Dlaczego warto pić sok z aloesu? Ponieważ doskonale wpływa na układ immunologiczny, poprawia odporność organizmu, a także sprawia, że łatwiej radzimy sobie z wirusami, grypą, przeziębieniami oskrzeli oraz zapaleniami jelit czy wątroby.

    \
  • Przygotuj wszystko co będzie potrzebne do zrobienia soku. Przy uzyskiwaniu soku z aloesu ważna jest szybkość. Sok aloesowy przy styczności z powietrzem bardzo szybko się utlenia tracąc przy tym mnóstwo wartościowych składników.
  • \
  • Zetnij z rośliny zdrowe liście. Do zrobienia soku z aloesu najlepiej nadają się rośliny 2-3 letnie. Następnie delikatnie nożem usuń boczne kolce a następnie wypłukuj liście pod czysta wodą.
  • \
  • Przetnij liście wzdłuż na dwie części, i łyżką wydrąż przezroczysty żel.
  • \
  • Szybko umieść żel z liści w misce, dodaj do niego soku z cytrusów np. z cytryn, pomarańczy bub grejpfrutów - pomaga on na krótki czas ustabilizować narażony na czynniki zewnętrzne żel aloesowy jak również wzmocnić smak. Mieszaj całość mikserem przez 5 minut. Zamiast miksera możesz użyć sokowirówki. Pamiętaj by rozbity żel aloesowy spływał z sokowirówki do naczynia z sokiem z cytrusów na dnie.
  • \
  • Gotowy sok przelej do ciemnej butelki, szczelnie zakręć i do razu włóż do lodówki. Tak przygotowany sok należy spożyć do tygodnia. Najsilniejsze działanie zdrowotne ma spożyty maksymalnie do 3 dni od przygotowania.

Pij rozcieńczony w proporcji 2 łyżki soku z aloesu na szklankę wody. Zamiast wody możesz użyć także świeżego soku z pomarańczy lub grejpfrutów.