Z komunikatu resortu wynika, że jest to obowiązek zgodny z decyzją wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/260 z 23 lutego 2016 r. zmieniającą decyzję 2006/80/WE. W odniesieniu do Polski przepis ten obowiązuje od 25 lutego br.
Od 2006 r. Polska stosowała odstępstwo przewidziane w art. 3 ust. 2 dyrektywy 92/102/EWG w odniesieniu do gospodarstw hodujących jedną świnię, przyznane Polsce decyzją Komisji z dnia 1 lutego 2006 r. przyznającą niektórym państwom członkowskim odstępstwo przewidziane w art. 3 ust. 2 dyrektywy Rady 92/102/EWG w sprawie identyfikacji i rejestracji zwierząt (2006/80/WE). Odstępstwo to dotyczyło zwolnienia z obowiązku rejestrowania siedziby stada i prowadzenia księgi rejestracji świń osób utrzymujących nie więcej niż jedną świnię na własne potrzeby.
W wyniku audytu przeprowadzonego przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii Komisji Europejskiej (FVO) – DG(SANCO) 2014–7294 w Polsce w 2014 r. w celu oceny wdrożenia kontroli zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń Komisja Europejska zaleciła podjęcie działań zmierzających do uchylenia tego odstępstwa. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, po zasięgnięciu opinii Głównego Lekarza Weterynarii, zwrócił się do Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) Komisji Europejskiej z prośbą o zmianę załącznika do decyzji 2006/80/WE w celu uchylenia przyznanego Polsce odstępstwa.
Jednocześnie MRiRW przypomina, że w odniesieniu do produkcji mięsa świń przeznaczonego na użytek własny, kwestie te zostały uregulowane w ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577) oraz w przepisach rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2015 r. poz. 392, z późn zm.), zgodnie z którymi m.in. należy co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju poinformować powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju oraz poddać mięso badaniu na obecność włośni.