

* Jeżeli zawartość cukru przekracza 4 g/l, zastosowanie mają wymagania określone w części B załącznika III do rozporządzenia Komisji (UE) 2019/33.

W przypadku parametrów, dla których nie podano dokładnej wartości, stosuje się limity określone w przepisach unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

Wino białe wytrawne

Minimalna całkowita zawartość alkoholu: 11,0 % obj.
Minimalna naturalna zawartość alkoholu: 10,5 % obj.
Całkowita zawartość cukru (g/l): maksymalnie 9,0*
Kwasowość ogólna wyrażona jako kwas winowy (g/l): maksymalnie 7,5

Intensywna barwa jasny blond z zielonymi refleksami lub intensywna barwa złotożółta po leżakowaniu wina przez pewien okres. Aromat owoców egzotycznych i letnich, jaśminu, cytrusów, wanilii, miodu i nuty tytoniu. W smaku złożone, bogate i harmonijnie zrównoważone, o świeżej kwasowości, intensywnym aromacie i utrzymującym się finiszu.

* Jeżeli zawartość cukru przekracza 4 g/l, zastosowanie mają wymagania określone w części B załącznika III do rozporządzenia Komisji (UE) 2019/33.

W przypadku parametrów, dla których nie podano dokładnej wartości, stosuje się limity określone w przepisach unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

Wino białe z przejrzałych winogron

Minimalna całkowita zawartość alkoholu: 15 % obj.
Naturalna zawartość cukru (g/l): minimalnie 250 g/l
Kwasowość ogólna wyrażona jako kwas winowy (g/l): maksymalnie 6,5
Całkowita zawartość dwutlenku siarki w winie (mg/l): maksymalnie 300**

Wino to, produkowane wyłącznie z odmiany Malagousia, ma ciemnozłotą barwę dzięki wydłużonemu leżakowaniu w dębowych beczkach. Złożone aromaty dojrzałych owoców o jasnej skórce, takich jak brzoskwinia, gruszka, pigwa i mango, oraz miodu. W smaku wyraźnie kremowe, o odpowiedniej kwasowości i słodkiej głębi.

** zgodnie z odstępstwem, o którym mowa w części B pkt 2 lit. c) załącznika I do rozporządzenia Komisji (UE) 2019/934

W przypadku parametrów, dla których nie podano dokładnej wartości, stosuje się limity określone w przepisach unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 300
5.
Praktyki winiarskie
5.1.
Szczególne praktyki enologiczne

Prowadzenie winorośli

Praktyka uprawy

Winorośl pielęgnuje się zgodnie z technikami uprawy stosowanymi zazwyczaj w regionie.

Winifikacja win białych

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Winifikacja win białych:

Wino białe objęte ChOG Epanomi

Wina białe powstają przy użyciu nowoczesnych technik produkcji; temperatura podczas fermentacji alkoholowej nie przekracza 20 °C.

Winifikacja win czerwonych

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Winifikacja win czerwonych:

Wino czerwone objęte ChOG Epanomi powstaje przy użyciu klasycznej metody produkcji win czerwonych.

Winifikacja win białych z przejrzałych winogron

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Wino białe z przejrzałych winogron objęte ChOG Epanomi

Winogrona pozostawia się na winorośli, aby przejrzały, wyłącznie w latach, w których pozwalają na to warunki klimatyczne.

Wina białe powstają przy użyciu nowoczesnych technik produkcji; temperatura podczas fermentacji alkoholowej nie przekracza 20 °C.

5.2.
Maksymalna wydajność

Maksymalna wydajność w hektolitrach gotowego produktu z hektara - wino czerwone

88 hektolitrów z hektara

Maksymalna wydajność w hektolitrach gotowego produktu z hektara - wino białe

82,5 hektolitra z hektara

Maksymalna wydajność w hektolitrach gotowego produktu z hektara - wino białe z przejrzałych winogron

40 hektolitrów z hektara

Maksymalna wydajność w kilogramach winogron z hektara - wino czerwone

11 000 kg winogron z hektara

Maksymalna wydajność w kilogramach winogron z hektara - wino białe

11 000 kg winogron z hektara

Maksymalna wydajność w kilogramach winogron z hektara - wino białe z przejrzałych winogron

8 000 kg winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar

Wyznaczony obszar produkcji win objętych ChOG Epanomi obejmuje region położony na południe od Salonik, w obrębie jednostki administracyjnej Epanomi w gminie Thermaikos

7.
Główne odmiany winorośli

Limnio N

Assyrtiko B

Malagousia B

Chardonnay B

Sauvignon Blanc B

Viognier B

Xinomavro N - Xinogaltso, Popolka

Cabernet sauvignon N

Mourvedre N

Grenache rouge N

Merlot N

Syrah N

8.
Opis związku lub związków

8.1 Informacje na temat obszaru geograficznego - wina i wina z przejrzałych winogron

Związek historyczny, kulturowy, społeczny i gospodarczy, jak również środowisko geograficzne i pochodzenie geograficzne mają znaczenie dla kategorii "wino" i "wino z przejrzałych winogron".

A. Związek historyczny

Region Epanomi należał do regionu "Kalamaria". Nazwa ta oznacza "dobrą stronę" i została nadana przez francuskich podróżników ze względu na dobrą jakość produktów rolnych z tego regionu. Istnieją dowody na to, że wino wytwarzano tu już 1500 lat temu, a o winnicach z tego regionu pisano w okresie bizantyjskim. Pierwsza wzmianka o osadzie zwanej Panomi (1302 r.) związana jest z istnieniem winnic na tym terenie. Wydaje się, że uprawa winorośli trwała do końca okupacji osmańskiej. W spisie z 1875 roku odnotowano 325 winnic, a w spisie z 1907 roku - 586. W 1907 roku istniało 27 wolnostojących budynków z prasami do wyciskania winogron, a 22 takie prasy znajdowały się w domach. Istnieją również zapisy dotyczące płatności podatków na rzecz lokalnych władz tureckich w związku z uprawą winnic i produkcją win tureckich.

B. Związek kulturowy, społeczny i gospodarczy

Winorośl i wino są nierozerwalnie związane z życiem kulturalnym, społecznym i gospodarczym mieszkańców regionu już od czasów starożytnych.

Związek ten trwa do dziś, a jego odzwierciedleniem są wydarzenia i konferencje organizowane w celu promowania wina i tradycji kulturowej regionu, takie jak "szlaki win" Epanomi.

C. Środowisko geograficzne oraz pochodzenie geograficzne

Region winiarski Epanomi położony jest na południe od Salonik, w gminie Thermaikos. Panuje tu klimat śródziemnomorski. Średnia roczna temperatura wynosi 16 °C, a średnia roczna suma opadów - około 550 mm. We wczesnych godzinach porannych można zaobserwować obfitą rosę, która sprzyja zmniejszeniu transpiracji, a po niej zwykle występuje suchy północny wiatr usuwający nadmiar wilgoci z roślinności. Gleba jest piaszczysto-gliniasta i ilasto-gliniasta. Zawartość węglanu wapnia przyczynia się do dobrej struktury i drenażu gleby, podczas gdy stosunkowo wysoka zawartość iłu prowadzi do dużej akumulacji składników odżywczych. Średnia zawartość materii organicznej korzystnie wpływa na strukturę i drenaż gleby. Gleby mają lekkie lub średnie nachylenie, co prowadzi do lepszego drenażu i ogranicza, a nawet eliminuje, ryzyko wystąpienia chorób, takich jak mączniak rzeczywisty. Wpływ morza w połączeniu z nachyleniem i orientacją terenu znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia mrozu.

8.2 Informacje dotyczące produktu w odniesieniu do kategorii "wino"

Wina białe objęte ChOG Epanomi mają intensywną barwę jasny blond z zielonymi i srebrnymi refleksami lub intensywną barwę złotożółtą po leżakowaniu wina przez pewien okres w dębowych beczkach. Aromaty różnią się w zależności od rodzaju, odmiany i okresu leżakowania. Dzięki idealnym warunkom dojrzewania odmian, wina odznaczają się świeżą kwasowością, a w smaku są złożone i bogate.

Wina czerwone objęte ChOG Epanomi mają intensywną czerwoną barwę z niebieskawymi refleksami oraz aromaty czerwonych owoców, przypraw, kakao i rodzynek. Dzięki idealnym warunkom klimatycznym panującym w regionie, mającym wpływ na dobrą dojrzałość technologiczną i fenolową, wina te są w pełni nasycone, mają zrównoważony smak i półsłodkie taniny.

8.3 Informacje dotyczące produktu w odniesieniu do kategorii "wino z przejrzałych winogron"

Wina z przejrzałych winogron wytwarzane są z odmiany Malagousia od początku 2000 r. Odmiana ta jest uprawiana w regionie od ponad 35 lat z doskonałymi wynikami. Jej harmonia z regionem kraju jest idealna, ponieważ wszystkie elementy związane z uprawą winorośli są korzystne.

Winogrona pozostawia się na winorośli, aby przejrzały, wyłącznie w latach, w których pozwalają na to warunki klimatyczne. Ciemnozłotą barwę uzyskuje się dzięki długotrwałemu leżakowaniu w dębowych beczkach, a wino charakteryzuje się aromatami dojrzałych owoców o jasnej skórce i miodu. W smaku ma przyjemną krągłość idealnie zrównoważoną z odpowiednią kwasowością, która je wyróżnia.

Wina z przejrzałych winogron zdobyły nagrody na międzynarodowych konkursach, takich jak: Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge, International Wine & Spirits Competition.

8.4 Związki przyczynowe w odniesieniu do kategorii "wino"

Jak opisano szczegółowo w poprzednich sekcjach, wyjątkowy charakter win objętych ChOG Epanomi wynika z połączenia szczególnych cech regionu (gleba, klimat, wpływ wiatrów w okresie letnim), uprawianych odmian winorośli i stosowanych technik uprawy.

Klimat w regionie Epanomi jest idealny dla uprawianych tam odmian, ponieważ winogrona osiągają pożądaną dojrzałość technologiczną i fenolową przed okresem obfitych jesiennych deszczów, które mogłyby obniżyć ich jakość.

Warunki kserotermiczne panujące w tym regionie w połączeniu z rodzajem gleb powodują, że winogrona dojrzewają od połowy sierpnia do połowy września, w zależności od odmiany. W związku z tym połączenie uprawianych odmian i wysokiego wskaźnika kserotermicznego regionu powoduje różnice w rodzaju i cechach organoleptycznych produkowanych win bezpośrednio odzwierciedlające klimat.

Białe odmiany uprawia się w najniższych partiach winnicy, aby uniknąć stresu wodnego, który zmniejszyłby kwasowość win. Jedynym wyjątkiem jest odmiana Malagousia, którą uprawia się w środkowej i górnej części, ponieważ jest ona wrażliwa na nadmiar wilgoci. Dojrzewanie winogron rozpoczyna się około połowy sierpnia w przypadku odmian Chardonnay, Sauvignon Blanc i Viognier, natomiast odmiany Assyrtiko i Malagousia dojrzewają pod koniec sierpnia.

W szczególności odmiana Assyrtiko doskonale zaaklimatyzowała się w tutejszym środowisku i daje wina o wysokiej kwasowości i wysokiej zawartości alkoholu, o aromatach dojrzałych zielonych owoców, nutach kwiatowych i lekkiej mineralności w smaku.

Odmiana Malagousia łatwo dojrzewa i daje wina o szczególnie wysokiej zawartości alkoholu, dobrej kwasowości (dzięki zimnym wiatrom wiejącym z północy) oraz aromatach owoców tropikalnych, cytrusów i jaśminu.

Dzięki termicznym warunkom dojrzewania odmiany Chardonnay, Viognier i Sauvignon Blanc mają tropikalny charakter aromatyczny, który łączy się z dużą objętością w ustach, dobrą kwasowością i dobrą zdolnością do starzenia się.

Czerwone odmiany uprawia się w najwyższych partiach winnicy, gdzie gleba zatrzymuje mniejsze ilości wody, w celu wywołania pożądanego stresu wodnego i osiągnięcia najlepszej dojrzałości fenolowej i technologicznej. Wina produkowane na glebach piaszczystych mają delikatne aromaty, natomiast wina produkowane na glebach o dużej zawartości iłu mają wyraźny fenolowy charakter. Dojrzewanie winogron rozpoczyna się pod koniec sierpnia w przypadku czerwonych odmian Merlot, Grenache rouge, następnie odmian Syrah, Cabernet Sauvignon i Mourvedre, a kończy w pierwszej połowie września w przypadku odmian Limnio i Xinomavro.

W szczególności odmiany Merlot i Grenache rouge dają wina o wysokiej zawartości alkoholu, delikatnym smaku i aromatach dojrzałych owoców. Z odmian Syrah, Cabernet Sauvignon i Mourvedre powstają dobrze zbudowane, intensywnie wybarwione wina o dużej zdolności do starzenia się. Z odmiany Limnio produkuje się wina o intensywnej barwie, wyjątkowych aromatach czerwonych owoców i dużej objętości, natomiast z odmiany Xinomavro powstają wina o dobrej intensywności barwy, wynikającej z idealnego dojrzewania tej odmiany w regionie, o dobrej zawartości alkoholu i aromatach czerwonych owoców.

8.5 Związki przyczynowe w odniesieniu do kategorii "wino z przejrzałych winogron"

Odmiana Malagousia jest odmianą polidynamiczną, która w zależności od sposobu uprawy i winifikacji może dawać wina proste o aromatach muskatowych i cytrynowych, ale także bardziej złożone o aromatach cytrusów (cytron, cytryna), dojrzałych owoców, ziół i białego pieprzu. Ważną rolę odgrywa lokalizacja, ekspozycja, ukształtowanie terenu oraz skład mechaniczny i chemiczny winnicy.

Odmiana Malagousia ma dobre zdolności adaptacyjne, ale jest wrażliwa na wilgoć. Z tego względu sadzi się ją na najwyższych poziomach obszaru, gdzie wilgotność jest niższa, czyli w miejscach, które sprzyjają dojrzewaniu winogron. W ten sposób z odmiany powstają wina złożone, o wyraźnych aromatach owoców cytrusowych i tropikalnych, ale także o dobrej kwasowości, dzięki wiatrom północnym, które usuwają wilgoć z roślinności, oraz bryzom morskim, które obniżają temperaturę winogron w miesiącach letnich.

Gleba jest głównie piaszczysta, uboga w składniki odżywcze i nachylona, co umożliwia szybki i łatwy drenaż, tworząc bardzo korzystne warunki dla tej odmiany, zwłaszcza w okresie dojrzewania. W przeciwnym razie wchłonięcie dużej ilości wody powoduje pękanie cienkiej skórki odmiany Malagousia i rozwój gronowca.

Jednocześnie wybór starszych roślin (30-letnich i starszych), w połączeniu z ubogimi glebami regionu, prowadzi do niskiej wydajności i sprzyja przejrzewaniu odmiany. W latach produkcyjnych stosuje się jednak usuwanie zielonych owoców, aby wesprzeć dojrzewanie odmiany.

Ekspozycja na bezpośrednie działanie promieni słonecznych zmniejsza intensywność aromatów terpenowych w odmianie, które nadają cechy charakterystyczne muskatu. Z tego powodu nasadzenia na tym obszarze powinny mieć orientację zachodnio-wschodnią, aby zapewnić harmonijne dojrzewanie i chronić winogrona przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, a tym samym uniknąć poparzeń. Jednocześnie, specyficzne zarządzanie powierzchnią liści (ponad 2 metry) gwarantuje lepsze zacienienie i ochronę winogron.

Atutem jest również selekcja klonalna. Nasadzenia z rozcieńczonego klonu odmiany ułatwiają lepszą wentylację winogron i zmniejszają ryzyko rozwoju gronowca.

Ponadto stwierdzono, że odmiana ta jest bardzo dobrze przystosowana do zmian klimatycznych. Brak opadów w regionie w sierpniu i wrześniu w ostatnich latach pozwala odmianie lepiej dojrzewać, co skutkuje produkcją wina z przejrzałych winogron prawie każdego roku.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania wina

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis informacji na etykiecie:

Art. 53. ust. 1, 2 i 6, a w szczególności załącznik V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji

Na etykiecie win ekologicznych objętych ChOG Epanomi przy słowach "ekologiczne" lub "bio" występujących w połączeniu z nazwą produktu należy obowiązkowo umieścić:

numer kodu organu kontrolnego,
logo UE,
określenie "Rolnictwo UE lub Rolnictwo Grecja".

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania wina

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis informacji na etykiecie:

Określenia odnoszące się do niektórych metod produkcji

Rozporządzenie ministerialne nr 280557 z dnia 9 czerwca 2005 r. pt. "Określenie okresów dojrzewania, leżakowania i wprowadzania do obrotu win wysokiej jakości o chronionej nazwie pochodzenia oraz win stołowych, a także określenia, jakie należy stosować na ich etykietach w odniesieniu do sposobu lub metody ich produkcji" (grecki dziennik ustaw nr 818, tom 2 z dnia 15 czerwca 2005 r.) wskazuje w art. 3 i 4 warunki niezbędne do stosowania następujących oznaczeń:

"ΝΕΟΣ ΟΙΝΟΣ" lub "ΝΕΑΡΟΣ ΟΙΝΟΣ" (młode wino),
"ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ" lub "ΩΡΙΜΑΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ" (dojrzewanie w beczce lub poddane dojrzewaniu w beczce),
"ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ" lub "ΠΑΛΑΙΩΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ" (poddane leżakowaniu w beczce lub leżakowanie w beczce),
"ΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ" lub "ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ" (poddane fermentowaniu i dojrzewaniu w beczce lub fermentacja i dojrzewanie w beczce),
"ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ" lub "ΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ" (fermentacja w beczce lub poddane fermentacji w beczce).

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania wina

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis informacji na etykiecie:

Wskazanie rocznika na etykiecie

Jeżeli na etykiecie wina znajduje się napis "ΝΕΟΣ ΟΙΝΟΣ" lub "ΝΕΑΡΟΣ ΟΙΝΟΣ" (młode wino), obowiązkowe jest podanie roku zbioru winogron, zgodnie z art. 1 ust. 2 rozporządzenia ministerialnego nr 280557 z dnia 9 czerwca 2005 r. pt. "Określenie okresów dojrzewania, leżakowania i wprowadzania do obrotu win wysokiej jakości o chronionej nazwie pochodzenia oraz win stołowych, a także określenia, jakie należy stosować na ich etykietach w odniesieniu do sposobu lub metody ich produkcji" (grecki dziennik ustaw nr 818, tom 2 z dnia 15 czerwca 2005 r.).

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania wina

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis informacji na etykiecie:

Umieszczanie określeń na etykietach zgodnie z przepisami krajowymi

Zgodnie z rozporządzeniem ministerialnym 235309 z dnia 7 lutego 2002 r. tradycyjne określenia, które mogą być stosowane na etykietach win opatrzonych chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) Epanomi, są następujące:

ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΛΕΥΚΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ (Blanc de blancs), ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ (Blanc de noirs), ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΩΠΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ Η ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΓΚΡΙΖΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ (Blanc de gris), ΚΟΚΚΙΝΕΛΙ (Kokkineli), ΟΙΝΟΣ ΛΟΦΩΝ (Vin de collines), ΟΙΝΟΣ ΠΛΑΓΙΩΝ (Vin de coteaux).

Odstępstwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis informacji na etykiecie:

Art. 5. ust. 1 litera b) rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.

Odstępstwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis informacji na etykiecie:

Wspólne rozporządzenie ministerialne nr 392169 z dnia 20 października 1999 r. pt. "Ogólne zasady stosowania terminu »Τοπικός Οίνος« (wino regionalne) przy opisie wina stołowego" (grecki dziennik ustaw nr 1985, tom 2 z dnia 8 listopada 1999 r.), zmienione wspólnym rozporządzeniem ministerialnym nr 321813 z dnia 29 sierpnia 2007 r., stanowi w art. 4 lit. c):

"Wina stołowe, w odniesieniu do których dopuszczono stosowanie określenia »vin de pays« (wino regionalne) z oznaczeniem geograficznym regionu, nomosu lub regionu uprawy winorośli mniejszego niż nomos, są produkowane w winiarniach znajdujących się w danym nomosie lub w sąsiednich nomosach".

W przypadku win objętych ChOG Epanomi można je produkować w winiarniach zlokalizowanych w nomosie Saloniki lub w sąsiadujących nomosach: Chalkidiki, Imatia, Pella, Kilkis i Serres.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/OINOS/PGE_prodiagrafes_epanomh050517.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024