Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktuobjętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktuobjętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 245/21)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Etyek-Buda/Etyek-Budai"

PDO-HU-A1350-AM03

Data przekazania informacji: 1 kwietnia 2021 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Rozszerzenie wyznaczonego obszaru - Biatorbagy
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
IV. Wyznaczony obszar
VIII. Wymogi dodatkowe
b)
Punkty jednolitego dokumentu, których dotyczy zmiana:
Wyznaczony obszar geograficzny
Wymogi dodatkowe
c)
Uzasadnienie:

Zmiana wyznaczonego obszaru nie ma wpływu na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ warunki obszarów włączonych do rejestru winnic odpowiadają warunkom wyznaczonego obszaru objętego ChNP "Etyek-Buda". Klasyfikacja regionu winiarskiego oraz możliwość produkcji win objętych ChNP "Etyek- Buda" sprawiają, że Biatorbagy może wprowadzać te wina na rynek w kategorii wyrobów wyższej jakości; to może stanowić zachętę do wchodzenia na rynek przez większą liczbę producentów oraz do wytwarzania wina wyższej jakości, a przez to służyć rozwojowi lokalnej turystyki i lokalnego sektora hotelarsko-gastronomicznego.

2.
Rozszerzenie wyznaczonego obszaru - dystrykt budapesztański XII, rejestr gruntów nr 9597/1
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
IV. Wyznaczony obszar
b)
Punkty jednolitego dokumentu, których dotyczy zmiana:
Wyznaczony obszar geograficzny
c)
Uzasadnienie:

Zmiana wyznaczonego obszaru nie ma wpływu na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ warunki obszaru włączonego do rejestru winnic odpowiadają warunkom wyznaczonego obszaru objętego ChNP "Etyek-Buda".

3.
Rozszerzenie wyznaczonego obszaru - Aba, Seregelyes
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
IV. Wyznaczony obszar
VIII. Wymogi dodatkowe
b)
Punkty jednolitego dokumentu, których dotyczy zmiana:
Wyznaczony obszar geograficzny
Wymogi dodatkowe
c)
Uzasadnienie:

Te dwie gminy są położone po południowej stronie jeziora Velence i charakteryzują się takimi samymi warunkami przyrodniczo-klimatycznymi jak sąsiadujące z nimi gminy, które są już ujęte w specyfikacji produktu dla ChNP "Etyek-Buda". Zmiana wyznaczonego obszaru nie ma wpływu na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ warunki obszaru włączonego do rejestru winnic odpowiadają warunkom wyznaczonego obszaru objętego ChNP "Etyek-Buda".

4.
Rozszerzenie wyznaczonego obszaru - Tabajd
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
IV. Wyznaczony obszar
VIII. Wymogi dodatkowe
b)
Punkty jednolitego dokumentu, których dotyczy zmiana:
Wyznaczony obszar geograficzny
Wymogi dodatkowe
c)
Uzasadnienie:

Wioska i obszar administracyjny Tabajd są położone w północnej części komitatu Fejer. Na obrzeżach tej gminy występują na przemian łagodne wzgórza i obszary nizinne. Panujące tu warunki doskonale nadają się do produkcji lekkich i harmonijnych win muszkat, win musujących i innych odmian wina białego. Zmiana wyznaczonego obszaru nie ma wpływu na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ warunki obszaru włączonego do rejestru winnic odpowiadają warunkom wyznaczonego obszaru objętego ChNP "Etyek-Buda".

5.
Rozszerzenie wyznaczonego obszaru - Perbal
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
IV. Wyznaczony obszar
VIII. Wymogi dodatkowe
b)
Punkty jednolitego dokumentu, których dotyczy zmiana:
Wyznaczony obszar geograficzny
Wymogi dodatkowe
c)
Uzasadnienie:

Perbal znajduje się na zboczach wzgórz Buda i Nyakas w kotlinie Zsambek. W gminie tej od stuleci uprawia się winorośl na potrzeby win gatunkowych.

Zmiana wyznaczonego obszaru nie ma wpływu na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ warunki obszaru włączonego do rejestru winnic odpowiadają warunkom wyznaczonego obszaru objętego ChNP "Etyek-Buda".

6.
Dodanie nowych zboczy (Paty)
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
IV. Wyznaczony obszar
b)
Punkty jednolitego dokumentu, których dotyczy zmiana:
Wyznaczony obszar geograficzny
c)
Uzasadnienie:

Na wniosek gminy Paty do specyfikacji produktu dodano pięć zboczy (Hegyi-duló, Lóvóldózó-hegy, Mezes-hegy, Nagy-hegy, Zsambeki uti duló). Na zboczach Mezes-hegy i Nagy-hegy - stanowiących dużą część obszaru winnic Paty - istnieje długoletnia tradycja produkcji wina. Hegyi-dulo oraz Lóvóldózó-hegy są położone między okazałymi rzędami piwnic w Paty i Mezes-hegy, na łagodnym południowozachodnim zboczu o doskonałych warunkach. Zsambeki uti dulo jest łagodnym zachodnim/południowo-zachodnim zboczem. Dzięki uwzględnieniu nazw zboczy, na których produkowane są te wyborne wina, na rynek można wprowadzać wina gatunkowe z bardziej zawężonego obszaru.

7.
Dodanie nowego zbocza (Tok)
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
IV. Wyznaczony obszar
b)
Punkty jednolitego dokumentu, których dotyczy zmiana:
Wyznaczony obszar geograficzny
c)
Uzasadnienie:

Na wniosek wspólnoty winiarskiej Nyakas do specyfikacji produktu dodano nazwę nowego zbocza (Felso- somos). Przed rozpoczęciem działalności na dużą skalę zbocze Somos/Felso-somos było podzielone na małe prywatne winnice. Zbocze to zalicza się do klasy I w rejestrze winnic. W 2015 r. na obszarze tym ponownie zaczęto uprawiać winorośl, która daje doskonałe winogrona do produkcji wina.

8.
Dodanie nowego zbocza (Etyek)
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
IV. Wyznaczony obszar
b)
Punkty jednolitego dokumentu, których dotyczy zmiana:
Wyznaczony obszar geograficzny
c)
Uzasadnienie:

Tibor Bathori aż do śmierci w 2004 r. był wybitną postacią w regionie winiarskim Etyek-Buda. Uczynił dużo dla regionu i produkowanych w nim win, zwłaszcza jeśli chodzi o propagowanie Etyek Chardonnay. W 1992 r. uznano go w drodze głosowania za plantatora roku. W Etyek odsłonięto tablicę upamiętniającą Tibora Bathori, a jego imieniem nazwano zbocze - Bathori-duló - w części Oreg-hegy, w której znajdowała się jego piwnica.

9.
Brak obowiązku wskazywania rocznika na winach objętych ChNP "Etyek-Buda"
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
IV. Wyznaczony obszar
b)
Punkty jednolitego dokumentu, których dotyczy zmiana:
Wyznaczony obszar geograficzny
c)
Uzasadnienie:

Zrównoważenie efektu rocznika. Gdy nie podaje się rocznika, jest dużo łatwiej zapewnić spójną jakość przy mieszaniu win. Wskazanie rocznika wina nie zmienia oddziaływania warunków obszaru produkcji na produkt i dlatego zmiana ta nie wpłynie zasadniczo na charakter win objętych ChNP "Etyek-Buda".

10.
Użycie wyrażenia "Velencei-tavi" [jezioro Velence] w przypadku win produkowanych w dystrykcie Velence
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
IV. Wyznaczony obszar
b)
Punkty jednolitego dokumentu, których dotyczy zmiana:
Wyznaczony obszar geograficzny
c)
Uzasadnienie:

Zamiast wprowadzania oznaczenia nowego produktu zastąpiono stosowane dotychczas wyrażenie "Velencei" [Velence] wyrażeniem "Velencei-tavi" [jezioro Velence]. Nowe wyrażenie można umieszczać na winach, które są zgodne z zapisami specyfikacji produktu oraz wyprodukowane z winogron pochodzących z gmin wspólnoty winiarskiej znad jeziora Velence.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa lub nazwy

Etyek-Buda

Etyek-Budai

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

4.
Opis wina lub win

1. Wino - białe

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina białe mają barwę od zielonkawożółtej do złotożółtej. Są delikatne i mają bardzo intensywny aromat z nutami białych kwiatów (czarnego bzu, lipy, akacji) oraz owoców (brzoskwini o białym miąższu). Na podniebieniu dają posmak świeżych owoców, dopełniony wyraźną, ale dojrzałą i wykwintną kwasowością.

* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Wino - świeże

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Te wina białe mają barwę od zielonkawożółtej do słomkowożółtej, a ich aromat charakteryzuje się świeżością i owocową lekkością. Są wytwarzane przez mieszanie kilku odmian winogron, mają świeżą, wyraźną, lecz dojrzałą kwasowość dopełnioną owocowym zapachem.

* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Wino - różowe

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina różowe mają barwę od łososiowej do jasnoczerwonej. Ich intensywne i złożone aromaty charakteryzują się zapachami owoców o czerwonym miąższu (jeżyn, malin). Na podniebieniu dają świeży posmak owoców dzięki dojrzałym kwasom, którym towarzyszą wykwintne taniny.

* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Wino - czerwone

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina czerwone mają barwę od szkarłatnej do rubinowej. Są owocowe i mają zapachy owoców o czerwonym miąższu (jeżyn, wiśni, malin). Dzięki średnim taninom i zawartości alkoholu mają lekki smak. Ich kwasy harmonizują z owocowymi smakami (jeżyn, malin, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, wiśni).

* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Wino musujące - białe

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Te bladozielone wina mają krystaliczny połysk, a ich zapach - dzięki różnorodności wykorzystywanych odmian - jest zawsze świeży i lekko aromatyczny. Na podniebieniu dominuje struktura dojrzałych kwasów, których styl jest świeży i rześki, a jednocześnie lekki, przy czym występuje twarda tekstura. Białe wina musujące "Etyek-Buda" mają wyjątkową złożoność aromatów i smaków dzięki różnorodności wykorzystywanych odmian oraz mocną kwasowość, której zawsze towarzyszy owocowy smak.

* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. Wino musujące - różowe

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

W winach tych są nieliczne składniki koloru, a ich barwa jest niezmiennie jasnołososiowa i cebulowa, z połyskliwym purpurowym odcieniem. Na aromat win musujących "Etyek-Buda" składa się intensywny owocowy posmak czerwonych owoców (czereśni, wiśni), który utrzymuje się na podniebieniu. Bardzo kwasowy smak różowych win musujących "Etyek-Buda" cechuje się dojrzałymi kwasami, bez śladów goryczy i cierpkości.

* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

7. Gatunkowe wino musujące - białe

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Białe gatunkowe wina musujące mają bladozieloną barwę ze złotożółtym odcieniem. Dominują w nich aromaty owoców o białym miąższu (brzoskwiń, nektarynek, jabłek, gruszek, liczi), dopełnione nutami grzanek i sucharów które są wynikiem długiego dojrzewania. Pomimo dużej kwasowości białych gatunkowych win musujących "Etyek- Buda" kwasy w nich zawarte nie są ostre i pasują do tekstury gatunkowych win musujących. Białe gatunkowe wina musujące "Etyek-Buda" utrzymują kremowy smak, powstały w czasie dojrzewania, a także charakterystyczny smak owoców o białym miąższu.

* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

8. Gatunkowe wino musujące - różowe

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Te wina mają łososiową barwę z różowymi i purpurowymi odcieniami. Ich średnio intensywne aromaty owoców o czerwonym miąższu (czereśni, wiśni, jagód, jeżyn) są dopełnione nutami prażonych orzechów laskowych, które są wynikiem dojrzewania. Oprócz kwasowości, która stanowi podstawę tych win, dominują też smaki czerwonych owoców.

* Limity określone w unijnym prawodawstwie odnoszą się do maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu oraz maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki enologiczne
5.1.
Szczególne praktyki enologiczne

Ograniczenia dotyczące niektórych win

Odnośne ograniczenia dotyczące produkcji wina

W przypadku opisywanych win zabronione jest wzbogacanie lub słodzenie białych, różowych lub czerwonych win oznaczonych wyrażeniami: "kesoi szuretelesu bor" [wino z późnych zbiorów], "jegbor" [wino lodowe], "valogatott szuretelesu bor" [wino z wyselekcjonowanych zbiorów], "toppedt szolobol keszult bor" [wino z suszonych winogron], bądź nazwą zbocza.

W przypadku świeżych win mieszanka musi zawierać co najmniej dwie i nie więcej niż cztery odmiany.

Zasady uprawy winorośli

Praktyka uprawy

Metoda uprawy:

W przypadku winnic posadzonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r. akceptowane będą winnice stosujące dowolną metodę uprawy dopuszczoną w przeszłości, o ile zachowana została ciągłość produkcji w danej winnicy.

W przypadku winnic posadzonych po dniu 1 sierpnia 2010 r.: prowadzenie winorośli w formie parasola, na sposób Mosera, w systemie Sylvoza, w formie niskiego lub średniego kordonu, sznura Guyota, pojedynczej kurtyny i głowy.

Gęstość nasadzeń: w przypadku winnic posadzonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r. akceptowane będą winnice stosujące dowolną gęstość nasadzeń dopuszczoną w przeszłości, o ile zachowana została ciągłość produkcji w danej winnicy. W przypadku winnic posadzonych po dniu 1 sierpnia 2010 r.: min. 3 300 winorośli na hektar.

Metoda zbiorów: ręcznie i mechanicznie, z wyjątkiem win oznaczonych wyrażeniami: "valogatott szuretelesu bor" [wino z wyselekcjonowanych zbiorów], "jegbor" [wino lodowe] lub "toppedt szolobol keszult bor" [wino z suszonych winogron], bądź gatunkowych win musujących oznaczonych wyrażeniem "cremant", które mogą być wytwarzane tylko z winogron zbieranych ręcznie.

Ustalenie daty zbiorów: datę rozpoczęcia zbiorów ustala co roku Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Etyek-Buda. Rada Wspólnot Winiarskich publikuje decyzję zgodnie ze swoim statutem.

Minimalna zawartość cukru w winogronach (w ujęciu naturalnej zawartości alkoholu oraz węgierskich klas moszczu (MM))

Praktyka uprawy

Minimalna zawartość cukru naturalnego w winogronach (g/l):

w przypadku win oznaczonych nazwą zbocza: 193,6 g/l,
w przypadku win z kategorii win świeżych: 168,1,
we wszystkich pozostałych przypadkach: 151,5.

Minimalna potencjalna zawartość alkoholu w winogronach (w % objętości), przy temperaturze 20 °C:

w przypadku win oznaczonych nazwą zbocza: 11,5,
w przypadku win z kategorii win świeżych: 10,0,
we wszystkich pozostałych przypadkach: 9,0.
5.2.
Maksymalna wydajność

Wino, wino musujące, gatunkowe wino musujące - zbiór ręczny i mechaniczny

100 hektolitrów z hektara

Wina oznaczone nazwą zbocza - zbiór ręczny i mechaniczny

80 hektolitrów z hektara

Wino, wino musujące, gatunkowe wino musujące - zbiór ręczny

13 600 kg winogron z hektara

Wino, wino musujące, gatunkowe wino musujące - zbiór mechaniczny

13 100 kg winogron z hektara

Wina oznaczone nazwą zbocza - zbiór ręczny

11 000 kg winogron z hektara

Wina oznaczone nazwą zbocza - zbiór mechaniczny

10 500 kg winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Określenie wyznaczonego obszaru:

Obszary:

Budapeszt (dystrykt XII, rejestr gruntów nr 9597/1, dystrykt XXII - Budafok)
gminy w komitacie Pest: Biatorbágy, Budajeno, Budakeszi, Páty, Perbál, Pilisborosjeno, Üröm, Telki oraz Tök,
gminy w komitacie Fejér: Aba, Alcsútdoboz, Bicske, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Kápolnás- nyék, Martonvásár, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Seregélyes, Sukoró, Tabajd, Tordas, Vál oraz Velence,

zaliczone do klasy I lub II zgodnie z rejestrem winnic.

7.
Główne odmiany winorośli

budai - budai zöld

budai - zöld budai

budai - zöldfehér

budai - zöldszőlő

cabernet franc - cabernet

cabernet franc - carbonet

cabernet franc - carmenet

cabernet franc - gros cabernet

cabernet franc - gros vidur

cabernet franc - kaberne fran

cabernet sauvignon

chardonnay - chardonnay blanc

chardonnay - kereklevelű

chardonnay - morillon blanc

chardonnay - ronci bilé

chasselas - chasselas blanc

chasselas - chasselas dorato

chasselas - chasselas doré

chasselas - chrupka belia

chasselas - fehér fábiánszőlő

chasselas - fehér gyöngyszőlő

chasselas - fendant blanc

chasselas - saszla belaja

chasselas - weisser gutedel

cserszegi fűszeres

csókaszőlő

ezerfürtű

ezerjó - kolmreifler

ezerjó - korponai

ezerjó - szadocsina

ezerjó - tausendachtgute

ezerjó - tausendgute

ezerjó - trummertraube

furmint - furmint bianco

furmint - moslavac bijeli

furmint - mosler

furmint - posipel

furmint - som

furmint - szigeti

furmint - zapfner

gohér - guhér

gohér - körteszőlő

gohér - sárga gohér

gohér - török gohér

gohér - zöld gohér

hárslevelű - feuilles de tilleul

hárslevelű - garszleveljü

hárslevelű - lindeblättrige

hárslevelű - lipovina

irsai olivér - irsai

irsai olivér - muskat olivér

irsai olivér - zolotis

irsai olivér - zolotisztüj rannüj

juhfark - fehérboros

juhfark - lämmerschwantz

juhfark - mohácsi

juhfark - tarpai

kadarka - csetereska

kadarka - fekete budai

kadarka - gamza

kadarka - jenei fekete

kadarka - kadar

kadarka - kadarka negra

kadarka - negru moale

kadarka - szkadarka

kadarka - törökszőlő

karát

királyleányka - dánosi leányka

királyleányka - erdei sárga

királyleányka - feteasca regale

királyleányka - galbena de ardeal

királyleányka - königliche mädchentraube

királyleányka - königstochter

királyleányka - little princess

kék bakator

kékfrankos - blauer lemberger

kékfrankos - blauer limberger

kékfrankos - blaufränkisch

kékfrankos - limberger

kékfrankos - moravka

kéknyelű - blaustängler

kékoportó - blauer portugieser

kékoportó - modry portugal

kékoportó - portugais bleu

kékoportó - portugalske modré

kékoportó - portugizer

merlot

mátrai muskotály

olasz rizling - grasevina

olasz rizling - nemes rizling

olasz rizling - olaszrizling

olasz rizling - riesling italien

olasz rizling - risling vlassky

olasz rizling - taljanska grasevina

olasz rizling - welschrieslig

ottonel muskotály - miszket otonel

ottonel muskotály - muscat ottonel

ottonel muskotály - muskat ottonel

pinot blanc - fehér burgundi

pinot blanc - pinot beluj

pinot blanc - pinot bianco

pinot blanc - weissburgunder

pinot noir - blauer burgunder

pinot noir - kisburgundi kék

pinot noir - kék burgundi

pinot noir - kék rulandi

pinot noir - pignula

pinot noir - pino csernüj

pinot noir - pinot cernii

pinot noir - pinot nero

pinot noir - pinot tinto

pinot noir - rulandski modre

pinot noir - savagnin noir

pinot noir - spätburgunder

pintes

piros bakator - bakar rózsa

piros bakator - bakator rouge

piros bakator - bakatortraube

rajnai rizling - johannisberger

rajnai rizling - rheinriesling

rajnai rizling - rhine riesling

rajnai rizling - riesling

rajnai rizling - riesling blanc

rajnai rizling - weisser riesling

rizlingszilváni - müller thurgau

rizlingszilváni - müller thurgau bijeli

rizlingszilváni - müller thurgau blanc

rizlingszilváni - rivaner

rizlingszilváni - rizvanac

sauvignon - sauvignon bianco

sauvignon - sauvignon bijeli

sauvignon - sauvignon blanc

sauvignon - sovinjon

syrah - blauer syrah

syrah - marsanne noir

syrah - serine noir

syrah - shiraz

syrah - sirac

szürkebarát - auvergans gris

szürkebarát - grauburgunder

szürkebarát - graumönch

szürkebarát - pinot grigio

szürkebarát - pinot gris

szürkebarát - ruländer

sárfehér

sárga muskotály - moscato bianco

sárga muskotály - muscat blanc

sárga muskotály - muscat bélüj

sárga muskotály - muscat de frontignan

sárga muskotály - muscat de lunel

sárga muskotály - muscat lunel

sárga muskotály - muscat sylvaner

sárga muskotály - muscat zlty

sárga muskotály - muskat weisser

sárga muskotály - weiler

sárga muskotály - weisser

tramini - gewürtztraminer

tramini - roter traminer

tramini - savagnin rose

tramini - tramin cervené

tramini - traminer

tramini - traminer rosso

viognier

zefír

zengő

zenit

zweigelt - blauer zweigeltrebe

zweigelt - rotburger

zweigelt - zweigeltrebe

zöld szilváni - grüner sylvaner

zöld szilváni - silvanec zeleni

zöld szilváni - sylvánske zelené

zöld veltelíni - grüner muskateller

zöld veltelíni - grüner veltliner

zöld veltelíni - veltlinské zelené

zöld veltelíni - zöldveltelíni

8.
Opis związku lub związków
8.1.
Wino, wino musujące, gatunkowe wino musujące - czynniki naturalne

Wyznaczony obszar produkcji win "Etyck-Buda" jcst położony w północno-wschodnicj części Śrcdniogórza Zadu- najskicgo; rozciąga się od południowcj części górskicgo obszaru Gcrccsc do wzgórz Vclcncc i Buda, na zboczach i płaskowyżach porośniętych uprawianą winoroślą. Obszar produkcji znajdujc się na północnym krańcu rcgionu winiarskicgo, na 47 stopniu szcrokości gcograficzncj.

Dominującym typcm glcby w rcgionic Etyck-Buda jcst lcśna glcba brunatna bogata w micdź, ukształtowana głównic na wapicnnym podłożu.

Dzięki północncmu położcniu i górzystcmu krajobrazowi klimat Etyck-Buda jcst chłodnicjszy niż przcciętnc warunki na Węgrzech: średnia roczna temperatura wynosi tu 9,5-10,5 °C. Średnic roczne opady są na poziomic 650 mm, z czcgo większość przypada na okrcs wcgctacyjny.

Wspólną cechą klimatu Etyek-Buda są stałe wiatry w całym regionie winiarskim. Przeważają przy tym wiatry północnozachodnie, które stale zasilają ten region winiarski w chłodne masy powietrza.

8.2.
Wino - czynniki ludzkie (1)

Uprawa winorośli i produkcja wina są obecne w regionie Etyek-Buda od czasów dynastii Arpadów, a procesy uprawy i produkcji, które współcześnie określa się jako tradycyjne, zostały w znacznym stopniu ukształtowane przez historyczne przekształcenia i osiedlanie się różnych mniejszości językowych w tym regionie. Każda grupa etniczna wniosła niepowtarzalną kulturę uprawy winorośli, a przez to zwiększyła różnorodność Etyek-Buda. Tę różnorodność najlepiej odzwierciedla duża liczba uprawianych tu odmian, które poprzez stulecia przystosowały się do tego regionu. Wykorzystanie wielu odmian uzasadnia się faktem, że lokalni producenci, którzy chcieli zrównoważyć efekt rocznika, mogli zapewnić jakość surowca wymaganą do produkcji win wysoko gatunkowych.

Pierwsi osadnicy węgierscy odegrali kluczową rolę w stworzeniu różnorodności odmian dzięki sprowadzaniu do regionu Etyek-Buda odmian winorośli, które były wybierane przez lokalnych producentów na przestrzeni całego tysiąclecia. Do dzisiaj uprawiane są liczne odmiany, zwłaszcza juhfark, wywodzące się z tych dawnych odmian.

8.3.
Wino - czynniki ludzkie (2)

Po okupacji osmańskiej niemieckojęzyczni osadnicy sprowadzili do regionu odmianę winogron czerwonych keko- portó (po niemiecku "Portugieser"), a wraz z nią proces maceracji stosowany w produkcji wina czerwonego.

W następstwie plagi filoksery lokalni producenci wina wprowadzili zachodnie odmiany, które zaadaptowały się do lokalnych warunków środowiskowych i wydobyły w winach wytarzanych z tych odmian wyjątkowy charakter obszaru produkcji Etyek-Buda. Pod koniec XIX i na początku XX wieku wprowadzono odmiany olaszrizling i szürke- barat oraz dominujące obecnie odmiany chardonnay.

W XX wieku lokalni plantatorzy winorośli zaczęli kłaść coraz większy nacisk na aromatyczne odmiany, np. sauvignon i ottonel muskotaly. Zaczęto między innymi uprawiać kilka nowo stworzonych odmian wyselekcjonowanych z uwzględnieniem warunków środowiskowych (np. irsai oliver, zenit).

Wraz ze wzrostem popularności odmian aromatycznych w tym regionie winiarskim zaczęła dominować technologia szybkiej fermentacji beztlenowej.

8.4.
Wino - opis win

Wspólną cechą win "Etyek-Buda" jest bogactwo ich aromatów i smaków. Zarówno ich smak, jak i aromat charakteryzują się wybrzmiewającym owocowym zapachem, którego złożoność jest dopełniona mineralnym posmakiem win Etyek-Buda. Pomimo dużej kwasowości win "Etyek-Buda" kwasy w nich zawarte są dojrzałe i świeże, co dodaje im świeżości.

8.5.
Wino - związek między obszarem produkcji i czynnikami ludzkimi a produktem(1)

Chłodny klimat Etyek-Buda wynikający z górskiego otoczenia zaostrzają północnozachodnie prądy powietrzne, które zapewniają stały napływ powietrza w tym regionie winiarskim. W czasie letnich upałów kwasy zawarte w winogronach pozostają świeże dzięki dość silnym wiatrom. Dzięki stałemu przepływowi powietrza i metodom niskiej uprawy wykształconym na przestrzeni stuleci wiatr łatwo przedostaje się przez ścianę listowia. To pomaga zapobiegać grzybicom winorośli oraz umożliwia zdrowe i nienaruszone zbiory winogron. Podczas jesiennych świtów, które są zazwyczaj chłodne, winogrona ochładzają się i mogą być przetwarzane przy niższych temperaturach.

Te naturalne czynniki wpływają na owocowy zapach i strukturę świeżych kwasów win "Etyek-Buda", ponieważ procesy utleniania są wolniejsze podczas transportu i przetwarzania w skrzynkach winogron zebranych przy niskich temperaturach.

8.6.
Wino - związek między obszarem produkcji i czynnikami ludzkimi a produktem(2)

Powyższy wpływ czynników przyrodniczych jest wzmocniony wielowiekową praktyką wykształconą w tym regionie winiarskim, polegającą na tym, że winogrona są przetwarzane jak najszybciej po zbiorach. Ta praktyka jest częścią doświadczeń i wiedzy fachowej lokalnych producentów wina, którzy gwarantują jakość win "Etyek-Buda".

Dzięki możliwościom retencji wody w leśnych glebach brunatnych winorośl ma dostęp do wystarczającej ilości wody nawet podczas letnich upałów. Na zboczach i wzgórzach światło słoneczne pada na powierzchnię gleby i winorośl pod większym kątem. Zestawienie tych dwóch czynników naturalnych gwarantuje stały, równomierny rozrost winnic. Dzięki zazwyczaj wysokiej ścianie listowia rzadko występują czynniki hamujące proces fotosyntezy i dlatego zbiór winogron może następować wcześniej, przy wysokiej zawartości cukru w owocach.

8.7.
Wino musujące i gatunkowe wino musujące - czynniki ludzkie (1)

Historia produkcji wina musującego w Etyek-Buda, gdzie uprawa winorośli i wytwarzanie win są obecne od czasów dynastii Arpadów, sięga końca XIX wieku. Jest ściśle związana z nazwiskiem producenta wina musującego Józsefa- Törleya, który w roku 1882 w Etyek-Buda, na gruntach zakupionych w drugiej połowie XIX wieku stworzył wytwórnię wina musującego typu szampan. Zauważył, że winogrona z Etyek są doskonałym surowcem do produkcji wina musującego, a piwnice w Budafok (Promontorium) dobrze nadawały się do takiej produkcji.

Dzięki temu produkcja wina w Etyek-Buda rozkwitała i na początku drugiego dziesięciolecia XX wieku w Etyek-Buda wytwarzano aż dwa miliony butelek wina musującego.

Oprócz Józsefa Torleya istotną rolę w rozwoju tradycji wytwarzania wina musującego w Etyek-Buda odegrał jego mistrz w dziedzinie win musujących - Louis François, który sam założył wytwórnię wina musującego w Etyek-Buda.

Po drugiej wojnie światowej wytwórnia wina Hungarovin w Budafok stała się centrum produkcji wina musującego. Dodatkowym impulsem w produkcji tego rodzaju wina było wprowadzenie, oprócz tradycyjnej metody wyrobu, procesu produkcji opartego na dekantacji i wykorzystaniu pojemników. Współcześnie następcą prawnym Hungaro- vin jest przedsiębiorstwo Torley Pezsgopincészet, które dysponuje największym obszarem uprawy winorośli w regionie i zachowuje tradycje wytwarzania win musujących poprzez dostosowanie swoich metod do jakościowych wymogów produkcji wina musującego oraz zastosowanie wszystkich trzech metod produkcji.

8.8.
Wino musujące - czynniki ludzkie (2)

Wyjątkowość produkcji wina musującego w Etyek-Buda leży w kompozycji odmian. Szeroki zakres stosowanych odmian jest charakterystyczną i zasadniczą cechą win musujących "Etyek-Buda". Najważniejsze na świecie regiony produkujące wino musujące cechują się tym, że przyjęło się w nich jedynie kilka odmian winorośli, zwłaszcza odmiany zdolne do dostosowania się do bardzo szczególnych warunków klimatycznych. Wszystkie odmiany winogron białych dopuszczone w regionie winiarskim Etyek-Buda dobrze nadają się do produkcji białego wina musującego. W związku z tym do głównych odmian należą chardonnay, chasselas, zold veltelini, olaszrizling i mézesfehér, które zajmują 60 % całkowitej powierzchni uprawy winorośli. Wykorzystanie wielu odmian jest uzasadnione faktem, że lokalni producenci, chcąc złagodzić efekt rocznika, zawsze zapewniali jakość surowca niezbędną do produkcji win bazowych wysokiej jakości. Powyżej wymieniono odmiany winogron białych, lecz nie można pominąć istotnego znaczenia odmian winogron czerwonych - w tym odmiany pinot noir, która jest doskonałym surowcem dla białych i różowych win musujących.

8.9.
Wino musujące - opis win

Wspólną cechą win musujących "Etyek-Buda" jest różnorodność ich aromatów i smaków oraz ich świeżość. Na ich smak i aromat składają się wyraźny owocowy zapach i złożoność.

Zawarte w nich kwasy są świeże i rześkie, lecz lekkie, przy czym mają twardą teksturę.

8.10.
Wino musujące - związek między obszarem produkcji i czynnikami ludzkimi a produktem (1)

Trzy metody produkcji win musujących "Etyek-Buda" zawsze obejmowały szeroki zakres odmian winogron, dzięki którym można wytwarzać wina musujące o różnych stylach i różnej zawartości cukru.

Gleby bogate w wapień oraz specyficzny klimat wpływają na wysoki poziom kwasowości win bazowych, optymalny w produkcji win musujących. Roczne opady są na wystarczającym poziomie, aby zapewnić dojrzewanie winogron we właściwym tempie, ale też nie na zbyt wysokim, żeby powodować grzybice winorośli.

Prawie niezmienne wiatry wiejące nad łagodnymi zboczami sprawiają, że wysychają nawet mokre winogrona oraz zwiększają skuteczność oprysków. Podczas jesiennych świtów, które są zazwyczaj chłodne, winogrona ochładzają się i mogą być przetwarzane przy niższych temperaturach.

Te naturalne czynniki wpływają na owocowy zapach i strukturę świeżych kwasów win musujących "Etyek-Buda", ponieważ procesy utleniania są wolniejsze podczas transportu i przetwarzania w skrzynkach winogron zebranych przy niskich temperaturach.

8.11.
Wino musujące - związek między obszarem produkcji i czynnikami ludzkimi a produktem (2)

Ze względu na powyższe czynniki zbiór zdrowych winogron jest możliwy jeszcze przed nastaniem niekorzystnych jesiennych warunków pogodowych. Wino wytwarzane z takich winogron spełnia organoleptyczne wymogi dotyczące wina bazowego do produkcji wina musującego.

Takie wina mają jasną barwę, zawsze są świeże, wonne i nieco aromatyczne, co wynika z różnorodności zastosowanych odmian. Dzięki wapiennym glebom kwasowość win jest wysoka, a pH jest niskie; zawarte w nich kwasy są świeże i rześkie, przy czym występuje lekka, lecz twarda tekstura. Wina musujące wytwarzane z win bazowych "Etyek-Buda" mają wyjątkową złożoność aromatów i smaków dzięki różnorodności wykorzystywanych odmian oraz mocną kwasowość, której zawsze towarzyszy owocowy smak.

8.12.
Gatunkowe wino musujące - czynniki ludzkie (2)

System piwnic w Budafok, osadzony w miejscowych skałach, w szczególny sposób nadaje się do długiego dojrzewania niezbędnego przy wytwarzaniu gatunkowych win musujących.

Wyjątkowość produkcji gatunkowego wina musującego w Etyek-Buda leży w kompozycji odmian. Szeroki zakres stosowanych odmian jest charakterystyczną i zasadniczą cechą gatunkowych win musujących "Etyek-Buda". Najważniejsze na świecie regiony produkujące wino musujące cechują się tym, że przyjęło się w nich jedynie kilka odmian winorośli, zwłaszcza odmiany zdolne do dostosowania się do bardzo szczególnych warunków klimatycznych. Wszystkie odmiany winogron białych dopuszczone w regionie winiarskim Etyek-Buda dobrze nadają się do produkcji białego wina musującego. W związku z tym do głównych odmian należą chardonnay, chasselas, zold veltelini, olaszrizling i mezesfeher, które zajmują 60 % całkowitej powierzchni uprawy winorośli. Wykorzystanie wielu odmian jest uzasadnione faktem, że lokalni producenci, chcąc złagodzić efekt rocznika wina, zawsze zapewniali jakość surowca niezbędną do produkcji win bazowych wysokiej jakości. Powyżej wymieniono odmiany winogron białych, lecz nie można pominąć istotnego znaczenia odmian winogron czerwonych - w tym odmiany pinot noir, która jest doskonałym surowcem dla białych i różowych win musujących.

8.13.
Gatunkowe wino musujące - opis win

Aromaty gatunkowych win musujących "Etyek-Buda" mają średnią intensywność i są dopełnione wykwintnym owocowym zapachem, natomiast ich smak charakteryzuje się kwasowością, która stanowi podstawę tych win, oraz jędr- nością i potencjałem starzenia. Zawarte w nich kwasy są świeże i rześkie, przy czym występuje lekka, lecz twarda tekstura.

8.14.
Gatunkowe wino musujące - związek między obszarem produkcji i czynnikami ludzkimi a produktem (1)

Na przestrzeni dziesięcioleci producenci z regionu winiarskiego Etyek-Buda zauważyli, że aby gatunkowe wina musujące odpowiednio dojrzewały, niezbędne są zdrowe, nienaruszone i nieuszkodzone winogrona mające właściwości odmian znanych na świecie. Na jakość gatunkowych win musujących "Etyek-Buda" bardzo duży wpływ mają nie tylko właściwości obszaru produkcji, ale także okres dojrzewania.

Do tych międzynarodowych odmian winorośli należą uznane od dawna chardonnay bądź pinot noir, przy czym odmiany olaszrizling i słynna w skali międzynarodowej rajnai rizling (rhine Riesling) również są uprawiane w regionie winiarskim Etyek-Buda. Oprócz powyższych złożonych czynników środowiskowych jedną z najważniejszych cech gatunkowych win musujących z regionu winiarskiego Etyek-Buda jest to, że pochodzą one z odmian, z których można produkować wina o dużym stopniu kwasowości i które doskonale nadają się do wytwarzania win musujących. Odmiany te zachowują charakter winogron, nawet w przypadku wczesnych zbiorów, a przy tym nie występują aromaty i smaki charakterystyczne dla zielonych i niedojrzałych owoców. Dzięki temu do klientów trafia wino musujące o odpowiedniej jakości i stylu, bez negatywnego efektu rocznika,

8.15.
Gatunkowe wino musujące - związek między obszarem produkcji i czynnikami ludzkimi a produktem (2)

Wapienne podłoże gleby w Etyek-Buda miesza się z glebami lessowymi i piaszczysto-gliniastymi, tak że pomimo wysokiej kwasowości wina zawarte w nim kwasy nie są ostre i dobrze pasują do tekstury wina musującego.

Niska temperatura i wilgotne powietrze w piwnicach osadzonych w skale wapiennej regionu Etyek-Buda, w których dojrzewa wino, nie tylko pozwalają na wykształcenie sucharowych aromatów i kremowych smaków charakterystycznych dla gatunkowych win musujących, ale także umożliwiają zachowanie w tych winach właściwości wynikających z zastosowanych odmian nawet po procesie dojrzewania. Dlatego wina te mają charakterystyczny smak owoców o białym miąższu, choć czuć w nich oznaki starzenia.

Jeśli chodzi o gatunkowe różowe wina musujące, oprócz wymienionych już warunków klimatycznych, glebowych i opadowych zasadnicze znaczenie ma możliwość bardzo wczesnego rozpoczęcia zbiorów winogron użytych jako surowiec, w którym łączy się wysoki poziom kwasowości z zawartością dojrzałych tanin.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Zasady dotyczące oznaczeń

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie krajowym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

a)
Dopuszcza się oznaczenie z końcówką przymiotnikową w dowolnej formie pochodzącą od wyrażenia "oltalom alatt allò eredetmegjelôlés" [chroniona nazwa pochodzenia] w języku węgierskim.
b)
Zamiast wyrażenia "oltalom alatt allò eredetmegjelôlés" [chroniona nazwa pochodzenia] można stosować wyrażenie "védett eredetu bor" [wino pochodzenia chronionego].
c)
Możliwymi oznaczeniami są chroniona nazwa pochodzenia "Etyek-Buda" oraz wszystkie odmienione formy końcówki przymiotnikowej pochodzącej od nazw mniejszych jednostek geograficznych wymienionych w pkt VIII/2.
d)
Słowo "rozé" można zastępować słowem "rosé" [różowe].
e)
Słowem "küvé" lub "cuvée" można oznaczać wino uzyskane przez zmieszanie kilku odmian winogron, przy czym na jego etykiecie można umieścić nazwy odmian winogron zawartych w cuvée w ilości co najmniej 5 % mieszanki, w kolejności od największej do najmniejszej ilości.
f)
Tradycyjne wyrażenie "siller" można zastąpić wyrażeniem "kastélyos".
g)
Na wszystkich wyrobach winiarskich "Etyek-Buda" można umieszczać wyrażenie "Etyek-Budai borvidék" [region winiarski Etyek-Buda].

Tradycyjne wyrażenia dopuszczone do stosowania, inne wyrażenia podlegające ograniczeniom, wyrażenia opisujące metodę produkcji oraz inne wyrażenia podlegające regulacji

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie krajowym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

WINO:

"barrique", "barrique-ban erjesztett" [fermentacja w baryłkach "barrique"] lub "hordóban erjesztett" [fermentacja w beczkach], "barrique-ban érlelt" [starzenie w baryłkach "barrique"] lub "hordóban érlelt" [starzenie w beczkach-]: białe, czerwone
"Elso szüret" [z pierwszego zbioru] lub "virgin vintage": białe, różowe, czerwone
"Ujbor" [młode wino] lub "primor" [primeur]: białe, różowe, czerwone
"Szuretlen" [niefiltrowane]: białe, różowe, czerwone
"Tôppedt szolobol készült bor" [wino z suszonych winogron]: białe, czerwone
"Muzealis bor" [wino historyczne]: białe, czerwone
"Késoi szüretelésu bor" [wino z późnych zbiorów]: białe, czerwone
"Valogatott szüretelésu bor" [wino z wyselekcjonowanych zbiorów]: białe, czerwone
"Siller": czerwone
"Jégbor" [wino lodowe]: białe, czerwone
"Muskotály" [muszkat]: białe
"Cuvée" lub "küvé": białe, różowe, czerwone
Wskazanie nazwy dystryktu, gminy lub zbocza: białe, różowe, czerwone, świeże

WINO MUSUJĄCE:

"Muskotály" [muszkat]: białe
"Palackban erjesztett" [fermentacja w butelkach]: białe, różowe
"Termeloi pezsgo" [wino musujące producenta]: białe, różowe
"Küvé" lub "cuvée": białe, różowe

GATUNKOWE WINO MUSUJĄCE:

"blanc de blanc": białe
"blanc de noir": białe
"Nyerspezsgo" [bardzo wytrawne wino musujące]: białe, różowe
"Muskotály" [muszkat]: białe
crémant: białe, różowe
"Palackban erjesztett" [fermentacja w butelkach]: białe, różowe
"Termeloi pezsgo" [wino musujące producenta]: białe, różowe
"hagyományos módszerrel palackban erjesztett" [fermentacja w butelkach metodą tradycyjną], "hagyományos módszer" (méthode traditionnelle) [metoda tradycyjna], "klasszikus módszer" (méthode classique) [metoda klasyczna], "klasszikus hagyományos módszer" [klasyczna metoda tradycyjna]: białe, różowe
"Küvé" lub "cuvée": białe, różowe

Jednostki geograficzne mniejsze niż wyznaczony obszar, które można podać obok nazwy pochodzenia "Etyek-Buda"

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie krajowym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Dystrykty:

Dystrykt "Buda":
gminy Budajeno, Budakeszi, Páty, Perbál, Pilisborosjeno, Üröm, Telki oraz Tök w komitacie Pest,
gminy Bicske i Csabdi w komitacie Fejér.
Dystrykt "Etyek":
Budapeszt (dystrykt XXII - Budafok),
gminy Alcsútdoboz, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Tabajd, Tordas oraz Vál w komitacie Fejér
Dystrykt "Velence" lub "Jezioro Velence":
gminy Aba, Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Seregélyes, Sukoró oraz Velence w komitacie Fejér

Gminy:

Budapeszt (dystrykt XXII - Budafok)
Gminy w komitacie Pest: Biatorbágy, Budajeno, Budakeszi, Perbál, Pilisborosjeno, Telki, Tök, Üröm
Gminy w komitacie Fejér: Aba, Alcsútdoboz, Bicske, Csabdi, Felcsút, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Kápolnásnyék, Martonvásár, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Seregélyes, Sukoró, Tabajd, Tordas, Vál

Zbocza:

Alcsútdoboz: Göhöljaras, Kis-Látó-hegy, Nagy-Látó hegy
Biatorbágy: Nyakas-ko, Öreg-hegy, Ürge-hegy
Bicske: Galagonyás, Málé-hegy, Táborállás
Budajeno: Körte-völgy, Öreg templom-völgy
Budakeszi: Ochsenzungen
Etyek: Anna-hegy, Árok-dulo, Báthori-dulo, Diófa-árok, Herceg-földek, István-hegy, Káptalan-fóldek, Kokaloda- dulo, Köpeny-dulo, Orbán, Öreg-hegy, Páskom, Pince-dulo, Sánc, Sándor-dulo, Sóskúti úti dulo, Szári-dulo, Szép-v0lgy, Tóra dulo, Új-hegy, Úri-dulo, Váli úti dulo, Vérti-határ-dulo, Vérti úti dulo, Vérti-szolok, Zámori úti dulo, Zsámbéki úti dulo
Gárdony: Agárdi, Bika-völgy, Csirib aldulo
Kajászó: Paskum, Üreg-telek
Kápolnásnyék: Csekés
Nadap: Csúcsos-hegy
Páty: Hegyi-dulo, Lövöldözo, Mézes-hegy, Nagy-hegy, Zsámbéki úti dulo
Pázmánd: Bágyom, Gyula tanya, János tanya, Zsidóko-hegy
Seregélyes: Elzamajori-szolo
Sukoró: Tádé
Tabajd: Badacsony, Becse, Felso-hegy, Mandula, Öreg-hegy
Telki: Öreg-hegy
Tök: Elletések, Felso-somos, Hosszú-dulo, K0rtvélyes, Páskom, Somos, Szajkós-kertek, Temetoi-dulo, V0lgyút- dulo
Vál: Baranya-hegy, Cukor-hegy, Epres-dulo, Hosszú-dulo, Öreg-hegy, Szabad-hegy, Új-hegy

Zasady dotyczące butelkowania

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie krajowym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Świeże wina "Etyek-Buda", wina "Etyek-Buda" oznaczone nazwą zbocza oraz wina oznaczone wyrażeniami "válogatott sziiretelésú bor" [wino z wyselekcjonowanych zbiorów], "jégbor" [wino lodowe], "késoi sztoetelésú bor" [wino z późnych zbiorów] lub "töppedt szolobol készült bor" [wino z suszonych winogron] mogą być wprowadzane na rynek wyłącznie w szklanych butelkach. Zasada ta nie ma zastosowania do win wytwarzanych na obszarze produkcji przez producenta we własnej piwnicy do spożycia na miejscu.

Produkcja poza wyznaczonym obszarem produkcji

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie krajowym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Oprócz gmin wymienionych w rozdziale IV, produkcja wyrobów winiarskich "Etyek-Buda" jest - ze względów historycznych - możliwa także w następujących sąsiednich obszarach administracyjnych:

Wszystkie dystrykty Budapesztu
Komitat Fejer: Adony, Baracska, Besnyo, Ercsi, Ivancsa, Kulcs, Many, Óbarok, Pusztaszabolcs, Racalmas, Rackere- sztur, Szar, Szekesfehervar, Ujbarok, Vereb
Komitat Pest: Budakalasz, Budaors, Diósd, Erd, Sóskut, Tarnok, Tinnye, Zsambek
Komitat Tolna: Zomba-Szentgal

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/admin/download/9/1f/b2000/Etyek-Buda%20°EM_termekleiras_standard.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.245.37

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktuobjętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 24/06/2021
Data ogłoszenia: 24/06/2021